Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Dit kan niet waar zijn!
Nieuwsbrief januari 2022
Huh? Wat zei Mark Rutte daar nou??!

Het is vrijdagavond 14 januari, 19.00 uur. De zoveelste persconferentie komt eraan. De culturele sector blijft natuurlijk dicht, dat is alweer gelekt. Niet de eerste keer dat we achteraan staan als het gaat om versoepelingen. Dus gelaten zet ik de televisie aan. Eigenlijk alleen om de opvolger van Hugo de Jonge aan het werk te zien. Verder geen illusies.

Maar hé, wat? Wát zei Mark Rutte daar nou? Huh? Echt?! Zingen binnen en buiten is weer toegestaan? Maar, eh, wacht, dat zou toch niet? Ik heb mijn komende onlinerepetities al voorbereid. Vervolgens gaat de app los. En alle socials. Dit kan niet waar zijn! En toch, drie dagen daarna sta ik alweer voor een groep zangers. Om een avond te dirigeren. Met echte mensen. Dank aan Koornetwerk Nederland dat achter de schermen keihard meegewerkt heeft aan dit perspectief!
 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Corona Actueel: repeteren mag weer!

Sinds 15 januari is repeteren en het volgen van muzieklessen zowel binnen als buiten weer mogelijk, ook na 17.00 uur. Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening zijn weer open. Publiek is echter nog niet toegestaan. Voor volwassenen is het gebruik van een coronatoegangsbewijs verplicht, zowel voor binnen- als buitenlocaties. 

 

Het besluit van het nieuwe kabinet, bekendgemaakt tijdens de persconferentie van 14 januari, kwam voor de koorwereld als een aangename verrassing. Veel koren hadden zich ingesteld op verlenging van het verbod op kunst- en cultuurbeoefening. Zie de berichtgeving van Koornetwerk Nederland. 


 
Het BALK TOPfestival 2022: we gaan ervoor!

Op zaterdag 15 oktober gaat het gebeuren: het BALK TOPfestival 2022. Nu de koren weer mogen zingen, gloort er wat ons betreft een prachtige dag in De Doelen in Rotterdam. En – heel belangrijk, dus nu vast noteren – de inschrijfperiode begint op 1 april en eindigt op Goede Vrijdag, 15 april om 15.00 uur!  

 

We maken de inschrijfperiode met opzet vroeg bekend zodat jullie de tijd hebben om te zien of het BALK TOPfestival 2022 jullie stip op de horizon kan zijn. Praat erover met elkaar: is dit je kans om weer te gaan shinen, uitgerekend op het podium van het BALK TOPfestival? Een mooier moment is er toch niet? Vraag dat maar aan The BasZment van Rohan Poldervaart (foto), de winnaar van 2019. Voor de inschrijving vragen we je om – net als bij vorige edities – een filmpje in te sturen waarop je koor live een lied zingt. Maar de selectiecommissie is dit keer extra coulant, dus maak het jezelf niet te moeilijk. Lees hier verder


 
Overzicht regiofestivals

BALK Festival Oost is helaas het slachtoffer geworden van de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. De lockdown die in december vorig jaar werd afgekondigd, zette een streep door alle voorbereidingen waardoor het evenement van zaterdag 19 februari 2022 verdrietig genoeg opnieuw moest worden geannuleerd.

 

De overige regiofestivals blijven als volgt geprogrammeerd staan:


 
Nieuw BALK-lid

BALK mag weer een nieuw lid bijschrijven: Zing en Swing uit Assen. Van harte welkom!


Zing en Swing is een enthousiast dameskoor uit Assen, het telt zo'n 21 uiterst muzikale zangeressen. Jildou Duiven dirigeert het koor sinds december 20218. Het koor pakt nummers aan van bijvoorbeeld Adele, de Dijk of Anouk maar gaat ook een Zuid-Afrikaans lied of meeslepende ballades niet uit de weg. Zing en Swing repeteert op de woensdagavond. 


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid? Deze kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles.

 

Nieuw van isla® zijn nu de isla medic acute citrus-honing en de isla medic voice.

Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
BUMA-opgave 2021

Eind vorig jaar kreeg een aantal koren een e-mail van BUMA met de vraag om opgave te doen van het gebruikte repertoire in 2021 tijdens uitvoeringen en repetities. Maar veel koren hebben in 2021 niet opgetreden en ook veel minder – of zelfs niet – gerepeteerd. Dus: wat te doen met de BUMA-mail?

 

BUMA stelt de vraag elk jaar steekproefsgewijs aan een aantal koren. Met de gegevens kan BUMA componisten, tekstschrijvers en arrangeurs van de gezongen nummers de financiële tegemoetkoming geven waar ze recht op hebben. Dat gebeurt via een verdeelsleutel die wordt opgesteld aan de hand van de opgaven door de koren. Koren die niet actief zijn geweest in 2021 hoeven uiteraard geen nummers op te geven. Koren die wel repeteerden of concerteerden (fysiek én online) wordt gevraagd om wel opgave te doen van het gebruikte repertoire. Dat kan nog tot 15 februari. Lees hier verder


 
Adviestarieven dirigenten en modelovereenkomst vernieuwd

Koornetwerk Nederland heeft de adviestarieven voor dirigenten 2022 gepubliceerd. Ook de modelovereenkomst tussen dirigent en koor is vernieuwd.

 

Koornetwerk Nederland brengt ieder jaar een advies uit over de tarieven voor zakelijke dienstverlening (opdrachtovereenkomsten) van koordirigenten voor repetities en concerten. Uitgangspunt blijft dat koorbestuur en dirigent altijd vrij zijn om hun onderlinge betrekking te regelen zoals zij dat zelf wensen.

De vernieuwde Modelovereenkomst is als Word-bestand beschikbaar zodat de tekst gemakkelijk zodat de tekst makkelijk gekopieerd kan worden voor eigen gebruik. Lees hier verder. 


 
DLV: het ene seizoen wordt afgesloten, het andere begint!

Op zaterdag 25 juni vindt de Afstudeerdag plaats van de opleiding Dirigent Licht Vocaal 2020-2021. Inderdaad: die moet nog worden afgesloten want er kwam iets tussen... In oktober begint de editie 2022-2023. Je kunt je al aanmelden!

 

Tijdens de Afstudeerdag in Theater Vianen verzorgen de circa 10 studenten van de dirigentencursus DLV een kort examenconcert met het koor waarbij ze tijdens de opleiding stage liepen. Publiek is - onder voorbehoud van coronamaatregelen - welkom! 

 

De editie 2022-2023 speelt zich af tussen oktober 2022 en juni 2023. De opleiding is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die ruime ervaring hebben met koren in de lichte muziek, voor conservatoriumstudenten en voor musici die een conservatoriumstudie hebben afgerond en zich verder willen ontwikkelen in lichte vocale muziek. Docenten zijn Tijs Krammer, Marieke Snijders en Hans van den Brand. DLV omvat 7 themablokken met elk drie trainingsdagen in Houten. Zie voor uitgebreide info www.dirigentlichtvocaal.nl. Aanmelden kan via administratie@balknet.nl.


 
Crowdfunding Improvisation Festival Nijmegen

Improvisation Festival Nijmegen is een crowdfundingactie gestart om de tweede editie van het festival dit jaar mogelijk te maken. IF Nijmegen is het enige improvisatiefestival voor vocale muziek in Nederland.

 

Het eerste IF Nijmegen werd begin 2019 met veel succes gehouden in de Waalstad. Door de coronapandemie kon er nog geen vervolg plaatsvinden. De organisatie hoopt dat de 2e uitgave in ieder geval dit jaar door kan gaan - voorlopig staat het gepland op 6, 7 en 8 mei -  met concerten, workshops en circle song sessies. Nu al is bekend dat Freeplay Duo (Canada) en Pop-Up (Duitsland, Italië, Nederland en Colombia) geprogrammeerd staan. Daarnaast wordt de improvisatiecompositie Blue Planet gepresenteerd onder leiding van de Amerikaanse componist Roger Treece. Met de crowdfunding wil IF Nijmegen een goede programmering opzetten en de ticketprijzen zo laag mogelijk houden, met name voor studenten. De crowdfunding is te vinden op platform Voor de Kunst.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal