Inspirerende workshop voor iedereen die met jeugdkoren werkt

Oscar en Myrthel Groenewout hebben in 2013 het koor Zinge! opgericht. Inmiddels bestaat Zinge! uit vier kinder- en jeugdkoren, met in totaal 85 zingende leden. In deze twee jaar hebben Oscar en Myrthel, met respectievelijk een achtergrond als marketing-expert en onderwijskundige/pedagoog, samen met de dirigenten Marlous Luiten en Dennis van der Vegt zoveel ervaring opgedaan, dat ze besloten om deze ervaring met anderen te delen.

 

Het centrale idee is om door middel van het ondersteunen en faciliteren van jeugdkoren het meerstemmig zingen onder kinderen en jeugd te stimuleren. Zo is stichting JKPN (JeugdKoorPlanNederland) ontstaan. JKPN wil zich ontwikkelen tot het kenniscentrum voor moderne jeugdkoren. Zaterdag 21 november heb ik als oprichtster van JeugdPopkoor Shake It! deelgenomen aan de workshop ‘Eerste Hulp Bij Jeugdkoren’ in Hendrik-Ido-Ambacht. De deelnemers waren dirigenten, oprichters van jeugdkoren, mensen die alles rondom een jeugdkoor regelen en een workshopleider, die regelmatig met jeugdkoren werkt.

 

Tijdens de workshop leerden we veel over de volgende aspecten:

Marketing - Hoe zorg je dat jouw jeugdkoor een succes wordt en je de jeugd betrokken houdt? Formuleer duidelijk wat voor een jeugdkoor je bent en wat je wilt uitstralen. Houd deze identiteit altijd vast bij je keuzes voor optredens en wat je uitdraagt in de pers en op social media.

 

Pedagogisch - Er werd uitleg gegeven over de ontwikkeling van verschillende leeftijdsgroepen en waarmee je terdege rekening dient te houden tijdens repetities. De jongsten hebben bijvoorbeeld een veel kortere spanningsboog dan jonge volwassenen.

 

Highspeed repeteren - Marlous Luiten legt uit op welke manieren zij met de verschillende leeftijdsgroepen werkt en wat wel en niet een succes bleek in de afgelopen 2 jaar.

 

Een groep van ongeveer twintig Zinge! Teens en Youngsters tussen 12-15 jaar gaat in de middag een uur met Marlous aan de slag voor het praktijkgedeelte. Er worden vier refreinen van enkele popnummers tweestemmig ingestudeerd. Daarnaast laat Marlous enkele inzingoefeningen en focusoefeningen zien. Marlous begeleidt zichzelf daarbij op de gitaar.

 

Als afsluiting is er een vragenronde voor de deelnemers. Met deze schat aan informatie kunnen de deelnemers weer aan de slag met hun eigen jeugdkoor. Deze dag is ook erg geschikt om je netwerk uit te bouwen en van anderen te leren.

Het was een fascinerende dag met veel kennisuitwisseling, enorm veel bruikbare tips en kundig advies. Ik wil deze workshop van harte aanbevelen aan iedereen, die een jeugdkoor heeft of graag wil oprichten.

 

Voor advies met betrekking tot jouw jeugdkoor kan je terecht bij www.jeugdkoorplannederland.nl.

Een link is te vinden op www.balknet.nl .

 

Delen: