Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Een uurtje verder rijden
Nieuwsbrief mei 2021
De knoop doorhakken

Soms moet je tegen je zin in iets besluiten. Omdat het tij niet mee zit. Omdat je niet kan garanderen dat iets wordt zoals je wilt dat het wordt. En zo moest BALK ook een knoop doorhakken: het BALK TOPfestival 2021 gaat naar 2022. Een heel jaar uitstel. Omdat we niet kunnen garanderen dat jullie het podium krijgen dat je verdient. Gelukkig is er wel een alternatief: de World Choir Games zijn dit jaar in België, in Antwerpen en Gent. Het is maar een uurtje verder rijden. Nou ja, vanuit mijn huis dan. En: je kunt je er nog voor inschrijven.

Maar voor nu: pak je pen en schrijf op in je agenda: 15 oktober 2022... BALK TOPfestival! Op de manier zoals we dat gewend zijn. Met een geweldige competitie en met de hele BALK-familie. Misschien ben je nu verdrietig, net als ik. Deze coronatijd heeft ons wel geleerd hoe we daar mee om moeten gaan. En anders is er altijd nog Herman Finkers: ‘De cursus Omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door’.

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Situatie voor koren nog onveranderd

Ondanks de invoering van Stap 2 van het Openingsplan op woensdag 19 mei, blijft de situatie voor amateurkoren nog onveranderd. In Stap 2 wordt kunst- en cultuurbeoefening in de binnenruimte weliswaar genoemd maar het gaat voorlopig nog om lessen in tweetallen met een docent, en niet om grotere groepen. Los daarvan blijft het dringende advies van de overheid om niet samen te zingen, van kracht. Dat geldt zowel voor de binnenruimte als in de open lucht. Koornetwerk Nederland raadt koren aan zich aan het advies te houden. 


 
BALK TOPfestival naar 15 oktober 2022

Het BALK TOPfestival is uitgesteld naar zaterdag 15 oktober 2022. Dat betekent dat het evenement voortaan zal plaatsvinden in de even jaren: de volgende editie is dan weer in 2024. 

 

Het toeval wil dat de World Choir Games - oorspronkelijk gepland voor de zomer van 2020 - nu eenmalig begin november plaatsvinden in Vlaanderen. Voor koren die er wél klaar voor zijn, kan dat een mooi alternatief zijn. Inschrijven is nog mogelijk tot 20 augustus 2021 (mits er nog plaats is in de gewenste wedstrijdcategorie). Ga voor meer informatie naar: www.wcg2020.be.

 

Regiofestivals

De BALK-regiofestivals zijn eerder al doorgeschoven naar 2022. Voor twee festivals staan de data vast: BALK Festival Oost vindt plaats op zaterdag 19 februari 2022 in het Dru Industriepark in Ulft. En BALK Festival West wordt gehouden op zaterdag 21 mei 2022, als vanouds in theater De Muze in Noordwijk aan Zee. Over de nieuwe data voor BALK Festival Noord, De Fendert Zing/BALK Fesival Zuid en Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal volgt nader bericht. 


   
  2e editie BALK Vocaal Digitaal op zondag 30 mei

  Dat de 2e editie van BALK Festival Vocaal Digitaal niet kon uitblijven, was al wel zeker maar nu is dan ook de datum bekend: zondag 30 mei 2021. En: ook de 3e editie is al in de maak!

   

  BALK Festival Vocaal Digitaal is een online festival waarvan de audio via het programma Jamulus wordt 'uitgezonden'. In combinatie met de beeldverbinding in Zoom zorgt dat voor een kwalitatief hoogstaand online evenement. De eerste editie van maart 2021 was een doorslaand succes. Lees hier nog eens de terugblik.

   

  Aan de tweede editie doen 10 andere koren, vocal groups of ensembles mee die intussen ook al ervaring hebben met Jamulus. Het zijn: Blueprint, DivaPower, Gospel-Popkoor Spirit, Popkoor The Anthony Singers, Projectkoor Zing4all, Studentenpopkoor Plica Vocalis, The New Voices, The Single Singers, Vocal@Motion en Vrouwe IJsselstein Swingt.

   

  BALK Festival Vocaal Digitaal is op zondag 30 mei live te zien op YouTube via deze link vanaf 13.45 uur. Het programma begint om 14.00 uur en wordt gepresenteerd door Emily van Orsouw en Sander Gieling.  

   

  Overigens is ook de 3e editie van BALK Festival Vocaal Digitaal in de maak: die is te zien op zondagmiddag 27 juni. Houd de websites van BALK en BALK Festival Vocaal Digitaal in de gaten voor de opening van de inschrijving. BALK Fesival Vocaal Digitaal wordt mede mogelijk gemaakt dankzij technische ondersteuning van WorldJam.


   
  islaŽ pastilles

  (Advertentie)

   

  Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

   

  Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

   

  Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

  Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


   
  Sea Sound Singers sluiten zich aan bij BALK

  BALK mag weer een nieuw lid toevoegen aan de ledenlijst. We verwelkomen de Sea Sound Singers uit Vlissingen. Dat is een enthousiast dameskoor met 39 leden. De groep zing altijd 4-stemmig a cappella. Het repertoire bestaat uit typische barbershop, close harmony songs, ballads en swingende up tempo nummers, zowel Nederlands- als Engelstalig. Het koor staat onder leiding van dirigent Rob van der Meule (foto).


   
  Kurt Thomas Cursus 2021

  De HKU en de Dirigentenwerkplaats Utrecht organiseren van 5 t/m 10 juli de Kurt Thomas Cursus nieuwe stijl. De cursus richt zich zowel op professionele dirigenten als op amateurdirigenten die zich verder willen ontwikkelen. Ook musici die zich willen oriënteren op het dirigeren én koorzangers zijn welkom. 


  Het gaat om een korte, intensieve cursus die fysiek plaatsvindt in Utrecht. Gezien de huidige ontwikkelingen en de uitzonderingen voor praktijkonderwijs, denkt de organisatie dat dat met inachtneming van alle maatregelen mogelijk is. Deelnemen kan op verschillende niveaus en met verschillende muzikale genres. Tijdens de Kurt Thomas Cursus krijg je de kans om je te ontwikkelen, nieuwe ideeën op te doen en praktische tips en tools te ontvangen. Een van de docenten is onze eigen Pepijn Lagerwey (in atelier 7: Koor en Piano).

  Je kunt zelf bepalen hoe lang en hoe intensief je je deelname aan de cursus wilt maken. Ga voor alle informatie naar de website van de HKU
   


   
  Boeken: Noten leren lezen voor koorzangers

  Koordirigent Arie Perk heeft onlangs het boek Noten leren lezen voor koorzangers gepubliceerd. Dat deed hij vanuit de gedachte dat het notenschrift enorm kan helpen om de koorpartijen na een lange stilte weer 'op te halen'. Boeken over het notenschrift zijn er genoeg, maar volgens Perk zijn die niet toegespitst op koorzangers en ontbreekt het bijna altijd aan de nodige oefeningen. 

   

  Het boek wordt gecombineerd met 100 oefeningen en 20 lessen die online staan op de website van Arie Perk. Hij wil vooral koorzangers bereiken die nog nauwelijks bekend zijn met het notenschrift. Doel is dat ze na lezing de noten kunnen benoemen, dat ze stukken a prima vista kunnen uitvoeren en dat ze de meest gebruikte termen en muziektekens kunnen interpreteren en toepassen. Alle informatie is te vinden op www.arieperk.nl/boek


   
  Doe mee aan SERENADE en win de Witte Roos!

  Onze collegabond KBZON organiseert dit voorjaar het project SERENADE. Daarin maken koren een videoclip waarmee ze een persoon (of organisatie) in hun omgeving een hart onder de riem steken.

   

  Een jury beoordeelt de video’s, en de meest creatieve, verrassende en ontroerende inzendingen verdienen een workshop of coaching. Ook BALK looft een prijs uit: de Witte Roos voor de mooiste uitvoering van een Nederlandstalig lied. Daarmee keert een oude BALK-traditie terug want in een grijs verleden reikte BALK de prijs ook al uit. Naast BALK ondersteunen Dirigentenwerkplaats Utrecht, Koornetwerk Nederland, het Nederlands Koorfestival en Stichting Maestro het project SERENADE. Kijk op www.kbzon.nl voor meer informatie.


   
  Basiscursus Vocal Pop & Jazz naar september

  Er wordt wel heel veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen gevraagd van de koorwereld. Bijna dagelijks worden we ingehaald door de realiteit. Zo gaat de Basiscursus Vocal Pop & Jazz nu van start in september 2021.

  Het is de bedoeling dat de cursus fysiek plaatsvindt en dat kan waarschijnlijk pas echt in die mooie najaarsmaand, zo denken de initiatiefnemers BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht nu. Waarbij ze ervan uitgaan dat – wie dat wil – tegen die tijd gevaccineerd is en dat de pandemie dan geluwd is. Ook hiervoor geldt: nog even geduld dus. Lees hier verder.


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal