Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Lange adem
Nieuwsbrief januari 2021
Linksom of rechtsom

Het lijkt zo lang geleden. Dat we samen konden zingen. Close harmony in de letterlijke zin van het woord. Dat we met z’n allen onbevangen over het podium konden fladderen zonder zorgen over afstand en aerosolen.

Hugo de Jonge noemde afgelopen week het begin van het einde. Dat we hierin een lange adem moeten hebben, is evident. We zijn zangers dus daar zijn we goed in!

 

Ik wil weer plannen maken. Uitkijken naar dat moment waarop we voor het eerst weer 'ouderwets' samen kunnen zingen. Bijvoorbeeld op het BALK TOPfestival op 6 november van dit jaar. We gaan er alles aan doen om dat festival voor jullie te realiseren. Linksom of rechtsom. Als einde van het begin van het einde. Als nieuw begin. Als zangfeest. Omdat we erin geloven. We gaan ervoor. Met de nog immer groeiende BALK-familie!

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
BALK groeit tegen de coronastroom in

Ondanks de coronacrisis is het ledenaantal van BALK in 2020 gegroeid met 13 groepen: van 629 naar 642. De groei is opmerkelijk: een belangrijk deel van de koorwereld heeft vorig jaar immers nauwelijks gezongen of uitvoeringen gegeven. Wel hebben koren leden zien vertrekken waardoor ze gemiddeld 2,4 procent minder zangers hebben. 

 

De stijging van het BALK-ledenaantal is vooral te danken aan een grote toestroom in de eerste maanden van 2020, dus vóór de uitbraak van de pandemie en de eerste lockdown. Gaandeweg het jaar waren er natuurlijk ook koren die hun lidmaatschap opzegden omdat ze ophielden te bestaan. Vooral koren met oudere leden (die vaak al te kampen hadden met een zekere leegloop) besloten zichzelf op te heffen, ook al omdat ze geen heil zagen in online repetities. Maar die afname woog niet op tegen het aantal groepen dat lid werd. Zelfs tijdens de periode van het zangverbod sloten koren zich nog aan bij BALK. Lees hier verder.


 
Lockdown verlengd tot en met 9 februari

De lockdown is verlengd tot en met dinsdag 9 februari 2021. De maatregelen die sinds 15 december gelden, worden dus voortgezet. Daarmee blijft de situatie voor de amateurkoren onveranderd. De oproep van Koornetwerk Nederland om niet fysiek te repeteren, blijft onverminderd gelden, in ieder geval tot en met 9 februari. BALK sluit zich hier uiteraard bij aan.  


 
Tweede online Muziektheater Café op 26 januari

Op 26 januari 2021 vindt de tweede editie van het online Muziektheater Café plaats via Zoom. De bijeenkomst richt zich op besturen van muziektheater- en musicalgroepen en andere geïnteresseerden. Aanmelden kan nog tot 22 januari per e-mail: administratie@balknet.nl. De eerste editie (op 27 oktober vorig jaar) bleek al in een grote behoefte te voorzien (lees hier een verslag).

 

De huidige periode, met nog steeds geldende coronabeperkende maatregelen, vraagt veel creativiteit van koren, muziektheater- en musicalgroepen. In het Muziektheater Café worden onderwerpen behandeld waar specifiek de muziektheater- en musicalgroepen tegenaan lopen, zoals dit keer: theaterlocaties, fondsenwerving en het toekomstperspectief. De bijeenkomst is een initiatief van BALK, Grand Circle en de Stichting Amateur Musical Nederland (SAMN).

 

Bekijk/download hier het programma met de sprekers en alle verdere informatie (PDF).


 
Basiscursus Vocal Pop & Jazz verschoven naar begin april

De start van de nieuwe Basiscursus Vocal Pop & Jazz, onder leiding van docenten Juliette Dumoré en Ruben Smits, is verschoven naar begin april. De afsluiting is dan op 5 en 6 juni.

 

"De Basiscursus Vocal Pop & Jazz is een cursus speciaal voor (beginnende) dirigenten van popkoren en vocal groups", legt Ruben uit. "Tijdens de cursus ga je veel leren door veel te doen. Je dirigeert dus elke les om zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen. Juliette en ik brengen ieder onze specialismen mee. Zij is gespecialiseerd in zangtechnieken waardoor je een goede basistechniek voor je koren meekrijgt. Mijn focus ligt op bijvoorbeeld solfège, slagtechniek en repetitietechniek. We proberen jouw vaardigheden als muzikaal leider optimaal te ontwikkelen."

 

De Bsiscursus Vocal Pop & Jazz is een samenwerking tussen BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht en vindt plaats op acht wekelijkse bijeenkomsten op vrijdagmiddag in de periode 2 april t/m 28 mei. Kijk hier voor alle informatie.  


 
isla® pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

 

Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.

 

Help jij isla nog beter te maken? Beantwoord dan de korte vragenlijst en maak kans op een isla stemverzorgingspakket. Vul de vragenlijst hier in.  Alvast bedankt.


 
Nieuwe leden

We blijven het bijzonder vinden, koren die zich niet laten kisten door corona en 'gewoon' lid worden van BALK. That's the spirit! Welkom!

 

Het Warnsvelds Mannenkoor (foto) zingt een groot, gevarieerd repertoire van klassiek tot modern. Het koor staat onder leiding van dirigent Emile Engel en bestaat al sinds 1962. Er zijn op dit moment zo'n 55 zangers, verdeeld over vier stemgroepen: 1e tenor, 2e tenor, bariton en bas. 

 

Vrouwe IJsselstein Swingt is een groep enthousiaste, ambitieuze vrouwen uit IJsselstein en (verre) omstreken. Het gerenommeerde koor staat sinds september 2020 onder leiding van Juliette Dumoré. De eerste repetities vonden zowel live als online plaats met veel aandacht voor groove en interpretatie.


 
2 februari: lol trappen met de Choir Battle!

Heb je het gehad met alle kerstquizzen van december? En wil je met jouw koor in plaats van moeizaam repeteren op afstand ook wel eens een hoop lol trappen? Om zo verbonden te blijven met elkaar? Doe dan mee aan de online Choir Battle op 2 februari. 

 

De Choir Battle is een initiatief van BALK en Vocal Center. Je kunt met je hele koor deelnemen en het opnemen tegen andere groepen. Ja, zingen hoort erbij maar ook: meespelen, bewegen, iets leren én een bak lol met andere koorzangers en zangeressen. Deelnemen kan vanuit je eigen huis. Je hebt een computer nodig voor de stream en het is handig om er een tweede apparaat (tablet, smartphone) bij te hebben voor de interactie. Verder hoef je niets te downloaden. En dat alles gepresenteerd door zingende, pianospelende en enthousiaste hosts.

Kosten? Omdat het een pilot is, zijn die laag gehouden: 3 euro per koorlid voor een hele avond. Je meld je aan met een mail aan robin@vocalcenter.nl. Vermeld de naam van je koor en met hoeveel mensen jullie deelnemen. Doe het wel vóór 29 januari. Binnenkort volgt er meer informatie over de Choir Battle op de website van BALK en de sociale media-kanalen. 


 
Planning BALK-festivals

Hieronder staat het overzicht van de (regionale) BALK-festivals zoals die op dit moment in de agenda staan. Check regelmatig het festivaloverzicht op www.balknet.nl

 

  • Zaterdag 15 mei 2021: BALK Festival West, De Muze, Noordwijk aan Zee
  • Zaterdag 29 mei 2021: De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid, De Borgh, Zevenbergen
  • Nader te bepalen: Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal, ICOONtheater, Amersfoort
  • Nader te bepalen: BALK Festival Noord, De Lawei, Drachten
  • Zaterdag 6 november 2021: BALK TOPfestival, De Doelen, Rotterdam
  • Naar 2022: BALK Festival Oost, DRU Fabriek, Ulft.

 
Wat doen we met de ALV... Uitstellen? Online vergaderen?

Bij BALK krijgen we af en toe de vraag wat je als koor in coronatijd moet doen als er een Algemene Ledenvergadering (ALV) in de agenda staat. Mag je die uitstellen? Of online organiseren?

 

Het antwoord is in beide gevallen: ja, dat mag op basis van de Tijdelijke Coronawet die sinds december 2020 geldt. Die wet vervalt per 1 februari 2021 maar kan steeds met twee maanden verlengd worden. En het zit er natuurlijk dik in dat dat ook gaat gebeuren. Een vereniging kan een ALV in ieder geval uitstellen tot vier maanden na de datum waarop die volgens de statuten zou moeten plaatsvinden. 

Een online ALV is dus ook mogelijk. Er zijn zelfs online stemtools voor het nemen van besluiten zodat je via Zoom, Microsoft Teams of andere platforms kunt vergaderen. Een handig overzicht van de stappen die je als vereniging rond een ALV kunt zetten, staat in een advies van NOC/NSF.

Maar in zijn algemeenheid geldt: het houden van een ALV is geen rocket science. Zorg voor een open communicatie, houd de sfeer goed en neem je besluiten op basis van consensus. Dat is in een tijd van 'nood breekt wet' veel beter dan formele scherpslijperij. 


 
Podcastserie over de koorwereld in coronatijd

Het Nederlands Kamerkoor is bezig met de productie van een podcastserie over de koorwereld in coronatijd.

 

In de podcast gaan twee journalisten in gesprek met gasten vanuit de hele koorwereld: van amateurzangers en dirigenten zonder werk tot professionele koorzangers en bestuurders van netwerkorganisaties. Ze komen aan het woord met bijzondere verhalen over hun ervaringen in coronatijd. Onze eigen Pepijn Lagerwey is ook te beluisteren, niet alleen als BALK-directeur maar ook als dirigent van zijn twee koren, Buzzz en The Amsterdam Vocals.

 

Eind januari 2021 zijn de eerste afleveringen te beluisteren. Kijk voor meer informatie op de website van het Nederlands Kamerkoor.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal