Op de bok... Bert Schonewille-Harkema

 

Bert Schonewille-Harkema (1979) is dirigent van Vocal Group Flevox, zingt bij VOÏSZ, deed de opleiding EVTS (Level 1 & 2) en volgde masterclasses bij Darmon Meader, Kirby Shaw en Anders Edenroth.


Bert Schonewille-HarkemaDe repetitie begint en ik wil graag concentratie. Ik merk dat de energie alle kanten op vliegt. Krijgen we onweer? “Sssssst!”, hoor ik mezelf zeggen. Maar zelf ben ik ook onrustig. Zou het daar iets mee te maken hebben? Natuurlijk! Als dirigent ben je de spiegel van het koor. Hoe jij je voelt en reageert, geeft het koor direct terug.

 

Mensen raken, dat is de kern

De belangrijkste doelstelling van mijn koor Flevox is om mensen te raken. Het geeft mij dan ook een enorme kick wanneer iemand oprecht ontroerd voor je staat met de reactie: “Wat was dat prachtig, bedankt…”
Natuurlijk is dat niet het begin, maar het eindpunt. Zoals managementgoeroe Stephen Covey al zei: “Begin with the end in mind”. En vanuit daar begint het harde werken! Want je raakt niemand als jouw koor vals zingt (zuiverheid). Of wanneer het complete optreden keihard gezongen wordt (dynamiek). Of wanneer een koor een liefdesliedje zingt terwijl de leden kijken alsof ze nodig naar toilet moeten (regie).

 

Kortom: doe je huiswerk en inspireer!

Ken de partijen goed van tevoren, maak een klankbeeld in je hoofd, bedenk welke dynamiek past bij het stuk, wat wilde de componist overbrengen, of: wat wil jij overbrengen? Hoe beter jij je als dirigent voorbereidt, hoe effectiever jouw repetities gaan.

Je zult hierbij tegen de volgende tegenstelling aanlopen: als jij je goed voorbereidt, kan de hoeveelheid die je uiteindelijk doet, gevoelsmatig tegenvallen. Bereid jij je voor geen meter voor, dan valt alles wat je alsnog gedaan hebt, gevoelsmatig mee. Ga je echter objectief bijhouden hoeveel je echt doet, zul je zien dat goed voorbereiden de juiste route is.

Bedenk bovendien dat de koorleden erop rekenen dat jij hen inspireert. En die inspiratie krijg je 20-voudig terug. Daar doe je het tenslotte voor, toch?

 

Nog één tip: investeer

Kijk en luister naar andere koren, zowel live (voor het kippenvel gehalte) en op YouTube. Volg een cursus EVTS. Er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open die je stap-voor-stap kunt toepassen op jouw koor. Ga zelf (weer) zingen en schrijf op wat je opvalt, wat werkt en wat niet. Experimenteer met vocal percussion, met vreemde, nieuwe geluiden en zing eens een stuk in een andere taal.

Treed buiten je comfort zone, want een koor groeit alleen als haar dirigent groeit.

Heb je het gevoel dat jij en jouw koor kunnen groeien maar je weet niet waar je moet beginnen? Neem gerust contact op voor een workshop: bschonewille@gmail.com.

 

Delen: