Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Blij worden!
Nieuwsbrief maart 2019
Het zonnetje schijnt

Terwijl ik dit voorwoord schrijf, zit ik achter mijn computer. Het is nog net te koud om zonder jas buiten te zijn, maar binnen zijn de gordijnen wijd opengeschoven en schijnt het zonnetje door het raam heerlijk in mijn rug. De dagen worden langer, ik word er vrolijk van en voel me bijna weer een kleine jongen.

Daar zoek ik dan graag een liedje bij. En dat wil ik vandaag graag met jullie delen. Ook als het even tegenzit is dit een troost. Van een van mijn favoriete groepen, Cadance uit Canada. Dus hoor de vogels fluiten, zoek het zonnetje op en klik vooral op Sunshine!

 

Pepijn Lagerwey
directeur BALK


 
BALK Inside

Nieuwe BALK-leden

 

De BALK-familie begroet deze maand vier nieuwe leden uit noord, oost en zuid. Van harte welkom!


Vocal group Delight uit Groningen zingt 5-stemmig onder leiding van Ferry Bijlsma. De vijftien leden brengen met veel enthousiasme zowel pop- als jazznummers ten gehore. 

 

Vocal group LEF uit het Twentse Goor bestaat sinds september 2017. Het koor is opgericht door dirigente en muziekdocente Merel Brunnekreef. Het repertoire omvat voornamelijk popmuziek met soms een uitstapje naar een ander genre. Toetsenist Ron Gerritsen zorgt voor de muzikale begeleiding.


Ut Koer uit Heerlen bestaat al ruim 20 jaar. Het repertoire bestaat uit popsongs vanaf de jaren zeventig tot nu. Daarnaast heeft het Limburgse koor een uitgebreid kerstrepertoire. Ut Koer wordt begeleid door een band en staat onder leiding van dirigente Maud Lemmens.

 

De Bliërickse Zangkompenie uit Venlo-Blerick werd opgericht in 2000. Het koor staat onder leiding van Jo Hofman en brengt allerlei stijlen stijlen op de planken: van spirituals en volksliedjes tot drinkliederen in het Engels, Duits en het Limburgse dialect.

 


 
BALK TOPfestival: nog minder dan een maand om je in te schrijven!

De inschrijvingen voor deelname aan het BALK TOPfestival op 9 november stromen binnen. Wil je de boot niet missen met je koor? Je hebt nog minder dan een maand om je aan te melden: op 1 april sluit de inschrijvingsperiode.

 

De belangstelling voor het grootste festival voor lichte koormuziek in Nederland is ook voor de 7e editie erg groot. Logisch, want het beste dat Nederland te bieden heeft op het gebied van amateur koorzang, lichte muziek en muziektheater komt samen in De Doelen in Rotterdam. 

 

Nog nooit bij het BALK TOPfestival geweest? Ga naar deze impressie en laat je verbazen. Wil je erbij zijn? Raadpleeg het inschrijfreglement en vul daarna het inschrijfformulier in. Voor alle denkbare informatie kijk je natuurlijk op www.balktopfestival.nl. Of neus eens rond op het Facebook-evenement.


 
Regionale BALK-festivals

Dit jaar vinden er nog drie regionale BALK-festivals plaats. Het zijn zinvolle, inspirerende ontmoetingsdagen voor zangers en zangeressen van koren en kleinere zanggroepen. 

 

BALK Festival Centraal | 30 maart 2019 | Amersfoort 

Je kunt je niet meer inschrijven maar kom vooral kijken en luisteren. Bezoekers kunnen voor €10,- een toegangskaart bij de dagkassa van het ICOONtheater kopen. Deze kaart geeft toegang tot de optredens (inclusief de afsluitende act) en workshops op basis van beschikbaarheid. Je kunt het toegangskaartje - en deelname aan workshops - ook reserveren. Alle informatie vind je op www.vocaalcentraal.nl

 

BALK Festival West | 18 mei 2019 | Noordwijk

Ook voor de 13e jaargang van BALK Festival West is de inschrijving inmiddels gesloten. Het festival - in De Muze in Noordwijk - richt zich op koren en vocale groepen ten westen van Utrecht. Elke groep treedt twee keer op met een programma van 20 minuten. De ‘dapperste’ groep gaat naar huis met het mooie, unieke wisselbeeldje. De drie groepen die genomineerd zijn voor het beeldje plus de drie publieksvoorkeuren treden in het finaleblok nog één keer op. Kijk hier voor alle informatie.

 

BALK Festival Zuid | 15 juni 2019 | Zevenbergen

Voor BALK Festival Zuid zijn nog enkele plekken beschikbaar. Het festival, in De Borgh in Zevenbergen, staat in het teken van 'het weer'! Naast een themaprijs voor de meest originele themavertolking zijn er speciale prijzen voor, onder meer, de groep met het beste arrangement, de beste podiumpresentatie, de hoogste festivalscore en een aanmoedigingsprijs. Verder kan de jury ‘eervolle vermeldingen’ toekennen. Aanmelden kan hier. Meer informatie via www.defendertzingt.nl.

 

Andere festivals

In binnen- en buitenland vinden nog veel meer festivals plaats. Bekijk vooral eens het overzicht op onze festivalagenda.


 
Voorinschrijving Vereniging van het Jaar geopend

Rabobank, NOC*NSF, het LKCA en Kunstbende organiseren ook dit jaar de verkiezing Vereniging van het Jaar. Verenigingen in de sectoren cultuur en sport komen ervoor in aanmerking. Dus ook jullie, BALK-leden! De voorinschrijving is geopend.

 

Verenigingen kunnen op drie niveaus in de prijzen vallen: gemeentelijk, provinciaal en landelijk. In 2018 was Muziekvereniging Soli uit Santpoort-Noord de landelijke Vereniging van het Jaar in de categorie cultuur. Lees meer.


 
DeKoor en het Deense Mariagerfjord Pigekor op één podium

De absolute Europese top in jeugdkoren is op maandag 8 april 2019 te zien en te horen in Utrecht. Het Deense Mariagerfjord Pigekor en ons eigen DeKoor Close Harmony treden op in het ZIMIHC Theater Zuilen.

 

Het Mariagerfjord Pigekor, opgericht in 2007, is bekroond met twee Deense awards en kreeg internationale erkenning voor het hoogstaande, innovatieve werk. Vooral de podiumpresentatie en de spannende groepsgeest vallen op. In deze clip kun je Mariagerfjord aan het werk zien. 

 

DeKoor Close Harmony, 30 jonge muzikanten uit Utrecht, is natuurlijk bekend van hun eigen shows in meer dan 25 theaters in Nederland en van hun optredens op Sziget, en met Di-Rect, Damien Rice en de Rolling Stones. Het koor is overladen met prijzen en onderscheidingen. DeKoor is ook op YouTube te zien en te beluisteren. Lees meer


 
Zinge!Open: inschrijven tot 17 maart!

Zinge!Open, het grootste jeugdzanggroepen festival van Nederland, komt er aan op zondag 26 mei 2019 in Theater de Willem in Papendrecht. Inschrijven kan nog tot 17 maart. Snel zijn dus!

Jeugdpopkoor Zinge! nodigt alle jeugdzanggroepen van Nederland en Vlaanderen uit om mee te doen aan de derde editie van ZOI19, een productie van Jeugdkoorplan Nederland, in samenwerking met BALK. Aan het eind van de festivaldag bepaalt een deskundige jury wie zich de winnaar van Zinge!Open mag noemen. Voor meer informatie, klik je hier.


 
Nederlands Koorfestival 2019-2020

De provincie Groningen verzorgt op zaterdag 21 september de aftrap van het Nederlands Koorfestival 2019-2020 met de eerste van 11 Provinciale NKF-competities. De landelijke finale staat geprogrammeerd voor zaterdag 6 juni 2020.

 

Het Nederlands Koorfestival is vooral bedoeld voor koren die hun performance willen verbeteren. Koren zingen in 11 provinciale ronden voor de 'eigen' omgeving én een professionele vakjury. Ze krijgen een waardevolle NKF-beoordeling en een terugkoppeling met tips & trics voor koor én dirigent. Op 6 juni 2020 strijden de 11 provinciale winnaars dan om de titel Koor van het Jaar 2020. Eerdere winnaars van het Nederlands Koorfestival zijn Maze, DeKoor en Quint.

 

Aanmelden kan op https://nederlandskoorfestival.nl/2019-2020/ Let op: voor elke provincie gelden andere uiterste inschrijfdata.


 
Agenda

Zo zien we het graag: een bomvolle agenda! Kijk voor meer informatie over onderstaande uitvoeringen in onze concertagenda.

 

09-03-2019 t/m 10-03-2019 - Concert - Kwasi Kloos Verwondert

10-03-2019 - Concert - Jubilerende Vladimir Pairel dirigeert 5 koren in Bussum

15-03-2019 t/m 17-03-2019 - Musical - Musicalvereniging SterAllures - Anastasia - Woerden

16-03-2019 - Concert - Zanggroep LOS - De Total LOS beleving - Maassluis

17-03-2019 - Concert - Zinge! in Boven.Live

22-03-2019 t/m 23-03-2019 - Musical - EDOG Muzikaal Theater Diemen - Titanic, de Musical

22-03-2019 t/m 23-03-2019 - Muziektheater - Muziektheater Intermezzo - In Beeld - Vught

23-03-2019 - Concert - Popkoor S(w)ingtime treedt op in de Voorveghter

24-03-2019 - Concert - Bladgoud luidt de lente in

24-03-2019 - Concert - Bloom meets Breda

30-03-2019 - Concert - Colors of Music: a cappella muziekshow in Koningshof

06-04-2019 - Concert - Popkoor Together met West end Big Band in Mare Nostrum

07-04-2019 - Operette - Theaterkoor Animato en Ensemble Frizzare komen met bijzondere 'Orfeo'

08-04-2019 - Concert - DeKoor en het Deense Mariagerfjord Pigekor op één podium

 

Zie je jullie concert ook graag opgenomen in onze agenda? Stuur dan een zo compleet mogelijke tekst en beeldmateriaal naar redactie@balknet.nl (geen pdf's).


 
isla pastilles

(Advertentie)

 

isla® pastilles verzorgen en beschermen je stem en je keel, ter ondersteuning van zingend Nederland! 

 

isla® pastilles


 
Nieuw! BALK Gastblog... Waarom komt het niet over?

Het moest er eens van komen: de mogelijkheid om een gastblog te schrijven op BALKnet.nl. Die is er nu. Thomas Hessels, tekstschrijver en o.a. ook bestuurslid van BALK, opent het gloednieuwe BALK Gastblog. Wie volgt?

 

'Waarom komt het niet over'? Dat is de prikkelende vraag die Thomas zichzelf stelt in zijn bijdrage. Aanleiding was zijn bezoek aan BALK Festival Oost waar hij een opvallend verschil in beleving waarnam tussen de Engelstalige en de Nederlandstalige nummers. 'Iemand die - al dan niet vals - uit z’n plaat gaat, is zóveel boeiender dan intieme harmonie met kaarsen op het podium'. Lees het hele stuk op het BALK Gastblog! En/of: schrijf zelf een bijdrage!


 
Verzekeren, waarom eigenlijk?

De elektrische gitaar van de begeleidingsband wordt gestolen. De dirigent wordt plotseling ziek. Een dure productie moet worden afgelast. Wat nu?

 

Muziektheater- en zanggroepen die lid zijn van BALK kunnen zich op maat verzekeren tegen risico's 'die je niet wist dat ze zouden komen'. Lees er alles over op de geactualiseerde pagina Verzekeringen voor groepen op BALKnet.nl.


 
Cursussen, workshops, publicaties en meer...

Leuk hè, koorzingen? 

Onlangs verscheen ‘Leuk hè, koorzingen?’ van koorcoach Petra Andriessen. Het is een luchtig, leerzaam boekje voor iedereen die zingt in een koor. Petra verzamelde haar beste en leukste blogs ‘over koorzingen, koordingen en alles wat bijdraagt aan groei in je koor’. Beter uitvoeren, loskomen van je teksten maar ze ook sneller leren, contact maken met je publiek... Het zijn onderwerpen die allemaal voorbijkomen. 

Leuk hè, koorzingen? telt 112 pagina's en kost 15 euro (incl. verzendkosten). Bestellen kan via www.koorcoach.nl

 

Basiscursus Kinderkoordirectie

Stichiting Maestro organiseert dit voorjaar een Basiscursus Kinderkoordirectie. Die is bedoeld voor dirigenten zonder conservatoriumdiploma maar mét een passie voor werken met kinderen van 6 t/m 14 jaar. Docent Coen Swinkels vertelt over werkvormen, communicatie, groepsdynamiek en repertoire. De lessen vinden plaats op 12 zaterdagochtenden in 's-Hertogenbosch met start op 23 maart. Deelname kost €363,- inclusief lesmaterialen. Meer informatie: info@stichtingmaestro.nl. Inschrijven kan hier.

 

Meet The King's Singers

Met je eigen koor op het podium staan naast The King's Singers? Het kan! Op 4 en 5 oktober verzorgen de leden van het Britse topensemble workshops en masterclasses tijdens de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen. Je kunt je koor aanmelden voor een workshop op 4 oktober waar je een vooraf toegezonden partituur instudeert met The King' Singers. Tijdens het avondconcert kom je het podium op om het nummer uit te voeren naast The King's Singers. Op 5 oktober kunnen nog eens 6 koren deelnemen aan andere workshops door leden van The King's Singers. Ga voor alle informatie en aanmeldingen naar Koor&Stem.


 
BALK op Facebook

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Like dan de BALK Facebookpagina!

 

Daarmee ben je vaker dan eens per maand aangesloten op berichten van BALK. Op Facebook plaatsen we regelmatig interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.