Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Laten we eens gek doen
Nieuwsbrief oktober 2019
Minister

Dat was leuk, een uitnodiging van de minister van OCW. Naast alle dagelijkse activiteiten die BALK voor haar leden verricht, zet BALK zich in voor koorzingen in het algemeen. In Nederland zingen liefst 1,3 miljoen mensen actief in groepsverband. Maar dat is veel te weinig zichtbaar. Samen met Koornetwerk Nederland proberen we daar verandering in te brengen. Zingen is hip, cool of dope (of hoe je dat tegenwoordig ook moet noemen).


Logisch dat we de politiek willen betrekken bij de Grootste Hobby van Nederland. We stonden afgelopen keer eindelijk - want voor het eerst! - in de Cultuurnota. En we schreven een uitgebreide brief aan de minister waarin we ons introduceren en een aantal basale vragen stellen. Niet zonder resultaat: ze nodigde ons uit om met haar, Ingrid van Engelshoven dus, aan tafel te gaan. Wat is koorzingen? Hoe gaat dat in zijn werk? Wat voor organisaties zitten erachter? Welke problemen spelen in onze sector? Het was een open gesprek met wederzijds respect waarin al veel is besproken. Goed, het was een eerste kleine stap in een langdurig traject, maar we zijn op de goede weg. En: een vervolgafspraak stáát! 

 

Pepijn Lagerwey,
directeur BALK


 
BALK Inside

Nieuwe BALK-leden

 

Fijn: weer vijf groepen die zich bij BALK aansluiten. Van harte welkom allemaal! Oh, enne: nieuwe groepen ontvangen het boek Koorregie, handboek voor een betere podiumpresentatie (zie verderop in deze nieuwsbrief) als welkomstcadeau! Nog meer reden om je aan te sluiten bij BALK!

 

Chorus Line uit Soest (foto) zingt pop- en musicalnummers met gebruikmaking van theater- en verhaalelementen in de voorstellingen. Aankleding, beweging en uitstraling krijgen extra aandacht. Dirigent is Johan van der Zwet.

 

Fluitenkruid is een close harmony vrouwenkwartet uit Groningen bestaande uit Gerdien Kuipers, Marleen Schoonhoff, Diane Broersma en Jildou Duiven. Ze kennen elkaar van het Prins Claus Conservatorium. Het repertoire gaat van jazz tot kleinkunst.

 

Popkoor Utrecht telt bijna 50 leden. Het zingt popsongs van de jaren 60 tot nu. Het koor, dat onder leiding staat van Jurriaan Grootes, is dit jaar voortgekomen uit het popkoor van het voormalige Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK).


Vrouwenkoor Vigorosa uit Oudorp (18 leden) staat al ruim 20 jaar onder leiding van Saskia Diel. Het repertoire omvat grotendeels wereldmuziek met uitstapjes naar andere genres.

 

BV de Zangerij uit Bussum bestaat uit zo'n 20 enthousiaste en ambitieuze zangers en zangeressen. Wim van Geffen dirigeert het koor dat vierstemmige arrangementen zingt.

 

Foutje

In de nieuwsbrief van september 2019 is een klein foutje geslopen. Hans van den Brand, die benoemd is tot lid van de World Choir Council, is natuurlijk niet oud-directeur van BALK maar oud-voorzitter.


 
BALK Festivals

 

BALK TOPfestival

powered by isla®

 

BALK en De Doelen zijn al zo goed als klaar voor het BALK TOPfestival 2019 op 9 november! De categorie-indeling voor de 64 koren is gemaakt, evenals de zaalindeling en het tijdschema. Ook het team van presentatoren is bekend, net als de juryleden: in elk van de 5 zalen geven drie juryleden een muzikale, een artistieke en een zangtechnische beoordeling. Op www.balktopfestival.nl is een vracht aan inhoudelijke en praktische informatie te vinden waaronder de profielen van de deelnemende koren. Snuffel er eens rond! Bezoekerstickets zijn hier te koop op de ticketsite van De Doelen. Tip: vergeet de inwendige mens niet en bestel alvast je avondbuffet, voor 17.00 uur of voor 18.30 uur. En kom met deze trailer op YouTube in de stemming voor het BALK TOPfestival!

 

BALK Festival Noord

Inschrijven voor BALK Festival Noord 2020 kan nog tot 15 november. Er zijn intussen nog een paar plaatsen vrij. De inschrijving - via dit Google-formulier - staat open voor groepen ten noorden van de lijn Urk-Coevorden. Het festival vindt plaats op 22 maart 2020 in Theater De Lawei in Drachten. De organisatie is in handen van Solid Sound Pop Vocals uit Drachten, in samenwerking met BALK. Meer informatie. 

 

BALK Festival Vocaal Centraal 

De volgende editie van BALK Festival Vocaal Centraal is op zaterdag 14 maart 2020 in het Amersfoortse ICOONtheater. Inschrijven is niet meer mogelijk: op 7 september was het maximale aantal aanmeldingen binnen een half uur al bereikt. Aan het festival doen 16 groepen mee, 5 staan er op de wachtlijst. Zie verder: www.vocaalcentraal.nl.

 

Ook voor twee andere regiofestivals zijn de data bekend:

* De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid: zaterdag 18 april 2020

* BALK Festival West: zaterdag 16 mei 2020.

Regio Festival Oost vindt weer plaats in 2021.


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
BALK Educatie

BALK Arrangeermiddag smaakt naar meer!

Arrangeurs uit alle windstreken kwamen op zaterdag 5 oktober bijeen in het Akoesticum in Ede. Het werd een middag waarop elkaars arrangementen werden besproken, evenals de rechten en plichten van een arrangeur.


De arrangementen die onder de loep werden genomen, waren gemaakt door de aanwezige arrangeurs. De stukken werden beluisterd en daarna behandeld: soms de grote lijnen, soms tot in detail. Dat was niet alleen leerzaam voor de maker van het arrangement: ook voor de andere aanwezigen gingen er soms werelden open. Extra mooi was het dat iedereen in goede harmonie zijn steentje bijdroeg.


Lees verder het artikel op de Arrangeurspagina op Balknet.nl. 


 
Zeven BALK-leden genomineerd voor Amateur Musical Awards 2019

Maar liefst zeven BALK-leden zijn genomineerd voor de Amateur Musical Awards 2019. Op maandag 18 november worden de definitieve prijswinnaars bekendgemaakt tijdens het AMA-gala in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

 

Musicalvereniging OVA uit Amstelveen sleepte met de musical Jekyll & Hyde zelfs drie nominaties in de wacht: voor de categorieën Beste Musical Drama, Beste Vrouwelijke Hoofdrol Drama (Sharina Heesen) en Beste Mannelijke Hoofdrol Drama (Edwin van Grasstek).

 

Kersvers BALK-lid Kleintje BMT (de 'afdeling kids' van het Brabants Muziek Theater uit Schijndel) maakt met Boe!F de Musical kans op de hoofdprijs in de categorie Beste Nieuwe Musical.

 

Kijk hier voor andere BALK-genomineerden.


 
Agenda

Van musical tot operette, van (neder)pop tot James Bond, de agenda vliegt alle kanten op. Kijk voor meer informatie over onderstaande optredens op de agendapagina van BALK.

 

12-10-2019 - Concert - Jubileumshow 'Rondje Nederland' door Nederpopkoor Zonder Noten

12-10-2019 t/m 13-10-2019 - Musical - ROM-koor brengt Titanic op de planken (foto)

01-11-2019 - Concert - Decibel Hattem viert 20-jarig bestaan met verrassend jubileumconcert

01-11-2019 t/m 03-11-2019 - Operette - Mozaïek Operette komt met Der Graf von Luxemburg

02-11-2019 - Festival - Popkoor Focus organiseert benefietfestival voor KiKa

02-11-2019 t/m 16-11-2019 - Operette - Operettevereniging Purmerend brengt 'Die Lustige Witwe' op de planken

09-11-2019 - Concert - Drie koren van Peter Rigter op één podium

09-11-2019 t/m 10-11-2019 - Operette - Odeon komt met De Dochter van de Tamboer Majoor

10-11-2019 t/m 16-11-2019 - Concert - Slingers & Ballonnen: nieuw programma van Fem@il

10-11-2019 - Concert - Rebounce verzorgt jubileumconcert in Witte Kerkje De Terp

16-11-2019 t/m 17-11-2019 - Concert - Dubbelconcert SEASIDE Rendez-Vous en Ons Genoegen

16-11-2019 t/m 09-02-2020 - Concert - El Pio Popvocals zet James Bond centraal in 'A License To Sing'


 
Onderzoek arbeidstevredenheid kunstprofessionals

Koornetwerk Nederland doet samen met het LKCA en andere partners onderzoek naar de arbeidstevredenheid van kunstprofessionals in de vrije tijd, zoals dirigenten, kunstdocenten en artistiek leiders. Met de resultaten kunnen overheden, brancheorganisaties, koepels en ondersteunende instellingen hun beleid ontwikkelen en verbeteren, zodat kunstprofessional ook in de toekomst een aantrekkelijk beroep blijft. Dat is belangrijk want deze professionals zijn onmisbaar voor de opleiding, scholing en begeleiding van miljoenen kunstbeoefenaars. De vragenlijst kan tot donderdag 31 oktober worden ingevuld. Dat duurt ongeveer 10 mintuten. Kijk hier voor meer informatie. 


 
Publicaties

Koorregie, handboek voor een betere podiumpresentatie

Het allereerste boek over koorregie dat in Nederland is uitgegeven, zo zegt uitgever ZINGmagazine, is geschreven door Meta Stevens en Marijke de Wit. 

Hoe sta je erbij, wat wil je overbrengen, hoe komt de muziek het beste tot zijn recht? Koorleden denken nogal eens dat het zingen lijdt onder 'danspasjes' en 'toneelspel'. Daarom belicht dit boek juist de eenvoudige middelen en technieken waarmee je de podiumpresentatie kunt verbeteren.

 

Koorregie, handboek voor een betere podiumpresentatie door Meta Stevens en Marijke de Wit, uitgave ZINGmagazine, € 24,95, bestellen: koorregie@zingmagazine.nl.


 
'Laten we eens gek doen'

Koren en vergrijzing, het blijft een heet hangijzer. Zeker in regio's waar de zangvijvers zijn leeggevist. Koorbestuurders die denken dat hun leden na de pensionering wel meer tijd voor het koor zullen hebben, komen bedrogen uit. Santiago de Compostela, de kleinkinderen en de camper gooien roet in het eten... Lees de knipoog van webredacteur Jan van Deursen in zijn column 'Laten we eens gek doen'. 


 
Koren met 'open luiken' hebben de toekomst

Koren die om zich heen kijken en méér doen dan de wekelijkse repetitie met jaarlijkse uitvoering voor een vast publiek, hebben de toekomst. Dat lijkt de Verenigingsmonitor Koren 2018 aan te tonen.

 

De Verenigingsmonitor Koren 2018 is een nadere specificatie van de Verenigingsmonitor die het LCKA eerder uitbracht. Koornetwerk Nederland had daarom gevraagd. Uit de monitor blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders samen met anderen zingt in een vocaal ensemble of in een koor. Daarmee is zingen de meest bedreven kunstvorm onder culturele verenigingen (42%). Voor 7 op de 10 koren is het sociale aspect van gezelligheid en ontmoeting het belangrijkste doel. 

 

Lees het volledige artikel over de Verenigingsmonitor Koren 2018 op BALKnet.nl.


 
Band Meets Choir barst los

Je kunt je nog tot 1 december inschrijven voor het zangspektakel Band Meets Choir op 7 maart 2020 in De Basiliek in Veenendaal. Iedereen die het leuk vindt om te zingen, kan meedoen onder muzikale begeleiding van de Marcel Fisser Band (bekend van De Beste Zangers) en onder leiding van dirigent Gerben Kruisselbrink. Het is handig om nu alvast je oefenpakket te bestellen want er zijn 10 prachtige arrangementen die je thuis mag voorbereiden. In januari en februari 2020 zijn er ook twee oefensessies. 

Benieuwd wie er achter Band Meets Choir zitten? Laat je verrassen met dit filmpje op YouTube. Meer informatie: www.bandmeetschoir.nl of kijk op de Facebookpagina


 
Meedenken over Europa Cantat in Ljubljana

In 2021 (van 16 t/m 25 juli) vindt het volgende Europa Cantat festival plaats in Ljubljana, Slovenië. Koornetwerk Nederland - waarbij BALK is aangesloten - is gevraagd om input te leveren voor het programma. Heb je een goed idee voor een workshop dat op het festival zou kunnen plaatsvinden? Ben je onder de indruk van een bepaalde dirigent of koorleider? Laat het weten aan Ruben Timmer, secretariaat@koornetwerk.nl.

Overigens kunnen koren die zijn aangesloten bij een van de korenbonden (dus ook BALK-leden) met korting deelnemen aan Europa Cantat. Ook daarvoor kun je een mail sturen aan Ruben Timmer. 


 
BALK op sociale media

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal

 

Like ons en ga ons volgen! Tip: gebruik voor je berichten over het

BALK TOPfestival de hashtag: #balktopfestival2019