Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Streling in het hart
Nieuwsbrief april 2021
Versoepelen

Versoepelen. Dat is toch wel het signaalwoord van deze tijd. We willen een blik in de toekomst. Een vooruitzicht. Want het heeft nu wel lang genoeg geduurd. Vinden we. En dus: versoepelen. 

Vorige maand was er het festival BALK Vocaal Digitaal. Ik zag groepen optreden, iedere zanger vanuit de eigen huiskamer, synchroon zingend met Jamulus. In beeld gebracht via Zoom onder regie van WorldJam. De deelnemers? Dat waren mensen die meebewogen met de tijd en handelden naar wat wél kan. Om die overwinning te zien... het was fantastisch en raakte me diep in het hart. 
Dus loop je vast in deze tijd? Gaat de frustratie met je op de loop? Duurt het allemaal veel te lang? Kijk Vocaal Digitaal eens terug op YouTube (zie het artikel verderop). Buig mee, overwin je angst, zoek verbinding, vind een aanjager. Ofwel: versoepel je geest. Zo blijven we in contact en ben je niet alleen.

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Lockdown verlengd maar er ís een Openingsplan

De huidige lockdown blijft van kracht tot 28 april 2021. Opnieuw blijft de situatie voor de amateurkoren onveranderd. Wel heeft het kabinet een Openingsplan gepresenteerd. Daarmee moet er meer mogelijk worden aan de hand van zes stappen. Het kabinet geeft geen garanties voor de ingangsdata van die stappen. Die zijn afhankelijk van het verloop van het aantal ziekenhuisopnamen. Het is nog onduidelijk wat het Openingsplan betekent voor het dringende OMT-advies om niet samen te zingen. Lees verder op de website van Koornetwerk Nederland. 


 
BALK Vocaal Digitaal: balsem voor de ziel

Het allereerste online korenfestival van BALK - Vocaal Digitaal - maakte op 21 maart veel emoties los. De 800 bezoekers van de livestream meldden kippenvel en tranen in de ogen, simpelweg omdat er live weer eens mooie samenzang te horen was.

 

Het festival was als balsem voor de ziel van de Nederlandse koorliefhebber. En: er was stomme verbazing over de geluidskwalilteit. Niks gehakkel, gehaper of vertragingen. Een tweede editie van Vocaal Digitaal is in de maak en vindt waarschijnlijk nog vóór de zomer plaats. Houd onze website, de sociale media-kanalen of www.vocaaldigitaal.nl in de gaten voor de definitieve datum.

 

Het evenement, een initiatief van de dirigenten Jurriaan Grootes, Petra Limon en zanger/technicus Paul Sijben, overtrof BALK's stoutste verwachtingen. Dankzij het programma Jamulus en de technische begeleiding door de internationale vrijwilligersorganisatie WorldJam, was niet alleen de audio van hoog niveau maar werd het ook visueel een feestje om de koren te zien optreden. Het festival werd gepresenteerd door Emily van Orsouw en Sander Gieling. Klik hier voor een verslag van BALK Vocaal Digitaal. Het festival is hier op YouTube in zijn geheel terug te kijken. Dat is trouwens al bijna 10.000 keer gedaan.


 
Verkiezing Club van het Jaar 2021

Weten jullie het nog? In 2019 werd BALK-lid Music All Enschede de landelijke Club van het Jaar in de sector cultuur. Zojuist is het startschot gelost voor de verkiezing in 2021. Doe mee en treed in de voetsporen van die mooie musicalgroep uit Twente.

 

De verkiezing Club van het Jaar 2021 kent opnieuw twee landelijke winnaars: een in de categorie cultuur en een in de sport. Die komen voort uit de winnaars op gemeentelijk en provinciaal niveau. Typhoon en Erben Wennemars (foto) zijn dit keer de ambassadeurs van de verkiezing. Die staat dit jaar in het teken van de creativiteit en de veerkracht waarmee verenigingen een moeilijke periode weten door te komen en in verbinding blijven met hun leden en met de buurt. Onderscheid jullie koor, ensemble, vocal group of muziektheatergroep zich ook? Nomineer je club dan vóór 5 mei via www.clubvanhetjaar.nl en geef je vereniging de erkenning en waardering die hij verdient. Meer weten? Lees hier verder.


 
Vocal Leadership komt met online Spring Festival

Na BALK Vocaal Digitaal (zie elders in deze nieuwsbrief) is de beurt aan Vocal Leadership (Codarts Rotterdam) om een mooi Jamulus-evenement te organiseren: het Spring Festival van 23 tot en met 25 april.

 

Er zijn 13 concerten en 3 vocal jams. Daarnaast worden er 5 workshops in 14 'shifts' gegeven: Vocal Jazz, Singalong, Move & Groove, Vocal Painting en Sing The Groove. De workshops worden zowel in het Engels als in het Nederlands gegeven, sommige alleen via Zoom, anderen via Zoom én Jamulus. Natuurlijk kun je het Spring Festival ook als toeschouwer of als deelnemer aan de workshops bijwonen. Voor allle informatie en aanmeldingen klik je op deze link


 
isla® pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

 

Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
BALK-festivals

De BALK-regiofestivals van 2021 zijn doorgeschoven naar 2022. Voor twee festivals zijn de data inmiddels bevestigd. BALK Festival Oost vindt plaats op zaterdag 19 februari 2022 in het Dru Industriepark in Ulft. En BALK Festival West wordt gehouden op zaterdag 21 mei 2022, als vanouds in theater De Muze in Noordwijk aan Zee. Over de nieuwe data voor BALK Festival Noord, De Fendert Zing/BALK Fesival Zuid en Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal volgt nader bericht. 

 

BALK TOPfestival

We proberen om het BALK TOPfestival van zaterdag 6 november 2021 in Rotterdam te laten doorgaan. Mogelijk verandert de opzet wel. Want nu we niet kunnen repeteren, kunnen we ook niet selecteren. BALK denkt aan een evenement waarin de ontmoeting centraal zal staan. We bestuderen de haalbaarheid van diverse mogelijkheden. In de nieuwsbrief van mei hopen we jullie definitief te informeren. 


   
  Online werkbezoek Koningin Máxima aan de koorwereld

  Koningin Máxima bracht donderdagmiddag 8 april een digitaal werkbezoek aan de koorsector. Ze sprak met vertegenwoordigers van Koornetwerk Nederland, bestuursleden van koren en koorzangers over de gevolgen van de coronapandemie.

  Koningin Máxima was erg geïnteresseerd in de stand van zaken bij de amateurkoren in Nederland, maar ook in vernieuwingen zoals het online zingen met Jamulus. BALK-lid @NOON, dat onder leiding staat van Petra Limon, mocht het werkbezoek afsluiten met een kort digitaal concert voor de koningin. Haar reactie: "Om dit te horen, dat is een streling in mijn hart." Lees hier meer over het werkbezoek van Koningin Máxima. En kijk hier naar een korte reportage van het werkbezoek door Hart van Nederland. 


   
  Basiscursus Vocal Pop & Jazz naar september

  Er wordt wel heel veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen gevraagd van de koorwereld. Bijna dagelijks worden we ingehaald door de realiteit. Zo gaat de Basiscursus Vocal Pop & Jazz onder leiding van docenten Juliette Dumoré en Ruben Smits (foto's) nu van start in september 2021.

  Het is de bedoeling dat de cursus fysiek plaatsvindt en dat kan waarschijnlijk pas echt in die mooie najaarsmaand, zo denken de initiatiefnemers BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht nu. Waarbij ze ervan uitgaan dat – wie dat wil – tegen die tijd gevaccineerd is en dat de pandemie dan geluwd is. Nog even geduld dus. Lees hier verder.


   
  Gezocht: zangers met visuele beperking voor project Jules de Corte

  Vocaal mannenensemble The Gents zoekt 16 tot 30 ervaren (koor)zangers met een visuele beperking. Het gaat om een concertreeks met liederen van Jules de Corte, grootmeester van het Nederlandse luisterlied.

   

  Het idee is dat een gelegenheidskoor van blinde en slechtziende zangers bij twee concerten meezingt met meerdere liederen van Jules waaronder 'Ik zou weleens willen weten'. Het gaat om vierstemmige arrangementen. Vooraf wordt enkele malen gerepeteerd, daarna volgen in ieder geval twee voorstellingen in het najaar. Beide concerten zijn in combinatie met een lezing van pianist/arrangeur Bert van den Brink in aanwezigheid van Ernst de Corte, de zoon van Jules. Zie voor meer informatie over deze concertreeks: https://the-gents.github.io/concerts.html.

   

  Ben je of ken je een ervaren zanger die blind of slechtziend is en die het leuk zou vinden om mee te zingen? Of wil je eerst meer informatie? Meld je dan per mail: h.m.schueler@casema.nl.


   
  SERENADE: wie zingen jullie een hart onder de riem?

  Ook onze collegabond KBZON wil koren zoveel mogelijk aan het zingen houden. Maar er is meer: in deze tijd zijn veel mensen eenzaam, ze maken zich zorgen, of hebben stress en verdriet. Koren kunnen deze mensen ondersteunen met het project SERENADE.

   

  Je maakt met je koor een videoclip waarmee je een persoon (of organisatie) in je omgeving een hart onder de riem steekt. Een jury beoordeelt de video’s, en de meest creatieve, verrassende en ontroerende inzendingen verdienen een workshop of coaching. Ook BALK looft een prijs uit: de Witte Roos voor de mooiste uitvoering van een Nederlandstalig lied. Naast BALK ondersteunen Dirigentenwerkplaats Utrecht, Koornetwerk Nederland, het Nederlands Koorfestival en Stichting Maestro het project SERENADE. Kijk op www.kbzon.nl voor meer informatie.


   
  Webinar over WBTR terug te zien

  Veel koren willen weten wat de gevolgen zijn van de invoering van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Op 6 april 2021 was er - op initiatief van Koornetwerk Nederland en KNMO - een webinar over het onderwerp. Dat trok maar liefst 1.000 kijkers en 200 koren. Mr. Rosanne Kuiper en prof. mr. Louis Houwen - verbonden aan Advocatenkantoor Dirkzwager - gingen uitgebreid in op de belangrijkste facetten van de wet. 

  Op de website van Koornetwerk Nederland is onder meer een Powerpoint-presentatie over de WBTR te vinden, evenals een checklist met aandachtspunten. Het webinar is ook in zijn geheel terug te zien via deze link.


   
  Is jullie ledenaantal nog veranderd? Geef het door!

  Is het ledenaantal van jullie koor, vocal group, ensemble of muziektheatergroep nog veranderd sinds 1 januari 2021? Geef het actuele ledenaantal dan door aan BALK vóór 30 april! Het vormt de basis voor de jaarlijkse factuur die in het voorjaar verzonden wordt. BALK heeft eerder al besloten om geen contributie te heffen over de maanden januari t/m april. Want: niet zingen doet iets met koren. Maar dus ook met de contributie! Lees er hier alles over.


   
  BALK Jaarverslag 2020

  Het bestuurlijk Jaarverslag 2020 van BALK is vorige maand gepubliceerd. Het document beschrijft de activiteiten die het bestuur en het BALK Bureau vorig jaar hebben ondernomen tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de wereld van de lichte koormuziek en het amateurmuziektheater.

  Het verslag staat natuurlijk vooral in het teken van de coronapandemie en de manier waarop BALK daarmee omging in de belangenbehartiging en de informatievoorziening voor de ledengroepen. Het ledenaantal groeide, zelfs in een bijzonder lastig jaar, door tot bijna 650 groepen. Lees hier het BALK Jaarverslag 2020.


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal