Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Samenzang, goed voor elke emotie
Nieuwsbrief februari 2019
Zingen helpt!

De onderzoeken slaan je om de oren. Zingen verbindt, brengt samen, ontwikkelt je brein. En is het dus niet logisch dat we daar steeds meer naar zoeken in een maatschappij die individualiseert? En waarin religie als bindend element steeds meer naar de achtergrond verdwijnt? Onlangs stonden er bij Ademnoot meer dan 800 mensen samen te zingen voor het Longfonds. Binnenkort komen 1000 zangers samen voor The Public Domain van David Lang.

Samen zingen helpt bij het verwerken van emoties, of het nu gaat om verdriet of geluk. Een winnend voetbalelftal wordt toegezongen door een stadion vol toeschouwers. Bij het laatste afscheid klinkt een In Paradisum. Daarom ook hebben wij - mijn vrouw, mijn kinderen en ik - een liedje gezongen voor onze kat Tink, die na 18 trouwe jaren afscheid van het leven nam. Samen. En het bracht ons nóg dichter bij elkaar.

 

Pepijn Lagerwey

directeur BALK


 
BALK Inside

Nieuwe BALK-leden

 

We mogen weer drie nieuwe zanggroepen bijschrijven op de ledenlijst van BALK. Van harte welkom!

 

Men2B ('meant to be', alsof het zo moest zijn...) is een Amsterdams a cappella mannenkwartet met ambitieuze, enthousiaste en gedreven zangers. De groep verzorgt concerten, flash mobs, (privé-)aubades en wat al niet meer.

 

Zanggroep Dirk in Eindhoven is een popzanggroep die bestaat uit 30 tot 35 leden in de leeftijd van 18 tot 50 jaar. Het koor zingt vijfstemmig (sopraan, hoge en lage alt, tenor en bas).

 

Some Sing More is een popkoor uit Doetinchem met 35 leden. Het repertoire loopt van de jaren zestig tot en met de jaren 'nul'. Het koor staat onder leiding van dirigent Paul Schaake.


 
BALK TOPfestival: de inschrijving is geopend!

De inschrijving voor deelname aan het BALK TOPfestival 2019 is op 1 februari geopend. Grijp je kans om je met jouw koor in De Doelen in Rotterdam te meten met het neusje van de zalm in koorzingend Nederland. Je kunt je nog inschrijven tot 1 april a.s.

 

Op www.balktopfestival.nl vind je alle informatie zoals het inschrijfreglement en het inschrijfformulier. Nieuw dit jaar is dat je voor selectie minimaal twee links naar recente YouTube-video’s moet insturen. Deze video’s geven een beeld van het huidige muzikale en artistieke niveau van de groep. Zo kan de selectiecommissie een nog beter beeld krijgen van de groep.

 

Kijk hier naar de promo van het BALK TOPfestival!


 
Regionale BALK-festivals

Naast het BALK TOPfestival zijn er dit jaar vier regionale BALK-festivals. Op de dag dat deze nieuwsbrief verschijnt, vindt het BALK Festival Oost in Ulft plaats. En verder zijn er nog...

 

BALK Festival Centraal | 30 maart 2019 | Amersfoort 

Je kunt je niet meer inschrijven maar kom vooral kijken en luisteren. Bezoekers kunnen vanaf begin maart kaartjes reserven. Die geven toegang tot de optredens (inclusief de afsluitende act) en workshops op basis van beschikbaarheid. De planning van de optredens is inmiddels bekend. Alle informatie vind je op www.vocaalcentraal.nl.

 

BALK Festival West | 18 mei 2019 | Noordwijk

Ook voor BALK Festival West is de inschrijving inmiddels gesloten. Alle koren die zijn ingedeeld, treden twee maal 20 minuten op in Theater De Muze. De ‘dapperste’ groep gaat met de Dappere Dodo naar huis. De drie groepen die genomineerd zijn voor het beeldje plus de drie publieksvoorkeuren treden in het finaleblok nog één keer op. Kijk hier voor alle informatie.

 

BALK Festival Zuid | 15 juni 2019 | Zevenbergen

Nog enkele plekken! De 16e editie van BALK Festival Zuid - in De Borgh in Zevenbergen - staat in het teken van 'het weer'! Maximaal zestien koren en vocal groups kunnen meedoen en er is nog ruimte voor enkele nieuwe aanmeldingen. Meer informatie en inschrijven via www.defendertzingt.nl.

 

Andere festivals

Behalve de BALK Festivals wordt er nog veel meer georganiseerd in binnen- en buitenland. Kijk voor een overzicht eens op onze festivalagenda: wie weet zit er iets bij om te bezoeken of zelfs aan mee te doen!


 
The Public Domain: zingen met 999 anderen om je heen

1000 stemmen zingen op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli 2019 The Public Domain, een 40 minuten durend stuk van componist David Lang dat ook echt gecomponeerd is voor een 'gezelschap' van 1000 mensen.

 

De uitvoeringen vinden plaats in Amsterdam en Haarlem en zijn onderdeel van de Koorbiënnale. Koren mogen gratis inschrijven, individuele zangers kunnen zich aansluiten bij een van de zes projectkoren in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Zwolle, Arnhem of Eindhoven. Daarnaast kun je als groep (je familie, breiclub of voetbalteam) meedoen. Inschrijven kan nog tot 1 maart. Kijk op www.thepublicdomain.nl voor meer informatie.


 
Hoe verzín je het?

Het aantal BALK-leden groeit gestaag en loopt al aardig in de richting van de 600 groepen. BALK-bestuurslid Thomas Hessels 'liep' eens door de ledenlijst en schaterde bij het zien van de originele namen die groepen weten te bedenken. 

 

In een amusante verhandeling op de website legt Thomas uit waar hem dat in zit. "De creativiteit kent geen grenzen en er zitten ware doordenkers bij."

 

Ook zo benieuwd waar Thomas om moet lachen? Lees het hier.


 
Nederlands Schoolkoorfestival op komst

Het gaat ervan komen: een nationaal Nederlands Schoolkoorfestival. Dat gebeurt in het schooljaar 2020-2021. Op 21 juni 2019 is er een kick-off evenement dat de opmaat vormt voor het nieuwe festival.

 

De opzet van het nieuwe festival wordt vergelijkbaar met de opzet van het reguliere Nederlandse Koorfestival: in regionale voorrondes ‘strijden’ koren om deelname aan de landelijke finale. Het winnende schoolkoor mag zich twee jaar lang ‘het beste schoolkoor van Nederland’ noemen. Tijdens de kick-off op 21 juni zullen al tien schoolkoren optreden in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Schoolkoren kunnen zich daarvoor gratis aanmelden. Klik hier voor alle informatie.


 
Agenda

Mooi zo! Na de traditioneel rustige eerste weken van het nieuwe jaar, komt er weer leven in de brouwerij. Kijk voor meer informatie in onze concertagenda.

 

10-02-2019 - Concert - Vocal group Buzzz - Spaarndam

23-02-2019 - Concert - GOOG met zang- en theatergroep The New Voices

02-03-2019 - Concert - Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG) met ensemble en solisten

10-03-2019 - Concert - Jubilerende Vladimir Pairel dirigeert 5 koren in Bussum (foto)

15-03-2019 t/m 17-03-2019 - Musical - Musicalvereniging SterAllures - Anastasia - Woerden

16-03-2019 - Concert - Zanggroep LOS - De Total LOS beleving - Maassluis

22-03-2019 t/m 23-03-2019 - Musical - EDOG Muzikaal Theater Diemen - Titanic, de Musical

22-03-2019 t/m 23-03-2019 - Musical - Musical Intermezzo - In Beeld - Vught

24-03-2019 - Concert - Bloom meets Breda - De Zilk

 

Zijn jullie hard aan het werk voor jullie optreden en staat jullie concert nog niet in onze agenda? Stuur dan een zo compleet mogelijke tekst en beeldmateriaal naar redactie@balknet.nl (geen pdf's).


 
isla pastilles

(Advertentie)

 

isla® pastilles verzorgen en beschermen je stem en je keel, ter ondersteuning van zingend Nederland! 

 

isla® pastilles


 
AMeezing Porta 2019: koorzanger zijn voor één dag

Op 14 april vindt in Maastricht de tweede editie plaats van AMeeZing Porta - Koorzanger voor één dag. Die richt zich vooral op mensen die graag zingen, maar zich misschien niet kunnen verbinden aan een koor.

 

Maar ook wie zo'n zangervaring - ondanks een heimelijke wens - niet eerder meemaakte, is van harte welkom. Zangcoaches Jo Annemans, Jacqueline Nelissen en Ghislaine Mommer ontvangen zo'n 120 zangers en werken op deze dag toe naar een programma dat de deelnemers dezelfde avond voor elkaar opvoeren. Elke zangliefhebber kan deelnemen, plezier in samenzang staat voorop. Hier kun je een impressie van de eerste editie bekijken op YouTube.

 

Inschrijven kan via deze link tot 2 april 2019 (zoek rechtsboven op '14 april'). Meer informatie: ameezingprojects@gmail.com.


 
Nieuwe adviestarieven dirigenten

Koornetwerk Nederland heeft voor 2019 nieuwe adviestarieven bekendgemaakt voor koordirigenten. Het gaat om de honorering voor repetities en concerten.

 

Uitgangspunt bij het advies is dat de betrokken partijen - koorbestuur en dirigent - altijd vrij zijn om hun onderlinge betrekking te regelen op de manier waarop ze dat zelf willen. Het advies is dus uitdrukkelijk een houvast/richtlijn voor de hoogte van vergoedingen, niets meer en niets minder.

 

Vanaf deze pagina op onze website kun je een pdf downloaden met de adviestarieven van Koornetwerk Nederland.


 
Cursussen, workshops, publicaties en meer

Workshop Zuid-Amerikaanse ritmes

Vocal Vibes verzorgt op zaterdag 16 maart een workshop Zuid-Amerikaanse ritmes in Arnhem. Dirigent, contrabassist en zanger Gerard Schoren neemt de deelnemers mee in de wondere wereld van de Zuid-Amerikaanse ritmische vocale muziek. Zingen, klappen, stampen, lopen... het komt allemaal voorbij. De workshop is bedoeld voor jong, oud, beginner of gevorderde. Deelname kost €20,- (Vocal Vibes-vrienden en jongeren t/m 25 jaar betalen €15,-). Aanmelden kan hier

 

Ontmoetingen voor schoolkoordirigenten

Wellicht interessant voor abonnees in het zuiden des lands: in Vlaanderen vinden binnenkort drie ontmoetingen plaats voor schoolkoordirigenten van zowel bestaande als nieuwe koren. Die staan in het teken van de zoektocht naar repertoire, aanpak en vorming. Ze zijn een initiatief van Koor&Stem dat onder meer de Doewapbundels voor muziekonderwijs uitgeeft. De bijeenkomsten zijn op 25 februari (Brugge), 2 maart (Tienen) en 27 april (Schoten). Aanmelden kan hier


 
BALK op Facebook

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Like dan de BALK Facebookpagina!

 

Daarmee ben je vaker dan eens per maand aangesloten op berichten van BALK. Op Facebook plaatsen we regelmatig interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en durf-te-vragen oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.