Op de bok... Rogier IJmker

 

Mijn naam is Rogier IJmker en ik hou me sinds 2000 bezig met het dirigeren van en het arrangeren voor koren. Mij is gevraagd om in deze eerste ‘Op de bok...’ te vertellen over mijn visie en mijn praktijk als dirigent en arrangeur.
Ik zal hier één item aanhalen waar ik mij als dirigent in mijn hoofd wel eens mee bezig hou en dat geen item lijkt te zijn wanneer je op een festival in het buitenland bent. Daarnaast wil ik er ook graag een ding uitgooien als arrangeur.

 

Dirigenten, wees niet bang!

Zoals ik al zei, dit lijkt geen punt te zijn op internationale festivals. Iedereen stelt zich open voor kritiek en ontvangt het. Daarna wordt besloten of de kritiek in het figuurlijke rugzakje gestopt wordt, of dat het de prullenbak ingaat.

Wat ik aan vooral (semi-)amateurdirigenten wil meegeven is: wees niet bang dat je je autoriteit voor een groep verliest wanneer je een gastdirigent uitnodigt voor een workshop bij je koor. Dat gebeurt namelijk niet.

Het kan natuurlijk intimiderend zijn als hij of zij een andere mening is toegedaan dan jij en dat dan met het koor gaat uitwerken. Het voelt namelijk als kritiek op jouw mening als dirigent. Maar weet dat dit nooit en te nimmer zo bedoeld wordt. Het is alleen maar een andere mening van een andere persoon waar je wat mee kunt gaan doen of je gooit het (figuurlijk) in de prullenbak.

 

Vóór de zomer ging Jetse Bremer enkele dagdelen aan het werk met één van mijn koren. Wat hij het koor op een gegeven moment vertelde sloeg de spijker op de kop. In mijn eigen woorden kwam het hier op neer:

Wanneer je als koor een andere persoon uitnodigt voor een workshop of een coaching kan dat voor de dirigent van dat koor heel intimiderend zijn. Elke aanwijzing die gegeven wordt, kan als kritiek op de dirigent gevoeld of uitgelegd worden.

Echter, op het moment dat je je als dirigent kwetsbaar opstelt, zul je zien dat je juist meer respect en autoriteit afdwingt bij je eigen koorleden dan wanneer je je trots gaat staan verdedigen tegenover je koor.

 

Arrangeurs, vernieuw!

Naar mijn mening worden er in de koorwereld erg weinig arrangementen geschreven. Ja, je hebt gelijk dat er veel koormuziek wordt gezongen. Je hebt ook gelijk dat dát arrangementen worden genoemd. Maar naar mijn bescheiden mening zijn dat helemaal geen arrangementen maar transcripties. Deze ‘arrangementen’ zijn gebaseerd op het origineel en je hoort ook dat dit bedoeld is als een 1-op-1 weergave van het origineel.

 

Wat mij betreft is écht arrangeren een combinatie van componeren en transcriberen. De muzikale informatie van het origineel wordt als basis genomen. Hierbij neemt de arrangeur de vrijheid om dingen aan te passen en het nummer naar zijn of haar hand te zetten. Je kunt hierbij denken aan het veranderen van de stijl, ritmes, melodie, etc.

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat er niet alleen maar arrangementen geschreven kunnen worden en dat de grote massa graag een nummer nog herkent. Maar het zou zo tof zijn als ieder koor eens in de zoveel tijd eens een écht arrangement in de map gooit en hoge ogen gooit door origineel te zijn.

 

Blog

Bovenstaande overdenkingen en andere kronkels die zich in mijn hoofd vormen, zet ik op mijn eigen website te lezen voor een ieder die dit ook interessant vindt. Ook probeer ik veel informatie te geven in mijn artikelen. Je vindt mijn website op www.rogierijmker.eu.

 

Facebook

Verder ben ik ook de groep ‘Dirigenten Platform Nederland’ gestart waarbinnen elke vraag gesteld kan worden waar je mee zit als dirigent. Je bent vaak zo zelfstandig bezig dat je wel eens vast kan lopen in je werk. Hier kun je inspiratie opdoen en vragen stellen. aan je collega’s.
Ook bestaat er een Facebookgroep voor Arrangeurs: ‘Arrangers Groep NL’. Dit is ook weer een groep met dezelfde insteek.

 

Iedereen is welkom! Meld je gewoon aan. Afmelden kan altijd! ;-)

 

Website: www.rogierijmker.nl

Facebookgroep Dirigenten Platform Nederland:  www.facebook.com/groups/dirigenten/

Facebookgroep Arrangers Groep NL:  www.facebook.com/groups/arrangers/

 

 

 

Delen: