Popkorendag "Sing, Meet & Greet" Tilburg

 

Op 10 november 2012 vond de ‘Sing, Meet en Greet’ popkorendag plaats in De Rooi Pannen in Tilburg. De dag werd voor de tweede keer georganiseerd door Zanggroep Kwint, die hiermee een mooi initiatief heeft ontplooid, die inmiddels een grote aantrekkingskracht heeft op de koren in de regio Zuid. In 2010 werd de korendag voor het eerst georganiseerd met 8 deelnemende koren. Op 10 november 2012 presenteerden 10 koren zich aan elkaar (Sing), ze ontmoetten elkaar achter de schermen (Meet) en tijdens de lunch werden er ervaringen uitgewisseld (Greet).  Een jury onder leiding van Angelo Smulders met Ester van der Linden en Anke van Esch beoordeelde de koren op hun zang en performance. Na ieder optreden gaven ze een korte indruk en hier en daar wat tips.

 

Met een kleine vertraging beet Perpleks uit Udenhout het spits af. Zij concentreerden zich puur op zang met veel dynamiek en lieten choreo achterwege. De dirigent begeleidde het koor en kwam halverwege het optreden tot de conclusie dat hij de verkeerde bril op had. Gelukkig was dat aan zijn pianobegeleiding niet te merken. De vijf mannen van het koor lieten zich goed horen en kregen daarvoor een compliment van Angelo Smulders.  Rhythm of Love maakte veel indruk.

Na een opmerking van Angelo Smulders werd het volgende koor La Jeunesse meer naar voren gehaald achter de richtmicrofoons, zodat de zaal het geluid optimaal kon horen. Ze spatten meteen het podium af met 2 Afrikaanse liederen. La Jeunesse presenteerde een divers repertoire met Afrikaanse, Engelse, Gospel nummers en Nederlandstalig repertoire zoals het mooie Ik ook van jou. Er werd veel gebruik gemaakt van solisten, die indruk maakten op de jury.

 

De dirigent van 4-Tune uit Stein bevond zich in het combo, waardoor het publiek volledig zicht had op het koor.  4-Tune liet de Rooi Pannen in vuur en vlam staan met nummers als Fire, Set fire to the rain en Relight my fire.  Er was een uitbundige choreo, die soms een beetje botste met de zang.

Vervolgens beklom Unanime uit Zundert het podium met dirigente Maartje Knoop. Dit was een koor dat heel goed op het publiek gericht was, zodat de nummers goed binnenkwamen. Het koor heeft een mooie koorklank en de choreo is volledig in balans met de zang. Het nummer Vivre/Laat me maakte erg veel indruk. Een fijn koor om naar te kijken en luisteren en de jury vond dat ze maar zuinig op hun dirigent moesten zijn!

 

In de lunchpauze konden alle koren de door BALK mogelijk gemaakte workshop van Harjo Pasveer volgen. In deze workshop bracht Harjo het gretige publiek op humoristische en beeldende manier bij, dat je alleen goed kunt zingen door thuis heel veel te oefenen. Vervolgens gaf hij demonstraties van wat je wel en vooral niet moet doen. Iedereen kreeg zelfs een oefening mee om een sixpack te kweken. De koorleden moesten met losse kaak een sirene van hoog naar laag en andersom laten horen. Op die manier liet Harjo ervaren dat iedereen ver buiten zijn/haar bereik kan.

 

Na de pauze was Akkoord uit Roosendaal aan de beurt. Ze openden met Viva la Vida in een arrangement van Jens Johansen. De groep klonk eerst wat onwennig, maar gaandeweg het optreden werd het koor zelfverzekerder en kon ze de emotie van Turning Tables goed overbrengen.

Spirit Dongen had de eigen band meegenomen, die goed aanwezig was tijdens het optreden. Hierdoor moesten de koorleden soms te hard zingen om er bovenuit te komen. Rhythm of life had een mooie choreo en Seizoenen van liefde maakte indruk op het publiek.

Spirit Best had nieuwe dirigent Don Henken meegenomen, die op dat moment sinds slechts twee weken voor het koor stond. Een hele uitdaging, maar dat was niet te merken. Wat een prachtige klankkleur heeft dit koor. En wat een swingende pianist! Ondanks dat er maar vijf mannen meezongen lieten ze goed van zich horen. Thuis werd prachtig ingetogen gezongen en alle nummers werden versterkt door een rustige, functionele choreo. Het was echt genieten voor het publiek.

Helaas moest ik na het optreden van Spirit Best huiswaarts.

 

Het was een waardevolle dag met mooie optredens. Het organiserende koor Zanggroep Kwint heeft de dag met een optreden afgesloten. De popkorendag was niet toegankelijk voor publiek om de eenvoudige reden dat daar in de Rooi Pannen geen ruimte meer voor was! Het viel helaas op dat het aandeel mannen erg gering was (vier tot acht mannen per koor). Hopelijk was dit slechts omdat er een aantal onverhoopt verhinderd was, want we hebben mannen nodig!

Tot slot een compliment aan de organisatie voor het goed opgebouwde programma en het creëren van de positieve sfeer.

Spirit Best is uiteindelijk met de welverdiende bokaal naar huis gegaan.

 

Marcelle Hermsen

 

Delen: