Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Gelukkig, zingen!
Nieuwsbrief september 2019
Vraag

Bij mijn groepen begin ik de eerste repetitie na de vakantie altijd met de vraag wie er nog regelmatig gezongen heeft in de vakantie. Want met de, al dan niet verplichte, zomerstop vervallen de reguliere repetities en daarmee ook het regelmatig zingen. Veel zangers 'lagen plat', geen zang in de zomer. Dan is het belangrijk om rustig op te starten. Niet meteen in galop naar hoge passages, dubbel forte, lage noten of veel te lange zanglijnen. Een nieuwe verkenning van de stem. Ik kies daar mijn stukken zorgvuldig op uit. Vanaf de tweede repetitie kunnen we crescendo het nieuwe seizoen in. Dan kunnen we ons weer stuk bijten op coloraturen, onmogelijk uit te spreken lettergrepen en razend moeilijke ritmes. Succes met opstarten allemaal!

 

Pepijn Lagerwey,
directeur BALK


 
BALK Inside

10 nieuwe BALK-leden!

 

Boing!!! We kunnen maar liefst 10 (lees: tien!) nieuwe koren en zanggroepen noteren op onze ledenlijst. Van harte welkom bij de BALK-familie!

 

Sweelodie (foto), opgericht in 2002, is een enthousiast, popgerelateerd koor uit het Drentse Zweeloo. Het koor telt 44 zangeressen en zingt meerstemmig in verschillende talen onder leiding van dirigent Jochem Weggemans.

 

Vocal Group Buzzz is een jonge, frisse zanggroep in Haarlem, opgericht in februari 2017. Buzzz zingt a cappella lichte muziek van de jaren 2000 tot nu. BALK-directeur Pepijn Lagerwey, die soms met het schaamrood op de kaken rondliep omdat zijn groep nog geen lid was, kan opgelucht verder dirigeren.  

 

Kleinkunstkoor Amsterdam zingt onder de vlag van Stichting Nederlied nieuwe arrangementen van cabaret-, luister-, theater- en musicalliedjes. Geert Bremer is de dirigent van het koor. 

 

Vocal Group Reset is een nieuw dameskoor uit de omgeving Haarlem met op dit moment 20 leden. De groep zingt popliedjes met pianobegeleiding en repeteert op de woensdagavond. Dirigente is Laura Kroon.

 

Het Goois Vocaal Ensemble (in de volksmond Goois Vocaal of GVE) bestaat sinds 1983. Vijftig enthousiaste mannen en vrouwen repeteren iedere dinsdag in Naarden-Vesting onder leiding van dirigent Roy Voogd en pianist Alwin Kluit.

 

Vocal group Moodswing! is een krachtig dameskwartet uit Utrecht en omstreken. Vier vrouwen, vier stemmen, vier meningen. En toch één geluid. Onversneden a cappella op het scherpst van de snede. 

 

Real Power uit Halsteren brengt swingende gospelmuziek met uitstapjes naar soul en R&B. Het koor, dat geen verder geen christelijke signatuur heeft, staat onder leiding van Mariëlle Tempelaars.

 

Kleintje BMT is de 'afdeling kids' van het Brabants Muziek-Theater uit Schijndel. Onlangs brachten ze de allereerste zelfgeschreven kindermusical op de planken: Boe!F. Het resultaat? Een nominatie voor de Amateur Musical Award voor Beste Nieuwe Musical 2019 onder leiding van Esmé Theeuwes!

 

The Hugo Singers vormen een barbershopkoor uit Heerhugowaard. Het gaat om de mannelijke tak van de Vereniging Barbershop Singing die in 1995 is opgericht. Dirigente is Mari Anne Pak.

 

Vocaal ensemble Resonanz uit Sittard bestaat uit tien zangeressen en zes zangers onder leiding van Marianne Willems. Het repertoire omvat madrigalen en pop, romantische liederen en hedendaags repertoire in eigenzinnige arrangementen.


 
BALK Educatie

Opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV) gaat beginnen!

De BALK-opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV) gaat op 12 oktober 2019 definitief van start, er zijn inmiddels voldoende deelnemers. De opleiding vindt tot en met juni 2020 gedurende 21 zaterdagen plaats in Theater Aan de Slinger in Houten. DLV is het starttraject geweest van veel - inmiddels zeer bekende - dirigenten in de Nederlandse korenwereld. Wil jij je ook bij dat rijtje voegen? Als je héél snel bent, kun je je nog aanmelden: er zijn nog een paar plekken vrij. Doe het in ieder geval vóór 14 september want dan vinden de toelatingstesten plaats. Alle info vindt je op www.dirigentlichtvocaal.nl. Direct inschrijven? Vul dan het Google-formulier inNog vragen? Stuur een mail aan Léontine van Duin.  

 

Arrangeermiddag op 5 oktober in Ede

BALK houdt op zaterdag 5 oktober 2019 een Arrangeermiddag. Die vindt plaats in het Akoesticum in Ede. Beginnende en ervaren arrangeurs zijn van harte welkom. De Arrangeermiddag is informatief en tegelijkertijd een mooie gelegenheid om vakgenoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Je kunt er onder meer een eigen arrangement pitchen. Gespreksleiders zijn Tijs Krammer (hoofddocent BALK Arrangeercursus en Hoofddocent opleiding Dirigent Licht Vocaal) en Pepijn Lagerwey (directeur BALK). De bijeenkomst begint om 13.00 uur en sluit af met een borrel tot 17.30 uur. Lees hier verder.


 
BALK Festivals

BALK TOPfestival

Achter de schermen van het BALK TOPfestival, op zaterdag 9 november in De Doelen in Rotterdam, wordt keihard gewerkt. Op 1 september verscheen de tweede nieuwsbrief voor de 68 deelnemende groepen. Een goede raad: lees die goed door want er staat niet alleen nuttige maar ook belangrijke informatie in voor een goed verloop van het festival: over het programma, de techniek, de catering, het aanleveren van groepsinformatie en setlists, enzovoort.  

Bezoekerskaarten zijn te bestellen bij de ticketsite van De Doelen. Kaartjes kosten €15,- (volwassenen) of €7,50 (kinderen t/m 12 jaar). Let op: er worden wel enige servicekosten in rekening gebracht dus is het slim om de kaartjes zoveel mogelijk gezamenlijk te bestellen. Meer informatie: www.balktopfestival.nl

 

BALK Festival Noord

Dit festival vindt plaats op zondag 22 maart 2020 in Theater De Lawei in Drachten. De inschrijving is geopend op 1 september 2019 en je hebt nog tot 15 november de tijd om jouw groep aan te melden. De inschrijving staat open voor groepen boven de denkbeeldige lijn Urk-Coevorden.  Alle informatie kun je vinden op de regiopagina BALK Festival Noord op de website van BALK. Hier vind je ook het Google-formulier dat je kunt gebruiken voor je aanmelding. 

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal 

Voor Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal - op zaterdag 14 maart in het Icoontheater in Amersfoort - begint de inschrijving op zaterdag 7 september om 10.00 uur. Wat? Maar dat is morgenochtend! Ja, precies. En omdat de ervaring leert dat de inschrijving heel snel vol loopt, kruip je dus liefst om 10.00 uur achter het scherm om je aan te melden. Dat kan via www.vocaalcentraal.nl.

 

Ook voor twee andere regiofestival zijn de data bekend:

* De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid: zaterdag 18 april 2020

* BALK Festival West: zaterdag 16 mei 2020.

 

Regio Festival Oost vindt weer plaats in 2021.


 
isla pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Agenda

Overdreven vol is de agenda niet, des te meer aandacht verdienen deze mooie uitvoeringen. Ga naar onze Agenda om er meer over te lezen. 

 

14-09-2019 - Concert - Duketown Ladies treden op tijdens Open Monumentendag in 's-Hertogenbosch

21-09-2019 - Concert - Au bain Marie: concert 'in de overgang'

22-09-2019 - Concert - Koffieconcert van VPS KeK in kerkje van Epse

25-09-2019 - Concert - Colourful City Koor (foto) zingt tijdens 'WOMA'

29-09-2019 - Concert - Koffieconcert Voix Là met TOFF Op-maat

29-09-2019 - Concert - Venrode Voices organiseert ´Drie koren in concert'

12-10-2019 t/m 13-10-2019 - Musical - ROM-koor brengt Titanic op de planken


 
Nominatie voor Music All Enschede

Marjolein Meijer, zangeres bij BALK-lid Music All Enschede, is genomineerd voor de Amateur Musical Awards in de categorie 'Beste vrouwelijke hoofdrol'.

 

Marjolein verdiende de nominatie voor de rol van Audrey in de Little Shop Of Horrors. Op 18 november, tijdens het Amateur Musical Awards Gala 2019 in het Luxor Theater Rotterdam, wordt bekend wie de hoofdprijs wint. 

 

Music All Enschede beleeft een heel succesvol jaar: eerder werd de vereniging al gekozen tot Club van het Jaar.

 

Bekijk hier de volledige lijst van nominaties voor de Amateur Musical Awards.


 
Hans van den Brand benoemd tot lid van World Choir Council

Hans van den Brand, oud-directeur van BALK, is benoemd tot lid van de World Choir Council. Dat is het hoogste adviesorgaan van Interkultur, een wereldwijd netwerk dat landen en culturen met elkaar wil verbinden door middel van koormuziek.

 

Interkultur is ook de organisatie achter de World Choir Games die volgend jaar in Vlaanderen worden gehouden. De World Choir Council telt ongeveer 120 leden uit 80 landen. Ze komen tijdens de World Choir Games bijeen, onder meer om verslag te doen over de koorscene in het eigen land. 

Hans van den Brand is oud-directeur van BALK en docent van de BALK-opleiding Dirigent Licht Vocaal (zie onder BALK Educatie in deze nieuwsbrief). Daarnaast is hij bekend als de artistiek leider van het Fontys Jazz Choir. 


 
Nieuwe schoenen? Een lot uit de loterij? Of toch...?

Wat maakt een mens nou gelukkig? Een lot uit de loterij? Nieuwe schoenen? Vergeet het. Afgezien van de vraag of 'gelukkig zijn' überhaupt mogelijk is (daar zijn bibliotheken over vol geschreven), blijkt een mens vooral voldoening te halen uit het verwerven van gezamenlijke ervaringen. En wat heeft dát nu weer te maken met zingen? Dat legt Thomas Hessels, tekstschrijver en BALK-bestuurslid, uit in een mooie verhandeling. Die kun je hier lezen!


 
Band Meets Choir

Zingen in een groot koor met een 'lekkere band' erbij. En dat voor een zaal met 700 mensen. Dat is het idee achter Band Meets Choir op zaterdag 7 maart 2020 in Veenendaal.

Je schrijft je in als individuele zanger en bent een hele dag onder de pannen, inclusief oefenmateriaal en catering. Die 'lekkere band' is trouwens de Marcel Fisser Band (bekend van Beste Zangers en Nick & Simon). Gerben Kruisselbrink is de dirigent van het koor.

Aanmelden kan via www.bandmeetschoir.nl.


 
Cursussen & workshops

Verrijk je vocale klankpalet

Vocal Vibes komt op zaterdag 19 oktober met de workshop Verrijk je vocale klankpalet door dirigent en zangcoach Juliette Dumoré (foto). Samen onderzoek je de klanktechnieken die je gebruikt om een jazz-, pop- of gospelsound te krijgen, of juist klassiek. De workshop vindt plaats in het Huis van Puck in Arnhem. In april 2020 is er een verdiepingsworkshop. Alle info vind je hier. 

 

Van koorzanger naar solist

Zingen in een koor: prima. Soleren? Je zou wel willen, maar dat is wel heel spannend. Herkenbaar? De workshop Van koorzanger naar solist op 12 oktober geeft je misschien wel de nodige moed. Zangcoaches Marcel Swerissen en Bianca van Dreumel leren je alles over de zangtechieken, timing en dynamiek, stemonderhoud en een ontspannen podiumpresentatie. De workshop wordt gehouden in Repetitieruimte Theaterspeelplaats in Gennep. Kijk hier voor meer informatie. 


 
BALK op Facebook

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? Like dan de BALK Facebookpagina!

 

Daarmee ben je vaker dan eens per maand aangesloten op berichten van BALK. Op Facebook plaatsen we regelmatig interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.