Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
En het werd zomer...
Nieuwsbrief juli 2021
De ketting

Herkennen jullie dit? Je start als koor na anderhalf jaar weer op, maar je merkt dat de ambitities behoorlijk uit elkaar zijn gaan lopen. Je bent met z'n allen ook anderhalf jaar ouder geworden en zoiets als teksten onthouden, is inmiddels verdomd lastig! Een koor uit Zuid-Holland vroeg me laatst hoe het hiermee om moest gaan. Chapeau: het vraagt best wat moed om zulke zaken bespreekbaar te maken. 

 

Natuurlijk mag je de verschillen benoemen, maar ik vind: ga vooral op zoek naar de overeenkomsten, naar wat jullie met elkaar verbindt. Wat maakt jouw groep jouw groep? Waarom kom je toch nog elke week naar de repetitie? In dit geval noemde het koor een aantal schakels die samen de ketting vormen: mooie muziek maken, gezelligheid, we kennen elkaar al zo lang, contact met publiek tijdens optredens, de mensen, het respect voor elkaars mening en het fijne repertoire. En wat was het leuk om te horen dat iemand zei: 'De dirigent is echt een verademing'. De bijval was unaniem. Dit koor kan nog jaren door met elkaar! Dat wens ik jullie ook toe.

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Vakantie BALK Bureau

Het BALK Bureau gaat met vakantie van 19 juli tot en met 20 augustus. We zijn dan iets minder goed bereikbaar. Wie contact zoekt, stuurt bij voorkeur een e-mail aan administratie@balknet.nl voor secretariële zaken of - als het bijvoorbeeld om pers- en agendaberichten gaat - aan redactie@balknet.nl. De reactietermijn is wel wat langer dan anders. Onze volgende nieuwsbrief verschijnt in september. Fijne zomer!


 
Nieuwe BALK-leden

Onzekere tijden of niet, opnieuw mag BALK drie nieuwe namen bijschrijven op de ledenlijst. Een volledig Brabantse aanwas dit keer. Van harte welkom!

 

Stichting Centrum voor Musical in Eindhoven laat mini-kids, kids en tieners kennismaken met musical (foto). De stichting, voortgekomen uit een initiatief van Babette Holtmann en Brigit Degener, verzorgt enerzijds lessen door professionals uit het musicalvak en kent daarnaast een productiegroep die naar voorstellingen toewerkt. De eerstvolgende musical die op het programma staat is Beauty And The Beast JR.  

 

Vrouwenkoor Sonata, ook al uit Eindhoven, zingt meerstemmig en heeft een gevarieerd klassiek repertoire. Het koor telt 12 leden in de leeftijdsgroep van 25 tot 49 jaar. Sonata repeteert elke twee weken op de donderdagavond en staat onder muzikale leiding van dirigente Esther Zaad. Nieuwe leden zijn welkom!

 

Stichting PuurSzang in Roosendaal is een gloednieuwe theaterstichting die zich gaat toeleggen op projecten met de 'popstory' als theatervorm. Het gekozen verhaal - bij voorkeur Nederlandstalig - ontstaat vanuit de gekozen (of geschreven) liedjes. Dans, spel, beweging, beeldende kunst en multimedia staan daarbij in dienst van het verhaal. Het eerste project staat al in de steigers: Eleanor Rigby - een Beatles popstory.


 
Corona Actueel: zingen op 1,5 meter

Zoals we in de nieuwsbrief van juni meldden, is het advies om niet samen te zingen, ingetrokken. Sinds 26 juni mogen koren repeteren en uitvoeringen verzorgen. Buiten én binnen. 

 

Hierbij geldt wel dat de anderhalve meter afstand nog gehandhaafd moet worden voor zangers en publiek. Bij uitvoeringen betekent dit dat het aantal bezoekers afhankelijk is van de grootte van de ruimte. Concerten moeten plaatsvinden op een afgesloten locatie en een gezondheidscheck en zitplaatsen zijn verplicht. Bij samen zingen is het Protocol/aanvullende richtlijnen voor de koorsector (versie 26 juni) van Koornetwerk Nederland nog steeds van toepassing.


 
Amateur Musical Awards 2021 uitgereikt

Door corona heeft het de nodige voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk zijn ze dan tóch uitgereikt: de Amateur Musical Awards 2021. Dat gebeurde tijdens de Dutch Musical Night die op 12 juli coronaproof werd gehouden voor een live publiek in het Scala Theater in Utrecht. 

 

Voor het eerst werd de BALK Award voor het Beste Ensemble uitgereikt. Die ging naar Amsterdam Musical/Stichting Rumoer met Putting It Together. Musicalvereniging Unidos uit Velsen werd onderscheiden met de prijs voor de Beste Musical: Thoroughly Modern Millie.

 

Kindermusicalgroep De Notenkrakers uit Waalwijk (BALK-lid) wist dankzij Jessy Hooijmaijers in Oliver! de prijs voor Beste Hoofdrol binnen te halen. Karin Hanekamp van Muze Musicalproducties uit Nijmegen sleepte de prijs voor de Beste Bijrol in Young Frankenstein in de wacht. Het Alkmaarse Oberon Theaterproducties (ook al BALK-lid) leverde het beste optreden van de avond af met een performance uit American Idiot en won daarmee de publieksprijs.

 

Thomas Hessels, bestuurslid van BALK, was aanwezig bij de Dutch Musical Night en zette zijn indrukken op papier. Die kun je hier lezen. Op YouTube is een bovendien een mooie impressie te zien van de Dutch Musical Night. 


 
Overzicht BALK Festivals

BALK Regiofestivals

De BALK-regiofestivals vinden weer plaats in 2022. Voor drie festivals zijn al data bekend:

 • BALK Festival Oost: zaterdag 19 februari 2022 in het Dru Industriepark in Ulft
 • BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022 in theater De Muze in Noordwijk aan Zee
 • De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid: zaterdag 21 mei 2022 in De Borgh in Zevenbergen.

De data voor BALK Festival Noord en Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal volgen in een later stadium.  

 

BALK TOPfestival

Het eerstvolgende BALK TOPfestival wordt gehouden op zaterdag 15 oktober 2022. Daarna blijft het evenement plaatsvinden in de even jaren. De datum van de volgende editie is ook al bekend: 9 november 2024.


   
  islaģ pastilles

  (Advertentie)

   

  Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

   

  Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

   

  Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

  Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


   
  Live from Haarlem: de online KoorbiŽnnale 2021

  Live from Haarlem. Dat is de naam van de online editie van de Koorbiënnale 2021. Die wordt van 18 tot 25 juli gepresenteerd vanuit de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. De live-editie - waarvoor het programma al helemaal rond was - wordt doorgeschoven naar de zomer van 2022.

   

  Onderdeel van Live from Haarlem is een wonderlijk concert in Kopenhagen met indierockband Efterklang en het Zuid-Deense Meisjeskoor (Sønderjysk Pigekor, foto). Het is opgenomen in in de pittoreske Christianskirken in Zuid-Denemarken. Kijk hier naar een studio-opname uit 2019 voor een indruk van deze samenwerking tussen band en koor. 

   

  Lees verder op de website van BALK of kijk hier voor het volledige programma van de Koorbiënnale 2021. 


   
  Doorstart voor Toekomst van een Verleden

  De Toekomst van een Verleden maakt een doorstart! Het mooie koorproject, oorspronkelijk gepland in mei 2020, staat nog steeds in het teken van herdenken en het vieren van de vrede, vrijheid en verzoening.

   

  Dat gaat nu gebeuren tijdens drie uitvoeringen op 8, 9 en 10 april 2022 in de Theaterkerk in Bemmel. Dankzij de ontwikkelingen en de onvoorwaardelijke steun van sponsoren en de Euregio ziet het ernaar uit dat de repetities op 5 september kunnen starten.

   

  Bij iedere stemgroep is ruimte voor nieuwe zangers. Je kunt je nu aanmelden voor dit unieke en bijzondere projectkoor. Dat kan via deze link


   
  Akoesticum: nu ook een Cultuurhotel

  Akoesticum, het nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede, opent deze week de deuren van het Cultuurhotel Akoesticum. Net als het trainingscentrum is het gevestigd in een voormalige kazerne uit 1906, aan de rand van de Veluwe.

   

  Het is de bedoeling dat artiesten, kunstenaars en hotelgasten elkaar inspireren tot bijzonder werk. Zo worden hotelgasten daadwerkelijk onderdeel van het maakproces van de artiesten. Ze zijn aanwezig bij repetities en mogen inhoudelijk meedenken, meebeleven en meedoen. Daarnaast kunnen bezoekers, met de hulp van de betreffende artiest, ook zelf aan de slag. 's Avonds is er de mogelijkheid om optredens of try-outs bij te wonen. Kijk hier voor meer informatie.


   
  Basiscursus Vocal Pop & Jazz

  Op 24 september gaat de Basiscursus Vocal Pop & Jazz van start. Die wordt georganiseerd door BALK en de Dirigentenwerkplaats Utrecht. 

   

  In 10 lesdagen (8 vrijdagen en 1 weekend) krijg je van twee docenten - Juliette Dumoré en Ruben Smits (zie foto's) - les in de vele onderdelen van het dirigeren van vocal pop & jazz. Iedere les leid jij het koor en krijg je feedback. Het laatste weekend is er ook een practicumkoor, zodat je echt vlieguren maakt. De cursuslocatie is aan het Domplein in Utrecht.

  De cursus richt zich op dirigenten van popkoren of vocal groups met ambities om verder te komen, op repetitoren of pianisten die al wel eens een repititie leiden of op koorzangers die ook wel eens vóór een koor willen staan. Er zijn lessen in zes vakken: Practicum, Muziektheorie, Zang, Solfège en gehoortraining, Groove en Repetitietechniek. Kijk hier voor alle informatie en/of inschrijving.


   
  GOOV Muziektheater wint Witte Roos

  BALK-lid GOOV Muziektheater uit Groningen heeft tijdens het SERENADE-festival van korenbond KBZON op 27 juni de Witte Roos gewonnen. Dat is de prijs die BALK ter beschikking had gesteld voor het beste Nederlandstalige lied.

   

  Daarmee herstelde BALK een jarenlange traditie in ere, bedoeld om zingen in het Nederlands aan te moedigen. De prijs bestaat uit een workshop naar keuze, voor een bedrag van € 250,-. Robert Ramaker, muzikaal leider van GOOV, had voor het muziektheaterkoor een mooie tekst gemaakt met een kerstgedachte die ook op de corona-periode sloeg: Deze stille nacht. Andere koren die in de prijzen vielen, zijn BALK-lid Popkoor Koffer, de Limburgse Koorschool en jeugdkoor Friday. De hoofdprijs was voor MAZE (ook al BALK-lid) met een serenade aan Diergaarde Blijdorp met Krezip's You Are Not Alone. Alle ingezonden clips zijn te zien op YouTube.


   
  Crowdfundingactie Zing je sterk voor Long Covid-patiŽnten

  A cappella vocal group Wishful Singing heeft het onlineprogramma Zing je sterk ontwikkeld voor Long Covid-patiënten. Dankzij adem- en zangoefeningen helpt het project deze patiënten bij hun weg naar herstel. 

   

  De eerste editie van Zing je sterk startte vorige maand, in samenwerking met een longfysiotherapeut en meerdere longartsen, met 150 deelnemers. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen doet daarbij onderzoek naar de effectiviteit van deze pilot.

  De animo voor het project is groot: inmiddels is er een wachtlijst. Het is de bedoeling dat er in september een nieuwe editie start van Zing je sterk. Maar met de crowdfundingactie wil Wishful Singing ook geld inzamelen voor een docententraining, waardoor de Zing je sterk-methode voor een grotere groep mensen beschikbaar komt. Kijk voor meer informatie op de website van Wishful Singing. Op vrijdag 16 juli is er een Zing je sterk-zomerconcert van Wishful Singing in De Vereeniging in Nijmegen dat ook online te zien is. Kijk hier voor tickets


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal