Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
In de watten gelegd
Nieuwsbrief november 2021
Positief geluid

Worden jullie niet goed van altijd weer die positieve voorwoordjes van de directeur van BALK? Waarom doet die man toch steeds zo blij? Het zijn toch strontvervelende maanden? Het hele internet staat er vol mee. QR-codes, oplopende cijfers, onzekerheid, wéér een soort van lockdown. Het houdt maar niet op. Waar is het licht aan het eind van de tunnel?

Nou, eerlijk gezegd weet ik dat ook niet. Maar ik heb wel weer iets positiefs te melden. Vraag het maar aan alle bezoekers van het concert van 6 november in De Doelen. Daar zongen The Swingles de plinten uit de vloer en streelden ze onze trommelvliezen. Het was een geweldig concert vol ontmoeting en emotie, zie verderop in deze nieuwsbrief. Een lichtpunt in een donkere tijd. En die lichtpunten... ik blijf gewoon zoeken. Doe je mee?

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Corona Actueel: koren mogen blijven zingen

De extra maatregelen die het kabinet aankondigde per 13 november 2021 hebben geen ingrijpende extra gevolgen voor de koren.

 

Zij mogen blijven zingen met gebruikmaking van het coronatoegangsbewijs. Repeteren jullie in een horecagelegenheid? Die kan met een afgesloten tap een prima repetitieruimte zijn. Ook ná 20.00 uur. Tip: overleg eens met de uitbater!

Koornetwerk Nederland heeft het Protocol voor de koorsector aangepast naar aanleiding van de veranderingen die per 13 november 2021 ingaan. Daarnaast is de pagina met veelgestelde vragen (FAQ-pagina) vernieuwd. 


 
BALK-publiek verwend door The Swingles

Maar liefst 5 wereldpremières brachten ze op het podium van De Doelen. Zelfs voor een doorgewinterde groep als The Swingles was het reden om toch een beetje nerveus te zijn voorafgaand aan het optreden, zo bekenden ze na afloop. Bovendien was het voor het eerst sinds lange tijd dat ze weer voor een groot publiek optraden.


Maar natuurlijk was van zenuwen helemaal niets te merken. En zo werd de BALK-achterban op een prachtige manier in de Swingles-watten gelegd. Met grappige en onderhoudende aankondigingen presenteerde het zevental een mooie mix van aloude Bach-stukkken, jazz, folk, pop en wereldmuziek. You don't speak for me, Verderame, Move this sky, Somewhere for the words to land en Home waren de nieuwe liedjes - allemaal van eigen hand - die de BALK-leden als eersten mochten horen. Afgelopen week kwamen deze liedjes uit op een nieuwe EP: The View From In Here. Die kun je hier beluisteren op Spotify. 

Naast het prachtige concert zagen veel bezoekers hun vrienden en bekenden uit de koorwereld voor het eerst sinds lange tijd. En dus werd er ook nog heel veel bijgepraat én gelachen. Het concert was vrij toegankelijk voor BALK-leden. Wil je alsnog een vrijwillige bijdrage overmaken voor dit mooie concert? Dat mag. Scan dan deze - wel leuke - QR-code.


 
Nieuw BALK-lid: Jazzkoor Enschede

BALK mag weer een nieuw lid bijschrijven: Jazzkoor Enschede. Van harte welkom. 

 

Jazzkoor Enschede werd opgericht in januari 2015 en staat onder muzikale leiding van Resy Weernink. Het koor telt 6 mannen en 7 vrouwen, maar het wil doorgroeien naar 20 leden. Het repertoire bestaat voor het grootste deel uit vierstemmige stukken uit het jazzrepertoire van arrangeurs als Kirby Shaw en Deke Sharon. Ongeveer de helft van de stukken wordt a cappella gezongen. Jazz is een ruim begrip, maar kent wel een aantal vaste ingrediënten zoals jazz-timing en complexe harmonieën. Het koor maakt daarnaast uitstapjes naar soul en blues. 


 
Overzicht BALK Festivals

BALK Festival Oost: zaterdag 19 februari 2022, Dru Industriepark, Ulft

De inschrijving voor BALK Festival Oost is inmiddels gesloten. 24 koren en vocal groups uit het oosten des lands zullen meedoen. Het publiek, dat uiteraard van harte welkom is, mag digitaal jureren  Daarnaast zijn er workshops en is er een sing-a-long. Kijk op www.balkfestivaloost.nl voor alle info. 

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 26 maart 2022, Icoon Theater, Amersfoort

Ook de inschrijving voor Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal is inmiddels gesloten. Het festival geeft 16 groepen in de lichte koormuziek (definitie: alles wat niet klassiek is!) de gelegenheid van elkaar te leren, schriftelijke feedback te krijgen van deskundige juryleden en deel te nemen aan diverse workshops. Zie ook: www.vocaalcentraal.nl.

 

BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022, Theater De Muze, Noordwijk aan Zee

Voor BALK Festival West geldt dat de groepen die geselecteerd waren voor het afgelaste festival van 2020 (en later 2021) in overleg worden overgezet naar de editie van 2022. Mogelijke opengevallen plaatsen worden via herinschrijving aangevuld. Hierover volgt nader bericht. Houd de festivalsite van West - en de sociale media - in de gaten! 

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid: zaterdag 21 mei 2022, De Borgh, Zevenbergen

Het thema van dit festival is 'The Roaring Twenties': het tijdperk van jazz, blues, stomme film, vaudeville en The Great Gatsby. Inschrijven kan al. Het zangfestijn biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Zie de festivalsite voor meer informatie.

 

BALK TOPfestival: zaterdag 15 oktober 2022, De Doelen, Rotterdam

Na het prachtige alternatieve evenement met The Swingles van 2021 gaan nu de voorbereidingen van start voor een BALK TOPfestival als vanouds. We houden jullie op de hoogte!

 

Voor BALK Festival Noord is nog geen nieuwe datum bekend. 


   
  islaŽ pastilles

  (Advertentie)

   

  Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

   

  Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

   

  Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

  Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


   
  Agenda

  De volgende uitvoeringen staan de komende tijd op het programma. Kijk op onze agendapagina voor meer informatie over de voorstellingen. Ook een uitvoering melden? Dat kan via redactie@balknet.nl

   

  13-11-2021 - 4 koren 'in concert' in Scheveningse Bethelkerk op 13 november

  14-11-2021 en 21-11-2021 - Welkom Terug-concerten van Different Sound en FromUs

  20-11-2021 - Nieuw programma Popkoor Given: 'All you need is Love'

  21-11-2021 - Concert - Sing With Us met Vrouwe IJsselstein Swingt

  27-11-2021 - Operettekoor Purmerend & Omstreken weer op het podium

  27-11-2021 en 28-11-2021 - Theaterconcerten Popkoor Bloom

  28-11-2021 - Voix Là zingt op 28 november in Oosterbeek

  18-12-2021 en 19-12-2021 - Coro Encanto op de Franse toer met Noëls Français

  18-12-2021 t/m 19-12-2021 - Benefietconcert Voice Box voor Serious Request

  29-01-2022 t/m 30-01-2022 - Operettevereniging Mozaiek komt met Maske in Blau


   
  Arrangeercursus begint in januari 2022

  In januari 2022 begint BALK met een nieuwe editie van de Arrangeercursus. Die wordt verzorgd door toparrangeur Tijs Krammer. Op tien zaterdagen krijgen arrangeurs les in onder meer het bereik van de stemmen, bezettingen, liggingen van akkoorden, vocale stijlen, klanken, vocal percussion, groove en muzieknotatie.

   

  De cursus is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die al ervaring hebben met het schrijven van close harmony en die wel wat nieuwe tools kunnen gebruiken. Of voor musici die aan het conservatorium studeren of al een conservatoriumstudie hebben afgerond. Voor BALK-leden zijn de kosten 300 euro, niet-leden betalen 340 euro. De cursusbijeenkomsten worden gehouden in Theater aan de Slinger in Houten. De start is - onder voorbehoud - op zaterdag 15 januari 2022. Kijk voor alle informatie op: www.arrangeercursus.nl


   
  DirigentenContact van start

  Koornetwerk Nederland is onlangs gestart met DirigentenContact. Het project wil de koorsector na de pandemie een positieve impuls geven door dirigenten te stimuleren in de versterking van hun dirigeerpraktijk.

   

  Kennis delen en elkaar ontmoeten is daarbij belangrijk. Als koordirigent kun je daarvoor terecht in een van de negen Communities of Practice (CoP’s) die vanuit het project ondersteund worden. In zo’n CoP bepaal je met elkaar onder leiding van een moderator welke onderwerpen je bezighouden, wat je wilt oppakken en waar je je verder in wilt verdiepen. Het kan gaan over de actualiteit, het kan ook betrekking hebben op de toekomst. Enkele CoP’s zijn thematisch ingericht, andere zijn meer regionaal gebonden.  

  Meer informatie over DirigentenContact geeft projectmedewerker Alba Roorda Martinez via dirigentencontact@koornetwerk.nl. Of kijk hier voor meer informatie.  

  DirigentenContact is een initiatief van Koornetwerk Nederland, in samenwerking ZIMIHC, Koorplein Noord-Nederland, Maestro, Stichting Eduvox en Dirigentenwerkplaats Utrecht. Het project wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie. 


   
  Workshop This Is Me!

  This Is Me! is de titel van een actieve workshop die de deelnemer een stoot positieve energie wil meegeven. Trainer/coaches Bianca van Dreumel (links) en Karin Tooren (rechts) willen je laten stralen met stem en beweging. Dat doen ze aan de hand van het themalied This Is Me uit The Greatest Showman! Doel is om te werken aan je zelfvertrouwen en je zichtbaarheid.

  De workshop vindt plaats op 15 januari 2022 in D'n Hop in Boxtel, van 9.30 tot 17.00 uur. Kosten: € 119,- incl. btw, koffie/thee met wat lekkers en een lunch. Bovendien krijg je een oefenbestand voor de nodige voorpret thuis. Kijk hier voor meer informatie. 


   
  BALK op sociale media

   

  Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

   

  Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

  Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

  Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal