Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
En het werd zomer
Nieuwsbrief juni 2022
In beweging

Of ik een stukje wil schrijven voor de BALK Nieuwsbrief, om mezelf voor te stellen. Ehh… natuurlijk Jan! Al gaat het mij vooral om de dingen die er echt toe doen. Samen zingen bijvoorbeeld! Maar vooruit…

Als kind mocht ik vaak mee naar repetities en uitvoeringen van de koren waar mijn ouders in zongen. Later ging ik zelf zingen, werd pianist/organist bij diverse koren en tenslotte (na mijn conservatoriumopleiding) dirigent. De koren die ik momenteel onder mijn hoede heb, zijn vrij klassiek georiënteerd maar staan zeker open voor avontuur. Zo werken we momenteel aan een stuk van Will Todd voor klassiek kamerkoor met gospelsolist en jazzcombo. Heel tof!

In ZING magazine schreef ik een tijdje geleden: ‘Koorzingen is geen franje’. Vanuit die vaste overtuiging, dat samen zingen op allerlei manieren een grote toegevoegde waarde heeft, ben ik naast mijn werk als dirigent altijd actief geweest bij organisaties die amateurkoorzang ondersteunen. Jaren geleden begonnen bij Kunstbalie als consulent, later coördinator bij Stichting Maestro, tegenwoordig bij KBZON en nu - ad interim - ook bij BALK!

Het geeft mij veel voldoening om iets in beweging te zetten, als ik ertoe kan bijdragen dat dingen die in mijn ogen belangrijk zijn ook echt gebeuren. Als ik zie hoeveel inspirerende ideeën en initiatieven alleen al in die eerste paar weken bij BALK de revue zijn gepasseerd, dan maakt me dat enthousiast. Het is mooi dat ik daar - al is het maar voor even - een rol in mag spelen!

 

Ramon van den Boom, bureau-coördinator BALK 


 
67 groepen op het BALK TOPfestival 2022

67 groepen mogen deelnemen aan het BALK TOPfestival 2022. Klokslag middernacht op 1 juni maakte de selectiecommissie de line-up van het evenement bekend. Dat vindt plaats op 15 oktober 2022 in De Doelen in Rotterdam.

 

De commissie is blij verrast door de enorme kwaliteit van de inzendingen na een lange, moeilijke periode voor de koorwereld: "Het niveau is in alle categorieën hoog, hoger zelfs dan in voorgaande jaren." Om goede, evenwichtige competities te garanderen heeft de commissie wel iets geschoven met de scheiding tussen middelgrote en grote groepen. Daardoor kan het gebeuren dat een koor in een andere categorie is ingedeeld dan waarvoor het zich had opgegeven. De selectiecommissie is in dat geval van mening geweest de die groep in die categorie beter tot zijn rechtkomt.

De volledige selectie is te zien op www.balktopfestival.nl.


 
Nieuws van de BALK regiofestivals

BALK Festival West: gespreid strandbedje aan zee

BALK Festival West kende op 21 mei een glorieuze terugkeer naar Theater De Muze in Noordwijk. 18 groepen zongen er de golven uit zee. De Dappere Dodo, de aanmoedigingsprijs voor de meest dappere groep, ging naar East Dock Voices (foto). Publieksvoorkeuren waren er voor BlueprintVocal Group Leeuwenhart en Phoenix Vocals. De Witte Roos voor het best gezongen Nederlandstalige nummer werd binnengehaald door Be Sharp! voor hun interpretatie van Ken je mij (een klassieker van Huub Oosterhuis en Stijn van der Loo) in een arrangement van Ruben Smits. Lees het verslag van Thomas Hessels op de website van BALK. Een nieuwe datum voor West is er ook: 3 juni 2023. Daarvoor zoekt het festival nieuwe organisatoren. De draaiboeken liggen klaar dus je komt in een gespreid strandbedje terecht. Interesse? Mail Ramon van den Boom: directeur@balknet.nl.  

 

BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: swingend Zevenbergen

Met The Roaring Twenties zette BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt De Borgh in Zevenbergen swingend op stelten met het thema The Roaring Twenties. Er traden 15 groepen op zonder competitie-opzet maar met veel coaching en feedback. Ook in Zuid werd de Witte Roos uitgereikt: die werd in de wacht gesleept door Vocal Group Muchoss met het zelfgeschreven lied Onze iPhone. Ook Zuid heeft het festival alweer gepland voor volgend jaar: noteer zaterdag 13 mei 2023 in de agenda. Dan wordt het thema: One Hit Wonders!

 

BALK Festival Noord: aanmelding start in het najaar

In het najaar van 2022 start de aanmelding voor dit festival dat op zondag 16 april 2023 plaatsvindt in De Lawei in Drachten. De organisatie van 'Noord' zal als vanouds in handen zijn van het koor Solid Sound Pop Vocals uit datzelfde Drachten.

 

BALK Festival Oost verhuist mogelijk naar Enschede

In 'Oost' wordt momenteel een nieuwe organisatie gevormd. Roy Koops gaat daar de kar trekken. Roy wil vooral ook het muziektheater prominenter op de kaart gaan zetten tijdens het regiofestival. Er wordt momenteel gesproken met het Wilminktheater/Muziekcentrum Enschede als mogelijke nieuwe locatie. Ook over de datum wordt nog druk nagedacht. We houden jullie op de hoogte! Houd ook www.balkfestivaloost.nl in de gaten evenals de socials via @balkfestivaloost.

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: inschrijven in september

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal kende eerder dit jaar al een mooie herstart. De volgende editie is op zaterdag 25 maart 2023. De inschrijving start in september van dit jaar. 


 
Zilveren Anjer voor Daphne Wassink

Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland, heeft op 9 juni in het Koninklijk Paleis een van de drie Zilveren Anjers 2022 van het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen uit handen van prinses Beatrix.  

 

Daphne is een van de jongste vrijwilligers die deze bijzondere onderscheiding mocht ontvangen. Daarmee werd haar onuitputtelijke vrijwillige inzet voor de koorsector kracht bijgezet. 

Daphne Wassink is sinds 2017 voorzitter van Koornetwerk Nederland, de koepel van korenbonden waar ook BALK onder 'valt'. Maar ze zet zich al veel langer in voor de koorsector waarin ze ook duizenden vrijwilligers vertegenwoordigt die elke week hard werken aan een samenleving waarin samen zingen zorgt voor gedeelde passie en verbinding. 

De voordracht van Daphne Wassink voor een Zilveren Anjer werd ondersteund door 14 adhesiebetuigingen, waaronder die van BALK. Van harte gefeliciteerd, Daphne! Lees hier verder. (Foto: ©Cultuurfonds)


 
Agenda

De volgende uitvoeringen staan de komende tijd op het programma. Zie de agenda op de BALK-website voor de details over de concerten. Ook een agendabericht doorgeven? Mail redactie@balknet.nl met een toelichting en beeldmateriaal. 

 

18-06-2022 - VOISZ Vocal Projects: dansbare a cappella in EKKO!

18-06-2022 t/m 19-06-2022 - Coro Encanto en Haytham Safia Qu4rtet brengen Sawa - Harmonie

24-06-2022 t/m 25-06-2022 - Voix Là: terug met NOOIT WEGGEWEEST

02-07-2022 - Wereldmuziekdag in Theaterhuis De Berenkuil

02-07-2022 t/m 03-07-2022 - Studio 65 voert Cinderella op

24-09-2022 t/m 25-09-2022 - Muziektheater Apeldoorn komt met Anatevka

30-09-2022 t/m 02-10-2022 - Ratatouille zingt 'Anders' in Vlaardingen


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Airco aan? Keelklachten uit!

 

Heb jij last van keelklachten door de airco? isla® pastilles biedt de oplossing in drie lekkere smaken. isla® pastilles ondersteunen bij kriebelhoest, droge mond en heesheid. De pastilles leggen een beschermende laag over de slijmvliezen in mond en keel en zijn te gebruiken door volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.


 
Compleet dagje uit bij Leading Voices

Leading Voices biedt jou en je koor een compleet dagje uit! Geef met je koor of ensemble een choir-to-choir concert, doe mee aan een workshop en open singing in de middag en ga in de avond naar een van de twee concerten die worden aangeboden.
Als dirigent kun je meedoen aan het hoofdprogramma voor koormuziek professionals, bijvoorbeeld aan een van workshops/lezingen door Daniel Reuss (foto), artistiek leider van Cappella Amsterdam en van het Ensemble Vocal Lausanne. Passe partouts hiervoor zijn nog tot en met 1 juli te verkrijgen, daarna kunnen dirigenten dagkaarten kopen.

Prijzen nevenprogramma (zangers & koren):

  • workshops € 12,00 (voorverkoop) / € 15,00 (vanaf 1 juli)
  • ateliers € 40,00 (voorverkoop) / € 45,00 (vanaf 1 juli)

Prijzen hoofdprogramma (professionals):

  • passe partout € 285,00 (reguliere prijs, inclusief concerten)
  • dagkaarten € 65,00 (concerten niet inbegrepen)

Bekijk de website voor meer informatie en kaartverkoop: www.leadingvoices.nl.


 
Meld je aan voor Dirigent Licht Vocaal!

In oktober begint een nieuwe jaargang van de opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV). De opleiding (die duurt tot en met juni 2023) is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die ruime ervaring hebben met koren in de lichte muziek. Ook voor conservatoriumstudenten en musici die een conservatoriumstudie hebben afgerond en zich verder willen ontwikkelen in lichte vocale muziek, is de opleiding interessant. Docenten zijn Tijs Krammer, Marieke Snijders en Hans van den Brand. Daarnaast zijn er workshops, onder meer van Panda van Proosdij (foto), Merel Martens, Ruben Smits en Rohan Poldervaart.

DLV omvat 7 themablokken met elk 3 trainingsdagen in Houten. Zie voor uitgebreide informatie, inclusief de cursusdata: www.dirigentlichtvocaal.nl. Aanmelden kan via: administratie@balknet.nl.

 

TIP: Wellicht kom je in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming in de opleidingskosten vanuit Werktuig PPO (permanente professionele ontwikkeling). De PPO-bijdrage is bedoeld voor werkenden (loondienst en zelfstandigen) en werkzoekenden met een relatie tot de culturele en creatieve sectoren. De bijdrage is maximaal 1/3 van de opleidingskosten met een maximum van 2.000 euro per jaar.


 
Nieuwe BALK-leden

Liefst zes groepen hebben zich aangemeld als lid van BALK. Daar zijn we blij mee. Van harte welkom allemaal!

 

POPstones uit Amersfoort (foto) is een swingend, enthousiast gemengd popkoor dat zo'n 23 jaar bestaat. Het zingt vier-, vijf- en soms zesstemmig. Op dit moment bestaat de groep uit twee hoge sopranen, vier mezzo's, vier alten, drie tenoren en drie bassen. Het koor kan nog enkele stemmen gebruiken. De groep repeteert op de woensdagavond in Amersfoort. 

 

TAIKA is een Fins dameskoor uit Den Haag. Het koor (15 zangeressen) is opgericht in 2012 door master of music Karla-Maria Toiviainen. TAIKA (Fins voor 'magie') wil, vaak in samenwerking met partners, de Finse cultuur uitdragen, vrouwelijke koormuziek promoten en als basis dienen voor Finse zangeressen in Nederland. Het brede repertoire varieert van folk tot pop met de nadruk op Finse vrouwelijke koormuziek.

 

Gemengd koor Musica Vocale uit Eefde bestaat al bijna 100 (!) jaar. Het werd in 1923 opgericht als Christelijke Zangvereniging Hosanna. In september 2002 kreeg het koor de huidige naam. De groep bestaat uit 40 leden en staat onder leiding van Ingrid Kuipers. Het repertoire omvat geestelijke en wereldlijke muziek. Dit alles drie- tot zesstemmig en in verschillende talen. Op maandag is de repetitieavond.

 

Het Drentse Hunzekoor is een gemengd projectkoor met een breed repertoire van alle tijden. Van middeleeuws tot modern, van klassiek tot pop. Het Hunzekoor is een regionaal koor met leden uit Aa en Hunze, Assen, Tynaarlo en Veendam. Het koor staat onder leiding van Inge Roelands en kan nieuwe leden gebruiken, met name mannenstemmen zijn welkom. Het Hunzekoor repeteert op dinsdagavond in Spijkerboor. 

 

Vocal Pop Group Re-Flax is een popkoor uit Hendrik-Ido-Ambacht met 80 zangers en zangeressen. Het is een warme, hechte groep die vier- tot zevenstemmig zingt. Het koor heeft een bovenregionale uitstraling die reikt tot in Zwijndrecht, Dordrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Ridderkerk en verder. Re-Flax treedt een aantal keren per jaar op met eigen shows in Cultureel Centrum Cascade en op festivals. 

 

SING IT! Together uit Leeuwarden is een gezellige groep zangers- en zangeressen die mooie poparrangementen zingt. De aanpak is uniek: geen dirigent, geen vaste zangstemmen maar wel bij elk nummer keuze uit verschillende hoogtes, meedenken over de arrangementen en ruimte voor solo's en duetten. SING IT! Together wordt begeleid door zangdocente Marysa Dijkstra met ondersteuning van gitarist Tjaard Walstra. 


 
Basiscursus Vocal Pop & Jazz

Op 30 september gaat de Basiscursus Vocal Pop & Jazz van start. Die wordt georganiseerd door de Dirigentenwerkplaats Utrecht in samenwerking met BALK. Daarom krijgen BALK-leden ook een fikse korting op de deelnameprijs.

 

In 10 lesdagen (8 vrijdagen en 1 weekend) krijg je van twee docenten - Juliette Dumoré en Ruben Smits (zie foto's) - les in de vele onderdelen van het dirigeren van vocal pop & jazz. Iedere les leid jij het koor en krijg je feedback. Het laatste weekend is er ook een practicumkoor, zodat je echt vlieguren maakt. De cursuslocatie is aan het Domplein in Utrecht.

De cursus richt zich op dirigenten van popkoren of vocal groups met ambities om verder te komen, op repetitoren of pianisten die al wel eens een repetitie leiden of op koorzangers die ook wel eens vóór een koor willen staan. Er zijn lessen in zes vakken: Practicum, Muziektheorie, Zang, Solfège en gehoortraining, Groove en Repetitietechniek. Studenten, dirigenten of zangers van koren die zijn aangesloten bij BALK betalen voor deelname slechts € 350,- in plaats van € 495,-. Kijk hier voor alle informatie en/of inschrijving.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal