Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
2019: een prachtig jaar!
Nieuwsbrief december 2019
Gaaf, vet, tof, supercool!

Nu de frisse vrieskou voor de deur staat, kijken we met een heldere blik terug op 2019. Het was een prachtig jaar voor BALK! Ga maar na. Een alsmaar groeiende stroom nieuwe leden, mooie regiofestivals in Oost, West, Centraal en Zuid, BALK-groepen die in de prijzen vielen als Club van het Jaar of als winnaar van een Amateur Musical Award, onze samenwerking met de World Choir Games, de opleiding Dirigent Licht Vocaal die van start ging én een zeer geslaagde Arrangeermiddag. En natuurlijk ons hoogtepunt: de waanzinnig mooie editie van het BALK TOPfestival op 9 november.

 

Genoeg reden om dankbaar afscheid te nemen van 2019 met een mooie actie: we geven 3 kerstpakketten weg voor jullie dirigent, muzikaal leider, regisseur, choreograaf of andere creative. Zie verderop in deze nieuwsbrief. BALK neemt nu wat gas terug maar vanaf 13 januari 2020 zijn we er weer helemaal bij. Intussen geef je met je groep wellicht een mooie kerstuitvoering, of bezoek je er een (zie onze agenda). En anders vermaak je je wel met een bijzondere lijst op Spotify: Kerst met BALK. Je kunt hem zelf aanvullen. Zie eveneens hieronder.

 

We wensen jullie fijne feestdagen en een 2020 met veel noten op jullie zang toe!

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Nou ja zeg: een kerstpakket van BALK!

Verdient jullie dirigent, muzikaal leider, regisseur, choreograaf of andere ‘creative’ nu eindelijk eens een kerstpakket? Maar laat jullie begroting dat niet toe? BALK geeft 3 pakketten ter waarde van 50 euro weg. Alleen groepen die lid zijn van BALK komen hiervoor in aanmerking. 

 

Waarom we dit doen? Jullie professionals/creatives zijn vaak zzp'er. En voor zzp'ers is een kerstpakket eerder uitzondering dan regel. We vinden dat zij ook wel eens in het winterzonnetje gezet mogen worden.

 

Hoe regel je het? Leg ons in maximaal 150 woorden uit waarom jullie creative een kerstpakket zou moeten krijgen. De drie beste, origineelste of ontroerendste inzendingen vallen in de prijzen. Lees op de website van BALK hoe het werkt. Je hebt nog de tijd tot zondag 15 december, 12.00 uur. Veel succes!


 
BALK Inside

Nieuwe BALK-leden

 

We verwelkomen drie groepen in de BALK-familie. Fijn dat jullie aanschuiven!

 

Sometimes A Lady (foto) uit Nijmegen bestaat uit Ellen Goossens, Gaby Haerkens, Judith Stoep, Linda Laman en Nicolet Rikken. Na een pauze van 15 jaar (!) pakte het ensemble onlangs de draad weer op met het theatrale a cappella programma 'Sometimes A Lady pakt uit'.

 

Stichting Korensound uit Zoetermeer is een dameskoor met in totaal zo'n 50 leden. Het repertoire bestaat voornamelijk uit pop.

 

Popkoor Popcorn uit Heerhugowaard vierde aan het begin van 2019 het 25-jarig bestaan. Het koor zingt classic pop en heeft ruim 30 leden. Dirigent is Rens Boerke, Stefan Broersen is de toetsenist.

 


 
BALK Festivals

Vocaal Centraal - BALK Festival Centraal

Dit festival opent de reeks regionale BALK-festivals in 2020. Het vindt plaats op zaterdag 14 maart 2020 in het Amersfoortse ICOONtheater. Inschrijving is niet meer mogelijk. Aan het festival doen 16 groepen mee. Klik hier voor meer informatie. 

 

BALK Festival Noord

Theater De Lawei in Drachten is het decor van BALK Festival Noord op 22 maart 2020. Ook voor dit festival is de inschrijving inmiddels gesloten. Solid Sound Pop Vocals uit Drachten neemt de organisatie voor haar rekening. Meer weten? Klik hier

 

De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid

Thema van BALK Festival Zuid, op zaterdag 18 april 2020 in De Borgh in Zevenbergen, is 'The Roaring Twenties'. Inschrijven is nog mogelijk. Het festival biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Het is niet verplicht maar wel heel leuk als de deelnemende koren minimaal één nummer wijden aan het thema. Meer info en een inschrijvingsformulier vind je op De Fendert Zingt.

 

BALK Festival West

Ook BALK Festival West heeft een thema: het Eurovisie Songfestival. Niet verwonderlijk want de finale van deze wel heel grote broer in Rotterdam is op dezelfde dag als 'West' in Theater De Muze in Noordwijk aan Zee: zaterdag 16 mei. Als altijd wordt de Dappere Dodo uitgereikt aan de groep die iets heel 'dappers' doet. Zie de website van BALK Festival West voor meer informatie. 


BALK Festival Oost

Dit festival vindt weer plaats begin 2021. Kijk van tijd tot tijd eens hier of op de Facebookpagina.  


 
Brede steun van Tweede Kamer voor koor- en muziekverenigingen

Minister Van Engelshoven (OCW) moet laten onderzoeken hoe koor-

muziekverenigingen beter én structureel ondersteund kunnen worden.

 

Een zeer ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde eind november voor een motie waarin die steun voor de Nederlandse koren en de amateurmuziekverenigingen wordt uitgesproken. Voor de zomervakantie van 2020 moeten de resultaten van het onderzoek bekend zijn. 

Die brede steun is een mooi succes voor Koornetwerk Nederland - waarbinnen BALK actief meedenkt en meepraat - en de instrumentale amateurmuziek, vertegenwoordigd door de KNMO. Het volgt ook op een bezoek van minister Van Engelshoven aan de Nederlandse koorwereld in september van dit jaar (foto).

Zie ook www.koornetwerk.nl


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Agenda

Kerstconcert bijwonen? Kiest u maar... Zie de agenda op Balknet.nl voor meer informatie over deze voorstellingen.

 

t/m 17-12-2019 - Drukke decembermaand voor Duketown Ladies (foto)

t/m 22-12-2019 - 'Snertconcerten' van Vocal Group Close-Up 

13-12-2019 t/m 15-12-2019 - Kerstoptredens Flexible Sound Gouda

13-12-2019 - Inloopkerstconcert Decibel Hattem

14-12-2019 - KerstProms in Legerplaats Oirschot met Brigitte Heitzer

15-12-2019 - Op weg naar Kerstmis met Musical Intermezzo

15-12-2019 - Kerstconcert van The Swinging Stones

18-12-2019 - Kerstmix met theaterkoor Prove It & Vocal Group Utrecht

21-12-2019 t/m 22-12-2019 - Mexicaanse kerst met Coro Encanto

22-12-2019 - Muzikale kerstvlucht met Different Sound en Blaast de Bazuin

22-12-2019 - Voix Là viert Kerst met Ballen

28-12-2019 - Top 2000 Party met Popkoor Blend


 
Kerst met BALK

Vraag 10 mensen wat het mooiste kerst-, winter- of eindejaarslied is, en je krijgt 10 verschillende antwoorden. En dat is prima want dat houdt het spannend en verrassend. Zo ook in onze Spotify-lijst Kerst met BALK. Daarin hebben we al wat liedjes gezet die we zelf mooi vinden. Maar we zijn ook razend benieuwd wat jullie favorieten zijn. Vul onze lijst dus gerust aan met jullie tips. Vocal group-achtige nummers, serieuze koorstukken, pure pop, a cappella, Zweeds, Frans of Spaans... Kom ermee voor de dag! Tip: gebruik Kerst met BALK als een bron om van daaruit je eigen favoriete lijst te maken. Of wie weet staan er volgend jaar liedjes uit deze lijst op jullie kerstrepertoire. Veel plezier!


 
Amateur Musical Awards voor Muziektheater VAKK en Theatergroep Spot

Lauren Gramberg (foto) en Franck Doho hebben vorige maand een Amateur Musical Award gewonnen voor respectievelijk de Beste Vrouwelijke en de Beste Mannelijke Bijrol Drama. Lauren is verbonden aan Muziektheater VAKK uit Dedemsvaart, Franck aan Theatergroep Spot in Den Haag. Beide groepen zijn aangesloten bij BALK.

Lauren Gramberg kreeg de prijs voor haar rol als Ma Vrijmoedt in Ciske de Rat, terwijl Franck Doho de award ontving voor zijn vertolking van Jim Conley in Parade.

De Awards werden uitgereikt tijdens het AMA 2019-gala in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. 

Zie ook www.balknet.nl. Het AMA 2019-gala is terug te zien via YouTube.


 
Vocal Pop & Jazz Days van 9 t/m 15 augustus 2020

De Vocal Pop & Jazz Days (VPJD) vinden volgend jaar plaats van 9 t/m 15 augustus. Ongeveer 90 gevorderde amateurzangers gaan dan - verdeeld over drie groepen - een week lang keihard aan de slag onder leiding van drie gerenommeerde koordirigenten: Merel Martens (Nederland), Jesper Holm (Denemarken) en de 'vader van de eigentijdse a cappella' Deke Sharon (Verenigde Staten).

 

De VPJD vinden plaats in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Deelname kost €795,- per persoon (€ 545,- voor studenten onder de 30 jaar, met een maximum van 4 studenten). Bedragen zijn inclusief verblijfskosten op basis van een gedeelde 2-persoonskamer. 

Kijk op www.vpjd.nl voor informatie en inschrijving. 


 
BALK op sociale media

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal