Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Groeien en nog eens groeien
Nieuwsbrief januari 2020
I.M.

Het vorige jaar begon met het overlijden van Phil Mattson. De artistiek leider van Voices Iowa was, na een tragisch ongeval, al geruime tijd ziek. In 2004 gaf hij een masterclass tijdens het International Vocal Group Festival in Tilburg. In die week heb ik ontzettend veel geleerd van Phil en zijn team. Een extra bodem onder mijn opleiding.
Dit jaar, 2020, begon ook al zo verdrietig met het overlijden van Tobias Hug, zanger van The Swingle Singers. Ook hem kende ik van die week in Tilburg. Op de donderdag kwam hij binnen: of er nog ergens een slaapplek was? Bij ons was een bed over, we werden roommates en trokken samen verder op. Tobias, die veel te vroeg is overleden, was een begaafd muzikant maar bovenal een heel open, gezellige en ondernemende jongen. Zie en hoor hem onderhoudend praten over zijn vak in dit YouTube-filmpje. We gaan hem ontzettend missen. Dat hij snurkte had ik hem al lang vergeven.


Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
BALK Inside

 

Femke Ton versterkt het bestuur van BALK

 

Femke Ton is onlangs toegetreden tot het bestuur van BALK. "Ik ben er blij mee, ik maak er heel graag deel van uit omdat mijn hart ligt bij het muziektheater", zegt ze.

 

"Ik ben zangdocent (lichte muziek) aan het conservatorium in Rotterdam (Codarts)", zo stelt ze zich voor. "Daarnaast heb ik een eigen muziekschool (www.muziekschoolfemketon.nl) waarbinnen ik ook een close-harmony groep dirigeer. Ik vind het heel belangrijk dat de vele mensen die zingen in koren of musicalverenigingen, dat ongehinderd kunnen doen. Ik wil graag meewerken aan het proces om die ontzorging groter te maken."

 

Ledenaantal BALK groeit explosief

 

Bij BALK weten we even niet hoe we het hebben. Het ledenaantal groeit explosief. Alleen al in de eerste twee weken van januari 2020 schreven 33 groepen, koren en vocal groups zich in als lid van BALK.

 

Hieronder vermelden we wie het zijn. Meer informatie over de toeloop én over de nieuwe leden vind je in dit artikel op de BALK-site. En natúúrlijk: van harte welkom allemaal! 

 

DivAssorti (Amsterdam) • High Hopes (Amersfoort) • Vocal Center Kids (Utrecht) • Popkoor Continue (Horssen) • Vocal group MIDNIGHT (Weesp) • B.H.C. The College Barbers (Apeldoorn) • Southern Comfort Barber Mates (Eindhoven) • SONAR (Amsterdam) • Korale Ensemble voor Vocale Muziek (Aarle-Rixtel) • De Toekomst van een Verleden (Gennep) • Zanggroep AmuZing ('s-Gravendeel) • Popkoor HoorHaar (Zwolle) • Zwingkoor Almelo (Almelo) • Popkoor Expression (Lelystad) • Vrouwenkoor Typisch (Enschede) • Popkoor Wiezz (Wierden) • Vocal Easy (Eemnes) • Popkoor Koffer (Utrecht) • Da Capo's Popkoor (Uithoorn) • Trust (Appelscha) • Pop & Musical Choir Flevo Rhythm (Emmeloord) • AmaZing Hengelo (Hengelo) • SarahBande (Den Haag) • Flash back! (Leidschendam) • Zanggroep Vocalis (Haaren) • Dameskoor Haarlem Harmonix (Haarlem) • Popkoor Pebbles (Amersfoort) • Studio Voices (Utrecht) • Vrouwenvocaal Switches (Gouda) • Bloemenkoor! (Den Haag) • De Vechtse Parels (Maarssendorp) • Popkoor Different Voices (Gendringen) • Dameskoor Innovation (Esch) 


 
BALK Festivals

 

Vocaal Centraal - BALK Festival Centraal

De eerste uit de reeks regionale BALK-festivals in 2020. Het vindt plaats op zaterdag 14 maart 2020 in het Amersfoortse ICOONtheater. Inschrijving is niet meer mogelijk. Aan het festival doen 16 groepen mee. Klik hier voor meer informatie. 

 

BALK Festival Noord

BALK Festival Noord is terug, en wel op 22 maart 2020 in Theater De Lawei in Drachten. Ook hier geldt dat inschrijving niet meer mogelijk is. Meer weten? Klik hier

 

De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid

Thema van BALK Festival Zuid, op zaterdag 18 april 2020 in De Borgh in Zevenbergen, is 'The Roaring Twenties'. Inschrijven is nog mogelijk. Het festival biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Meer info en een inschrijvingsformulier vind je op De Fendert Zingt.

 

BALK Festival West

BALK Festival West, in Theater De Muze in Noordwijk aan Zee, vindt plaats op de dag van het Eurovisie Songfestival, zaterdag 16 mei. Het staat dan ook in het teken van de grote broer in Rotterdam. Zie de website van BALK Festival West voor meer informatie. 


BALK Festival Oost

Dit festival vindt plaats op 6 februari 2021 (datum nog onder voorbehoud). Plaats van handeling is als vanouds de DRU-fabriek in Ulft. Een gloednieuw organisatiecomité is al begonnen om het festival in de steigers te zetten. Kijk hier voor meer informatie.

 

BALK TOPfestival 2021

Het volgende BALK TOPfestival vindt plaats op zaterdag 6 november 2021. Het fijne van elektronische agenda's is dat je zo'n datum nu al kunt vastleggen en 'blocken'. Doen dus. Wie in beeld wil terugblikken op de editie van 2019 gaat lekker grasduinen in dit fotoalbum van huisfotograaf Michael Gornig. 


 
Agenda

 

Zie voor meer informatie over onderstaande uitvoeringen de agenda op de BALK-site. Trouwens, ook de festivalpagina buigt bijna door onder de vele evenementen in binnen- en buitenland. Neem er eens een kijkje.

 

08-02-2020 - Come Together: duoconcert Sonar en Leeuwenhart

09-02-2020 t/m 01-03-2020 - Voorjaarsconcerten Tous les Oiseaux d’Europe

14-03-2020 t/m 15-03-2020 - Theaterconcerten Bloom in teken van '75 jaar Vrijheid'

26-03-2020 t/m 29-03-2020 - Starlight Boulevard brengt Pippin, De Musical op de planken

28-03-2020 - Fmajeur7 komt met 'Een Beestachtig Concert'

04-04-2020 t/m 18-04-2020 - Flash Back steunt Stichting Kinderdiabetes met Guilty Pleasures

05-04-2020 - Koor Invasion presenteert 'Gek met Ouderen'

08-05-2020 t/m 10-05-2020 - Herdenkingsconcert De Toekomst van een Verleden


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Zeven tips voor een goede performance

 

De jurering bij een festival blijft altijd onderwerp van discussie. Vraagtekens zijn onvermijdelijk. Hoezo winnen zij? En waarom blijven wij dan achter? Juryleden zijn net mensen en hanteren hun eigen criteria. Koorcoach Petra Andriessen was jurylid tijdens het BALK TOPfestival 2019 waar The BasZment overigens een onbetwiste winnaar werd.

Toch besloot Petra na afloop van het festival nog eens op papier te zetten waar een performance wat haar betreft aan moet voldoen. Het resulteert in zeven tips waarbij ze voorbeelden noemt van groepen die deze aspecten goed in praktijk brachten tijdens het BALK TOPfestival. Lees hier het hele artikel


 
Amazing Conductor!

 

Thomas Hessels bezocht de film Amazing Grace en kwam diep onder de indruk thuis. De film is een documentaire over de live opnamen van Aretha Franklins album Amazing Grace in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles in januari 1972.

 

De film laat niet alleen een zangeres zien en horen op de toppen van haar kunnen, maar ook een dirigent - Alexander Hamilton - die de hele uitvoering dankzij zijn bijzondere dirigeerstijl naar een hoger niveau weet te tillen.

 

Lees hier wat Thomas over hem te zeggen heeft.


 
Cursussen, workshops, publicaties

 

Samen slim deelnemers werven

 

Nederland zingt volop maar tegelijkertijd zijn mensen minder snel geneigd zich te binden aan het traditionele koor, zo lijkt het soms. Hoe kun je 'slapende' zangers binnenhalen? De cursus Samen Slim Deelnemers Werven van Koornetwerk Nederland en LKCA gaat precies over die vraag. Heel interessant voor koorbesturen! De cursus bestaat in principe uit 3 bijeenkomsten in combinatie met huiswerk en e-learning. Data, locatie en bijbehorende kosten kunnen de deelnemers zelf maatgericht bepalen. Op 27 januari 2020 is er een informatiebijeenkomst over de cursus bij het LKCA in Utrecht.

Kijk voor meer informatie op www.koornetwerk.nl of mail naar info@koornetwerk.nl.


 
Een masterclass van Tony Neef

 

Baronie MuziekTheater in Breda volgde onlangs een masterclass van musicalacteur, zanger, tekstdichter en stemacteur Tony Neef. 

 

Na een inleiding van Tony Neef over zijn carrière en algemene tips, kregen 7 leden van Baronie MuziekTheater individuele begeleiding. Zij hadden ieder een lied voorbereid dat ze ten gehore brachten: met een band of een pianist erbij. Tony begeleidde hen op inspirerende wijze met persoonlijke instructies. Al met al een waardevolle middag. Vooral in het vertellen van het verhaallied is veel winst te behalen, zo bleek. Met eenvoudige tips zijn grote sprongen te maken in zang. Kortom: er is veel geleerd in korte tijd van een zeer gedreven en enthousiaste Tony Neef.

De masterclass werd mede mogelijk gemaakt door BALK: de oud-leden van BOOG (opgegaan in BALK) konden in 2019 aanspraak maken op een voucher voor workshops en masterclasses. Baronie MuziekTheater is het laatste gezelschap dat er gebruik van maakte: de actie is nu beëindigd. 


 
Vocal Center Kids en Vocal TV

 

Kinderen en zingen, het blijft een onweerstaanbare combinatie. Daarom is Vocal Center Kids een mooi initiatief. Het is een landelijk netwerk van jeugdpopkoren voor kids tussen de 7 en 15 jaar. Dus heb - of ken - je kinderen die willen zingen in een topkoor? Of die met hun stem willen werken? Kijk dan op www.vocalcenterkids.nl

Vocal Center Kids is een initiatief van Vocal Center van Robin van Beek, bekend van de koorcoachings in het hele land. Hij is sowieso druk bezig want onlangs begon hij ook een videokanaal op YouTube, Vocal TV. Dat bevat filmpjes over stemonderhoud, zangtechniek, het gebruik van de lax vox, microfoontechniek of in-ear zingen. Daarnaast zijn er interviews met vocalisten te zien. En in Koor Business kun je ook je eigen koor laten portretteren tegen kostprijs van de filmcrew.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal