Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Van Aarhus tot Noordwijk
Nieuwsbrief juni 2019
Verrassen

Als directeur van BALK krijg ik vaak allerlei nieuwsbrieven, magazines en andere media onder ogen, zowel digitaal als op papier. Vakinhoudelijk, informatief, vanuit de professionele hoek of juist vanuit de kant van de amateurs. Heerlijk om dat alles tot me te nemen en elke keer weer iets bij te leren, een nieuw idee op te doen of kennis te nemen van allerlei initiatieven.

Zo krijgen jullie - naast al je andere mails, werk en privé - elke maand deze BALK-nieuwsbrief. Een nieuwsbrief waar we veel aandacht aan besteden. Zo proberen wij jou elke maand te verrassen met allerlei informatie in en om BALK. En hoe meer mensen hem lezen, hoe leuker wij dat vinden. Dus wie weet stuur je hem een keertje door, of abonneer je je op deze nieuwsbrief omdat je hem zojuist 'via via' hebt ontvangen. Dat kan dus hier, op deze plek, gewoon klikkenDoen hoor!

 

Pepijn Lagerwey,
directeur BALK


 
BALK Festivals

De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid: zon, sneeuw, donder en bliksem in Zevenbergen

De Fendert Zingt-BALK Festival Zuid op zaterdag 15 juni in De Borgh in Zevenbergen is dit kalenderjaar het laatste BALK-regiofestival dat gepland staat. De weersverwachting voor Zevenbergen: zon, sneeuw, storm, regen, hitte, koude, donder en bliksem. Thema is namelijk Het Weer: zanggroepen kunnen 'scoren' met een nummer waarin de weerelementen centraal staan.

De deelnemende koren zijn in volgorde van opkomst: Popkoor X-Stream, To Be Continued, vocal group NeXt Level, Popkoor Novelty, Zanggroep Dirk, Voice Over, Popkoor KoloK, JazzN, Voix Là, Popkoor Akkoord, Van Zingkels & Co, Stacked en Zanggroep Spirit. Het festival begint om 12.30 uur.

Het festival bijwonen als toeschouwer? Bestel hier de kaartjes. Algemene info: De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid.

 

BALK TOPfestival: 68 groepen zijn erbij!

Het ijsberen en nagelbijten is voorbij voor de groepen die zich inschreven voor het BALK TOPfestival. De selectiecommissie heeft de definitieve deelnemerslijst op 1 juni bekendgemaakt. In totaal zijn 68 groepen door de selectie gekomen. Zij mogen zich opmaken voor een optreden op zaterdag 9 november in De Doelen in Rotterdam.

Volgens de commissie was het niveau van de inschrijvingen erg hoog. Reden waarom de koren die het niet haalden, zich vooral niet moeten laten ontmoedigen. Ook onder hen waren groeibriljanten te vinden. 'Volgende keer beslist opnieuw inschrijven', zo liet de commissie nog weten. 

Nieuwsgierig naar de deelnemerslijst? Ga dan naar www.balktopfestival.nl


 
BALK Educatie

Dirigent Licht Vocaal: profiteer van 50 euro vroegboekkorting!

 

We meldden het al in de vorige nieuwsbrief: in het najaar gaat de BALK-opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV) weer van start. Die omvat 21 zaterdagen in de periode september 2019 - juni 2020. Locatie: Theater aan de Slinger in Houten. Wie zich inschrijft vóór 1 juli profiteert van een vroegboekkorting van 50 euro.

 

Dat DLV een prachtige opleiding is, kunnen wij wel beweren maar liever laten we iemand aan het woord die uit eigen ervaring spreekt. Susanne van Althuis volgde de vorige editie 2017/2018 met veel succes en werd nadien dirigente van Vocal Vision.

 

'Ik vond DLV inspirerend, uitdagend en veelzijdig. In rap tempo zijn er veel verschillende kanten van het vak belicht en hebben we intensief met elkaar kunnen oefenen. Omdat er ruimte was voor eigen inbreng en individuele behoefte werd elke dirigent op zijn of haar niveau aangesproken en uitgedaagd. We hebben als groep veel van elkaar geleerd, met elkaar kunnen sparren en ervaringen uitgewisseld. Heel waardevol om zo regelmatig collega’s te zien en te spreken. Ik heb er een hoop goede contacten aan overgehouden! En de docenten hebben mij het vertrouwen gegeven om grotere uitdagingen aan te gaan.'

 

Op www.dirigentlichtvocaal.nl vind je alle informatie. Inschrjven kan via dit Google-formulier. Toch nog vragen? Stuur een mail naar administratie@balknet.nl

 

Arrangeursmiddag

BALK gaat in het najaar een Arrangeursmiddag organiseren. De bijeenkomst is zowel bedoeld voor de beginner als de ervaren rot in het vak. Inspireren, informeren en samenbrengen is het doel. Pitchen van een eigen arrangement, feedback op vooraf ingestuurde arrangementen en informatie over de rechten en plichten van de arrangeur zijn onderwerpen die aan bod kunnen komen. Ben je geïnteresseerd en heb je zelf ook leuke ideeën voor de bijeenkomst? Stuur alvast een mail aan Pepijn Lagerwey.

Overigens kent BALKnet.nl een speciale arrangeurspagina. Bovenaan behandelt Pepijn een actuele vraag over de rechten bij een arrangement, zoals hij die beantwoordde in Zing Magazine. Leuk om te lezen!   


 
Elke in Aarhus

Eind mei/begin juni leek de halve Nederlandse koorwereld neergestreken te zijn in het Deense Aarhus. Wie Facebookte, Instagramde of Twitterde er niet vanaf AAVF 2019 (Aarhus Vocal Festival)? 

Twee Nederlandse koren wisten er de eindronde te halen: MAZE (de winnaar van het BALK TOPfestival 2017) en Ambrosia a capella. Elke Jansen - bekend van zangplatform Vocal Vibes en Zing Magazine - zingt in dat laatste koor. Ze beschreef haar indrukken en ervaringen voor Zing Magazine. We willen jullie haar verhaal niet onthouden. Kijk op www.zingmagazine.nl


 
NKF: inschrijving geopend voor alle provincies

De inschrijving voor alle 12 provinciale ronden van het Nederlands Koorfestival (NKF) 2019-2020 is nu geopend. Het NKF bestaat al meer dan 50 jaar en staat open voor alle Nederlandse amateurkoren.

 

Er zijn 12 zelfstandige provinciale NKF Koorfestivals die - naast het plezier van zingen - een ontmoetingsplek zijn voor koren uit de eigen provincie. Deelnemende koren krijgen een professionele, objectieve terugkoppeling in de vorm van een officiële NKF-Beoordeling van een gecertificeerde NKF-jury. De beste koren van alle Nederlandse provincies met de hoogste NKF-Beoordeling van de vakjury worden uitgenodigd om vervolgens kosteloos deel te nemen aan de Nationale NKF Finale op 6 juni 2020.
Bekijk de trailer op YouTube of ga voor info & aanmelding naar www.nederlandskoorfestival.nl


 
Over de avondploeg van machinefabriek De Keilbout en meer...

Een terugblik op BALK Festival West

 

Wat deed de avondploeg van machinefabriek De Keilbout op BALK Festival West? En slaagde Brothers-4-Tune erin om pijnlijk herenleed van zich af te zingen? En wie won die Dappere Dodo nou eigenlijk? Tijdens BALK Festival West, op 18 mei in Noordwijk, presenteerden 18 groepen zich vol overgave. Humor, verdriet, hoop en glorie... de staalkaart van emoties werd uitputtend gespeeld. 

Voor wie dat nog niet deed: lees het verslag over 'BALK West' er nog eens op na!


 
isla pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Gek van muziektheater? Denk mee met BALK!

Ben je gek van muziektheater? Misschien ben jij dan wel de man of vrouw die we zoeken.

 

BALK wil namelijk nieuwe ideeën lanceren om muziektheater nog beter op de kaart te zetten. Een nieuwe werkgroep gaat ermee aan de slag. Misschien zien we jou daar binnenkort! Heb je regelmatig last van briljante invallen waar je even niets mee kunt? Bij BALK vallen ze misschien wel in goede aarde! Zowel muziektheatergroepen als individuele muziektheaterfans zijn welkom op vrijwillige basis. Wie weet sta je aan de wieg van bijzondere activiteiten op het gebied van musical, opera of operette. Of word je de initiator van die hele nieuwe vorm van muziektheater waar je al zo lang van droomt. 

De werkgroep wordt geleid door Pepijn Lagerwey en Hilde Kauffman, respectievelijk directeur en bestuurslid bij BALK. Interesse? Stuur Pepijn een mail: directeur@balknet.nl


 
Agenda

Prachtige concerten en uitvoeringen staan er binnenkort op het programma. Met zeer uiteenlopende thema's en akkoorden. Zie de agenda op de BALK-site voor meer informatie over de genoemde uitvoeringen.

 

09-06-2019 - Concert - KLINK! Unplugged in Gorcumse Schuilkerk

09-06-2019 - Concert - Divina brengt KRACHT in Austerlitz

15-06-2019 t/m 20-06-2019 - Concert - Roots: verhalende voorstelling van The Jump over de reis naar huis

15-06-2019 - Concert - Zang & Vriendschap met jubileumconcert naar Apeldoorn

15-06-2019 - Concert - Coro Encanto komt met zwoel, zomers en zinderend programma

16-06-2019 - Concert - Jubileumconcert Leeuwenhart met 'special guests'

22-06-2019 - Festival - Roze Akkoorden in Eindhoven

23-06-2019 - Concert - Duketown Ladies treden twee maal op tijdens 'Open Tuinen 's-Hertogenbosch'

23-06-2019 - Concert - Concert Tous les oiseaux d'Europe in Groninger Helperkerk

23-06-2019 t/m 29-06-2019 - Concert - Jubileumshows Prove It in Austerlitz en Leersum

03-07-2019 - Concert - Woodbirds-concert van MAZE tijdens Koorbiënnale


 
De 10e KoorbiŽnnale komt eraan!

De 10de editie van de Koorbiënnale komt eraan: van 28 juni t/m 7 juli in Haarlem en Amsterdam. Het festival is in 20 jaar uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerde ‘hotspot’ die de diversiteit en kleurrijkheid van vocale ensemble muziek laat zien. De bijzondere locaties vormen een belangrijk onderdeel van het festival. Van concerten in de natuur, naar ‘klassiekere’ optredens in de binnenstad tot een uitstapje naar Amsterdam voor een muzikaal avontuur. 

Klik hier voor een trailer op YouTube. En zie www.koorbiennale.nl.


 
De Toekomst van een Verleden

Op 6 juni stond de wereld stil bij '75 jaar D-Day'. En volgend jaar is het dus 75 jaar geleden dat Nederland daadwerkelijk bevrijd werd. Omdat we het zo'n sympathiek initiatief vinden, nogmaals: De Toekomst van een Verleden is een bijzonder koorproject met gezamenlijke deelname van koorzangers uit Nederland en Duitsland. Het mondt uit in bijzondere uitvoeringen in mei 2020 in de Theaterkerk Bemmel. Aanmelden kan tot 1 juli 2019. 

Het project wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

Alle info is te vinden op www.detoekomstvaneenverleden.nl.


 
BALK op Facebook

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Like dan de BALK Facebookpagina!

 

Daarmee ben je vaker dan eens per maand aangesloten op berichten van BALK. Op Facebook plaatsen we regelmatig interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.