Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Woelige tijden
Nieuwsbrief maart 2022
De menselijke emotie

Minister Kuipers liet het deze week bijna tussen neus en lippen door weten. Weg coronamaatregelen. Zelfs de cultuurwereld is er op 23 maart helemaal vanaf (zie verderop in deze nieuwsbrief). Wie dacht dat dit nieuws na alle beslommeringen met een knalfeest zou worden begroet, komt bedrogen uit. Geen confetti. Eerder een nachtkaars.

 

Want er is een andere crisis voor in de plaats gekomen. In de Oekraïne woedt een onbegrijpelijke oorlog die niemand onberoerd laat, ook de koorwereld niet. Dus uitgelatenheid? Nee. Ingetogenheid? Ja. Op veel plaatsen werd die gegoten in de vorm van concerten voor Oekraïne, bijeenkomsten met samenzang, lichtjes, collectes en wat al niet meer. Waarmee de koorwereld zich direct weer oprichtte en aantoonde hoe belangrijk dat zingen nu eigenlijk is als dé uitlaatklep voor de menselijke emotie. En hoe je troost, hoop en kracht kunt putten uit een hoop rare, zwarte tekentjes, verdeeld over vijf horizontale lijnen. 

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
Corona Actueel: laatste maatregel de prullenbak in

Op 23 maart gaat de laatste coronamaatregel waarmee kunst- en cultuurbeoefening soms nog te maken heeft, de prullenbak in. Dan wordt het dikke boek van zangverboden, lockdowns en coronacheckapps dichtgeslagen. Hopelijk definitief. 

 

Alleen 1G is op dit moment nog van kracht: het tonen van een negatief testbewijs via Testen voor Toegang voor binnenlocaties zonder vaste zitplaatsen met meer dan 500 mensen. Maar komende woensdag is ook dat verleden tijd. 

 

Lees hier de berichtgeving van Koornetwerk Nederland.


 
Inschrijfreglement BALK TOPfestival 2022 bekend

BALK heeft het inschrijfreglement voor het BALK TOPfestival 2022 bekendgemaakt. De inschrijving wordt geopend op 1 april en eindigt twee weken later op 15 april (Goede Vrijdag) om 15.00 uur. 

 

In het inschrijfreglement staat de aanmeldingsprocedure vermeld. Veel koren zijn al vastbesloten om zich in te schrijven, anderen twijfelen misschien nog. Lees het reglement dan vooral goed door: grote kans dat het jullie over de streep trekt. Zo is daarin te zien dat de selectiecommisse best coulant zal zijn bij de beoordeling van de video-opnamen die je bij aanmelding mee moet sturen. Koren hebben immers nogal wat in te halen en daar is alle begrip voor. Ook de deelnamekosten staan vermeld. Natuurlijk mogen ook niet-leden van BALK meedoen. Tip: als je bij aanmelding aangeeft dat je groep per 1 januari 2023 lid wordt van BALK profiteer je - net als de bestaande BALK-leden - van een mooie korting op de inschrijving. Hier vind je het inschrijfreglement.


 
Nieuw BALK-lid

Cantaremos Wereldmuziek uit Utrecht is toegetreden tot de BALK-familie.

 

Het koor - in 2018 begonnen als cursus van het UCK en sinds januari 2019 zelfstandig zingend - brengt een mix van melancholisch Armeens, driftig Italiaans, stampend Zuid-Afrikaans, smeuïg Vlaams, opzwepend Argentijns en wat al niet meer. "Eigenlijk alles behalve de Hollandse klompendans", zegt dirigent Fred Abbingh. En daarmee legt hij de lat direct best hoog, want het koor zelf is zo Hollands als 'een molen aan een plas'.


 
Nieuws van de BALK regiofestivals

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 26 maart 2022

Dit festival vindt als eerste 'post-corona' plaats in het ICOONtheater in Amersfoort. Het is nog een gedenkwaardige festival ook want het gaat om de 10e editie! Er treden 16 groepen op. Ze worden beoordeeld door een jury. Het festival begint om 11.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Publiek is welkom, een kaartje kost 10 euro en is verkrijgbaar aan de balie van het theater. Meer informatie. 

 

BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: zaterdag 21 mei 2022

The Roaring Twenties is het thema van dit festival in De Borgh in Zevenbergen. Ook hier treden 16 groepen op. Het festival kiest dit keer niet voor een competitie met jury-beoordelingen maar legt de nadruk op coaching en feedback. Het begint om 13.00 uur en eindigt rond 23.00 uur. Meer informatie.

 

BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022

Dit festival in Theater De Muze in Noordwijk telt 18 deelnemende groepen die elk twee keer optreden. Het programma is inmiddels bekend, onder voorbehoud van wijzigingen. Zoals altijd wordt de Dappere Dodo - het unieke wisselbeeldje van 'West' - weer uitgereikt aan de ‘dapperste’ groep. Het programma begint om 10.30 uur. Meer informatie

 

BALK Festival Noord: zondag 16 april 2023

Het was een tijd stil rond 'Noord' maar volgend jaar komt er een nieuwe editie in De Lawei in Drachten. Komend najaar volgt meer informatie over de aanmelding en de opzet.

 

BALK Festival Oost

Het festival in Ulft vindt weer plaats in 2023. De datum wordt later bekendgemaakt.


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Acute verlichting van stemklachten met isla® medic voice

 

isla® medic voice verlicht snel heesheid, stemklachten en overbelaste stembanden (bijvoorbeeld veroorzaakt door intensief stemgebruik). De pastilles bieden effectieve bescherming en bevochtiging, ze bevatten zowel IJslands mos als het unieke Hydrogelcomplex met Hyaluronzuur.

 

Ook verkrijgbaar:

De isla® bubbel buis helpt de stem in conditie te blijven en dient als warming-up alvorens het zingen.


 
Met je koor optreden tijdens Leading Voices

Van 27 tot 31 juli 2022 vindt in Utrecht Leading Voices, European Days for Vocal and Choral Leaders plaats. Het Europese koormuziekevenement met bijna 90 sessies door ruim 50 sprekers biedt een platform aan professionals in de koormuziek.

Leading Voices geeft professionals in de koormuziek een uniek platform voor inspiratie en co-creatie, voor uitwisseling van kennis en ervaring en voor uitbreiden van het netwerk. Maar er is ook een nevenprogramma voor amateurkoren en zangers met workshops en ateliers. Daarnaast zijn er open singings op diverse plekken in Utrecht waar amateurkoren de mogelijkheid krijgen om op te treden. Ga naar het inschrijfformulier en lees daarin hoe dat in zijn werk gaat.


 
Petitie onnodige regeldruk al getekend? Het kan nog!

De petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen loopt nog tot 15 mei. Op dit moment zijn er bijna 10.000 handtekeningen gezet. Het kunnen er veel meer zijn. 

 

De petitie wil bereiken dat er een einde komt aan ingewikkelde regelingen en wetten waar besturen van verenigingen de laatste jaren mee te maken krijgen. Voorbeelden zijn AVG, UBO en WBTR. 

De petitie (van onder meer de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk en Koornetwerk Nederland) is er niet alleen voor de bestuurders zelf, maar kan ook door individuele leden worden ondertekend. Roep hen dus vooral op om óók die handtekening te zetten. Hier kun je de petitie ondertekenen


 
Agenda

De volgende uitvoeringen staan de komende tijd op het programma. Zie de agenda op de BALK-website voor de details over de concerten. Ook een agendabericht doorgeven? Mail redactie@balknet.nl met een toelichting en beeldmateriaal. 

 

19-03-2022 - Back On Stage: Musical Voices en Kazoo

03-04-2022 - 'IJskoud naar de maan' met het Gouds Muziektheater

03-04-2022 t/m 24-04-2022 - Welkom Terug-concerten van FromUs en Different Sound

03-04-2022 - Vocal group Buzzz gaat met jubileumconcert Terug in de Tijd

08-04-2022 - Soul Sound Choir zingt in Duivendrecht

09-04-2022 t/m 10-04-2022 - Cantiamo brengt Im Weissen Rössl op de planken

09-04-2022 t/m 10-04-2022 - De Toekomst van een Verleden

21-04-2022 t/m 24-04-2022 - Starlight Boulevard voert Foxtrot op

24-09-2022 t/m 25-09-2022 - Muziektheater Apeldoorn komt met musical Anatevka


 
#KorenLatenZichHoren

Er is een nieuw platform voor storytelling in de koorwereld: #KorenLatenZichHoren. Het is een initiatief van Koornetwerk Nederland dat voortkomt uit de training Storytelling die de koepel onlangs heeft aangeboden.

 

#KorenLatenZichHoren is een groepspagina op Facebook waarop berichten over storytelling met deze hashtag worden gedeeld. Dat gebeurt in eerste instantie door de deelnemers die de training gevolgd hebben en die nu zelf ieder twee workshops gaan aanbieden als slotstuk van het programma. Het idee is om storytelling op die manier meer bekendheid te geven en verder uit te rollen als instrument om de koorsector in het post-coronatijdperk weer 'strot en smoel' te geven.  

Er komt binnenkort een tweede editie van de training storytelling door Koornetwerk Nederland die verzorgd wordt door Yvette van den Berg (House of Story). 

 


 
Meld je aan voor Dirigent Licht Vocaal!

Op zaterdag 25 juni is de Afstudeerdag van de opleiding Dirigent Licht Vocaal 2020-2021. Om de bekende reden moet die nog worden afgerond. En dat terwijl de nieuwe editie 2022-2023 alweer begint in oktober. Je kunt je al aanmelden!

 

Tijdens de Afstudeerdag in Theater Vianen verzorgen de afstuderende studenten van de dirigentencursus DLV een kort examenconcert met het koor waarbij ze tijdens de opleiding stage liepen. Publiek is van harte welkom! 

 

Ook de jaargang 2022-2023 (oktober - juni) is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die ruime ervaring hebben met koren in de lichte muziek. Ook voor conservatoriumstudenten en musici die een conservatoriumstudie hebben afgerond en zich verder willen ontwikkelen in lichte vocale muziek, is de opleiding interessant. Docenten zijn Tijs Krammer (foto), Marieke Snijders en Hans van den Brand. DLV omvat 7 themablokken met elk drie trainingsdagen in Houten. Zie voor uitgebreide info www.dirigentlichtvocaal.nl. Aanmelden kan via administratie@balknet.nl.


 
Kurt Thomas Cursus 2022

HKU Utrechts Conservatorium en de Dirigentenwerkplaats Utrecht organiseren van 11 t/m 16 juli 2022 de internationale Kurt Thomas Cursus, een zomercursus voor iedere koordirigent in Nederland en in het buitenland die intensief met het vak bezig is.

 

Deelname is mogelijk op verschillende niveaus in verschillende ateliers, workshops en webinars. Die gaan onder meer over kinder- en jeugdkoor, repertoire en oude muziek. Als dirigent of als koorzanger kun je je eigen cursuspakket samenstellen. Deelnemers kunnen zo nieuwe ideeën opdoen en praktische tips en tools ontvangen.
Alle informatie over programma en inschrijving staat op: hku.nl/kurtthomascursus.


 
Masterclasses bij Dekoor Close Harmony

Dekoor Close Harmony en zijn 'master' Christoph Mac-Carty geven volgende maand twee masterclasses. Het koor staat al jaren aan de top van de a cappella koren in de lichte muziek in Nederland. De groep is te beluisteren op de meest uiteenlopende podia en won veel prijzen in binnen- en buitenland.

 

De masterclasses zijn gericht op de vocal leader met ambitie en worden gehouden op  dinsdag 19 april (15.30-18.00) en zondag 24 april (10.00-16.00) in Utrecht. Deelname kost € 195,- (studenten € 150,- en hospitanten € 35,-). Kijk hier voor meer informatie en/of aanmelden.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal