Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Zingen met je oren
Nieuwsbrief juli 2019
Afsluiting

Gisteravond kwam alles samen wat zingen in een groep zo leuk maakt. Dat zal ik even uitleggen. Afgelopen week werd ik bevraagd door een redacteur van Het Parool die in een zomerserie een artikel schrijft over precies die vraag: wat maakt zingen in een groep zo leuk? Welnu, volgens mij gaat samen zingen over het delen van jezelf met anderen. In emotie, in noten, in gevoel, in beweging, in dynamiek. Over de durf jezelf kwetsbaar op te stellen naar elkaar toe in een veilige omgeving. Met of zonder publiek, dat maakt hierin niet uit.
Vocal group SONAR uit Amsterdam sluit het seizoen traditiegetrouw af met medewerking van een aantal groepen. Dit keer nodigden ze ook 'mijn' Vocal Group Buzzz uit. Elke groep zingt dan een paar stukjes voor elkaar, de aanwezige dirigenten doen een korte workshop met de groep en na afloop drink je wat met elkaar. De sfeer was fantastisch: heel open, ontspannen, veilig en geïnspireerd werd er voor elkaar gezongen. En daarmee sloot ook ik een zeer geslaagd half jaar af met alles wat zingen zo leuk maakt.


Pepijn Lagerwey,
directeur BALK


 
BALK Inside

Bureau BALK tijdens de zomervakantie 

BALK is aan een welverdiende vakantie toe (vinden we zelf). Bureau BALK is daarom gesloten van 20 juli t/m 18 augustus. Een mailtje kan natuurlijk altijd, maar het kan even duren voordat we reageren: administratie@balknet.nl

De webredactie waait uit van 15 juli t/m 28 juli. Ook hier is een mailtje altijd mogelijk: redactie@balknet.nl. Maar alleen als het echt dringend is, hè? Afgesproken!

 

Oh, trouwens... BALK-lid Popkoor Zinder uit Zaltbommel maakte nog een mooie clip/vakantiegroet die we jullie niet willen onthouden. Bekijk hem hier. Tot slot: de volgende nieuwsbrief verschijnt begin september. Fijne zomer!

 

Nieuwe BALK-leden

BALK mag weer vijf mooie groepen 'bijschrijven'. Van harte welkom allemaal!

 

Fellows Rhenen is een ensembe van zes mannen die elkaar leerden kennen in popkoor Future. Ze treden sinds 2010 op voor wie het maar wil met een uitgebreid repertoire van voornamelijk popsongs en af en toe een muzikaal uitstapje.

 

ZOMA staat voor de Stichting Zeeuws-Vlaamse Operette en Musical Amateurs. Het gezelschap werd in maart 1972 opgericht in Oostburg. ZOMA heeft tientallen operettes, musicals en eigen producties op de planken gebracht. De laatste jaren legt de groep zich toe op muzikale theatershows.   

 

Jeugdkoor Beyers Naudé is verbonden aan het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden. De school is een zelfstandig gymnasium met circa 520 leerlingen. Het koor telt 22 zangers en wordt gedirigeerd door Johanna Oudejans.

 

Vocalgroup Lsia (Let's Sing It All) is een nieuw koor uit Woerden onder leiding van Yolanda Brouwer. De groep heeft 37 zangers en zangeressen en zingt een divers repertoire met pop, musical, gospel en kerst.

 

Based On - Popkoor Beesd is een koor van Zangschool Beesd met 17 leden dat repeteert op de dinsdagavond onder leiding van zangeres en zangdocente Marieke Zevenbergen. 


 
BALK Festivals

BALK TOPfestival

De deelnemende koren en groepen aan het BALK TOPfestival 2019 in De Doelen zijn bekend er is zelfs al een voorlopig schema gemaakt voor wat betreft de uitvoeringen. Dat is nog zeer onder voorbehoud en wijzigingen zullen er zeker nog aankomen. 

Voor wie het gemist heeft: op 1 juli is er een e-mail uitgegaan naar alle deelnemers met uitgebreide informatie in diverse bijlagen. Daarin staat bijvoorbeeld ook hoe je bezoekerskaarten kunt bestellen bij de ticketsite van De Doelen. Dat kan nu al. Kaartjes kosten €15,- (volwassenen) of €7,50 (kinderen t/m 12 jaar). Let op: er worden wel enige servicekosten in rekening gebracht dus is het slim om de kaartjes zoveel mogelijk gezamenlijk te bestellen. Meer informatie: www.balktopfestival.nl

 

Regionale BALK-festivals

Voor dit kalenderjaar zitten de regionale BALK-festivals erop. De Fendert Zingt / BALK Festival Zuid sloot de rij op zaterdag 15 juni (zie verderop in deze nieuwsbrief). Er zijn al data bekend voor de volgende edities; leg ze dus vooral vast in de agenda:

* BALK Festival Vocaal Centraal: zaterdag 14 maart 2020 (inschrijven vanaf zaterdag 7 september 2019)

* BALK Festival Noord: zondag 22 maart 2020 (inschrijven vanaf zondag 1 september 2019)

* De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid: zaterdag 18 april 2020

* BALK Festival West: zaterdag 16 mei 2020.

 

World Choir Games

Volgend jaar vinden de World Choir Games - de 'Olympische Spelen voor het koorzingen' - plaats in Vlaanderen. Dat gebeurt van 5 tot 15 juli in Antwerpen en Gent. De organisatie van de WCG heeft contact gezocht met BALK voor advisering van de organisatie achter de schermen. Zo wordt ook de Nederlandse koorwereld nauw betrokken bij het evenement. Bovendien mag de winnaar van het BALK TOPfestival direct doorstromen naar de prominente Champions Competitie van de World Choir Games. Let wel: de winnaar verdient de plek, maar eventuele kosten voor deelname komen nog wel voor rekening van het koor. Kijk hier voor meer informatie over de World Choir Games.


 
BALK Educatie

Opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV)

Aanmelding voor de BALK-opleiding Dirigent Licht Vocaal is nog altijd mogelijk. Sterker: je kunt tot 15 juli gebruik maken van een vroegboekkorting van 50 euro!

Caroline Grasmeijer, dirigente en artistiek leider van onder meer Vocal Group Utrecht, volgde DLV. Kijk hier op YouTube hoe haar koor letterlijk en figuurlijk kleur krijgt onder haar leiding. Caroline: "DLV is een verdieping in het complexe vakgebied van een dirigent. Als student wordt je uitgedaagd om je te ontwikkelen in slagtechniek, repetitietechniek, solfège, zang, pianospel en de sociale kant van het vak. Wanneer jij jezelf als dirigent licht vocaal wilt presenteren, is deze opleiding aan te bevelen.”

Op www.dirigentlichtvocaal.nl vind je alle informatie. Inschrijven kan via dit Google-formulier. Nog nog vragen? Stuur een mail naar administratie@balknet.nl

 

Arrangeursmiddag

BALK organiseert in het najaar een Arrangeursmiddag. Die vindt plaats op zaterdag 5 oktober van 13.00-17.00 uur met een borrel na afloop. De middag is zowel bedoeld voor beginners in het vak als voor ervaren arrangeurs. Nog altijd is inspireren, informeren en samenbrengen het doel. Contacten leggen, leren van elkaar, feedback krijgen op je werk en de zakelijk/juridische kant van arrangeren... alles kan aan bod komen. Maar laat het vooral weten als je nog andere interessante ideeën voor de bijeenkomst hebt! Stuur alvast een mail aan Pepijn Lagerwey. En kijk ook eens op onze arrangeurspagina!   


 
isla pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
BALK-lid Music All uit Enschede is Club van het Jaar!

Muziektheatergroep Music All uit Enschede is uitgeroepen tot Club van het Jaar 2019 in de categorie Cultuur. De groep is lid van BALK en kent een rijke historie. Naast Music All dongen nog drie BALK-leden mee naar de titel: The New Voices (Gelderland), The MusiCompany (Noord-Brabant) en EDOG Muzikaal Theater Diemen (Noord-Holland).

 

De jury was vooral onder de indruk van de ondernemerszin en de Open Club-gedachte bij Music All: "Ze gaan vernieuwing aan, zoeken samenwerking op en hebben een honger naar advies en artistieke en organisatorische verbetering.”

Met de verkiezing wint Music All wint, naast eeuwige roem, een masterclass naar keuze van een expert en een professionele promotiefilm van de club. Verder lezen? Klik hier.


 
Cursussen, workshops en meer...

