Tien vragen aan... Annemarie van der Wijk

 

Annemarie van der Wijk studeerde zang lichte muziek aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Muziek en zingen zijn haar passie en deze passie deelt zij graag met anderen.

Als zangdocent gaat zij op zoek naar de schoonheid van de eigen stem, als dirigent probeert zij groepen op een hoger plan te brengen.

De zanggroepen L.O.S (voorheen Hoge Noot), van Zingkel&Co, La Luna en Chapeau leidt zij al een flink aantal jaren met veel enthousiasme. Sinds twee jaar heeft zij ook het tienerkoor “Loud” onder haar hoede.  


1. Is het werken met kinderen/jeugd leuker dan met volwassenen?

Werken met kinderen, in mijn geval tieners, is vooral anders dan werken met volwassenen. Beide leeftijdsgroepen hebben hun leuke en minder leuke kanten.

 

2. Zo ja of nee, hoe en waar ontdekte je dat?

Ik ben ooit begonnen met het werken met tieners bij jeugdtheaterschool Hofplein. Ik vond het altijd erg leuk om met deze leeftijdsgroep te werken maar op dat moment nog te zwaar. Vervolgens ben ik met volwassenen verder gegaan. Pas toen mijn beide dochters de tienerleeftijd bereikten, besloot ik, mede om met hen te zingen, een tienerkoor op te richten.

Ik kan het iedereen aanraden!

 

3. Wat is het grootste verschil tussen werken met kinderen/jeugd en volwassenen?

Volwassenen komen vooral om te zingen. Voor tieners is het zingen in een groep een sociale aangelegenheid waar ook wat nootjes worden gekraakt. Gelukkig wel veel “mooie” nootjes!

 

4. Wat is de grootste denkfout die veel mensen maken t.a.v. kinderen/jeugd?

Men denkt vaak dat een kinderkoor tuttig is!

 

5. Willen kinderen überhaupt nog wel zingen?

Tienerkoor LoudIk heb op middelbare scholen een aantal keer een workshop moeten geven aan leerlingen die hier niet voor gekozen hadden. In dat geval zou ik kunnen zeggen, de jeugd houdt niet van zingen. Echter zijn er op tv steeds meer zangprogramma's ook voor kinderen en daar zijn de audities overvol. Ook mijn dochters hoor ik altijd galmen op hun kamertjes en dat is niet omdat ze dat van mij moeten. Dus ik denk, je houdt van zingen of niet, dat zit in je en komt er ooit wel een keer uit ook bij de kinderen van nu.

 

6. Wordt er nog voldoende gezongen op de scholen?

Het zingen is een tijdje wat minder populair geweest op scholen maar ik heb het idee dat men momenteel hard bezig is om hier verandering in te brengen. Zo is er voor de basisscholen de 123 zing methode die veel leuke nieuwe kinderliedjes bevat en waar docenten goed mee uit de voeten kunnen.

Wie weet, wordt zo het zingen ook voor kinderen die het uit zichzelf wat minder makkelijk doen, weer toegankelijk.

 

7. Op televisie zien we veel programma’s met zang, wat vind je daarvan? Is dat een goede ontwikkeling?

Zangprogramma's zijn natuurlijk altijd goed om het zingen te promoten. Wat soms wel jammer is, is dat de kijker het idee kan krijgen dat het bij zingen alleen om de prestatie gaat. Ik houd het graag laagdrempelig, zingen is voor iedereen!

 

8. BALK geeft koren subsidie als zij een kinder-/jeugdkoor betrekken bij een optreden of concert. Is dat een goed begin?

Het kan helpen maar ik vraag me af of dit probleem met geld te maken heeft.

 

9. Wat zou BALK volgens jou nog meer kunnen doen?

Misschien is het leuk om af en toe een workshop koorzang te organiseren voor kinderen.

 

10. Wat zouden alle koren moeten doen als zij denken aan kinderen/jeugd?

Ik merk, dat de kinderen van mijn koorleden meestal ook graag zingen.

Grijp deze gelegenheid aan en formeer een kinderkoor, tienerkoor naast het volwassenen koor. Eenmaal opgericht groeit zo'n groepje vanzelf uit tot een volwaardig koor. Ik heb dit al bij andere koren gezien en denk dat deze manier het meest succesvol is.

Alleen is het vaak moeilijk om alle groepen bij dezelfde dirigent onder te brengen.

 

 

Delen: