Op de bok: Bert Eerden

 

We stuurden een mail naar Bert Eerden of hij een gastblog wilde schrijven voor onze rubriek “Op de bok”. We kregen daarop het antwoord dat hij graag zou bijdragen, maar dat hij nu even te druk was met andere dingen. Vervolgens kwam er een mooie opsomming van allerlei zaken waar hij mee bezig is, dat dit al bijna een gastblog op zich was.

 

De Bert EerdentrofeeVoor de enkeling die nog niet eerder heeft gehoord van  Bert Eerden , deze voormalige onderwijzer introduceerde in 1973 bij “Vocal Group Amersfoort” dat hij destijds dirigeerde, een nieuw fenomeen: het close-harmonyzingen. Ook is hij een van de grondleggers van het International Vocal Group Festival, dat in 1994 voor het eerst plaatsvond in Amersfoort. Hij zette zich met een tomeloze energie in voor de lichte muziek koren, o.a. als dirigent. Het werk van Bert is zo gewaardeerd dat de winnaarstrofee van het Vocal Group festival naar hem werd vernoemd: de Bert Eerdentrofee. De eerste winnaar in Amersfoort was Just Us. Andere winnaars waren onder meer Divina (1998) de Deense groepen Vocal Line (2000) en Touché (2004), Dekoor (2002) en Close-Up in 2007.


Hoewel Bert tot de steeds maar groeiende groep pensionado's behoort en “dus” over voldoende vrije tijd zou moeten beschikken, is het laatste helemaal niet waar. Hij is volop in de weer!

 

Bert EerdenVeel invalbeurten voor zieke collega-dirigenten (en de daarbij behorende voorbereidingstijden), klankregisseur zijn bij de CD-opname van een mannenkoor, een avond een ander mannenkoor bezoeken en hen van de laatste tips voorzien alvorens ze naar een festival gaan, suggesties leveren voor een jubileumlied voor weer een ánder koor en dan - en hierin gaat écht veel tijd zitten - het noot voor noot, voor noot ,voor noot, enz. schrijven van liederen voor een groot projectkoor (ca. 70 prs.-gemengd), waarmee die nieuwe projectleden thuis aan de studie kunnen.

 

En dan bezoekt hij "tussendoor" ook nog diverse concerten: zo bracht hij kort geleden een soort werkbezoek aan een groot projectkoor (120 personen) dat een nieuw werk t.g.v. Dodenherdenking ging uitvoeren en waarbij de Engelse componist even overkwam. Dan naar een concert in Driebergen, waar diverse oud-koorleden op zitten. Ja, die stellen een bezoekje van deze jongen ook wel op prijs... En dan is hij ook nog opa! Schoolvoetbaltoernooi, oppasdienst, nee vervelen doet hij zich niet.

 

En nog even iets meer over het eerder genoemde grote projectkoor, dat hij aan het opstarten is. Dat is voor drie nieuwjaarsconcerten op 6, 8 en 9 jan. 2016 in Leusden. Er staan 11 repetities gepland in 2015. De leden moeten thuis studeren (m.b.v. midi-files). De concerten duren slechts 1 1/2 uur en vervolgens staat de champagne koud.  Dat is nog eens een mooi begin van een nieuw jaar!

Het is niet de eerste keer dat zo'n project wordt opgezet. In 2007, 2010, 2014, zijn er met telkens een vernieuwde samenstelling voor een uitverkocht huis (bijna 500 mensen!) prachtige concerten gegeven. In 2007 was het een kerstprogramma dat geheel in het teken stond van werken van John Rutter; de jaren daarna allemaal nieuwjaarsconcerten met feestelijke muziek uit alle stijlen. Daardoor konden er ook zangers en zangeressen meedoen die afkomstig waren van oratoriumkoren, kamerkoren, popkoren, vocal groups, gewone gemengde- en mannenkoren en zelfs vanuit shantykoren. Het werd telkens een prachtige kruisbestuiving.

 

Delen: