Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
De zangers zijn weer begonnen!
BALK Nieuws september 2018
We zijn weer terug van vakantie, en de meeste koren, groups en groepen zijn met frisse energie van start gegaan. Tijd dus voor een verse nieuwsbrief, met daarin: hoe was het zangfestival Europa Cantat in Estland? BALK-bestuurder Thomas was erbij en schetst deel 1 van een tweeluik. En: wat is grootrecht en waarin verschilt dit van auteursrecht? Daarnaast de agenda en meer informatie over de aankomende BALK festivals. Veel leesplezier!

Schone start

Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik tijdens de grote vakantie weinig werkzaamheden heb. Dan kan ik lekker vakantie houden, zoals dit jaar naar Schotland gaan met het gezin. Als de koren vakantie hebben, heb ik dat dus ook. In die weken zonder muziek komen mijn oren lekker tot rust. Nou ja, de eerste twee weken dan. Want daarna begint het toch echt alweer te kriebelen. Dan is het aftellen tot ik eindelijk weer mag.

 

Gelukkig had ik afgelopen week weer de eerste repetitie. Na weken opladen kon ik eindelijk mijn muzikale ei weer kwijt. Wat heerlijk om weer met mensen samen te zingen, en daar dan ook leiding aan te geven. Vind jij het nou ook zo leuk om te dirigeren maar ben je nog onervaren, dan is de BALK Basiscursus Dirigent Licht Vocaal (BDLV) misschien wel iets voor jou. Lees hieronder in de nieuwsbrief hoe je je nog kunt aanmelden.

 

Pepijn Lagerwey
directeur BALK


 
BALK Inside

Dit zijn de nieuwste leden van BALK!

 

Musical groep The Cast uit Castricum: de 43 enthousiaste actieve leden tussen de 16 en 60 jaar zjin afkomstig uit heel Noord-Holland. Ze hebben oprechte passie en talent voor wat ze doen en werken sinds de oprichting in 1990 met artistieke ondersteuning van professionals. Zo is er gewerkt aan de ontwikkeling van talent in de verschillende disciplines die musical écht musical maken: zang, dans en spel (foto: Kees v/d Veer).

 

Vocal Heart Popkoor uit Zwijndrecht: dit is een popkoor voor beginners en gevorderden. Samen hebben ze vooral veel plezier in het zingen. Tegelijkertijd werken ze samen met hun zangcoach aan onze muzikale ontwikkeling.

 

Theaterzanggroep Prestige uit Voorburg/-Leidschendam: opgericht in 2009 bestaat deze theaterzanggroep uit een twintigtal getalenteerde en ervaren zangers. Het (ambitie)niveau bij Prestige ligt hoog en er wordt wekelijks hard en met veel plezier gerepeteerd. Het diverse en gedurfde repertoire bestaat voornamelijk uit bekende en minder bekende musicalstukken met regelmatig een uitstapje naar pop of klassiek.

 

Koor Windkracht 8 uit Utrecht bestaat al sinds 1998. Het koor is opgericht voor iedereen die wil zingen, ook als diegene zelf denkt dat hij dat niet kan. Bij Koor Windkracht 8 staat plezier op de eerste plaats, maar onder de bezielende leiding van onze dirigente worden ze steeds ambitieuzer. Ze zingen licht klassiek, pop, volksmuziek, eigenlijk alles wat ontroert en blij maakt.


 
BALK festivals

BALK festival Oost | 9 februari 2019 | Ulft

De inschrijving voor dit festival is nét geopend en je kunt je opgeven tot 1 november. Uiterlijk 1 december krijgen de aangemelde groepen bericht of ze zijn toegelaten. Het festival vindt plaats in de fraaie DRU Cultuurfabriek in Ulft (Gelderland). Ook deze editie kunnen deelnemende groepen begeleid worden door een ervaren coach. Meer informatie: https://www.facebook.com/balkfestivaloost en

https://balkfestivaloost.wordpress.com/

 

BALK Festival Centraal | 30 maart 2019 | Amersfoort

De inschrijving voor dit festival start op zaterdag 15 september om 09.00 uur. Wees er vroeg bij, want het kan snel gaan: de inschrijving voor editie 2018 én de wachtlijst waren binnen zes uur vol! 

Wil je meedoen, controleer dan van tevoren of je groep wil én kan, en schrijf je na de opening gelijk in. We laten zo snel mogelijk weten of je groep meedoet of niet. 

