*NIEUW* Cursus liedteksten schrijven

 

Rijm, ritme, associatie en interpretatie

Deze cursus is bestemd voor leden van koren en vocal groups die zelf Nederlandstalige liedteksten willen schrijven. Het kan gaan om een andere tekst op een bestaande melodie (een vertaling, of een geheel eigen interpretatie), maar ook om een nieuwe tekst voor een nieuwe compositie.

 

De belangrijkste aspecten van het schrijven van liedteksten

Rijm en ritme bijvoorbeeld. Dat zijn wezenlijke instrumenten om gedachten en gevoelens vorm te geven. Rijm brengt bovendien het associatieproces op gang, waardoor je op verrassend nieuwe invalshoeken kunt komen. Het ritme van een tekst geeft houvast en legt een duidelijke relatie tussen tekst en muziek. Verder komt de inhoudelijke structuur aan de orde: wat zet je in een couplet, wat in een refrein? Hoe werkt herhaling, hoeveel beeldspraak en poëzie kan een goede liedtekst aan? Waarom bekt de ene regel wel en de andere niet?

Aan de hand van oefeningen en het bespreken van huiswerkopdrachten en bestaande liedteksten wordt een antwoord gezocht op deze en andere vragen.

 

Cursusleiding

Cursusleider is Wilbert Friederichs . Wilbert, ook zanger en componist, schreef de teksten voor bijna twintig muziektheatervoorstellingen, vaak op muziek gezet door Jetse Bremer. Hij leverde teksten en muziek voor zijn eigen ensembles Mezzo Macho en Klater en schrijft in opdracht liedteksten voor uiteenlopende koren en gezelschappen. Werk van hem werd in diverse boeken en tijdschriften gepubliceerd. Zie verder www.wilbertfriederichs.nl .

 

Locatie, tijden en data

Er zijn op dit moment geen data gepland. Bij voldoende belangstelling wordt er een nieuwe cursus georganiseerd.

Wanneer je interesse hebt, laat dat dus vooral weten aan het BALK Bureau via het mailadres onder aan deze pagina.

 

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt €120,00 voor BALKleden en €150,00 voor niet BALK-leden. Dat is inclusief een cursusmap en koffie/thee. Er is plaats voor maximaal tien deelnemers.

 

Wanneer je interesse hebt in deze cursus, dan kan je contact opnemen met administratie@balknet.nl.

 

Delen: