A cappella
Close harmony
Pop-en musicalkoren
Vocal groups

     HOME | A CAPPELLA | BALK | LINKS | CONTACT

 AGENDA  

 FESTIVALS  

 LEDENSERVICE  

 KOREN & GROEPEN  

 NIEUWSBRIEF  

 ZOEKERTJES  

 ARCHIEF  

 

 

 

A cappella & Close Harmony


 

 

Wat is A cappella?

 

A cappella komt voor in elke cultuur en alle mogelijke muziekstijlen en betekent letterlijk "zingen alsof je in een kapel-, of kerk staat", dus zonder instrumentale begeleiding. A cappella kan dus het eenvoudigst omschreven worden als "muziek welke wordt gecreëerd door uitsluitend gebruik te maken van de menselijke stem". Het aantal personen speelt hier geen rol.

 

Iets over de schrijfwijze...

 

A cappella is afkomstig van het Italiaanse woord "alla cappella" (lett. 'op de kapelmanier, in kerkstijl') en is dus net als veel andere muzikale uitdrukkingen zoals pianissimo, crescendo etc. van origine van Italiaanse afkomst. In België en Nederland kom je deze schrijfwijze veel tegen bij de moderne licht klassieke- en lichte muziek zingende ensembles. Maar ook de pop- en jazzkoren van deze tijd hanteren deze "Internationale" schrijfwijze.

A capella (met één "p") komt van het Latijnse "capella" wat koormantel betekent. (lett. 'in koor stijl'). Aangezien Latijn de taal was voor gewijde teksten wordt deze schrijfwijze vaak gebruikt bij de klassieke- en traditionele (kerk)koren.

Beide methoden zijn correct!

 

Het standpunt van de Nederlandse Taalunie

 

Omdat er regelmatig berichten binnenkomen bij BALK waarin wordt gewezen op de - volgens de afzender - foutieve schrijfwijze van a cappella, legde secretaris Marike Prins het standpunt van BALK voor aan de Nederlandse Taalunie. Hieronder volgt de reactie van Rik Schutz namens deze unie (ontvangen op 6 november 2009).

 

Wat een verademing om een berichtje over een spellingkwestie te ontvangen met een goed onderbouwd voorstel en zonder opwinding of ergernis. Dat is bepaald zeldzaam.
De Nederlandse Taalunie is inderdaad de instantie die voor het hele taalgebied (Nederland, België, Suriname) de spelling van het Nederlands vastlegt. De officiële Woordenlijst - www.woordenlijst.org - wordt elke tien jaar herzien; in 2015 verschijnt een geactualiseerde lijst. Tot die tijd ligt de inhoud vast.
Ofschoon uw voorstel goed is beargumenteerd, is er een kans dat de spelling ‘a cappella’ de Woordenlijst niet zal halen. Wat ertegen pleit is dat elke verandering van een bestaande spelwijze – en een aanvulling wordt als verandering opgevat – door zeer velen als erg onwenselijk wordt ervaren. En ook streven we naar zo min mogleijk dubbelspellingen; in 1995 zijn er tot opluchting van menigeen duizenden afgeschaft (vooral van het type kopie/copie, product/produkt). Wat voor uw voorstel pleit, is dat de spelling met dubbele p ook bij de schrijfwijze van de term in andere talen, in het bijzonder het Italiaans en het Engels. De kwestie komt in elk geval op de agenda van de commissie die de Woordenlijst van 2015 zal voorbereiden.
Ik zal ook voorstellen dat op onze website taaladvies.net de kwestie wordt besproken. Dat hoeft niet tot 2015 te wachten. Voor degenen die welbewust de Italiaanse spelling volgen is het wellicht een geruststelling te weten dat de spelling met dubbele p niet alleen maar fout is.

 


 

 

Wat is Close Harmony?

 

Close harmony kan omschreven worden als een meerstemmige zangstijl waarbij de verschillende stemmen & tonen elkaar dicht volgen (met- of zonder instrumentale begeleiding). Daardoor ontstaat binnen het akkoord veel wrijving en dat geeft deze muziek een verbazende rijkdom aan klank en kleuren die je nergens anders in de koormuziek tegenkomt.

Het zingen van deze vorm van muziek is een uitdaging door de grote verantwoordelijkheid die elke stem heeft binnen het lied en binnen de groep. Het is hierbij belangrijk dat naast de nodige zangtechniek (en theorie) veel aandacht worden besteed aan het zingen van lastige toonafstanden, het luisteren naar samenklanken en deze zuiver te zingen alsmede het goed neerzetten van een stuk met elkaar. Dit is een van de moeilijkste vorm van zingen met een groep.

Enkele bekende Close harmony groepen zonder instrumentale begeleiding (A cappella) zijn (waren): The Real Group, Montezuma's Revenge, The Flying Pickets etc. Enkele bekende Close harmony groepen met instrumentale begeleiding: The Manhattan Transfer, The Wall Street Crash, The New York Voices etc.
 


 

 

Ontwikkelingen...

 

Groepen als The Mill's Brothers, The Hilo's, The Persuasions, The Nylons etc. zijn de bakermat van de hedendaagse lichte A cappella & Close harmony muziek. Je ziet dat, mede onder invloed van deze groepen, minder vaak groepen in een strak traditioneel keurslijf blijven hangen en meer gebruik maken van de A cappella & Close harmony mogelijkheden van deze tijd. De King's Singers (Engeland) was een van de eerste groepen die op een voortreffelijke wijze klassieke en moderne stijl combineerden. Groepen als 'Take Six' en 'Boyz II Men' laten zien hoe je Pop en R&B op een sublieme Close harmony wijze kunt vertolken.

Mede door de huidige technische ontwikkelingen zie je groepen vaker gebruik maken van de mogelijkheid elektronische effecten en/of andere klanken en instrumenten toe te voegen aan de stemmen. De professionele groepen maken vaak gebruik van deze mogelijkheden en werken samen met een vaste geluidstechnicus.

De moderne A cappella groepen zie je ook gebruik maken van de mogelijkheden van 'The Human Beat Box'. A cappella rock groepen als The House Jacks, M-Pact, Boyz Nite Out, Rock4 etc. maken knap gebruik van de vele mogelijkheden van 'mouth drumming'. Hier wordt ook wel de term ‘Vocal Percussion’ gebruikt.

 

 

De bron waaraan deze informatie is ontleend, is niet langer beschikbaar. Meent u dat BALK inbreuk maakt op uw rechten, neem dan a.u.b. contact op met het BALK-bureau.