 

De formule van het festival is ongewijzigd; 16 groepen kunnen zich presenteren voor een driekoppige jury die de groepen op eigen niveau feedback geeft. Het is een festival voor koren en vocal groups in de buurt van Amersfoort en ver daar buiten. Verder zijn we benieuwd naar welk soort workshops er vraag is. Suggesties kun je hier kwijt. 

 

BALK TOPfestival | 9 november 2019 | Rotterdam

Het is nog ver weg, maar goed om te weten voor de lange termijn planning van je koor. De werkgroep van dit festival komt eind september bij elkaar, daarna maken we bekend vanaf wanneer je je kunt inschrijven. Nieuw dit jaar is dat je bij de inschrijving een YouTube-filmpje mee stuurt en geen geluidsopname meer!


Korenslag Bollenstreek
Op zaterdag 6 oktober wordt de speciale jubileumeditie van Korenslag Bollenstreek gehouden in de Schelft te Noordwijkerhout. Geen BALK-festival pur sang, maar wel een evenement dat mede mogelijk werd met een financiële ondersteuning vanuit stichting BALK. 


 
BALK Educatie

Basiscursus Dirigent Licht Vocaal

Over enkele dagen, op zaterdag 15 september, gaat dé basiscursus dirigeren van start. Ontwikkel jezelf in 10 dagdelen van zanger tot beginnend dirigent! Schrijf je nu nog snel in!

 

Na deze cursus ben je in staat om leiding te geven aan een koor of is je huidige niveau flink hoger geworden. Je krijgt ook handvatten om verschillende repetitietechnieken toe te passen, waardoor je sneller nieuwe noten instudeert en een arrangement leert afwerken.

 

Cursus arrangeren

In het voorjaar van 2019 kun je starten met de uitgebreide arrangeercursus van BALK onder leiding van Tijs Krammer. Als jij nu al goed bent met noten en de piano, kun je na deze cursus zelfstandig nummers arrangeren! Dus doe mee: de bijeenkomsten zijn op 10 zaterdagen van 13.00 tot 17.00 uur in Houten. Op onze Facebookpagina melden we als de inschrijving van start gaat. Wees er dan snel bij, want vol=vol.


 
isla® pastilles

(Advertentie)

 

isla® pastilles verzorgen en beschermen je stem en je keel, ter ondersteuning van zingend Nederland! 

 

isla® pastilles


 
Europa Cantat 2018 is vooral zangpassie delen

Thomas Hessels, bestuurslid van BALK, nam met projectkoor VOX NL deel aan het festival Europa Cantat in Tallinn (Estland). Daarnaast presenteerde hij in zijn rol als bestuurslid van BALK de opzet van BALK in een heus Holland House.

 

Lees op onze website deel 1 van een tweeluik, waarin Thomas terugkijkt op dit festival. Deel 2 volgt in oktober, en zal gaan over de rol van korenfestivals over de hele wereld.


 
The Greatest Showman! Over grootrecht en hoe het werkt

Wil je als groep of vereniging een complete productie opvoeren, zoals een musical of operette, dan krijg je te maken met grootrecht. Hoe verschilt dat van het auteursrecht bij koren en vocal groups, die losse nummers van artiesten zingen?

 

De basis is hetzelfde: iemand die iets creëert (een liedje, een hele musical) heeft het auteursrecht aan zijn zijde. Dat zorgt dat zijn creatie hem geld oplevert. Maar hoe ontvangt hij een vergoeding als zijn werk wordt uitgevoerd?

  • Als koor of vocal group draag je -al dan niet via een bond zoals BALK- een vergoeding af aan BUMA. Zij zorgen voor een verdeling van die inkomsten onder de auteurs.
  • Voor hele producties werkt dit anders: daar koop je als vereniging de rechten van de productie rechtstreeks bij de eigenaar. Pas daarna mag je deze, soms onder strikte voorwaarden, uitvoeren. Hier ligt dus de verantwoordelijkheid om de rechten te verkrijgen bij de groep of vereniging zelf.

Met enige regelmaat steken hierover verhalen de kop op via internet. Recent nog, toen ’s-werelds grootste muziekuitgeverij Sony/ATV meldde dat muziek uit hun productie The Greatest Showman niet zonder uitdrukkelijke toestemming mocht worden gebruikt, ook geen losse delen of songs uit de musical. Dat is dus een eigenlijk een vanzelfsprekendheid waarvan elke vereniging zich wel bewust is.

 

Meer informatie hierover? Dat kan, want dit is de beknopte samenvatting en er zijn wel wat kleine lettertjes. Je vindt meer op onze website in de Kennisbank onder Auteursrecht en Grootrecht.


 
Bekijk de optredens van BALK-koren tijdens finale NKF 

(Advertentie)

Voor wie het gemist heeft: op zaterdag 2 juni stonden meerdere BALK-koren in de finale van het Nederlands Koorfestival. Alle optredens en clips daarvan zijn nu terug te kijken op VolKoren.tv. 

 

Kijk en geniet van de nummers van MAZE o.l.v. Merel Martens (Koor van het Jaar), Fusion o.l.v. Esther Zaad (3e plaats), All Women en vele andere topkoren van BALK! Tijdens het festival was de hele finale al via livestream te bekijken op Facebook. 

 

Aanmelden is eenvoudig en gratis: je kunt vanaf registratie alles twee weken gratis bekijken. En opzeggen is nét zo makkelijk als aanmelden, zonder opzegtermijn. Gewoon genieten dus van het mooiste en beste op koorgebied. Ga naar www.volkoren.tv en klik op ‘Probeer gratis’.


 
Agenda

Je merkt: het seizoen is nog maar nét begonnen. Vooral festivals en nog maar weinig individuele optredens de komende maand. Maar er is genoeg te doen!

 

8 & 9 september - Korenlint Haarlem - Haarlem

16 september - Pedaal Vocaal - Drentsche Aa

23 september - Centraal Kamer Koor - Bernstein - Amsterdam

29 september - VPS KeK - Oss

29 & 30 september - Lady's Voice - Chansing - Uitgeest

6 oktober - Korenslag Bollenstreek jubileum editie - Noordwijkerhout

7 oktober - Rooi Vol Koren - St Oedenrode


 
Cursussen en workshops

Studiedag Sing Me In: zingen met kinderen op school

Zaterdag 15 september  - Leuven (BE)

Zingen in cultureel gemengde groepen een uitdaging? Ja, en het biedt nog tal van muzikale en talige kansen ook! Kinderen pikken niet alleen andere talen op, maar leren ook samenwerken en elkaars cultuur kennen. Doe inspiratie op tijdens de Studiedag Sing Me In in Leuven (BE) op zaterdag 15 september tijdens workshops, voorbeelden uit de praktijk, concerten en een interessante vakbeurs. Meer informatie: www.koorenstem.be

 

Workshop voor dirigenten: zo krijg je meer beweging in je koor!
Vrijdag 30 november - Ede

Koorcoaches Petra Andriessenen Bianca van Dreumel slaan dit najaar de handen ineen en bieden een nieuwe en unieke eendaagse workshop voor dirigenten vol tips & tools op het gebied van presentatie, bewegen én zingen met intentie. 

Tijdstip: 10.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Akoesticum Ede

Kosten: €250,- incl btw, koffie/thee, een uitgebreide lunch en materiaal/checklists
Deelnemers: min. 8 - max. 12

Aanmelden via www.koorinbeweging.nl/workshop-dirigenten

Meer weten? www.koorcoach.nl en www.koorinbeweging.nl

 

Workshops met David Hurley en Bob Chilcott (Engelstalig)

September/november/december - Delft

Voormalig lid van The King’s Singers, countertenor David Hurley, komt weer naar Nederland om koren en ensembles les te geven. Hij coacht als vaste gastdocent aan de Koorschool Delft o.a. het falsetkoor. Je kunt met jouw groep les van hem krijgen op 22 en 23 september en 17 en 18 november. Voor alle informatie en aanmelding kijk op www.koorschooldelft.nl. Hier kun je je ook opgeven voor workshops van de Engelse dirigent en componist Bob Chilcott in december. Inschrijving daarvan sluit eind september.

 

Regisseur in amateurtheater

Januari - Leeuwarden

Ben jij een inspirator en aanjager van creatieve projecten in jouw dorp of stad? Ben je artistiek, stressbestendig en kan je ook goed samenwerken? Dan is dit misschien wel de opleiding voor jou! De regieopleiding, de opleiding tot regisseur in het amateurtheater, gaat in januari 2019 weer van start. Je kunt je alvast inschrijven voor de oriëntatiebijeenkomsten in september, oktober en november. Twijfel je nog? Lees dan verder!

www.keunstwurk.nl/workshops-en-cursussen/opleiding-tot-regisseur-amateurtheater/

 


 
Abonneer je op deze nieuwsbrief

Ontvang je deze nieuwsbrief als contactpersoon van een koor of groep? Stuur hem dan vooral door naar alle leden, zodat ook zij altijd op de hoogte zijn van wat er speelt op het gebied van zang en theater.

En krijg je deze nieuwsbrief juist doorgestuurd van iemand uit je groep? Schrijf je dan zelf in op de pagina van BALK Nieuws.