Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
BALK nieuws oktober 2018
Zie ginds komt de stoomnoot?
Hoewel het gevoelsmatig nog lang geen Sinterklaas of Kerst is, zijn veel groepen al wel goed aan het voorbereiden voor deze periode. Ook de directeur van BALK doet daaraan mee... Verder kun je lezen over de arrangeercursus die BALK in het voorjaar organiseert, en handig: we ontvingen een duidelijke uitleg over de AVG en hoe het zit met fotograferen. Veel leesplezier!
Pepernoten

Ook dit jaar liggen er maanden lang pepernoten in de winkel. De supermarktgiganten plannen steeds meer vooruit. Ook mijn groep is alweer druk bezig met vooruit kijken. In december kunnen we met ons kerstrepertoire onze koorkas weer spekken met optredens in grote winkelcentra, koude kerstmarkten en sfeervolle kerkjes. Dus wij zijn alweer een aantal maanden bezig met stukken als Jinglebell Rock en Last Christmas. Dat het nu buiten donker is als we repeteren maakt het sfeertje opbouwen wel iets makkelijker.

 

Voor volgend jaar hebben we een grote show gepland, ergens in het najaar. Een avondvullend programma, met alles erop en eraan. Dus ook daarvoor zijn we druk bezig; zoeken naar locaties, verhalen, geld en vooral veel nieuwe noten. Want het publiek moet natuurlijk verrast worden. Maar nu eerst de pepernoten!

 

Pepijn Lagerwey

directeur BALK


 
BALK Inside

Volg BALK op Facebook

Met deze nieuwsbrief informeren we je maandelijks over de belangrijkste zaken die spelen bij BALK en haar doelgroep. Op Facebook plaatsen we tussendoor allerlei interessante posts. Volg ons op Facebook en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en durf-te-vragen oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.

 

Contributie

Elk jaar kijkt stichting BALK kritisch naar de de hoogte van de contributie, en of hier voor het komende jaar een aanpassing naar boven nodig of naar beneden mogelijk is. Voor 2019 kunnen we mededelen dat de standaard contributie gelijk blijft. Voor jeugdkoren gaat de contributie zelfs omlaag. Zij worden hier apart over geìnformeerd. Voor oud-BOOG leden komt een einde aan de overgangsregeling. Hierover hebben deze oud-BOOG leden inmiddels een brief ontvangen (hebben we je gemist, stuur dan even een mail naar administratie@balknet.nl).

 

Nieuwe leden van stichting BALK

Soundscape is een vocal group uit Enschede dat probeert het '13-in-een-dozijn'-cliché te doorbreken. Koren in de lichte muziek hebben de neiging om een weergave te geven van het originele nummer. Dat is jammer. Vaak kun je dan beter het origineel opzetten. Het voegt niks toe. Waarom een imitatie als je ook zelf iets kunt toevoegen? Dat is de gedachte en drijfveer van dirigent en arrangeur Rogier IJmker. Soundscape probeert niet te imiteren, maar te innoveren en te creëren.

 

Het uit Sint-Annaparochie afkomstige Different Sound is een dynamisch koor met een verrassende eigen sound. Populair of klassiek, a cappella of met smaakvolle pianobegeleiding van dirigent Simon Bouma. Hun zangseizoenen zijn gevuld met een wekelijkse oefenavond, het geven van concerten, deelname aan dubbelconcerten, workshops, festivals en concoursen. Hierdoor kunnen zij zich blijven ontwikkelen in zang en performance.


 
BALK festivals

BALK festival Oost | 9 februari 2019 | Ulft

De inschrijving voor dit festival blijft open tot 1 november. Uiterlijk 1 december krijgen de aangemelde groepen bericht of ze zijn toegelaten. Het festival vindt plaats in de fraaie DRU Cultuurfabriek in Ulft (Gelderland). Ook deze editie kunnen deelnemende groepen begeleid worden door een ervaren coach. Meer informatie: www.facebook.com/balkfestivaloost en

balkfestivaloost.wordpress.com

 

BALK Festival Centraal | 30 maart 2019 | Amersfoort 

Festival Centraal is VOL! De inschrijving voor dit festival startte op zaterdag 15 september en net als vorig jaar was de inschrijving voor editie 2018 én de wachtlijst binnen zes uur vol! Je kunt je dus niet meer opgeven. Zet de datum evengoed in je agenda als je zin hebt om te komen kijken en luisteren.

 

BALK TOPfestival | 9 november 2019 | Rotterdam

Het is nog ver weg, maar goed om te weten voor de lange termijn planning van je koor. De werkgroep van dit festival kwam eind september voor het eerst bij elkaar. Binnenkort maken we bekend vanaf wanneer je je kunt inschrijven. Nieuw dit jaar is dat je bij de inschrijving een YouTube-filmpje mee stuurt en geen geluidsopname meer!


 
BALK Educatie

In het voorjaar van 2019 organiseert stichting BALK voor de tiende keer de arrangeercursus. Op tien zaterdagen krijg je van Tijs Krammer les in o.a. het bereik van de stemmen, bezettingen, liggingen van akkoorden, vocale stijlen, klanken, vocal percussion, groove en muzieknotatie. Iedere cursist krijgt uitdagingen op zijn/haar eigen niveau en groeit op zijn/haar eigen snelheid.

 

Geef je direct op met dit inschrijfformulier!

 


 
isla® pastilles

(Advertentie)

 

isla® pastilles verzorgen en beschermen je stem en je keel, ter ondersteuning van zingend Nederland! 

 

isla® pastilles


 
Verboden te fotograferen…

Stichting BALK krijgt nog veel vragen binnen over de AVG en privacyregels. Onze leden willen weten wat er nu wel en niet mag op het gebied van fotografie tijdens concerten.

 

Omdat de AVG geldt voor iedereen, wordt er veel over gezegd en geschreven. Via de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) ontvingen we een artikel dat jou misschien ook wat extra duidelijkheid geeft.

 

Lees verder op onze website...


 
Internationale festivals stimuleren de kwaliteit van koorzang

Thomas Hessels, bestuurslid van BALK, nam met projectkoor VOX NL deel aan het festival Europa Cantat in Tallinn (Estland). Daarnaast presenteerde hij in zijn rol als bestuurslid van BALK de opzet van BALK in een heus Holland House.

 

Lees op onze website nu ook deel 2 van een tweeluik, waarin Thomas terugkijkt op dit festival. In dit tweede deel gaat Thomas Hessels in op de festivalwereld in korenland.

 

Terugblik op Europa Cantat 2018 (2/2): Internationale festivals stimuleren de kwaliteit van koorzang.

“Wat worden er in ons koorwereldje veel festivals georganiseerd: lokaal, provinciaal, landelijk, Europees, all over the world. En wat zit er veel lol en organisatorisch vermogen in. Je kunt er het hele jaar door je dag en je hart mee vullen."


 
Bekijk de optredens van BALK-koren tijdens finale NKF 

(Advertentie)

 

Voor wie het gemist heeft: op zaterdag 2 juni stonden meerdere BALK-koren in de finale van het Nederlands Koorfestival. Alle optredens en clips daarvan zijn nu terug te kijken op VolKoren.tv. 

 

Kijk en geniet van de nummers van MAZE o.l.v. Merel Martens (Koor van het Jaar), Fusion o.l.v. Esther Zaad (3e plaats), All Women en vele andere topkoren van BALK! Tijdens het festival was de hele finale al via livestream te bekijken op Facebook. 

 

Aanmelden is eenvoudig en gratis: je kunt vanaf registratie alles twee weken gratis bekijken. En opzeggen is nét zo makkelijk als aanmelden, zonder opzegtermijn. Gewoon genieten dus van het mooiste en beste op koorgebied. Ga naar www.volkoren.tv en klik op ‘Probeer gratis’.


 
Agenda

De agenda begint alweer flink vol te raken, leuk! Staat jouw concert of voorstelling er niet bij? Geef dan hier alle gegevens door, dan nemen we hem mee!


Zaterdag 6 oktober - Korenslag Bollenstreek jubileum editie - Noordwijkerhout

Zaterdag 6 oktober - A Mee Zing Zinder Event - Popkoor Zinder - Zaltbommel

Zondag 7 oktober - Rooi Vol Koren - St Oedenrode

Vrijdag 12 en zaterdag 13 oktober - The Midway Joy Singers - A Musical Jukebox - Hoofddorp

Zaterdag 13 oktober - Frisia Cantat - Leeuwarden

Zondag 14 oktober - Ensemble van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) en Borculo’s Mannenkoor - Borculo

Donderdag 25 oktober - Duketown Ladies - Lichtjesavond - Rosmalen
Vrijdag 2 en zaterdag 3 november - Little Shop of Horrors - Music All Enschede - Hengelo

Vrijdag 2 t/m zondag 4 november - Mozaïek - Der Vogelhändler - Noordwijk

3, 10, 11 & 17 november - Carmen de Musical - Operettevereniging Purmerend & Omstreken - Purmerend

Zaterdag 3 en zondag 4 november - Popkoor SEASIDE Rendez-Vous - Seaside on the block - Goes

Zaterdag 10 november - The Amsterdam Vocals - Winter is coming - Amsterdam

Zaterdag 10 november - Cascade - Cascade in Rosso - Nuenen

Zaterdag 10 en zondag 11 november - Odeon - Ruddigore - Alkmaar


 
Cursussen en workshops

Bob Chilcott en zijn kerstmuziek in

1 & 2 december - Delft
In december komt de Engelse dirigent en componist Bob Chilcott een weekend naar Delft om een workshop en een concert te leiden met stukken uit zijn eigen kerstrepertoire. Bob Chilchott behoort tot de grote hedendaagse componisten van Britse koormuziek en maakte vele jaren deel uit van The King’s Singers. De workshop op zaterdagochtend 1 december is bedoeld voor elke koorzanger met interesse in Chilcott’s Christmas carols. ’s Middags repeteert Chilcott een keuze uit zijn kerstrepertoire met een koor van gevorderde, geselecteerde zangers. Op zondagmiddag 2 december dirigeert hij dit projectkoor in twee kerstconcerten. Informatie over aanmelding en programma is te vinden op www.koorschooldelft.nl.

 

Workshop ‘Communiceren met de pers'​

3 november - Huizen
Ken je dat gevoel? Je hebt een mooi persbericht geschreven over een concert of toneelstuk maar de pers besteed er geen aandacht aan! Wat ging er mis? Cultuurjournalist Rudolf Hunnik legt in de workshop ‘Communiceren met de pers' uit hoe je het beste een persbericht kunt schrijven, versturen, en weet te plaatsen in de media. Zaterdag 3 november om 10.00 uur in het cultuurgebouw De Engel in Huizen. Inschrijven en details: mail naar info@diversityathome.nl.


 
Abonneer je op deze nieuwsbrief

Ontvang je deze nieuwsbrief als contactpersoon van een koor of groep? Stuur hem dan vooral door naar alle leden, zodat ook zij altijd op de hoogte zijn van wat er speelt op het gebied van zang en theater.

 

En krijg je deze nieuwsbrief juist doorgestuurd van iemand uit je groep? Schrijf je dan zelf in op de pagina van BALK Nieuws.