Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
In beweging
Nieuwsbrief april 2022
Afscheid en een nieuw begin

8 jaar geleden was het 2014. Happy van Pharrell Williams was een grote hit. Mijn oudste zoon was acht. Ik reed in een Ford en ik begon als directeur van BALK. Intussen zijn we zo’n honderd voorwoorden verder, talloze regionale BALK-festivals hebben plaatsgevonden, vele dirigenten en arrangeurs zijn opgeleid en drie BALK TOPfestivals leverden geweldige winnaars op. Ik heb inmiddels twee marathons gelopen, ik heb een hond en tour door de theaters met de Omdenkshow. En: we zijn gegroeid. BALK qua ledenaantal, ikzelf stiekem ook in buikomvang. 

 

De laatste twee jaar waren zwaar. Voor de sector, voor de bond en ook voor mij. Maar het was prachtig om de verbinding te vinden met elkaar en hier ook sterker uit te komen. Dat is gelukt. En nu? Nu is het tijd voor iets nieuws. Geen idee nog wat, maar om daarachter te komen moet je soms afscheid nemen van dingen die je nog steeds heel leuk vindt om te doen. Het mag niet voelen als another day at the office. Om dat gevoel voor te zijn, stop ik als directeur. Met een beetje pijn in het hart, maar ook met trots wat ik voor jullie heb kunnen doen. Natuurlijk blijf ik gewoon lekker dirigeren en festivals bezoeken. Dank voor al jullie vertrouwen, de leuke contacten, de ontmoetingen en vooral: voor alle muziek. We houden contact!

 

Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
Aanmelden voor BALK TOPfestival: je hebt nog een week!

Op 1 april is de aanmelding gestart voor het BALK TOPfestival 2022. Ook meedoen met je koor, vocal group of musical-, operette- of operagezelschap? Je hebt nog een week om je in te schrijven. 

 

De aanmeldingen komen nu gestaag binnen bij BALK. Jullie willen je ook nog inschrijven? Dat kan! Bij het BTF geldt niet 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Er is immers een selectiecommissie - daar is het een TOPfestival voor - die aan de slag gaat als alle aanmeldingen binnen zijn. Je moet dan twee live opgenomen video's meesturen zonder allerlei nabewerkingen. Gewoon, lekker naturel. En we zeiden het al eerder: dit jaar wordt er minder streng geselecteerd omdat we ons goed realiseren dat corona voor achterstanden gezorgd heeft. Schroom dus niet en ga vooral aan de slag. Hoor je bij een groep die zich in 2019 al plaatste voor deze editie? Dan moet je je nog wel inschrijven, maar video's zijn niet meer nodig. Let op: je kunt je aanmelden tot 15 april (Goede Vrijdag), 15.00 uur. Ga voor alle info en het aanmeldformulier naar www.balktopfestival.nl. Geen lid van BALK? Als je bij aanmelding aangeeft dat je groep per 1 januari 2023 lid wordt, profiteer je - net als de bestaande BALK-leden - van een mooie korting op de inschrijving. 


 
Nieuws van de BALK regiofestivals

BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: zaterdag 21 mei 2022

The Roaring Twenties is het thema van dit festival in De Borgh in Zevenbergen. Ook hier treden 16 groepen op die gecoacht worden en feedback krijgen. Door afzeggingen is er nog plaats voor enkele koren. Kijk hier voor meer informatie

Daarnaast kan 'Zuid' nog heel goed vrijwilligers gebruiken, bijvoorbeeld als gastvrouw-/heer. Je begeleid dan een koor door de dag heen naar het inzingen, de soundcheck en het optreden. Je kunt ook zaalwacht worden: je let erop dat mensen een polsbandje hebben en dat de deur dicht blijft als er wordt opgetreden. Je kunt een hele of een halve dag meedraaien. Neem daarvoor contact op met Merel Vermunt, merelvermunt@gmail.com.

 

BALK Festival West: zaterdag 21 mei 2022

Dit festival in Theater De Muze in Noordwijk telt 18 deelnemende groepen die elk twee keer optreden. Het programma is inmiddels bekend, onder voorbehoud van wijzigingen. Zoals altijd wordt de Dappere Dodo - het unieke wisselbeeldje van 'West' - weer uitgereikt aan de ‘dapperste’ groep. Het programma begint om 10.30 uur. Meer informatie

Deze editie van 'West' wordt de laatste die georganiseerd wordt door Peter, Annemarie en Herman Klut die dat zo lang gedaan hebben. Het festival is op zoek naar mensen die het stokje willen overnemen voor de edities vanaf 2023. Dat gebeurt uiteraard met een warme overdracht. Interesse? Stuur een mail naar balkfestivalwest@gmail.com en kom vooral meekijken op zaterdag 21 mei! 

 

BALK Festival Noord: zondag 16 april 2023

In het najaar van 2022 start de aanmelding voor dit festival dat plaatsvindt in De Lawei in Drachten. 

 

BALK Festival Oost

Het festival in Ulft vindt weer plaats in 2023. De datum wordt later bekendgemaakt.


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Populaire smaak nu ook verkrijgbaar in grootverpakking!

 

isla® cassis is al jaren een van de meest populaire smaken van isla® pastilles. Ook in deze grootverpakking zorgen isla® pastilles voor keel en stem. De pastilles ondersteunen bij kriebelhoest, kortdurende heesheid en uitgedroogde slijmvliezen.


 
Primeur voor Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal was het eerste festival dat geschrapt werd door de pandemie. Maar het was ook het eerste BALK-festival dat de draad weer kon oppakken.

 

"En dat hebben we geweten", zegt organisator Paul Sijben."Op 26 maart hing er een ouderwets goede sfeer in het ICOONtheater in Amersfoort. De meest gehoorde uitspraak? 'We mogen weer!' Het leek net die dag waarop de koeien weer de wei in mogen."

Slechts één groep moest op het laatste moment afzeggen en dus waren er 15 groepen van de partij. Paul Sijben: "Hoewel de COVID-maatregelen niet meer golden, werd er toch wat voorzichtiger gedaan maar verder was de sfeer erg relaxed. De groepen gaven een mooi, heel divers overzicht van manieren van samen zingen, in verschillende groepsgroottes en stijlen. Zelfs groepen die nog maar een paar maanden weer actief waren, stonden weer als een huis!"
Wat was het meest speciale aan de dag? "Natuurlijk dat we het festival gewoon weer konden openen. Maar voor mezelf vooral ook het moment dat ik met mijn eigen groep, High Hopes Acapella, weer mocht zingen. De online optredens van de afgelopen jaren waren leuk, maar er gaat niets boven écht applaus." (Foto: High Hopes Acapella door Michael Gornig).


 
Leeuwenhart wint Witte Roos

Het Utrechtse koor Leeuwenhart heeft op Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal de Witte Roos gewonnen voor het beste, leukste, knapste en/of meest originele Nederlandstalige lied: 'Praktische overeenkomst'.

 

Leeuwenhart won de prijs omdat de jury hun vertaling en vertolking van Sting's Practical Arrangement erg kon waarderen. De Witte Roos, beschikbaar gesteld door BALK, maakte op het festival in Amersfoort een mooie rentree: in een wat verder verleden werd de prijs ook al uitgeloofd tijdens BALK-festivals. Aan de prijs is een cheque verbonden ter waarde van 250 euro, door het koor te besteden aan een mooie workshop. Leeuwenhart brengt het lied ook weer op de planken tijdens een concert in Buitenplaats Doornburgh op 24 april, zie www.koorleeuwenhart.nl


 
Agenda

De volgende uitvoeringen staan de komende tijd op het programma. Zie de agenda op de BALK-website voor de details over de concerten. Ook een agendabericht doorgeven? Mail redactie@balknet.nl met een toelichting en beeldmateriaal. 

 

09-04-2022 t/m 10-04-2022 - Cantiamo brengt Im Weissen Rössl op de planken

09-04-2022 t/m 10-04-2022 - De Toekomst van een Verleden

21-04-2022 t/m 24-04-2022 - Starlight Boulevard voert Foxtrot op

24-09-2022 t/m 25-09-2022 - Muziektheater Apeldoorn komt met musical Anatevka (foto)


 
Meld je aan voor Dirigent Licht Vocaal!

In oktober begint er een nieuwe jaargang van de opleiding Dirigent Licht Vocaal DLV). De aanmeldingen daarvoor komen nu binnen. Jij wil toch niet achterblijven? 

 

De opleiding Dirigent Licht Vocaal 2022-2023 (oktober - juni) is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die ruime ervaring hebben met koren in de lichte muziek. Ook voor conservatoriumstudenten en musici die een conservatoriumstudie hebben afgerond en zich verder willen ontwikkelen in lichte vocale muziek, is de opleiding interessant. Docenten zijn Tijs Krammer, Marieke Snijders en Hans van den Brand. Daarnaast maken workshops - bijvoorbeeld met Panda van Proosdij, Merel Martens, Ruben Smits en Rohan Poldervaart - deel uit van de opleiding.

DLV omvat 7 themablokken met elk 3 trainingsdagen in Houten. Zie voor uitgebreide informatie: www.dirigentlichtvocaal.nl. Aanmelden kan via: administratie@balknet.nl.


 
Documentaire Het dinsdagavondgevoel op 13 april

Op woensdag 13 april is de documentaire Het dinsdagavondgevoel te zien. Twee jaar lang volgde regisseur Marlou van den Berge het Amsterdams Gemengd Koor tijdens coronatijd. De film toont met welke problemen de koorwereld te kampen had, maar ook hoe die zich daar met veel passie en veerkracht doorheen sloeg. Een trailer is te zien op YouTube. De film wordt op 13 april uitgezonden om 22.25 uur op NPO2. 


 
Nieuwe leden

BALK heeft er weer drie nieuwe leden bij. Van harte welkom!

 

Voix Vocal Group uit Utrecht staat onder muzikale leiding van Leonie Tielemans. Het koor - met jonge gemotiveerde vrouwen in de leeftijd van 25 tot 35 én pianist/bas Sjoerd - brengt meerstemmig nummers zoals Man In The Mirror van Michael Jackson, Helplessy Hoping van Crosby Stills & Nash, een medley van Beyoncé, Homeless van Paul Simon en Fly Me To The Moon van Frank Sinatra. De groep repeteert tweewekelijks en daarvoor komen de leden vanuit het hele land naar Utrecht.

 

Hansl (Facebook-link; foto) is een duo uit Leeuwarden dat bestaat uit Egbert Menger, zang en gitaar en Roelof Veldhuizen, zang. Het tweetal speelt Duitstalige en Jiddische muziek.  Begonnen als ‘coverband‘ van het befaamde Duitse duo Zupfgeigenhansel hebben Egbert en Roelof een ontdekkingsreis gemaakt langs het repertoire van hedendaagse, (maatschappij)kritische ‘Liedermacher’: Duitse artiesten die hun opvattingen over mens en samenleving tot uitdrukking brengen in soms nogal tegendraadse liederen. Een CD van Hansl is in de maak. Op YouTube is werk van ze te zien en te horen.

 

Mates4Ever (Facebook-link) uit Harderwijk werd in 1981 opgericht als de Dolphin Barber Mates. Na een flink ledenverlies door de pandemie besloot het gezelschap als kleine, gedreven zang- en vriendengroep verder te gaan, met barbershop en a cappellapop als belangrijkste repertoire. Mates4Ever heeft er weer heel veel zin in!


 
Zet je Koor op de Kaart

Zoekt je koor nieuwe leden? Doe dan mee aan de actie 'Zet je Koor op de Kaart' van onze collega-bond KBZON. Die vindt plaats van 14 mei t/m 12 juni.

 

Met de actie kun je je koor letterlijk op de kaart zetten: wie een repetitie wil openstellen voor kandidaat-zangers of iets bijzonders organiseert, kan die activiteit aanmelden bij KBZON. Alle activiteiten worden zichtbaar gemaakt op een online kaart waar potentiële zangers via een zoekfilter een koor kunnen opzoeken dat bij hen past en waar ze zich direct kunnen aanmelden voor die activiteit. Kijk hier voor meer informatie. 


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal