Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Fingers crossed
Nieuwsbrief februari 2022
Het einde in zicht?

Ik durf het eigenlijk niet hardop te zeggen, maar het einde lijkt in zicht. Volgende week worden heel veel beperkingen opgeheven en lijken we zowaar terug te keren naar de maatschappij van vóór maart 2020. Terug naar close harmony, zal ik maar zeggen. Na twee jaar letterlijk en figuurlijk overleven.

En ik ben me ervan bewust dat we in maart 2020 zeiden: 'Nee, het zal toch niet tot de zomer duren?' En in oktober 2020: 'Een harde lockdown, dat zal toch niet?' En ja, ook de lente van 2021 begon heel hoopvol waarna er toch nog de nodige corona-ellende op ons afkwam.

Maar dit lijkt toch echt het begin van het einde. Van het virus dan. Ik kijk uit naar gevulde concertagenda’s, zalen vol publiek en heel, heel veel zingen. Ik ben - met fingers crossed, dat wel - vol verwachting.  

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Corona Actueel: koren krijgen veel meer ruimte

Sinds gisteren - vrijdag 18 februari - is er meer concertruimte voor de koorwereld. Concerten mogen plaatsvinden tot 01.00 uur. Bij 500 of minder bezoekers per zelfstandige binnenruimte of per afgesloten locatie hoeft er dan geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden. Ook een vaste zitplaats en het mondkapje zijn dan niet meer verplicht. Bij meer dan 500 bezoekers moeten de vaste zitplaats en het mondkapje (bij verplaatsingen) nog wel gebruikt worden. 

Op 25 februari wordt een hele grote stap gezet: de inzet van het coronatoegangsbewijs bij de toelating tot repetities en uitvoeringen vervalt. De QR-code hoeft dan dus niet meer gescand te worden. Lees hier de berichtgeving van Koornetwerk Nederland.


 
Inschrijving BALK TOPfestival 2022 start op 1 april

Het BALK TOPfestival van zaterdag 15 oktober in De Doelen in Rotterdam wordt niet alleen een prachtig evenement met mooie, ontroerende, verrassende en krachtige groepen. Het wordt ook hét zangfeest waar we zo lang naar verlangd hebben en waar we elkaar eindelijk weer massaal kunnen ontmoeten.

 

We kunnen ons voorstellen dat het nog onwennig voelt: zingen op een groot festival. Als koor heb je misschien het nodige in te halen: stemmen die weer moeten kleuren, weggezakt repertoire afstoffen en die choreo er weer in krijgen ('hoe gingen die pasjes ook alweer?'). Maar zeg nou zelf: is er een mooier festival denkbaar om naar toe te werken voor een glorieuze terugkeer op het podium? Nee toch, zeker? En wees gerust: de selectiecommissie is voor deze keer extra coulant. Maak het jezelf dus niet te moeilijk met het filmpje dat je bij inschrijving moet aanleveren.

 

De inschrijving start op 1 april en eindigt twee weken later op 15 april - Goede Vrijdag - om 15.00 uur. Onze tip: overleg nu alvast met je groep of jullie het feest met ons gaan vieren en noteer de inschrijfperiode in jullie agenda. Lees hier verder


 
Overzicht regiofestivals

De regiofestivals van BALK in 2022 staat als volgt geprogrammeerd:


 
Nieuwe BALK-leden

Hoera, weer twee nieuwe leden voor de BALK-familie. Van harte welkom!

 

Jazzkoor Enschede werd opgericht in 2015. Het staat onder leiding van dirigent Resy Weernink en telt 6 mannen en 7 vrouwen uit Enschede en omstreken. De ambitie is om te groeien naar 20 zangers. Het repertoire bestaat voor het grootste deel uit vierstemmige stukken uit het jazzrepertoire van arrangeurs als Kirby Shaw en Deke Sharon.

 

Haarlem Haarmonix is een vrouwenkoor voor de Engelssprekende gemeenschap in Haarlem en omstreken. Het is een informeel koor waar plezier in zingen voorop staat. Zangervaring is niet nodig om te kunnen aansluiten. Het repertoire beweegt zich van pop tot rock, jazz, show en musical, filmmuziek en licht-klassiek.


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Voor kleintjes met keelklachten!

 

isla® junior bevat 20 keelpastilles speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar. De keelpastilles verlichten de typische verkoudheids- en keelklachten zoals kriebelhoest en kortdurende heesheid.

isla® junior bevat geen kunstmatige toevoegingen, is suikervrij, tandvriendelijk en heeft een lekkere aardbeiensmaak.


 
Nicole bedankt! Welkom Gwen!

Na ruim vijf jaar neemt Nicole Bakker afscheid van het bestuur van BALK. We zijn heel dankbaar voor de manier waarop ze zich als penningmeester voor onze bond heeft ingezet. Gwen Visser wordt haar kundige opvolger.  

 

Nicole (foto) was al penningmeester van BOOG toen deze bond (die de muziektheatergezelschappen vertegenwoordigde) samenging met BALK op 1 januari 2017. Ze was nauw betrokken bij dat fusietraject en had daarna in het bestuur van BALK veel oog voor de achterban, de medewerkers, de collega-bestuurders en de hele organisatie-ontwikkeling. De financiën van BALK heeft ze met veel toewijding en nauwkeurigheid beheerd. Gelukkig verliest BALK haar niet helemaal uit het oog want ze wordt penningmeester van het BALK TOPfestival. Nicole, veel dank!

 

Opvolger Gwen Visser is in het dagelijks leven beleidsadviseur cultuur bij de gemeente Soest. Daarnaast is ze koorzanger in liefst vier verschillende koren en ensembles in 't Gooi, variërend van klassiek tot lichte muziek. Gwen kent het cultuurlandschap erg goed, is een creatieve geest en een organisator pur sang. BALK is blij met haar komst! Welkom, Gwen!


 
Meld je aan voor Dirigent Licht Vocaal!

In oktober begint de editie 2022-2023 van de opleiding Dirigent Licht Vocaal. De opleiding is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die ervaring hebben met koren in de lichte muziek, voor conservatoriumstudenten en voor musici die een conservatoriumstudie hebben afgerond en zich verder willen ontwikkelen in lichte vocale muziek.

 

“Ik vond DLV inspirerend, uitdagend en veelzijdig", zegt dirigent Susanne van Althuis die de opleiding gevolgd heeft. "In rap tempo zijn er ontzettend veel verschillende kanten van het vak belicht en hebben we veel met elkaar kunnen oefenen. Elke dirigent werd op het eigen niveau aangesproken en uitgedaagd. Als groep hebben we veel van elkaar geleerd. Heel waardevol om op die manier regelmatig collega’s te zien en te spreken. Ik heb er een hoop goede contacten aan overgehouden!”

 

Docenten van DLV zijn Tijs Krammer, Marieke Snijders en Hans van den Brand. De opleiding bestaat uit 7 thematische blokken met elk drie trainingsdagen in Houten. De afronding vindt plaats in juni 2023. Zie voor uitgebreide info www.dirigentlichtvocaal.nl. Aanmelden kan via administratie@balknet.nl.


 
Leading Voices Utrecht

Van 27 tot 31 juli 2022 vindt in Utrecht Leading Voices, European Days for Vocal and Choral Leaders plaats. Dit nieuwe Europese koormuziekevenement met meer dan 80 sessies door ruim 50 sprekers biedt een platform aan professionals in de koormuziek.

Leading Voices geeft professionals in de koormuziek een uniek platform voor inspiratie en co-creatie, voor uitwisseling van kennis en ervaring en voor uitbreiden van het netwerk. Maar er is ook een nevenprogramma voor amateurkoren en zangers met workshops en ateliers. Daarnaast zijn er open singings op diverse plekken in Utrecht waar amateurkoren de mogelijkheid krijgen om op te treden. Vanaf maart zijn er tickets verkrijgbaar voor het nevenprogramma. De losse kaartverkoop voor de concerten start begin juli. Een passe-partout voor het hoofdprogramma is nog tot 1 april beschikbaar tegen een voordelig tarief.

Het Utrecht Zingt festival Leading Voices wordt georganiseerd door ZIMIHC en de European Choral Association. Zie www.leadingvoices.nl voor alle informatie. (Foto: Verkijk Fotografie).


 
Teken de petitie tegen onnodige regeldruk

AVG, UBO-register, de WBTR… Het zijn ingewikkelde regelingen en wetten waar je als goedwillende vrijwilliger in het bestuur van je koor tegenwoordig mee te maken krijgt. De petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen wil daar een einde maken.

 

Registraties, opgaves, inschrijvingen, formulieren en statutenwijzigingen leveren een hoop gedoe en frustraties op. Bovendien vreten ze tijd, energie en geld. En het bestuurswerk wordt er een stuk minder aantrekkelijk door. De vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) heeft - samen met onder meer Koornetwerk Nederland - een petitie opgesteld die Den Haag wakker moet schudden. Vele organisaties hebben zich inmiddels gemeld als afzender waaronder NOC*NSF, COC Nederland, Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland, Scouting Nederland en talloze vrijwilligerssteunpunten. 

 

Hier kun je de petitie ondertekenen. Van harte aanbevolen, ook door BALK! Tip: deel de link met zoveel mogelijk mensen via WhatsApp, mail en sociale media.


 
Workshops door Darmon Meader

Darmon Meader is saxofonist, improvisator, arrangeur maar bovenal zanger en leider van de iconische New York Voices. Hij heeft 30 jaar ervaring met zingen in ensembles en publiceerde in 2016 het boek Vocal Improvisation: an instrumental approach met oefeningen voor jazz vocalisten.

Tussen 7 en 20 mei toert Darmon Meader door Nederland, België en Duitsland, samen met organist John Hondorp, tevens dirigent van Jazz & Popkoor ArtEZ Zwolle. Darmon Meader is in deze periode ook beschikbaar om workshops en masterclasses te verzorgen over zang, vocale jazz, improvisatie en arrangeren. Mail John Hondorp voor de mogelijkheden: johnhondorpmusic@kpnmail.nl. (Foto: Dragan Tasic).


 
Dag van de Componist op 18 juni

Op zaterdag 18 juni is de allereerste Dag van de Componist. Dan staat de Nederlandse - en in Nederland actieve - componist volop in de schijnwerpers. De omroepen NTR en VPRO zijn mediapartners en Radio 4 staat dan de hele dag in het teken van de Nederlandse componisten van nu. 

 

Verzorgt jouw koor concerten rond 18 juni met muziek van Nederlandse componisten? Dan kunnen die het label krijgen van de Dag van de Componist. Zo kun je deelnemen aan het programma met mogelijk landelijke promotie via het digitale platform www.newmusicnow.nl

De Dag van de Componist wordt georganiseerd door componistenvereniging Nieuw Geneco en stichting Dutch Music Now. Koornetwerk Nederland is programmapartner. Kijk hier voor alle informatie over de Dag van de Componist. Of schrijf je koor als deelnemer in vóór 1 maart via dit aanmeldformulier.


 
Inschrijving Kurt Thomas Cursus 2022 geopend

HKU Utrechts Conservatorium en de Dirigentenwerkplaats Utrecht organiseren van 11 t/m 16 juli 2022 de internationale Kurt Thomas Cursus, een zomercursus voor iedere koordirigent in Nederland en in het buitenland die intensief met het vak bezig is.

 

Deelname is mogelijk op verschillende niveaus in verschillende ateliers, workshops
en webinars. Die gaan onder meer over kinder- en jeugdkoor, repertoire en oude muziek. Als dirigent of als koorzanger kun je je eigen cursuspakket samenstellen. Deelnemers kunnen zo nieuwe ideeën opdoen en praktische tips en tools ontvangen.
Alle informatie over programma en inschrijving staat op: hku.nl/kurtthomascursus.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal