Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Een nieuw TOPjaar is begonnen
Nieuwsbrief januari 2019
Geheugenkaart

Een nieuw jaar. 2019 is in volle gang. Vol met nieuwe plannen. Ook voor BALK: met een leuke musicalscratchdag (mooi scrabblewoord), een arrangeursontmoetingsdag (een nog mooier scrabblewoord) en het BALK TOPfestival. Ook voor mij persoonlijk wordt het een jaar vol nieuwe ideeën met plannen voor een geweldige reis in de zomer met mijn gezin, de voorbereiding op een marathon (Berlijn 2020) en leuke plannen met mijn eigen vocal group Buzzz.

 

Maar om ruimte te maken voor al die nieuwe dingen is het fijn om eerst oude dingen op te ruimen, weg te werken, af te ronden. En dat lukt in mijn hoofd nog even niet. Te veel leuke dingen. Maak je geen zorgen, het komt allemaal wel goed. Gewoon tijd voor een nieuwe geheugenkaart.

 

Pepijn Lagerwey
directeur BALK


 
BALK Inside

Nieuwe redacteur

Onze redacteur Christiaan Deurloo heeft afscheid genomen van stichting BALK om zich volledig te kunnen richten op zijn nieuwe baan. We bedanken hem voor zijn inzet en zijn blij dat we in Jan van Deursen (foto) een uitstekende opvolger hebben gevonden. Binnenkort stelt Jan zich op de website aan iedereen voor. 

 

Nieuw bestuurslid BALK gezocht

Zou jij het leuk vinden om in het bestuur van BALK mee te denken over de richting die BALK vaart? Heb jij affiniteit met amateurmuziektheater en/of lichte koormuziek en heb je zin en tijd om je daar voor in te zetten? BALK heeft plaats in het bestuur. Heb je interesse of heb je hier vragen over, mail dan met Thomas Hessels via thomas.hessels@planet.nl.

 

Nieuwe leden

Per januari zijn er maar liefst zeven nieuwe groepen lid geworden van BALK!

 

Da Capo is een gemengd koor, met ca 65 zingende leden waarbij alle stemgroepen goed vertegenwoordigd zijn. Hierdoor kunnen ze muziekstukken met veel dynamiek brengen. 

 

Ook Politie Koor Twente is lid geworden. Het eerste optreden vond plaats op 3 december 1946, in de grote zaal van café Engels aan de Laaresstraat in Enschede. Het koor bestond uit 13 leden en inmiddels is de groep flink gegroeid.

 

The Lipsticks is een enthousiaste groep vrouwen die een breed repertoire breng van oude en nieuwe popsongs, afgewisseld met middeleeuwse liederen. Het Utrechtse koor treedt drie keer per jaar op.  

 

Multiple Voice, opgericht in 1985 als het Zwols Studentenkoor, is nog altijd een jong gezelschap met leden tussen de 20 en 40 jaar. Het koor is neutraal en niet verbonden aan een religieuze groepering of kerk. 

 

Just4Fun in Wageningen telt zo'n 35 leden. Het koor zingt een gevarieerd, vierstemmig a cappella repertoire en verzorgt twee of drie optredens per jaar. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

 

Zilt ('Zingen Is Leuk, Toch?') in Urecht zingt met 20 leden de longen uit het lijf. Het repertoire is gevarieerd en plezier in zingen staat voorop. Het koor nam in de zomer van 2018 deel aan Europa Cantat in Tallinn. 

 

The Swinging Voices in Apeldoorn, opgericht in 1972, brengt close harmony met jazzy nummers en popsongs. Kwaliteit, enhousiasme en motivatie zijn kernwoorden bij het koor.


 
isla pastilles

(Advertentie)

 

isla® pastilles verzorgen en beschermen je stem en je keel, ter ondersteuning van zingend Nederland! 

 

isla® pastilles


 
BALK Festivals

BALK TOPfestival | 9 november 2019 | Rotterdam

Vanaf 1 februari 2019 kun je je inschrijven. Alle informatie vind je op de website www.balktopfestival.nl. Nieuw dit jaar is dat je voor selectie minimaal twee links naar recente youtube-video’s moet insturen. Deze video’s geven een beeld van het huidige muzikale en artistieke niveau van de groep. Zo kan de selectiecommissie een nog beter beeld krijgen van de groep. Nog nooit naar het TOPfestival geweest? Nieuwsgierig? Bekijk en beluister hier een compilatie van 2017!

 

BALK festival Oost | 9 februari 2019 | Ulft

Meer informatie: www.facebook.com/balkfestivaloost en

balkfestivaloost.wordpress.com

 

BALK Festival Centraal | 30 maart 2019 | Amersfoort 

Je kunt je niet meer inschrijven maar kom vooral kijken en luisteren. Alle informatie vind je op www.vocaalcentraal.nl.

 

BALK Festival West | 18 mei 2019 | Noordwijk

De inschrijving voor het volgende BALK Festival West is geopend en er zijn nog enkele plekken! Alle informatie over dit festival vind je op hun website.

 

BALK Festival Zuid | 15 juni 2019 | Zevenbergen

Nog enkele plekken! De 16e editie van het leukste korenfestival in Zuid Nederland staat in het teken van 'het weer'! Maximaal zestien koren en vocal groups kunnen meedoen en de inschrijving is geopend. Er is nog ruimte voor enkele nieuwe aanmeldingen. Meer informatie en inschrijven via www.defendertzingt.nl.

 

Andere festivals

Behalve de BALK Festivals wordt er nog veel meer georganiseerd in binnen- en buitenland. Kijk voor een overzicht eens op onze pagina van de festivals: wie weet zit er iets bij om te bezoeken of zelfs aan mee te doen!


 
Leuk: opera in... de bioscoop!

Afgelopen november werd Hilde Kaufman van het BALK bestuur door een vriendin gevraagd om naar een opera te gaan….. in de bioscoop! Ze schreef een verslag waarom dit een leuke aanrader is voor iedereen die van muziektheater en opera houdt.

"The Metropolitan Opera heeft bedacht dat het mooi zou zijn om veel meer mensen te laten genieten van hun voorstellingen. Hun producties zijn live te volgen bij Pathé theaters. Sommige producties worden van tevoren opgenomen en gedraaid. (...) Door de backstage filmpjes kreeg ik een beetje het gevoel van de hektiek van een show, zoals ik deze zelf vaak heb meegemaakt."

 

Lees het hele verslag op onze website.

 


 
Agenda

In januari is het gewoonlijk erg stil met optredens, en ook dit jaar weer. Op onze website kun je per concert meer informatie bekijken in onze concertagenda.

 

31-01-2019 - GOOG met het Nieuw Amsterdams Klarinettenkwartet

10-02-2019 - Vocal Group Buzzz - Spaarndam

23-02-2019 - GOOG met musicalgroep The New Voices

 

Zijn jullie hard aan het werk voor jullie optredens en staan ze nog niet in onze agenda? Stuur dan een zo compleet mogelijke tekst en beeldmateriaal naar redactie@balknet.nl (geen pdf's).


 
ZING magazine

(Advertentie)

 

Is je groep lid van BALK, dan kun je je met korting op ZINGmagazine abonneren, namelijk €25,- per jaar in plaats van €32,50. Een bij BALK aangesloten groep kan ook meerdere abonnementen afsluiten met dezelfde korting.

 

- ZINGmagazine verschijnt 6 keer per jaar

- ZINGmagazine is 8 pagina’s dikker geworden

- ZINGmagazine biedt vanaf nu een podium aan Koornetwerk Nederland.

 

Geef je op bij BALK

Lid worden doe je door een mail te sturen naar administratie@balknet.nl.

- Vermeld bij elk gewenst abonnement het koornummer en de n.a.w. gegevens van de abonnementnemer(s).

- Het abonnement – of meerdere abonnementen – wordt aan de bij BALK aangesloten groep in rekening gebracht.

- Opzeggingen en adreswijzigingen verlopen via de administratie van BALK.


 
Informatiebijeenkomst World Choir Games op 2 februari

Heb je zin om met jouw groep mee te doen aan de World Choir Games 2020 in België? Op zaterdag 2 februari 2019 is er een informatiebijeenkomst van 14.00 tot 17.00 uur in Akoesticum in Ede.

 

Deze bijeenkomst is bestemd voor iedereen (besturen, dirigenten, componisten, zangers) die wil deelnemen aan de WCG2020. Het motto is 'Singing together brings nations together'. Deelnemen is belangrijker dan winnen en daarom zijn de Games geschikt voor alle soorten koren op ieder niveau. Koren kunnen deelnemen aan tal van activiteiten, al of niet met beoordeling. De World Choir Games vormen een bruisend koorfeest voor iedereen, ook voor degenen die niet vanzelfsprekend met koorzang in aanraking komen.

 

Aanmelden informatiebijeenkomst: naar het aanmeldingsformulier

Website organisatie: World Choir Games 2020


 
Cursussen, workshops, publicaties en meer

Boek: 'Slagtechniek voor koordirigenten' door Tijs Krammer

Dirigeren is meer dan de maat slaan, maar als je niet weet hoe je de maat moet slaan, is het de vraag of je ooit aan dirigeren toekomt. Slagtechniek voor koordirigenten begint bij de basis en verwerkt de theorie in praktische oefeningen. Ook voor wie al langer voor een groep staat, is het een inspirerend en leerzaam boek. De zorgvuldig vormgegeven slagfiguren zijn glashelder en stimuleren om een persoonlijke slagtechniek te ontwikkelen. Meer informatie over het boek kun je vinden op www.slagtechniek.nl. Het boek is te bestellen op www.hummpublishing.nl.


 
Abonneer je op onze Facebook pagina

Ook altijd als eerste op de hoogte van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Like dan de BALK Facebook pagina!

 

Daarmee ben je vaker dan eens per maand aangesloten op berichten van BALK. Op Facebook plaatsen we met enige regelmaat interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en durf-te-vragen oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.