Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Het festivalseizoen, we zouden gaan beginnen...
Nieuwsbrief maart 2020
Blijf zingen!

Corona heeft de wereld in zijn greep gekregen. Nederland ontkwam er niet aan en BALK dus ook niet. Wat begon als een berichtje op pagina 7 in de krant over iets van een virus in het verre China, heeft zich ontpopt tot een fenomeen dat een enorme impact heeft op het gewone leven in ons eigen land. Wat BALK betreft: onze festivals Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal (van morgen, 14 maart in Amersfoort), BALK Festival Noord (22 maart, Drachten) en BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt (18 april, Zevenbergen) zijn verplaatst naar het najaar.

 

Laten we eerlijk zijn: op de mondiale schaal van deze coronacrisis is dit niets meer dan een minuscule voetnoot bij de geschiedenis. Zuur is het natuurlijk wél: voor de deelnemers, het publiek én voor al die vrijwilligers die achter de schermen zoveel energie hebben gestoken in de voorbereidingen. Maar hé, dat moet goed komen in de herfst. Met dank aan het ICOONtheater in Amersfoort, De Lawei in Drachten en De Borgh in Zevenbergen die zich gelukkig heel coulant opstelden bij het verschuiven van de festivaldata. 

 

Het is corona voor, corona na in de socials. Er zal nog maar mondjesmaat gerepeteerd worden in de komende weken. Of maanden? Niemand die het weet. Grote kans dat je dirigent of muzikaal leider zzp'er is, net zoals ik dat zelf ook ben als het gaat om mijn werkzaamheden voor Omdenken, mijn leven naast BALK. Dat werk ligt ook stil. Meer vrije tijd? Ja, dat is waar. Maar als zzp'er mag je zelf voor de financiële gevolgen opdraaien. Dus als ik zo vrij mag zijn: vergeet als groep niet om je professional gewoon door te betalen. Die heeft hier niet om gevraagd en de contributie loopt toch door. Oh, en vraag hem of haar dan wel meteen om in de vrijgekomen tijd die moeilijke passage van dat ene stuk nog even voor je in te zingen en te appen of te mailen. Dan hebben we toch nog een vleugje win-win... Blijf zingen, al is het maar in de badkamer!

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
BALK Festivals: we gaan nog (even?) niet beginnen...

Morgen, zaterdag 14 maart, had het nieuwe festivalseizoen van BALK van start moeten gaan met Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal in Amersfoort. Het coronavirus heeft daar helaas een stokje voor gestoken.

 

Bovendien zijn na de aangescherpte maatregelen van het kabinet van 12 maart voorlopig nog twee festivals verschoven: 'Noord' en 'Zuid'. In chronologische volgorde zetten we de festivals op een rij volgens de geactualiseerde data. 

 

BALK Festival West): zaterdag 16 mei 2020, De Muze, Noordwijk aan Zee (vooralsnog ongewijzigd)

Voor BALK Festival West schreven zich 18 groepen in maar door enkele afzeggingen zijn er een paar plaatsen vrijgekomen. Inschrijven kan dus weer! Het festival staat in het teken van het Eurovisie Songfestival dat op dezelfde dag gehouden wordt in Rotterdam. Meta Stevens, Marlous Luiten, Hans Timmer en Paul Michel Tijssen zijn de juryleden. Zie de website van BALK Festival West voor meer informatie. 

 

BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: zaterdag 19 september 2020, De Borgh, Zevenbergen

Thema van BALK Festival Zuid is 'The Roaring Twenties'. Inschrijven is nog mogelijk. Het festival biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Meer info en een inschrijvingsformulier vind je op De Fendert Zingt.

 

BALK Festival Noord: zondag 1 november, De Lawei, Drachten

Aan BALK Festival Noord doen maximaal 24 koren mee. De inschrijving is momenteel gesloten. Meer weten? Klik hier

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 14 november 2020, ICOONtheater, Amersfoort

Dit festival biedt plaats aan maximaal 16 groepen. Volg hier het nieuws over Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal.

 

BALK Festival Oost: zaterdag 6 februari 2021, DRU Fabriek, Ulft

Een gloednieuw organisatiecomité zet het festival al in de steigers. Er kunnen 24 groepen deelnemen die elk maximaal 25 minuten kunnen zingen. Aanmelden is al mogelijk via de kakelverse website van BALK Festival Oost. Daarnaast hebben ze een poll uitgeschreven over de workshops in de zogenaamde B.Oost Werkplaats: waar wil jij als deelnemer graag meer over weten? Invullen kan hier.

 

BALK TOPfestival: zaterdag 6 november 2021, De Doelen, Rotterdam

Blokkeer deze datum voor BALK's paradepaardje vast in je elektronische agenda zodat je de fine fleur van de Nederlandse koorwereld niet hoeft te missen. 

 

Volg de berichtgeving over de festivals op www.balknet.nl en onze Facebookpagina


 
BALK Inside

Het wordt een gedenkwaardig jaar voor BALK. De groei van ons ledenaantal in 2020 overtreft nu al bijna die van het hele jaar 2019! Dit keer mogen we de volgende 11 groepen bijschrijven. Van harte welkom allemaal!

 

Poprockkoor Sweet Pepper uit Dordrecht is opgericht in 2010 en bestaat uit zo'n 35 leden. Onder leiding van Vera Naus zingt het koor voornamelijk pop- en rocknummers.

 

De Enschedese zanggroep All Flavours bestaat uit dertien leden (m/v), met elk een eigen smaak en stem die onder leiding van Jeffrey Bokma samen een mooie klankkleur opleveren. Achter de piano zit Tom Westhuis.

 

Different Koek uit Ridderkerk is een koor met 28 zangers en zangeressen. Alle genres zijn mogelijk maar de nadruk ligt op moderne muziek die gebracht wordt door een gezellige groep enthousiastelingen. 

 

Het Helmondse Vrouwenkoor Confetti noemt zich een enthousiast, gezellig en kleurrijk koor. Er zingen ruim 50 dames onder leiding van Peter van Beijnum die onlangs de dirigent van het eerste uur, Marjan Vree-Quist, opvolgde.

 

Musica E is een enthousiast popkoor uit Emmen. Het koor is opgericht in 1994 en telt ongeveer 30 leden die 4- tot 6-stemmig zingen. Marjan Okken dirigeert, Henk ten Wolde zorgt voor de pianobegeleiding.

 

De naam van Zanggroep Evergeen uit Vught verraadt het repertoire van dit koor. Onder het motto tijdloos en eigentijds gaat het geen uitdaging uit de weg. Marieke Jacobse dirigeert.   

 

D-Vote is een gepassioneerd gospelkoor uit Zwolle met een kleine 30 leden. Onder leiding van dirigent Richard Schoonhoven brengt het koor traditionals, swingende blackgospel, opwekking en popgospel.

 

Cantara uit Valkenburg is een groep met ruim 30 enthousiaste meiden onder leiding van Marjan Quaedvlieg. Het repertoire is zeer gevarieerd, van pop tot licht-klassiek, zowel in het Limburgs dialect als in het Nederlands en andere talen.

 

Bij het Utrechtse koor Laat Maar Waaien - een groep van 30 vrolijke 40-plussers - staat het Nederlandse lied centraal al komen ook anderstalige liedjes voorbij. Dirigent Nico Strubbe begeleidt op de piano. 

 

Stemm-Inn uit Twello is een gemengd koor met circa 44 leden dat sinds mei 2000 vrolijke noten zingt. Dat doen ze onder leiding van dirigent Eric van Grootel. Het repertoire: voornamelijk Engelstalig gevarieerd modern, afgewisseld met klassiekers. 

 

MiXsing is een bijzonder koor uit Harderwijk. De helft van de bijna 50 leden heeft een lichamelijke en/of licht verstandelijke beperking, een chronische ziekte/handicap of is rolstoelgebonden. De andere helft zijn hun 'maatjes'. Onderlinge saamhorigheid staat voorop. Dirigent is Reinier van Hoek.

 


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Agenda

De adrenaline gierde door de Nederlandse zangwereld. Want er diende zich een bomvolle agenda aan! Wat is het ontzettend jammer dat in ieder geval de uitvoeringen die in maart gepland stonden dus zeer waarschijnlijk niet doorgaan. Waarom dan toch deze agenda nog volledig opgenomen? Uit respect: om te laten zien hoe actief de Nederlandse koorwereld eigenlijk is. Check de informatiekanalen die genoemd staan bij de uitvoeringen in de agenda op de BALK-site.

 

14-03-2020 - Bladgoud (foto Marcel Zonneveld) viert eerste lustrum

14-03-2020 t/m 15-03-2020 - Theaterconcerten Bloom in teken van '75 jaar Vrijheid'

21-03-2020 - Vier koren brengen een internationaal voorjaarsconcert in Scheveningen

22-03-2020 t/m 03-05-2020 - Vier uitvoeringen van Friederichs' eigentijdse Requiem

22-03-2020 - Mixed Up: dubbelconcert van Còig en Priscilla & The Daltons

26-03-2020 t/m 29-03-2020 - Starlight Boulevard brengt Pippin, De Musical op de planken

27-03-2020 t/m 05-04-2020 - Thalia Haren brengt Petticoat vier maal ten tonele

27-03-2020 t/m 05-04-2020 - Musical Voices viert 40-jarig bestaan met vier jubileumshows

28-03-2020 t/m 29-03-2020 - What Women Want: jubileumshow van Vocal Group Crescens

28-03-2020 t/m 29-03-2020 - Popkoor O Jee komt met muzikale roadtrip Stars@Route66

28-03-2020 - Fmajeur7 brengt 'Een Beestachtig Concert'

04-04-2020 - Bij Theaterkoor Voice Box telt alles!

04-04-2020 t/m 05-04-2020 - Zanggroep Dirk zoekt #GELUK

04-04-2020 t/m 18-04-2020 - Flash Back steunt Stichting Kinderdiabetes met Guilty Pleasures

05-04-2020 - Koor Invasion presenteert 'Gek met Ouderen'

17-04-2020 t/m 18-04-2020 - EDOG komt met 3 Musketiers, de musical

18-04-2020 t/m 17-05-2020 - Schudden voor Gebruik gaat in groepstherapie!

08-05-2020 t/m 10-05-2020 - Herdenkingsconcert De Toekomst van een Verleden

12-06-2020 t/m 13-06-2020 - Muziektheater Servus brengt Addams Family naar Almelo


 
Wat zingen kan doen als het einde nadert

Ons oog viel op een mooi artikel in Het Parool over de Bed Side Singers: zangers en zangeressen die zingen voor mensen die in hun laatste levensfase verkeren. Bijvoorbeeld in het hospice waar ze verblijven. Het idee begon bij Petrie Akkerman in Amsterdam en inmiddels krijgt het navolging in diverse andere plaatsen in Nederland. De Bedside Singers zingen eenvoudige, driestemmige liedjes in allerlei talen en uit allerlei muzikale en spirituele tradities. Ze gaan over verbinding, vertrouwen en loslaten. Lees het artikel en bekijk een filmpje op YouTube.


 
Cursussen, workshops, publicaties

ONDER VOORBEHOUD

 

Circle Songs met Rohan Poldervaart

Vocale improvisatie staat centraal in de workshop Circle Songs van Stichting Maestro. Niet op een solerende manier, maar spelenderwijs ga je op zoek naar je eigen creativiteit. Met thema’s en motieven die je zelf maakt, creëer je vervolgens met elkaar een gave circle song. De workshop wordt geleid door Rohan Poldervaart, een van de vele innovatieve koorleiders in Nederland. In november 2019 won hij met zijn vocal group The BasZment de eerste prijs bij het BALK TOPfestival. De workshop vindt plaats op 4 april 2020 in Factorium Podiumkunsten Tilburg. Meer informatie vind je hier.

 

Belting... hoe doe je dat?

Zing je pop, rock, soul, jazz of musical? Dan wil je vast ook goed kunnen belten. Universal Voice houdt op 26 maart de workshop Belt To The Max onder leiding van Alberto ter Doest waarmee je deze zangtechniek - ook wel eens omschreven als 'roepend zingen' - onder de knie kunt krijgen. De workshop, die plaatsvindt in Amsterdam, is gericht op op zangers van alle niveaus, pedagogen, logopedisten en koordirigenten. Deelname kost €100,-. Aanmelden kan hier

 

In Koor... Natuurlijk!

Op 28 maart 2020 is er een Landelijke Professionaliseringsdag, gericht op kinderzang, door Gehrels Muziekeducatie in samenwerking met de KCZB. De dag - In Koor... Natuurlijk! - begint met een sessie Vocal Leadership door Merel Martens. Daarna zijn er diverse workshops van Rintje te Wies, Saskia Koning, Harrie Spronken, Joanne Kilpatrick, Daniel Salbert en Jeroen Schipper. Componist en liedjesschrijver Leo Aussems zorgt voor een verrassing. Plaats van handeling: Akoesticum in Ede. Meer informatie vind je via deze link.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal