Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Houd je warm door op te treden!
BALK Nieuws november 2018
Houd je warm door op te treden!

Het zijn drukke dagen voor zingend en optredend Nederland, terwijl de kou eindelijk een beetje zijn intrede doet. Mag ook wel, half november.. De agenda zit er in ieder geval warmpjes bij en de (BALK) festivals zijn niet meer op één hand te tellen. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over, net als over de geslaagde masterclasses door Henk Poort en Rosite van der Woude. En wil je meer dan zingen? Overweeg dan de arrangeercursus van Tijs Krammer, die start in het voorjaar. Veel leesplezier!


 
Net een marathon: het BALK TOPfestival

Afgelopen week werd mijn Facebook pagina overspoeld met herinneringen van precies een jaar geleden. Toen vond het BALK TOPfestival plaats en daardoor kwamen vele foto’s en video’s online voorbij. Geweldig om dat te herbeleven. Zeker omdat we met de werkgroep BALK TOPfestival vorige maand alweer begonnen zijn met de voorbereidingen voor de editie van 2019. 

 

Een festival organiseren gaat niet vanzelf. Dat vraagt een gedegen voorbereiding. Eigenlijk is het prima te vergelijken met mijn hobby: hardlopen. Elk jaar zijn verschillende werkgroepen bezig met het organiseren van de regionale BALK festivals. Vergelijkbaar met de halve marathons die ik vaak ren: die vragen ook een goede voorbereiding. En als de regio festivals de halve marathon zijn, dan is het BALK TOPfestival de hele marathon. Planning, indeling en doel. En die BALK marathon vindt plaats op 9 november 2019 in De Doelen van Rotterdam. Inschrijving start op 1 februari, maar daarover later meer. Voor nu alleen nog een heerlijk filmpje, om alvast in de sfeer te komen: geniet ervan!

 

Pepijn Lagerwey
directeur BALK


 
BALK Inside

Nieuwe leden

Nieuw sinds deze maand bij BALK zijn onder meer Popsoulkoor Rosmalen en còig project (a cappella pop 'n' jazz). Maar er zijn er meer: BlueBird Voices is een nieuwe vocal group in Zwolle voor ambitieuze zangers en zangeressen in de leeftijd van 20-35 jaar. Passiekoor De Strijd speelt zeven voorstellingen over de laatste dagen uit het leven van Jezus in het prachtige Openluchttheater Hertme. En de meiden van Tiss Miss kunnen een avondvullend programma verzorgen met een lach, een traan en veel zang.

 

Gezocht: Balkeniers

Lijkt het jou leuk om een paar keer per jaar namens BALK een concert, voorstelling, workshop of festival te bezoeken? Zoals Hans Koelemij laatst naar VPS KeK ging, en Peter Klut naar Beatles in Concert ging? Meld je dan aan als Balkenier! Wij zorgen voor het kaartje van de activiteit en een reiskostenvergoeding. In ruil daarvoor schrijf jij een verslag of recensie van die activiteit en zorgt voor enkele foto's, zodat we dit met onze leden en volgers kunnen delen. Interesse? Meld je aan door een mail te sturen naar administratie@balknet.nl, dan nemen we contact met je op.

 

Contributie jeugd verlaagd

De contributietarieven voor het lidmaatschap van BALK zijn vastgesteld voor 2019. Jeugd tot en met 18 jaar betaalt €3,50 per zingend lid per jaar (incl. BUMA). Dit is een verlaging van €2,- ten opzichte van 2018. Voor volwassenen blijft het tarief gelijk op €8,90 per zingend lid per jaar (incl. BUMA).


 
BALK Educatie

Leer arrangeren in 10 zaterdagen

In het voorjaar van 2019 organiseert stichting BALK voor de tiende keer de arrangeercursus. Tijs Krammer leert je in tien zaterdagen veel meer over o.a. het bereik van de stemmen, bezettingen, liggingen van akkoorden, vocale stijlen, klanken, vocal percussion, groove en muzieknotatie. Iedere cursist krijgt uitdagingen op zijn/haar eigen niveau en groeit op zijn/haar eigen snelheid.

 

Geef je direct op met dit inschrijfformulier! Meer informatie: www.arrangeercursus.nl.


 
isla pastilles/advertentie

(Advertentie)

 

isla® pastilles verzorgen en beschermen je stem en je keel, ter ondersteuning van zingend Nederland! 

 

isla® pastilles


 
BALK Festivals

Koorbizniz wint Korenslag Bollenstreek 2018

Op zaterdagavond 6 oktober werd in het Schelft Theater in Noordwijkerhout de Korenslag Bollenstreek 2018 gehouden. Dit is een van de evenementen waar BALK een bijdrage aan levert. Dit jaar was de jubileumeditie en streden de winnaars van eerdere jaargangen tegen elkaar. De groep Koorbizniz uit Haarlem werd uitgeroepen tot 'Winnaar Korenslag Bollenstreek 2018'!

 

BALK festival Oost | 9 februari 2019 | Ulft

De inschrijving voor dit festival is inmiddels gesloten. Uiterlijk 1 december krijgen de aangemelde groepen bericht of ze zijn toegelaten. Meer informatie: www.facebook.com/balkfestivaloost en

balkfestivaloost.wordpress.com

 

BALK Festival Centraal | 30 maart 2019 | Amersfoort 

De inschrijving voor dit festival is inmiddels gesloten. Zet de datum evengoed in je agenda als je zin hebt om te komen kijken en luisteren.

 

BALK Festival Zuid | 15 juni 2019 | Zevenbergen

De 16e editie van het leukste korenfestival in Zuid Nederland staat in het teken van het onderwerp waar iedere Nederlander altijd iets van vindt: het weer! We dagen de groepen die zich inschrijven uit om één nummer uit hun repertoire te wijden aan Het Weer. Maximaal zestien koren en vocal groups kunnen meedoen en de inschrijving is geopend. Meer informatie en inschrijven via www.defendertzingt.nl.

 

BALK TOPfestival | 9 november 2019 | Rotterdam

Vanaf 1 februari kun je je inschrijven. Volg nu alvast de Facebook pagina zodat je op de hoogte blijft. Nieuw dit jaar is dat je bij de inschrijving een YouTube-filmpje mee stuurt en geen geluidsopname meer.
 

Andere festivals

Behalve de BALK festivals wordt er nog veel meer georganiseerd in binnen- en buitenland. Kijk voor een overzicht eens op onze pagina van de festivals: wie weet zit er iets bij om te bezoeken of zelfs aan mee te doen!


 
Groot enthousiasme over masterclasses Henk Poort

Begin 2018 kondigde stichting BALK en isla® pastilles aan dat zij exclusieve masterclasses gingen organiseren onder leiding van musicalacteur & operazanger Henk Poort en repetitor & dirigent Rosite van der Woude.

 

Henk en Rosite zijn inmiddels bij veertien groepen geweest. Tijd dus om te horen hoe de masterclasses tot nu toe zijn ervaren. Lees verder op onze website...


 
BTW van 6% naar 9%

Op 1 januari 2019 wordt het lage BTW-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit betekent dat je dirigent, muzikaal leider, regisseur en/of eventuele begeleidingsmusici zoals een pianist duurder worden.

 

Heb je afspraken over een uurtarief inclusief BTW, dan is het handig om tijdig met een nieuw voorstel te komen. Zo kom je niet onnodig voor verrassingen te staan.


 
Agenda

Waarschijnlijk de volste agenda van dit jaar, veel succes met kiezen! Staat jouw concert of voorstelling er niet bij? Stuur dan een zo compleet mogelijke tekst en beeldmateriaal naar redactie@balknet.nl (geen pdf's), dan nemen we het mee.

 

Donderdag 15 t/m zaterdag 17 november - Musical - Haerslooten - Muziektheatergroep A Muse - Haaksbergen

Vrijdag 16 t/m zondag 18 november - Concert - Bobowaro - One moment in time - Bergeijk

17, 18, 24 & 25 november - Concert - Vocal group Close-Up - Love Me Tinder - Hoorn/Alkmaar/Heemstede

Zaterdag 17 november - Concert - Vocal Band Experience - X-Change - Amersfoort

Zondag 18 november - Concert - Dee Daniels & MAZE Voices - Sacred Concert - Oosterhout

Zondag 18 november - Concert - Springtide en Esperanto - Fine girls, Nice guys - Utrecht

Donderdag 22 t/m zondag 25 november -  Concert - Popkoor Tune - From Tune with love - Rosmalen

Vrijdag 23 t/m zondag 25 november - Opera - Passie & Wraak - WOKMUZIEKTHEATER - Weert

Vrijdag 23 november - Opera - Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) en Amsterdam Musical - Opera Meets Musical - Arnhem

Zondag 25 november - Concert - Fem@il - Catchy - Emmeloord

Zondag 25 november - Concert - Quintessa & Friends - Jubileumconcert - Utrecht

Zaterdag 1 december - Opera - Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) en Amsterdam Musical - Opera Meets Musical - Veenendaal

Zondag 9 december - Concert - Rebounce - Rebounce in Wonderful Winterconcert - Oudorp

Zondag 9 december - Concert - Culemborgs Mannenkoor en zanggroep Zaffre - Strakke pakken Hoge hakken - Culemborg

Zaterdag 22 december - Concert - Divina - Divina Schittert! - Utrecht

Zaterdag 22 december - Concert - Popkoor LEF! - Xmas with a Twist - Westzaan

 


 
Bekijk de optredens van BALK-koren tijdens finale NKF

(Advertentie)

 

Op zaterdag 2 juni stonden meerdere BALK-koren in de finale van het Nederlands Koorfestival. Alle optredens en clips daarvan zijn nu terug te kijken op VolKoren.tv. 

 

Kijk en geniet van de nummers van MAZE o.l.v. Merel Martens (Koor van het Jaar), Fusion o.l.v. Esther Zaad (3e plaats), All Women en vele andere topkoren van BALK! Tijdens het festival was de hele finale al via livestream te bekijken op Facebook. 

 

Aanmelden is eenvoudig en gratis: je kunt vanaf registratie alles twee weken gratis bekijken. En opzeggen is nét zo makkelijk als aanmelden, zonder opzegtermijn. Gewoon genieten dus van het mooiste en beste op koorgebied. Ga naar www.volkoren.tv en klik op ‘Probeer gratis’.


 
Cursussen, workshops en meer

Part-time opleiding Vocal Leadership / januari 2019

In januari 2019 opent de part-time opleiding Vocal Leadership in Rotterdam de deuren voor een nieuwe lichting deelnemers. In twee jaar tijd krijgen de studenten gedurende twaalf intensieve lange weekenden de tools om zich te ontwikkelen tot een inspirerende en innovatieve koordirigent. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tot dinsdag 1 januari 2019. Meer informatie vind je hier.

 

Kerst singalong met Au bain Marie: 16 december

Altijd al meerstemmige kerstliedjes willen zingen? Zing dan mee met Marie! Op zondagmiddag 16 december studeer je samen met de twaalf zangeressen van Au bain Marie een paar bekende kerstcarols en sfeervolle wintersongs in. De liedjes worden aan het eind van de middag uitgevoerd tijdens een gratis  toegankelijk concertje tijdens de kerstmarkt van het Duurzaamheidscentrum. Au bain Marie zingt dan zelf ook nog liedjes uit haar nieuwe repertoire. Een glaasje glühwein ontbreekt natuurlijk niet tijdens deze sfeervolle middag. Er is plek voor maximaal 50 deelnemende zangers en zangeressen. Koorervaring is niet vereist.

Aanvang Kerst - singalong: 13.00 uur

Aanvang afsluitend concertje: 17.00 uur (gratis toegankelijk, einde 17.30 uur)

Kosten: deelname aan Singalong: €25 (inclusief drankje)

Locatie: Theeschuur in het Duurzaamheidscentrum, Bosrand 2, Assen

Aanmelden: info@aubainmarie.net. Je ontvangt een bevestiging.

 

Vocal Vision zoekt projectleden voor kerstoptredens - november/december

Vocal Vision, een enthousiaste vocal group uit Zeist, zingt a cappella en close harmony met veel plezier en overtuiging. Ben je liefhebber van kerstmuziek en close-harmony, doe dan met ze mee tijdens enkele kerstoptredens: 23 november (Country and Christmas Fair Haarzuilens), 8 en 9 december (kerstmarkt Slot Zeist) en een optreden op 26 december (hotel Bergse Bossen Driebergen). Deelname kost €20,-. Zie www.VocalVision.nl voor meer informatie en inschrijven.

 

Brabant Luidkeels! Dé dag voor zangers in Brabant: zondag 24 februari

Op zondag 24 februari 2019 organiseert Korenveld een provinciale zangersdag onder de naam Brabant Luidkeels. Een dag vol zang en informatie voor koren en individuele koorzangers van alle leeftijden en niveaus. Er zijn meerdere programma’s met keuze uit diverse workshops en liveoptredens: van opera tot vocal painting en van koorregie tot Lax Vox. Bovendien is er een speciaal programma voor kinderkoren. Plaatsing voor de workshops gaat op volgorde van binnenkomst dus wees er snel bij. Meer info: www.korenveld-brabant.nl/

 

Zingen in Spanje: 5- 12 oktober 2019

Forevergreen Music organiseert een Spaanse korenzangweek in samenwerking met Solmar Tours en Indalo Parc Hotel. Enkele Nederlandse koren houden een mooie zangweek in Malgrat de Mar, uit de omgeving doen ook twee koren mee. Er is ruimte voor nog enkele groepen. Het hotel looft prijzen uit voor het mooiste arrangement en het mooiste optreden en er wordt afgesloten met optredens voor de gasten van het hotel, de overige koorleden en aanhang.

Locatie: Indalo Parc Hotel, Santa Susanna, Malgrat de Mar.

Informatie en opgeven: info@forevergreensmusic.nl, via Paul Brandsma op 06-29096621 of op www.forevergreensmusic.nl onder Diensten.


 
In de redactiebox

Hieronder een leuk berichtje dat we van een van onze leden toegestuurd kregen. Heb jij ook wat leuks te melden, stuur je bericht dan naar redactie@balknet.nl.

 

Vocal Vision heeft sinds kort een nieuwe dirigent: Susanne van Althuis. Susanne heeft haar bachelor diploma Docent Muziek gevolgd door de opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV) onder leiding van Tijs Krammer. Werken met koren is wat ze het liefste doet! Sinds deze zomer repeteren we intensief met Susanne en hebben we kennis gemaakt met vocal painting. Zin om mee te zingen? We zoeken tenoren, maar ook andere stemgroepen zijn van harte welkom om eens te komen kijken op onze repetitie avond op woensdag. Neem contact op met info@vocalvision.nl.


 
Abonneer je op deze nieuwsbrief

Ook altijd als eerste op de hoogte van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Schrijf je dan voor deze BALK Nieuwsbrief.

 

En wil je vaker dan eens per maand aangesloten zijn? Op Facebook plaatsen we met enige regelmaat interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en durf-te-vragen oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.