Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Een nieuwe lente?
Nieuwsbrief maart 2021
Voorw... nee, dánkwoord!

Meer dan een jaar zitten we in het ‘nieuwe normaal’. Meer dan een jaar geen handen schudden en afstand houden. En ook al meer dan een jaar dat we proberen het hoofd boven water te houden, elkaar te inspireren. Een jaar vol ellende. En een jaar waarin veel, soms heel kleine, menselijke verhalen de weg naar mij hebben kunnen vinden. Dat was soms prettig, als inspiratie, en soms ook confronterend als de coronablues me weer eens te pakken kreeg of de ellende er vanaf droop.

Dit is ook eigenlijk meer een dankwoord dan een voorwoord. Ik zie in de BALK-familie zo ontzettend veel mensen die zich er doorheen vechten. Die zoeken naar nieuwe wegen en het onmogelijke mogelijk maken. Die pionieren, vallen en weer opstaan en zich niet uit het veld laten slaan. Althans niet in het volle licht. Want achter het gordijn maakt iedereen moeilijke momenten door. Tegen al die mensen zeg ik: bedankt. Bedankt voor je inzet, klein of groot. Laten we, na alle perikelen en de prikken, zo snel mogelijk samen zingen!

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Lockdown opnieuw verlengd

De huidig lockdown duurt tot en met dinsdag 30 maart 2021. Opnieuw blijft de situatie voor de amateurkoren onveranderd. De oproep van Koornetwerk Nederland om niet fysiek te repeteren, blijft onverminderd blijft gelden, in ieder geval tot en met 30 maart. De volgende persconferentie van het kabinet is op dinsdag 23 maart.


 
BALK Vocaal Digitaal: ons eerste online korenfestival!

Het móest er eens van komen: BALK komt voor de eerste keer met een online korenfestival. Het vindt plaats via Jamulus op zondagmiddag 21 maart. Het festival was al binnen één dag volgeboekt maar geïnteresseerden kunnen kijken en luisteren via een stream op Facebook en YouTube.

 

Jamulus wordt door steeds meer koren omarmd omdat gelijktijdig zingen écht mogelijk is. Onlangs schreven we er dit artikel over. Jurriaan Grootes, Petra Limon en Paul Sijben - die in het artikel uitgebreid aan het woord komen - zijn de initiatiefnemers van BALK Festival Vocaal Digitaal. Er treden 8 koren op die ieder 2 liedjes zingen. Openingsact is Tulips from Ikea, een Nederlands-Zweeds kwartet dat internationaal al faam maakt met Jamulus-uitvoeringen. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door WorldJam, een internationale vrijwilligersorganisatie die Jamulus-optredens technisch begeleidt. BALK Festival Vocaal Digitaal is te zien en te horen op zondagmiddag 21 maart van 13.30 tot 15.00 uur. 

 

Ook Vocal Leadership (Codarts Rotterdam) gaat een Jamulus-evenement organiseren: het Spring Festival van 23 tot en met 25 april. Er zijn 13 concerten, 3 vocal jams en 14 workshops. Voor allle informatie over dit festival, zie de website van Vocal Leadership.


 
Choir Battle verplaatst naar 29 maart!

De Choir Battle die op 4 maart had moeten plaatsvinden, kon helaas niet doorgaan vanwege een coronogeval in het begeleidende technische team. Een nieuwe datum werd al snel gevonden: maandagavond 29 maart, 20.00 uur.

De eerste Choir Battle van BALK en Vocal Center trok zo'n 300 deelnemers, verdeeld over 29 groepen. De Choir Battle betekent een avondje zingen, dansen, en quizzen op een dynamische en interactieve manier onder leiding van Robin van Beek (Vocal Center) en Pepijn Lagerwey (BALK). Aanmelden voor 29 maart kan nog per e-mail: robin@vocalcenter.nlVermeld de naam van je groep en het aantal deelnemers. Deelname kost 5 euro (ex. btw) per deelnemer. Hoofdprijs: een koorcoaching van Vocal Center ter waarde van 300 euro. 


 
Nieuwe BALK-leden

Opnieuw twee mooie gezelschappen die tot de BALK-familie zijn toegetreden. Van harte welkom!

 

Popkoor Switch Terheijden (foto) verzorgt sinds 2010 spetterende optredens. Het koor telt zo'n 40 leden uit de regio Drimmelen, Breda, Oosterhout.  De groep wordt begeleid door een 4-koppige liveband en maakt gebruik van originele choreografieën. Het repertoire varieert van Queen, Anouk en Coldplay tot Christina Aguilera, Justin Timberlake en Armin van Buuren. Dirigent is Niels Loose. 

 

Het Zoetermeers Musical Koor brengt nummers uit onverwoestbare klassiekers op de planken: The Sound of Music, The West Side Story, The Lion King, Aladdin en Miss Saigon. Ook het Nederlandstalig repertoire van Doe Maar of uit Ja zuster, Nee zuster wordt gezongen. Het koor staat onder leiding van docent/dirigent Freek Elbers. Marie Searles verzorgt de pianobegeleiding.


 
isla® pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

 

Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
BALK-festivals

Zoals we in de vorige editie al schreven, zijn alle BALK-regiofestivals, die voor dit jaar in de pen zaten, doorgeschoven naar 2022. Voor twee festivals zijn de data inmiddels geprikt.

 

BALK Festival Oost: zaterdag 5 februari 2022

Dit festival vindt plaats in het Dru Industriepark in Ulft. Er treden 24 koren & vocal groups uit de regio Oost-Nederland op. Er zijn workshops en het beroemde Achterhoekse stamppotbuffet zal niet ontbreken. Leuk weetje: Marcelle Immerzeel heeft zich bij het organisatieteam van Michel Rozier en Bianca van Dreumel gevoegd. Marcelle bestierde lang het secretariaat van BALK en keert dus - een soort van - terug in de moederschoot. 

 

BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022

Met de duinen en de Noordzee als achtergrond, wordt theater De Muze in Noordwijk aan Zee weer de plek voor BALK Festival West. Voor het festival worden de groepen die al geselecteerd waren voor de oorspronkelijke datum in 2020 in overleg overgezet naar 2022. Mogelijke opengevallen plaatsen worden aangevuld via herinschrijving. 

 

Over de nieuwe data voor BALK Festival Noord, De Fendert Zing/BALK Fesival Zuid en Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal volgt nader bericht. 

 

BALK TOPfestival

We doen er alles aan om het BALK TOPfestival van zaterdag 6 november 2021 in Rotterdam te laten doorgaan. Ook kijken we daarbij naar de opzet. Want nu we niet kunnen repeteren, kunnen we ook niet selecteren. BALK denkt aan een evenement waarin de ontmoeting centraal zal staan. Verschillende scenario's passeren de revue. We houden jullie op de hoogte. 


   
  Reminder: basiscursus Vocal Pop & Jazz

  Je kunt je nog aanmelden voor de Basiscursus Vocal Pop & Jazz. Die gaat vooralsnog live van start in Utrecht op 2 april en omvat 10 lesdagen (8 vrijdagen en 1 weekend). Daarvoor wordt een speciaal protocol opgesteld.  

   

  Deelnemers krijgen les in de vele onderdelen van het dirigeren in vocal pop & jazz. Het pakket bestaat uit zes vakken: Practicum (werken met het koor, repeteren en slagtechniek), Muziektheorie, Zang (combinatie van CVT en EVTS), Solfège en gehoortraining, Groove en Repetitietechniek. 

   

  De Basiscursus Vocal Pop & Jazz is een samenwerking tussen BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht. Alle informatie vind je hier. 


   
  Webinar over WBTR

  Met ingang van 1 juli 2021 treedt de Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in werking. Heeft die ook gevolgen voor koren?

   

  Voor het gemiddelde koor is de WBTR niet zo relevant. De wet is vooral bedoeld om een goed toezicht te regelen op organisaties waar groot geld in omgaat. Nu kán dit soms wel het geval zijn bij BALK-verenigingen. Denk aan de organisatie van een prestigieus concert of een dure musicalproductie. In zulke gevallen moet het bestuurlijk toezicht in orde zijn. 

   

  Koornetwerk Nederland en de KNMO organiseren samen een webinar over de WBTR. Deelname is gratis. Ook de besturen van BALK-koren zijn daarbij welkom. Het webinar vindt plaats op 6 april, 19.00 uur en wordt verzorgd door mr. Rosanne Kuiper en mr. Louis Houwen van Dirkzwager legal & tax. Aanmelden kan via dit Google-formulier. Prangende vragen kun je vooraf via secretariaat@koornetwerk.nl inzenden. De meestgestelde vragen komen dan aan de orde. Op de site van Koornetwerk Nederland staat een artikel over de WBTR en het webinar.

   


   
  Workshop Ensemblezang

  In de maand mei verzorgen ZangProfs en dirigent/arrangeur Ruben Smits de Workshop Ensemblezang. Je leert close harmony zingen en krijgt vocale coaching. Tijdens de workshop wordt een arrangement van Pentatonix ingstudeerd.

   

  Er zijn drie workshopdagen met ieder een eigen instroomniveau. De nummers worden voor elke groep aangepast aan de hand van de moeilijkheidsgraad.

   

  De workshop vindt plaats in Hilversum. Deelname kost € 95,- per dag. Kijk voor meer informatie en aanmelden op: 

  https://www.zangprofs.nl/workshop-ensemblezang/.


   
  VerenigingsMonitor invullen: het kan nog net!

  Heeft jullie koor, vocal group, muziektheatergezelschap of ensemble de VerenigingsMonitor 2021 al ingevuld? Het kan nog tot 15 maart!

   

  De enquête van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) onderzoekt hoe het gaat met de Nederlandse verenigingen in kunst en cultuur. Het onderzoek - dat voor de tweede keer plaatsvindt - is nu extra relevant omdat het ook een beeld oplevert van de gevolgen van de pandemie voor het Nederlandse verenigingsleven. 

   

  De vragen gaan verder over leden, vrijwilligers, financiën, accommodaties, activiteiten, samenwerking en bereik. Die gegevens worden gedeeld met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en andere partijen die de sector ondersteunen. Je vindt de VerenigingsMonitor 2021 hier.


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal