Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
De stip op de horizon
Nieuwsbrief november 2020
Stilte

En toen was het écht stil. Al een tijdje geen concerten en nu ook geen repetities meer. Niet meer met elkaar in een ruimte om elkaar, in muzikaal opzicht, op te tillen. Goh, wat mis ik dat.
Gelukkig is er internet, heb ik een kast vol cd’s en een harde schijf vol muziek. Ik wil je een suggestie doen. Deze week stopte - na 25 jaar - de geweldige Canadese groep Cadence. Heel jammer, doodzonde, echt. Maar de muziek blijft! Luister hier eens naar. En stuur je mij dan wat jij nu luistert? Laat het weten via directeur@balknet.nl.

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Coronamaatregelen: de stand van zaken

Op dinsdag 3 november scherpte het kabinet de maatregelen om corona te bestrijden weer aan. Anders dan bij andere persconferenties was het dit keer vrij snel duidelijk: het repetitielokaal moest vanaf 4 november twee weken op slot. Amateurkunstbeoefening - zoals acteren, blazen, dansen en zingen – is tijdens deze periode namelijk niet toegestaan met meer dan 2 personen, of 1 huishouden. Deze huidige maatregelen duren vooralsnog tot 19 november.

 

Daarnaast was er een ander opvallend bericht. Het OMT, het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, heeft zingen in groepsverband afgeraden ‘in elke context’. Of het kabinet dit advies gaat overnemen is nog niet bekend. Het advies is gebaseerd op een studie van het RIVM (die nog niet klaar is) naar corona-uitbraken bij vijf koren. Het kabinet beraadt zich nog over dit advies.

Op de homepage van www.balknet.nl vind je rechtsboven altijd de actuele stand van zaken onder het kopje 'Corona Actueel'. 


 
Hoe hou je je koor bij elkaar?

Opnieuw wordt het geduld van 1,5 miljoen zangers, die verlangen naar hun wekelijkse repetitieavond, op de proef gesteld. Dat je goed moedeloos wordt van het slot op de deur... dat snappen we.  

Maar laten we toe dat leden afhaken? Dat het begin van het einde in zicht komt? Nee toch? Je kunt veel doen om dat te voorkomen. Óók als je bent uitgekeken op online repeteren. BALK gelooft in de stip op de horizon. We schreven er een artikel over. Met tips om je koor bij elkaar te houden. Lees het hier.


 
Al 45 aanvragen voor 'Meters Maken'

Het tijdelijke BALK-fonds Meters Maken (BMM) heeft dit najaar al aan 45 zanggroepen een bedrag van 100 euro uitgekeerd. De BALK-leden zijn blij verrast met het initiatief.

 

Met het geld krijgen koren, ensembles en vocal groups een tegemoetkoming in de extra kosten voor de tijdelijke huur van een grotere repetieruimte. Deze groepen moeten uitwijken om repeteren op anderhalve meter afstand mogelijk te maken of om een ruimte met een betere ventilatie te kunnen gebruiken. 

 

Het fonds is nog tot 1 december geopend. Koren mogen nu weliswaar niet repeteren, maar er kan ook een bijdrage worden aangevraagd voor de kosten die al vóór de sluiting van de repetitielokalen gemaakt zijn. Daarvoor moeten natuurlijk wel de benodigde stukken worden overlegd (huurcontracten/facturen van zowel de oude, als de nieuwe, tijdelijke locatie). 

 

Lees hier nog eens na hoe je een beroep kunt doen op Meters Maken.


 
Muziektheater Café voorziet in grote behoefte

‘Topavond.’ ‘Dank, dit voorziet echt in een grote behoefte.’ ‘Heel fijn om gericht met mensen uit de wereld van het muziektheater te kunnen sparren over onze sector in deze moeilijke tijd.’

 

Zo maar wat reacties van de bijna 80 bezoekers van het eerste online Muziektheater Café op 27 oktober. De bijeenkomst was een initiatief van BALK, Grand Circle en de Stichting Amateur Musical Nederland (SAMN, spreek uit: 'samen'). 

 

Het Muziektheater Café kwam als geroepen voor de bestuurders van musical-, operette- en operavereningingen. De enorme gevolgen van de pandemie hebben voor hen nog een extra dimensie. Wat te denken van rechten op musicals bij afgelastingen, of de grote aantallen vrijwilligers die bij producties betrokken zijn? Hoe red je dat allemaal? Daarover werd kennis uitgewisseld, gebrainstormd en gespiegeld. Lees hier een verslag van de avond.


 
Dutch Musical Night: live-stream op 19 december

De uitreiking van de Amateur Musical Awards 2020 gaat dit jaar niet door om de welbekende reden. Maar er is een alternatief op komst: de Dutch Musical Night. Die kun je op zaterdag 19 december bekijken via een live-stream vanuit de Stadsgehoorzaal in Kampen.

 

Tijdens de Dutch Musical Night zullen zowel amateurs als professionals de liefde voor de musical vieren. In totaal vinden er 12 optredens plaats die geselecteerd worden uit de aanmeldingen van tientallen musicalgroepen. Het gaat om hoogtepunten van wat er het afgelopen seizoen gemaakt is, en wellicht niet eens eerder is opgevoerd.

 

Dutch Musical Night 2020 (georganiseerd door de Stichting Amateur Musical Nederland, Grand Circle en Rodenburg Entertainment) wordt met meerdere camera’s in beeld gebracht en zal live worden gestreamd. De verkoop van tickets die toegang geven tot de stream begint binnenkort. Kijk daarvoor op www.dutchmusicalnight.nl


 
isla® pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken.

Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk.

Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

 

Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.

 

Vind jij het leuk om isla te testen? Laat het ons vóór 25 november weten via e-mail en je maakt kans op een isla stemverzorgingspakket: support@salveo-pharma.nl.


 
Marsha Damen nieuwe zakelijk leider BALK TOPfestival

Marsha Damen is onlangs aangetreden als de nieuwe zakelijk leider van het BALK TOPfestival. Daarmee is ze de opvolger van Michiel Jurgens. Samen met artistiek leider Pepijn Lagerwey en vele vrijwilligers gaat Marsha alleerst de volgende editie van het festival - op 6 november 2021 - in de steigers zetten.

 

Marsha - 31 jaar, wonend in Eindhoven - is eigenaar van evenementenbureau The Event Composer! Daarnaast startte ze, samen met Sem van de Borne, enkele weken geleden een impresariaat: Bureau Damen en de Heer.

"Binnen mijn evenementenbureau pak ik het liefst dingen aan waarvan iedereen zegt dat het onmogelijk is", zegt Marsha. "Een trouwerij organiseren op een plek waar dat eigenlijk helemaal niet kan... daar word ik blij van. Maar ik ben ook nauw betrokken bij het organiseren van culturele evenementen. Zo werk ik als eventmanager voor Rent de Musical, ben ik secretaris voor Theatervereniging Spot 11 en hoofd marketing/pr voor Stichting in Concert."

Marsha Damen heeft ook een muzikale achtergrond. "Klopt. Ik ben slagwerker en treed regelmatig op bij orkesten en ensembles tijdens evenementen en uitvoeringen. Ik ken het podium dus je snapt dat ik van het BALK TOPfestival, samen met een hele enthousiaste werkgroep, een pareltje wil maken. Ik kan niet wachten."


 
Planning BALK-festivals

Hieronder staat het overzicht van de (regionale) BALK-festivals zoals die op dit moment in de agenda staan. Check regelmatig het festivaloverzicht op www.balknet.nl

 

  • Zaterdag 15 mei 2021: BALK Festival West, De Muze, Noordwijk aan Zee
  • Zaterdag 29 mei 2021: De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid, De Borgh, Zevenbergen
  • Nader te bepalen: Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal, ICOONtheater, Amersfoort
  • Nader te bepalen: BALK Festival Noord, De Lawei, Drachten
  • Zaterdag 6 november 2021: BALK TOPfestival, De Doelen, Rotterdam
  • Naar 2022: BALK Festival Oost, DRU Fabriek, Ulft.

 
Geef je ledenaantal door aan BALK!

Tussen 1 en 31 december kunnen BALK-leden hun ledenaantal doorgeven via de BALK-site. Het ledenaantal is bepalend voor het contributiebedrag in 2021. Vooral als er veranderingen zijn geweest in het aantal leden is het goed om die aan ons door te geven.

 

Hoe werkt het?

* Ga op de homepage van www.balknet.nl naar de tab ‘inloggen’.

* Je klikt op ‘wachtwoord opvragen’; dat wachtwoord ontvang je op het e-mailadres dat bij ons bekend is.

* Met datzelfde e-mailadres en het ontvangen wachtwoord kun je als BALK-lid inloggen op de website.

* Vervolgens pas je het wachtwoord naar eigen wens aan. 

 

Zodra je definitief bent ingelogd, kun je het ledenaantal zelf wijzigen. Kijk dan meteen ook of de andere gegevens van je groep (contactpersonen, contactgegevens e.d.) nog kloppen en wijzig ook die zonodig. Mocht je het ledenaantal niet wijzigen, dan houdt BALK het ledenaantal van 2020 aan.

De contributie 2021 blijft gelijk maar groepen die het afgelopen jaar lid waren van BALK betalen een kleine euro minder per lid per jaar. Dat komt door de coronacompensatie die BUMA toekent aan koren. Mogelijk wordt er ook volgend jaar weer een compensatie toegekend. Zie ook de BALK-nieuwsbrief van oktober 2020. 


 
Enquête Leading Voices

In de zomer van 2022 organiseren de European Choral Association - Europa Cantat en ZIMIHC een groots evenement in Utrecht: Leading Voices. Het is speciaal bedoeld voor koordirigenten, muzikaal leiders, muziekdocenten, managers en alle andere koorprofessionals. 

 

Leading Voices moet voor ieder van hen iets te bieden hebben. Daarom vraagt de organisatie om input: welke verwachtingen en wensen heb je ten aanzien van het internationale festival? Je kunt het aangeven door middel van een enquête. Het invullen neemt 5 to 10 minuten in beslag. Je vindt de enquête hier.


 
Cursussen en workshops

Basiscursus Vocal Pop & Jazz
In februari 2021 gaat de nieuwe Basiscursus Vocal Pop & Jazz van start. Die richt zich op dirigenten die al een vocal group of popkoor leiden en hun vaardigheden willen aanscherpen. Je krijgt les in repeteren, dirigeren, zangles (combinatie van CVT en EVTS). Daarnaast is er aandacht voor gehoortraining, theorie en pianospel. De cursus - een samenwerking tussen BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht - vindt plaats op acht wekelijkse bijeenkomsten op vrijdagmiddag. Docenten zijn Juliette Dumoré en Ruben Smits. De cursus start op 5 februari 2021. Voorafgaand zijn er toelatingstesten op 15 en 22 januari 2021.

Kijk hier voor alle informatie.  

 


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal