A cappella
Close harmony
Pop-en musicalkoren
Vocal groups

     HOME | A CAPPELLA | BALK | LINKS | CONTACT

 AGENDA  

 NIEUWSBRIEF  

 LEDENSERVICE  

 KOREN & GROEPEN  

 EVENEMENTEN  

 ZOEKERTJES  

 ARCHIEF  

 

 

 

Kennismaking met de Koorschool Hof van Twente


 

Hoe een kleine muziekschool van een nadeel een voordeel maakt

 

 

Binnen de Muziekschool Hof van Twente (standplaats Goor) zijn maar liefst zes koren actief. Zij hebben hun activiteiten gebundeld in de Koorschool Hof van Twente. Vier van de zes koren bestaat uit leden onder de 25 jaar. Wat zijn hun doelen en welk repertoire zingen zij?

 

Doordat de muziekschool Hof van Twente een vrij kleine muziekschool is, zijn er voor actieve en betrokken leerlingen weinig mogelijkheden voor samenspel. Vanuit het idee dat zingen actief de muzikale ontwikkeling stimuleert, besloot de muziekschool enkele jaren geleden om geïnteresseerde leerlingen die al op de muziekschool zitten koorscholing aan te bieden.

 

De koren zijn vanaf het begin succesvol geweest, er is voldoende belangstelling, er worden leuke liedjes gezongen en er zijn voldoende mogelijkheden om op te treden - want iedereen weet dat het goed is ergens naar toe te werken. Nadeel is dat veel kinderen het koor niet op de eerste plaats hebben en dat er redelijk veel verloop is. Groot voordeel is dat de muziekschool goede en enthousiaste docenten (dirigenten) kan leveren, want dit is wel het allerbelangrijkste: het begint met een echte kartrekker.Kinderkoor de Hofkids – 6 t/ m 8 jarigen – dirigent: Jim Gilloffo


Dit kinderkoor zingt divers repertoire waarin beweging en spel een rol speelt. Momenteel telt het koor zo’n twintig leden. Doel is eerste kennismaking met het plezier in samen zingen, daarbij wordt gebruikt gemaakt van pianobegeleiding en veel beweging. Bij kinderkoren is het leuk om thema’s te gebruiken en daar een aantal liedjes aan ‘op te hangen’, bijv. popsterren, heksen of muzikanten.

 

Verder blijkt dat voor deelname aan een koor de drempel (en kosten) veel lager te liggen dan bijvoorbeeld het spelen van een instrument, maar dat kinderen die eenmaal zijn gaan zingen daarna ook kiezen voor een instrument of zangles nemen als zij iets ouder zijn. Door het brede aanbod van koren wordt het repertoire toegespitst op de belangstelling van de leeftijdsgroep, hetgeen essentieel is.

 

Te makkelijke, te kinderachtige of te moeilijke liedjes qua inhoud of woorden, daar heeft niemand baat bij. Dit vraagt ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel van de docent: wat kan wel en wat kan niet. Een kinderkoor dat vrolijk een lied van Jan Smit zingt over een kater wegens te veel drinken: wij kiezen daar niet voor. Het staat te ver van de belevings­wereld van kinderen en geeft dus geen pas.Jeugdkoor Too Crazy (9 t/m 12 jarigen) – dirigent: Jim Gilloffo


Het jeugdkoor zingt pop, jazz en wereld­muziek. Soms begeleid door een cd, soms door de piano. Doel is het uitbouwen van de kwaliteiten van het koor, in harmonie (tweede stem), canon en stemgebruik.

 Juniorpopkoor Cool’n Hot (12 – 16 jarigen) – dirigent: Simone Ewouds


Doordat de zangdocente lichte muziek zelf het koor dirigeert, is er een directe lijn met deelnemers uit haar eigen lespraktijk. Deze leeftijdsgroep kiest in overleg met de dirigent duidelijk voor het moderne poprepertoire.
De arrangementen worden grotendeels zelf gemaakt aan de hand van songs uit bijv. Popselections. Driestemmige refreintjes met beweging soms afgewisseld met soli.
Lef en plezier gaan bij dit koor hand in hand.

In september 2010 is er een nieuw koor opgericht, het Showchoir. Veel jonge meiden namen deel aan het (volwassen) popkoor TOP.NL, maar haakten af na enkele maanden. Voornaamste redenen waren dat het tempo te laag lag, en dat er weinig binding was met de oudere zangers. Pubers pikken een tekst/melodie na één keer luisteren feilloos op. Daardoor gingen ze zich vervelen. Nu hebben ze met hun leeftijdgenoten een eigen koor en loopt het prima.
Dit koor van zo'n twintig leden zingt bestaande arrangementen van popmuziek, jazz en musicalrepertoire, en voert die uit het hoofd uit met choreografie en beweging. Ook bij het Showchoir wordt veel gebruik gemaakt van soli en wordt veel aandacht besteed aan zangtechniek en presentatie. Dirigent is Jim Gilloffo.

 

Naast deze vier koren zijn er nog twee volwassenenkoren op de muziekschool: popkoor TOP.NL o.l.v. Barbara Boomkamp en het op klassieke muziek gerichte kamerkoor Enchanté.

 

Ruut te Velthuis

 

Lees ook:

 

» Informatie over BALK jeugdbeleid
» Tien vragen aan Jim Gilloffo
» Inspirerende samenwerking Unanime en Catchy
» Tien vragen aan Marten van der Worp