Het Zangerskompas 

Een gloednieuw project van Huismuziek is Het Zangerskompas. Het is een scholing onder leiding van Wilko Brouwers. Zeven dagen lang ontwikkelen de deelnemers zich tot volwaardig koorzanger.
Zingen met ademsteun, zingen met resonans, de vorming van klinkers en van medeklinkers zijn vocale vaardigheden die aan bod komen. Daarnaast is er aandacht voor melodie- en harmonieleer, ritmiek en metrische structuren. Bekijk hier een video.

Het Zangerskompas wordt gehouden in De Kom in Nieuwegein én in het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Kijk voor alle informatie op www.huismuziek.nl.

 

Sisters: nieuw Moeder-Dochterproject van Jetse Bremer

Componist, arrangeur en koorleider Jetse Bremer organiseert op 19 en 26 oktober een nieuw Moeder-Dochterproject: Sisters. Er worden dan driestemmige arrangementen gezongen van 'Sister-groepen' als Andrew Sisters, Puppini Sisters, Pointer Sisters en The Supremes. Het project is dus bedoeld voor moeders en hun dochter(s), en het vindt plaats in Almere Stad en Almere Haven. Kijk voor alle informatie op www.jetsebremer.nl.


 
Agenda

Een bescheiden agenda dit keer, want ook koren en muziektheatergroepen gaan met vakantie. Dus blikken we alvast een beetje vooruit. Kijk voor meer informatie over deze uitvoeringen in de concertagenda van BALK. 

 

21-09-2019 - Concert - Au bain Marie: concert 'in de overgang' (foto)

22-09-2019 - Concert - Koffieconcert van VPS KeK in kerkje van Epse

29-09-2019 - Concert - Venrode Voices organiseert ´Drie koren in concert'

01-11-2019 - Concert - Jubileumconcert Decibel Hattem

02 t/m 16-11-2019 - Operette - Operettevereniging Purmerend komt met 'Die Lustige Witwe'

09-11-2019 - Concert - Beestachtig Concert van Fmajeur7


 
De kaak is een lastpak!

Pardon? Ja echt, de kaak is een lastpak. Dat merkten ze bij musicalvereniging Time Square. Vorige maand volgden de leden een tweedelige workshop bij operazanger Charles Hens (foto).

 

Time Square maakte een enthousiast verslag over de workshop. Die kaak komt erin voor dus. Maar ook: je stem op een plankje leggen, zingen als een vrolijke psychopaat en zingen met je oren...

 

Het verslag is hier te lezen op de website van BALK.

 

Ook een bijzondere, boeiende, leerzame workshop gevolgd? Laat het ons weten. Wie weet komt jullie verslag er ook te staan. 


 
BALK Zuid: meteorologisch zingen in Zevenbergen

Het laatste BALK-regiofestival van dit kalenderjaar - De Fendert Zingt / BALK Festival Zuid op 15 juni - is bij de koren gewonnen door Zanggroep Spirit (foto). Het koor uit Best staat onder leiding van Don Henken. Bij de ensembles/vocal groups won Voice Over waar Annalisa Schmad aan het roer staat. 

 

Thema van het festival was Het Weer. Lees hier de meer persoonlijke impressie van het festival door webredacteur Jan van Deursen die zelf ook aantrad met zijn eigen koor. 


 
Nieuw actieplan: 'Muziek meemaken'

Zingen en muziektheater maken is - BALK-leden weten er alles van - het leukste dat er is (zie het voorwoord). Maar om dat mogelijk te maken, ontkomen we er niet aan om ons achter de schermen ook met beleid bezig te houden.

 

Zo denkt BALK stevig mee over het Nationaal Actieplan 'Muziek Meemaken'. Dat doen we met (en vanuit) Koornetwerk Nederland en de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). 

Doel van het plan is om de amateurmuzieksector te verstevigen door vrijwilligers bij de diverse (zang)verenigingen goed te ondersteunen en door het muziekonderwijs te verbeteren. Het is onder meer een reactie op de plannen van minister Van Engelshoven (foto) voor een nieuw cultuurstelsel 2021-2024. Onlangs kreeg de minister hierover een brief in de bus vanuit de amateurmuzieksector. Die brief is te lezen op de site van Koornetwerk Nederland


 
BALK op Facebook

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? Like dan de BALK Facebookpagina!

 

Daarmee ben je vaker dan eens per maand aangesloten op berichten van BALK. Op Facebook plaatsen we regelmatig interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.