Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
BALK TOPfestival, the week after...
Nieuwsbrief november 2019
Wat een prachtige editie!

BALK TOPfestival 2019, wat was je een prachtige editie! Met bijzondere vocal groups, koren en ensembles, lachende bezoekers, hulpvaardige vrijwilligers, geïmponeerde juryleden, ontspannen presentatoren en hardwerkende technici. En natuurlijk mooie winnaars in negen competities én een schitterende overall winnaar: The BasZment met dirigent Rohan Poldervaart. De volledige uitslag van BALK TOPfestival 2019 kun je vinden op www.balktopfestival.nl.

 

Natuurlijk, we zijn bevooroordeeld maar toch... de vracht aan complimenten waarmee BALK dit keer is overladen, overtreft alles. We zouden meerdere nieuwsbrieven kunnen vullen met alle verhalen over het BALK TOPfestival. Dat gaan we niet doen. Wel lichten we hieronder een paar bijzondere mensen, groepen en momenten toe. Lees zelf maar waarom.

 

Wil je verder nagenieten? Zoek eens op de groepen die deelnamen, op hun websites, Facebookpagina's of andere sociale media, bijvoorbeeld met #balktopfestival2019. Je komt een hoop mooie verhalen, foto's en filmpjes tegen, ook op YouTube.  


 
Winnaar The BasZment ontroert met Let It Be

Winnaar The BasZment met dirigent Rohan Poldervaart kwam uit in de TOPklasse van de Middelgrote groepen. Vier jaar geleden deden ze voor het eerst mee. Dat smaakte naar meer. Goede reden voor een doorstart! Nu kunnen ze niet meer terug en is de groep definitief een begrip in de lichte koormuziek. The BasZment ontroerde vooral met The Beatles' Let It Be dat Rohan zelf arrangeerde. Bekijk zijn eerste reactie op de uitverkiezing.  


 
isla« arrangeerprijs voor Tim Quak en VO¤SZ Vocal Projects

Tim Quak arrangeerde het nummer Living van de Twentse DJ Bakermat voor VOÏSZ Vocal Projects. De 40 inzendingen voor de isla® arrangeerprijs waren origineel en van zeer hoog niveau. Zelfs compleet eigen composities kwamen voorbij. Maar Tim's arrangement heeft volgens de jury 'alles': het heeft visie, is zingbaar én eigentijds. 'Een absolute topper' luidde het oordeel. VOÏSZ Vocal Projects wordt gedirigeerd door Lisa Kézér en gecoached door Merel Martens.


 
Zinge! maakt iedereen blij

120 kinderen die een bomvolle Grote Zaal blijer dan blij kreeg. Big smiles, ontroering, kippenvel. Zinge! dééd het. De vijf groepen (Minikids, Kids, Junior, Youngsters en Teens) van het jeugdpopkoor uit Hendrik-Ido-Ambacht verzorgden het gastoptreden in de aanloop naar het avondprogramma. Dat deed Zinge!, opgericht door Oscar en Myrthel Groenewout, vol overgave. De uitsmijter daverde door De Doelen: alle groepen zongen samen het dak eraf met Davina Michelle's Duurt te lang. Bekijk de opname op YouTube.


 
Met (heel) veel dank aan Downtown Abbey

Zanggroep en BALK-lid Downtown Abbey uit Abbenbroek leverde met een kleine 40 vrijwilligers een cruciale bijdrage aan het BALK TOPfestival. Ze begeleidden de koren van inzingruimtes naar de zalen, bewaakten de deuren tijdens uitvoeringen, bemensten de infobalie, deelden polsbandjes uit... ach, wat deden ze niet? Een goede voorbereiding en een briefing op de ochtend zelf (foto) deed wonderen. Downtown Abbey: een TOPcast!  


 
En toen was daar... Gijs!

Een heerlijk spontaan moment was er aan het slot. Technicus Gijs Hietkamp zorgde tijdens het avondprogramma steeds voor de juiste microfoons voor de opeenvolgende groepen. Presentator Pepijn liet al weten dat hij Gijs achter de schermen prachtig had horen zingen. Toen iedereen dacht dat de avond ten einde was, klonk daar ineens een indrukwekkende stem door de zaal. Gijs bleek een stoere zanger/liedsmid te zijn. Op 22 november verschijnt zijn eerste plaat - Overdrive - met zijn band Onwijs Gijs!


 
isla« pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
BALK Inside

Nieuwe BALK-leden

 

Kennelijk hebben we honing op onze, ja op onze wát? Zoveel nieuwe groepen die ons weten te vinden, maar liefst 11 dit keer! We zijn er blij mee. Van harte welkom in de BALK-familie! 

 

Popkoor Attitude (foto) uit Zoetermeer is een koor voor 50-plussers en liefhebbers van all-time pop- en rockclassics vanaf de jaren 60. Metallica, Rolling Stones, Beatles of Boudewijn de Groot, het kan allemaal. Dorine Maalcke dirigeert.

 

Haarlems Jazzkoor is een gemengde groep met 25 enthousiaste leden. Het koor bestaat dit jaar precies 20 jaar. Het staat onder leiding van dirigent Bas 't Hart.

 

East Dock Voices uit Amsterdam is een nieuw koor dat op hoog niveau pop- en jazz­repertoire (met uitstapjes naar gospel en wereldmuziek) wil brengen. Dirigent is koorleider en arrangeur Tijs Krammer. 

 

Zingen zonder Inge is een enthousiast 11-koppig koor uit Deventer met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. Het koor wordt gedirigeerd door Mirjam van Wijk en bestaat daarnaast uit 9 vrouwen en 1 man. Die heeft dus versterking nodig!

 

Koor Invite uit het Brabantse Deurne komt voort uit een jongerenkoor dat werd opgericht in 1972. Inmiddels is het een dameskoor met zo'n 25 leden in drie stemgroepen. Zojuist is Heidi de Louw aangetreden als nieuwe dirigente.

 

Easy Goin' uit Oosteind (gemeente Oosterhout) is een gemengd, vierstemmig koor dat zijn eigen geluid sinds 2014 regelmatig laat horen onder leiding van Rowan van der Westen.  

 

Vocadoca komt uit Gouda. Het koor startte in januari 2019 en brengt a cappella muziek van The Real Group en The King's Singers tot arrangementen van Kirby Shaw en Jetse Bremer. Dirigent is Mathieu Smit. 

 

Melomania uit het Friese Lippenhuizen is een gemengd 5-stemmig a cappellakoor. Het repertoire is zeer gevarieerd en bestaat uit bekende en onbekende nummers in diverse talen. Dirigent is Frank van Dijk.

 

All4Fun uit Vught is een dameskoor met 35 zangeressen, verdeeld over vier stemgroepen. Onder leiding van Stephanie Reuzer wordt er musical, pop, Nederlandstalig en swing gezongen, van de jaren '70 tot nu.  

 

Gemengd koor Vocaalanden uit Zwolle is begin dit jaar opgericht. Veel leden zijn afkomstig uit het voormalige Dobbekoor. Onder leiding van Marion Mulders brengt Vocaalanden voornamelijk concert- en meezingliederen. 

 

VOX8 uit Drachten is eveneens toegetreden tot de BALK-familie. Het kleine koor - de naam zegt het al - telt 8 leden.


 
BALK Festivals

Vocaal Centraal - BALK Festival Centraal

De eerstvolgende editie wordt gehouden op zaterdag 14 maart 2020 in het Amersfoortse ICOONtheater. Inschrijving is niet meer mogelijk. Aan het festival doen 16 groepen mee: @NOONArnhem, High Hopes, Joyful, Leeuwenhart, Little Black Dress, Nummer Vijf, Popkoor Prestige, Sangdrangh, Stacked, Studio Voices, The Rhine Singers, Vocal Group KIX, Vocal Group Twelve, Vocal Group Utrecht, Vocal Vision en Vocalband Experience. Klik voor meer informatie

 

BALK Festival Noord: nog héél even om je in te schrijven

Voor BALK Festival Noord, op 22 maart 2020 in Theater De Lawei in Drachten, kun je je nog inschrijven maar dan moet je wel nú in actie komen: op 15 november stopt de inschrijving. Solid Sound Pop Vocals uit Drachten neemt de organisatie voor haar rekening. Inschrijven kan hier.

 

De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid

Dit festival vindt plaats op zaterdag 18 april 2020, opnieuw in De Borgh in Zevenbergen. De inschrijving is geopend op 13 oktober. Thema is dit keer 'The Roaring Twenties'. Denk aan jazz, blues, vaudeville en The Great Gatsby.
Het festival biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Het is niet verplicht maar wel heel leuk als de deelnemende koren minimaal één nummer wijden aan het thema. Meer info en een inschrijvingsformulier vind je hier.

 

BALK Festival West

De inschrijving voor BALK Festival West is onlangs geopend. De locatie op zaterdag 16 mei 2020 is wederom Theater De Muze in Noordwijk aan Zee. Ook dit festival kent dit jaar een thema: het Eurovisie Songfestival. Originele bijdragen die daarmee te maken hebben, worden in het bijzonder meegenomen in de jurybeoordeling. Als altijd wordt de Dappere Dodo uitgereikt aan de groep die iets heel 'dappers' doet. Zie de website van BALK Festival West voor meer informatie. 


BALK Festival Oost

Dit festival vindt weer plaats begin 2021. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuwe samenstelling van de organiserende werkgroep. Naar verwachting is die snel rond en wordt de nieuwe datum voor 'Oost' kort daarna bekendgemaakt. Kijk tot dan van tijd tot tijd eens hier of op de Facebookpagina.  


 
Gala Amateur Musical Awards live te volgen

Het gala van de Amateur Musical Awards (AMA's) is op maandag 18 november live te volgen via een YouTube-kanaal. Tijdens het gala worden de definitieve prijswinnaars bekendgemaakt. Zeven BALK-leden zijn genomineerd. Musicalvereniging OVA uit Amstelveen oogstte met Jekyll & Hyde drie nominaties. Kleintje BMT maakt met Boe!F de Musical kans op de hoofdprijs in de categorie Beste Nieuwe Musical. Kijk hier voor andere BALK-genomineerden.


 
Agenda

Genoeg te doen weer! Zie voor meer informatie over onderstaande uitvoeringen de agenda op de BALK-site.

 

16-11-2019 t/m 17-11-2019 - Muziektheater - Jubileumvoorstellingen Theaterkoor In Time in Tilburg

16-11-2019 t/m 24-11-2019 - Operette - Bel Canto Oostzaan presenteert Een nacht in Venetië

16-11-2019 t/m 17-11-2019 - Concert - Dubbelconcert SEASIDE Rendez-Vous en Ons Genoegen

16-11-2019 t/m 09-02-2020 - Concert - El Pio Popvocals zet James Bond centraal in 'A License To Sing'

17-11-2019 - Concert - Tourdion Amersfoort viert 40-jarig jubileum met 'Grenzeloos Zingen'

22-11-2019 t/m 24-11-2019 - Concert - Duketown Ladies zingen tijdens Margriet Winterfair 2019

23-11-2019 - Concert - MAZE Voices is weer 'thuis' met Lost in Voices

23-11-2019 - Concert - Een Hemels? Concert van Vocal Group Jammin'

24-11-2019 - Concert - Kleinkunstkoor zingt 'Ballade to the moon'

30-11-2019 - Muziektheater - Postmodern leed van Top Secreet (afbeelding)

08-12-2019 t/m 22-12-2019 - Concert - 'Snertconcerten' van Vocal Group Close-Up

13-12-2019 - Concert - Inloopkerstconcert Decibel Hattem

21-12-2019 t/m 22-12-2019 - Concert - Mexicaanse kerst met Coro Encanto


 
BALK op sociale media

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal