Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Naar betere tijden
Nieuwsbrief december 2020
De weg plaveien

Er waren gisteren een paar mannen aan het werk. Voor mijn huis. Nader onderzoek leerde dat ze bezig waren om losse stoeptegels vast te leggen. Met z'n tweeën. In de kou.

 

Je zou bijna vergeten dat er banen zijn waarin het werk zijn gewone gang blijft gaan. Mijn wereld staat regelmatig helemaal stil maar die kerels gingen vrolijk babbelend door met dat wat gedaan moet worden.

 

Laten we vooral niet bezig zijn met 'zij wel, ik niet'. Niet oordelen over een ander. Laten we het beste doen vanuit onszelf. Voor jezelf en voor elkaar. Zo plaveien we samen de weg naar betere tijden. 

 

Ik heb ze koffie gegeven.

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
BALK-leden betalen geen contributie over eerste vier maanden 2021

BALK heft geen contributie over de maanden januari t/m april 2021. Met dit besluit wil de bond koren, ensembles, vocal groups en muziektheatergezelschappen financieel tegemoetkomen tijdens deze coronaperiode. 

 

Veel groepen maken kosten zonder dat daar inkomsten tegenover staan. Het doorbetalen van de dirigent, het annuleren van geplande concerten of abonnementen op software voor online repeteren zijn bekende voorbeelden. Bovendien zien nogal wat koren leden vertrekken en dat heeft nadelige gevolgen voor de clubkas.

 

BALK wil zijn leden ontzien zodat het makkelijker wordt om de eerste maanden van 2021 te overbruggen, met dan ook liefst weer zicht op repetities en uitvoeringen. De coronacompensatie van BUMA waarover alle leden eerder bericht kregen, is in deze korting verwerkt. Ook groepen die lid willen worden van BALK hoeven de eerste vier maanden geen contributie te betalen. Lees het volledige artikel op de BALK-site.


 
Zangverbod van tafel maar kabinet blijft samen zingen sterk ontraden

Het zangverbod is per 1 december veranderd in een dringend advies om niet samen te zingen. Het kabinet had het verbod het liefst wel opgenomen in de Coronawet die op 1 december van kracht werd. Maar de Wet publieke gezondheid bleek geen wettelijke grondslag te bieden voor het verbod.

 

Het betekent dat de regering samen zingen op dit moment zeer sterk ontraadt. Het beroept zich op een advies van het Outbreak Management Team (OMT) van 3 november. Het OMT stelt dat zingen een bron van besmettingen kan zijn. 

 

Daarmee ligt de verantwoordelijkheid voor de beslissing om wel of niet te zingen nu bij koorbesturen en dirigenten. BALK sluit zich aan bij de oproep van Koornetwerk Nederland aan thuisblijvers én doorzingers om begrip en respect te hebben voor ieders besluit: 'Elke situatie vraagt om een eigen afweging. Dat is al lastig en ingewikkeld genoeg. Een ‘richtingenstrijd’ vol emoties en grote woorden is het laatste waar de koorsector op zit te wachten.' 

 

Lees hier het bericht van Koornetwerk Nederland.


 
Jeuh, nieuwe leden!

Echt waar! Zes nieuwe leden voor BALK in een tijd die toch echt niet de leukste is voor de koorwereld. Van harte welkom, we vinden jullie nu al geweldig!

 

Popkoor Afslag Nijeveen (foto) staat onder leiding van dirigent Leon Moorman. Het koor, daterend uit 2002, telt zo'n 40 leden. Pop, rock, Nederlandstalig... ze zingen het allemaal. Van de nieuwste nummers tot de jaren zestig. Als het Drentse koor optreedt, doen ze dat met hun eigen band. 

 

Classic WM uit Winterswijk werd opgericht in 2010. Het kwam voort uit het Winterswijks Muziek Theater (WMT). Het bestaat momenteel uit ongeveer 60 leden die uit de hele Achterhoek afkomstig zijn. Het repertoire omvat opera, operette, klassieke musical en licht-klassiek. Dirigent is Ivo Boytchev.

 

Popkoor Just For Fun uit Zoetermeer zingt, zo zeggen ze, het Top 2000-repertoire onder leiding van twee dirigenten, Arjan en Dorine. Het instuderen gebeurt aan de hand van een speciaal ontwikkeld 10-stappenplan, waardoor iedereen tekst, muziek en ritme in korte tijd onder de knie krijgt.

 

Popkoor Future uit Rhenen brengt een gevarieerd repertoire onder leiding van Erik Fortier. De nummers worden vaak 5-stemmig gezongen en bij grote voorstellingen worden ze voorzien van professionele choreografie. Want naast de zang is er veel aandacht voor performance en regie. 

 

Stichting Volgspot in Uden heeft haar naam niet voor niks gekozen: ze volgen kinderen en volwassenen in de ontwikkeling van talent dat het verdient in het licht te komen. De succesvolle zangschool BrabantTalent uit Oss is bijvoorbeeld ondergebracht bij Volgspot. Zangpedagoge en artistiek leider is Floor-Anne van Vliet. 

 

Popkoor The Blue Stocking Singers is een enthousiaste groep zangers uit Nieuwe-Tonge (ZH). Ze hebben een uitgebreid repertoire van Engelstalige en een aantal Nederlandstalige liedjes. Het koor wordt begeleid door een eigen combo. Dirigent is Els van der Wetering.


 
Adviestarieven dirigenten 2021

Koornetwerk Nederland heeft de adviestarieven voor de uurvergoeding van dirigenten 2021 uitgebracht. Het gaat om de tarieven bij opdrachtovereenkomsten voor repetities en concerten.


Het advies is onder meer gebaseerd op de genoten (voor)opleiding van de dirigent en op de bijbehorende kwalificaties. Het gaat 'slechts' om een houvast/richtlijn voor de uurvergoeding. Koren en dirigenten zijn niet verplicht om zich aan deze tarieven te houden: ze kunnen onderling hun eigen afspraken maken.

 

In de adviestarieven is rekening houden met een inflatiecorrectie op basis van indexering. De tarieven zijn exclusief reiskosten en omzetbelasting (btw).

 

De adviestarieven zijn te raadplegen via de website van Koornetwerk Nederland.


 
Dutch Musical Night: live-stream op 19 december

De kaartverkoop voor de Dutch Musical Night op zaterdag 19 december staat nu open! Het evenement wordt gestreamd vanuit de Stadsgehoorzaal in Kampen.

 

Tijdens de Dutch Musical Night zullen zowel amateurs als professionals de liefde voor de musical vieren. In totaal vinden er 12 optredens plaats die geselecteerd worden uit de aanmeldingen van tientallen musicalgroepen. De artiesten worden begeleid door het Grand Circle Orchestra, onder leiding van Gerbrand van Kolck. Musicalsterren zoals Renée van Wegberg, Esmée Dekker en Tessa Sunniva van Tol laten, samen met de amateurs, nummers horen uit onder meer Fame, 3 Musketiers, The Sound of Music, Shrek en The Wiz. Daarnaast is er een voorproefje van de nieuwe productie Stayin Alive Disco Fever. De avond wordt gepresenteerd door Erik Brey. 

 

Voor tickets en info: www.dutchmusicalnight.nl.


 
Een hart onder de riem voor jullie professional

Wat voor jaar 2020 was? Dat weten we nu onderhand wel. Ook voor dirigenten, muzikaal leiders of begeleiders was het lastig. Daarom roepen we de BALK-leden op om rond kerst nóg iets liever voor ze te zijn dan anders: steek haar of hem een hart onder de riem!

 

Natuurlijk, veel koren hebben hun professional (geheel of deels) doorbetaald. Dat is al heel mooi. Maar als zzp'er - want dat zijn ze meestal - hebben ze toch te maken met een flink gat in de grond. Alleen al omdat uitvoeringen niet doorgingen of omdat ze in hun situatie misschien geen beroep konden doen op overheidssteun.

Daarom: misschien kun je als koor nog iets extra's doen. Een kaartenactie om hem of haar een hart onder de riem te steken, een complimentenregen of een lint van kwartetten dat odes brengt voor zijn of haar woning. Of maak een zelf samengesteld kerstpakket. Als de leden van een koor met 40 stemmen ieder een kleinigheidje bijdragen, leidt dat al tot een gigantisch pakket! 

Stuur een originele foto in (redactie@balknet.nl) van jullie gebaar voor een bericht op onze FB-pagina, vertel er kort iets bij en wie weet zien we jullie daar terug. Veel succes!


 
Basiscursus Vocal Pop & Jazz

In februari 2021 begint de nieuwe Basiscursus Vocal Pop & Jazz onder leiding van docenten Juliette Dumoré en Ruben Smits.

 

"De Basiscursus Vocal Pop & Jazz is een cursus speciaal voor (beginnende) dirigenten van popkoren en vocal groups", legt Ruben uit. "Tijdens de cursus ga je veel leren door veel te doen. Je dirigeert dus elke les om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen. Juliette en ik brengen ieder onze specialismen mee. Juliette is gespecialiseerd in zangtechnieken waardoor jullie een goede basistechniek voor je koren meekrijgen. Mijn focus ligt op bijvoorbeeld solfège, slagtechniek en repetitietechniek. We proberen jouw vaardigheden als muzikaal leider optimaal te ontwikkelen."

 

De basiscursus Vocal Pop & Jazz is een samenwerking tussen BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht en vindt plaats op acht wekelijkse bijeenkomsten op vrijdagmiddag. De cursus start op 5 februari 2021. Voorafgaand zijn er toelatingstesten op 15 en 22 januari 2021.

Kijk hier voor alle informatie.  


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken.

Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk.

Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

 

Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.

 

Vind jij het leuk om isla te testen? Laat het ons vóór 25 november weten via e-mail en je maakt kans op een isla stemverzorgingspakket: support@salveo-pharma.nl.


 
Planning BALK-festivals

Hieronder staat het overzicht van de (regionale) BALK-festivals zoals die op dit moment in de agenda staan. Check regelmatig het festivaloverzicht op www.balknet.nl

 

  • Zaterdag 15 mei 2021: BALK Festival West, De Muze, Noordwijk aan Zee
  • Zaterdag 29 mei 2021: De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid, De Borgh, Zevenbergen
  • Nader te bepalen: Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal, ICOONtheater, Amersfoort
  • Nader te bepalen: BALK Festival Noord, De Lawei, Drachten
  • Zaterdag 6 november 2021: BALK TOPfestival, De Doelen, Rotterdam
  • Naar 2022: BALK Festival Oost, DRU Fabriek, Ulft

 
Kijk en luister: de BALK Kerst Playlist!

Love Actually voor de 17e keer? Home Alone, deel 23? Doe eens wat anders en bekijk deze prachtige BALK Kerst Playlist op YouTube. Met de mooiste kerstliedjes in prachtige uitvoeringen van bekende en minder bekende vocal groups, ensembles en koren. En, extra leuk: vul de lijst aan met een opname waarvan jij vindt dat die niet mag ontbreken. Dat kan als je met je YouTube-account bent ingelogd. Geen account? Ook dan kun je gewoon kijken en luisteren. Dat kan hier. Heel veel plezier!


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal