Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
De dag die toch nog kwam
Nieuwsbrief juli 2020
Geraakt

Daarnet heb ik een filosofische verhandeling, die ik hier dacht te plaatsen, maar weggegooid. Niemand zit er nog op te wachten. We willen zingen! En dat kan ook weer, met alle mitsen en maren die erbij horen. We zijn er nog niet, maar het perspectief waar we allemaal zo'n behoefte aan hadden... dat is er wel.

Dat is niet het enige dat me raakt. De afgelopen dagen mocht ik alle inzendingen voor de Virtual Choir Awards (zie verderop) bekijken en beluisteren. Wat heb ik een passie gezien! En dan dat doorzettingsvermogen van mensen die zich niet zomaar neerlegden bij de situatie, maar er iets van máákten. Ik weet, dit is het cliché van de afgelopen maanden, maar wat kan mij het schelen: we worden inderdaad hartstikke creatief en vindingrijk van zo'n crisis. 

Veel dank mensen. Dat maakte het droge werk achter de schermen het allemaal waard!

 

Pepijn Lagerwey,
directeur BALK


 
VO¤SZ Vocal Projects wint BALK Virtual Choir Award

VOÏSZ Vocal Projects uit Utrecht is de winnaar van de unieke - want eerste en enige - BALK Virtual Choir Award. Het koor verdient de prijs met hun Eurovision Song Contest Medley. Eervolle vermeldingen gingen naar Tous Les Oiseaux d'Europe, Starlight Boulevard en Vocal Group Utrecht. De prijs bestaat uit 200 euro, te besteden aan een workshop naar keuze. 

 

Volgens de BALK-jury verdiende VOÏSZ de prijs met een totaalprestatie. Het koor maakte een compilatie van 5 songfestivalliedjes. Die begint met het ingetogen Arcade van Duncan Laurence en eindigt met het uitbundige Euphoria van Loreen. VOÏSZ hanteert een concept waarbij de zangers door middel van een simpel handgebaar beurtelings veranderen in songfestivalsterren. 'Dat is origineel en heel overtuigend in beeld gebracht', aldus BALK. 

 

Tous Les Oiseaux d'Europe verdiende vooral dankzij een uitstekende vocale uitvoering een eervolle vermelding met Caro Emerald's I Belong To You. Starlight Boulevard maakte indruk met Magische Reis, het openingsnummer uit de musical Pippin, waarmee de kijker het musicalgevoel helemaal meekrijgt. Vocal Group Utrecht onderscheidde zich met Think About Things in een prachtig vormgegeven clip waarin de zangers zich in draaiende kubussen bevinden die het hele scherm overgaan. 

 

Lees hier het uitgebreide artikel op www.balknet.nl. Alle 42 inzendingen zijn te bekijken in een playlist op het YouTube-kanaal van BALK


 
Opluchting bij zingend Nederland

30 juni was de langverwachte dag. Het RIVM maakte bekend dat zingen weer was toegestaan met ingang van 1 juli 2020. De bekendste voorwaarden die eraan werden verbonden: anderhalve meter afstand houden, bij voorkeur zingen in zigzagformatie en repeteren in een altijd goed geventileerde ruimte. 

 

Koornetwerk Nederland sprong er bovenop en publiceerde dezelfde dag nog een aangepast protocol waarmee koren, vocal groups en ensembles direct concreet aan de slag konden met het hervatten van de repetities. Er kwam zelfs een kleurplaat (foto) waarmee koren hun eigen formatie kunnen intekenen. 

 

Het 'Protocol en aanvullende richtlijnen voor de koorsector' kun je hier bekijken en downloaden.


 
BALK-richtlijnen voor het amateurmuziektheater

Grime, kostuums, decors, rekwisieten, scènes met close en lijfelijk contact, muziekinstrumenten... Het muziektheater kent heel eigen aspecten als het gaat om opera, operette, musical en theaterkoren. Bovendien gaat het vaak om een combinatie van zingen, spreken, dansen en acteren. BALK heeft daarom, specifiek voor het amateurmuziektheater, richtlijnen opgesteld.

 

Die richtlijnen zijn enerzijds afgeleid uit het Protocol podiumkunstproductie (opgesteld door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten - NAPK - voor het professionele muziektheater) en anderzijds uit het Protocol en aanvullende richtlijnen voor de koorsector van Koornetwerk Nederland. 

 

De BALK-richtlijnen voor het amateurmuziektheater kun je vinden op www.balknet.nl


 
BALK-festivals in de regio

We mogen weer repeteren, we mogen weer zingen. Toch blijft het organiseren van de regionale BALK-festivals niet eenvoudig.

 

Nog afgezien van de vraag of een festival qua setting en publiek kan doorgaan, hebben veel koren maandenlang stilgestaan. Is het wel fair om ze bijvoorbeeld in september alweer voor een jury te zetten? De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid heeft om die reden besloten om het al eerder uitgestelde festival door te schuiven naar mei 2021. 'West' deed dat ook al. 'Noord' en 'Centraal' blijven vooralsnog komend najaar geprogrammeerd staan, terwijl 'Oost' nog voor februari 2021 in de agenda staat. Maar houd voortdurend het festivaloverzicht op www.balknet.nl in de gaten of kijk op de afzonderlijke festivalsites.

 

De huidige stand van zaken rond de regionale BALK-festivals in één oogopslag:

 

* Zondag 1 november 2020: BALK Festival Noord, De Lawei, Drachten

* Zaterdag 14 november 2020: Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal, ICOONtheater, Amersfoort

* Zaterdag 6 februari 2021: BALK Festival Oost, DRU Fabriek, Ulft

* Zaterdag 15 mei 2021: BALK Festival West, De Muze, Noordwijk aan Zee

* Zaterdag 29 mei 2021: De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid, De Borgh, Zevenbergen 


 
isla« pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Legaal arrangeren in kleine oplage? Zo kan het!

Veel dirigenten schrijven zelf arrangementen voor hun koor. Dat is leuk werk, ook al omdat je het lied op het niveau en de samenstelling van de groep kunt afstemmen. Maar… officieel mag je dit alleen doen met toestemming van de rechthebbenden.

 

Toestemming krijgen is echter wel ingewikkeld en het kost veel tijd, zeker voor arrangeurs die alleen voor de eigen groep(en) schrijven. Daar komt nog bij dat de rechthebbende uitgever soms een bedrag vraagt, dat niet op te brengen is. Of hij laat maandenlang niets van zich horen. Dat schiet niet op natuurlijk. Er zijn dan ook veel arrangementen in omloop waarvan de rechten niet zijn geregeld.

 

BALK ziet arrangeurs graag legaal werken en heeft gezocht naar oplossingen. En: die zijn er. Lees hier hoe dat zit.


 
Agenda

En weer een hele korte agenda. En natuurlijk geldt nog altijd: onder voorbehoud! Bekijk de informatie bij de betreffende concerten in de agenda op de BALK-site.

 

30-10-2020 - Najaarsconcert van Decibel Hattem (foto) met Hedwig van Staalduine 

31-10-2020 t/m 01-11-2020 - 'Te Gek': nieuwe productie van 'het Maaslands'

19-02-2021 t/m 21-02-2021 - Herdenkingsconcert De Toekomst van een Verleden

06-03-2021 t/m 07-03-2021 - Zanggroep Dirk zoekt #GELUK


 
Basiscursus Vocal Jazz & Pop (Basiscursus Dirigent Licht Vocaal)

In februari 2021 gaat de Basiscursus Vocal Jazz & Pop (voorheen: Basiscursus Dirigent Licht Vocaal van BALK) van start. De vernieuwde cursus is een samenwerking van BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht.

 

De leergang richt zich op dirigenten die een vocal group of popkoor leiden en die hun vaardigheden willen aanscherpen en verdiepen. In een inspirerende leeromgeving werk je 10 lesdagen lang aan je eigen ontwikkeling, samen met collega-dirigenten. Voor wat betreft het startniveau wordt er enige dirigeerervaring van je verwacht: je leidt een koor of hebt dat gedaan. Daarnaast beschik je als deelnemer over enige theoretische basiskennis. 

De cursus wordt afgesloten met een toets in het slotweekend. Als je die met goed gevolg afrondt, ontvang je een certificaat van de cursus. Het eindniveau van de cursus sluit overigens aan bij het beginniveau van de opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV) die een logische vervolgstap kan zijn. In september volgt meer informatie over de vernieuwde cursus met alle praktische gegevens en het aanmeldformulier. 
 


 
Samenwerking BALK - Stichting Amateur Musical Nederland

BALK werkt sinds 1 juni 2020 nauw samen met de Stichting Amateur Musical Nederland. Beide organisaties houden zich bezig met het ontzorgen, verbinden en inspireren van muziektheatergroepen. BALK ziet de stap als een mooie kans om een nog sterkere bijdrage te leveren aan de profilering van het amateurmuziektheater in Nederland. 

 

Voor de Stichting Amateur Musical Nederland leidt de samenwerking tot een sterkere financiële en organisatorische basis voor de Amateur Musical Awards (AMA's) die de stichting elk jaar uitreikt. Overigens is de editie 2020 van het gala vanwege de coronacrisis verplaatst naar 2021. Musicalgroepen hebben de afgelopen periode immers onvoldoende repetitietijd gehad om hun productie in te studeren. Producties die al waren aangemeld, worden meegenomen voor het gala in 2021. 


 
Nieuwe leden

Coronatijd of niet, BALK mag toch weer twee nieuwe leden bijschrijven. Daar zijn we blij mee. Van harte welkom!

 

Playground uit Amsterdam is een ambitieuze vocal group voor iedereen tussen 20 en 50 jaar met zang- en/of koorervaring. Plezier staat voorop en daarnaast is er veel aandacht voor zangtechniek, groove, samenklank en podiumpresentatie. Playground, dat in 2019 het BALK Festival West won (foto), staat onder muzikale leiding van Sven Keet.

 

TimeLEZ bestaat uit zo'n 20 'pittige vrouwen'. De Utrechtse vocal group (voorheen: The Rhine Singers) zingt 100% vier- tot zesstemmige a cappella. Het repertoire bestaat uit swingende, jazzy, populaire pop, musicalnummers en prachtige ballads. De artistieke leiding is in handen van dirigent Floor Snijders. 


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal