Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Vakantie!!!
Nieuwsbrief juli 2022
De kers op de cupcake

Dat eerste optreden na corona... hebben jullie het al achter de rug? Of nemen jullie rustig de tijd om op te starten?

Mijn eigen koor heeft er drie uitvoeringen opzitten. Het was best spannend: waren we er wel klaar voor? Zouden we het nog kunnen? De antwoorden op die twee vragen: ja en ja. En helemaal mooi: ons allereerste (korte) optreden leverde ons al direct een nieuwe tenor op. Hij kwam, zag en dacht: daar wil ik bij horen.

Laten zien en horen dat je er nog bent is belangrijk voor het zelfvertrouwen en de beleving in je koor en kan je dus ook versterking opleveren. Al snap ik dat elke groep zijn eigen verhaal kent en het er door omstandigheden misschien nog niet van kon komen. Optreden: dat doe je als je eraan toe bent. Als dat nog niet het geval was, dan hoop ik dat dat moment er ook voor jullie aan zit te komen. Want het is toch de kers op de cupcake.

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK 


 
Blokkenschema BALK TOPfestival 2022 bekend

Zoals jullie al weten doen er 67 groepen mee aan het BALK TOPfestival 2022. Dat vindt plaats op 15 oktober 2022 in De Doelen in Rotterdam. Het blokkenschema is daarvoor inmiddels gepubliceerd.

 

In het blokkenschema kun je precies zien hoe laat je koor, ensemble of vocal group geprogrammeerd staat. Daarbij zie je ook in welke zaal je gaat optreden: de Grote Zaal, de Willem Burgerzaal, de Jurriaanse Zaal, Flipse Zaal of de Feestzaal. 

 

Bekijk het blokkenschema op www.balktopfestival.nl.


 
Agenda BALK-regiofestivals

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 25 maart 2023

Het eerste regiofestival in 2023 in het Icoon Theater in Amersfoort. De inschrijving start in september van dit jaar. (Foto: Michael Gornig)

 

BALK Festival Noord: zondag 16 april 2023

Noord komt ook weer terug, als vanouds in De Lawei in Drachten. De aanmelding start in het najaar.

 

BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: zaterdag 13 mei 2023

Hotel De Borgh in Zevenbergen is weer de plaats van handeling van 'Zuid'. Thema is dan: One Hit Wonders!

 

BALK Festival West: zaterdag 3 juni 2023

Aan het begin van de zomer strijkt 'West' weer neer in Theater De Muze in Noordwijk aan Zee.
 

BALK Festival Oost: najaar 2023 (?)

In 'Oost' wordt momenteel een nieuwe organisatie gevormd. Het festival verschuift wellicht naar het najaar van 2023. Mogelijke nieuwe locatie is het Wilminktheater/Muziekcentrum Enschede. 

 


 
CoP voor dirigenten van popkoren en vocal groups

Ben je dirigent van een popkoor of vocal group en wil je ervaringen uitwisselen met collega’s? Dan is de Community of Practice van BALK en Koornetwerk Nederland (project DirigentenContact) interessant voor jou! De CoP bestaat uit drie bijeenkomsten (twee online, één live in Utrecht) over onderwerpen waarover je kunt praten en sparren met collega-dirigenten.

Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn: inzingers, flow in je repetitie (bijvoorbeeld via 'icebreakers'), coaching/workshops voor dirigenten en het opzetten van een netwerk van invaldirigenten. Daarnaast is er ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers.

De Community of Practice (CoP) wordt gemodereerd door dirigente Juliette Dumore. Deelname is gratis. Voor meer info en het aanmeldformulier lees je hier verder.


 
BALK Bureau tijdens de zomer

Het BALK Bureau gaat met vakantie van 15 juli t/m 13 augustus. Dat betekent dat het wat langer zal duren voordat vragen van administratieve of secretariële aard beantwoord worden. De webredactie van BALK blijft bemand al zullen we wel een beetje op vakantietempo gaan werken. De mailbox redactie@balknet.nl blijft gewoon bereikbaar. 

BALK wenst jullie een fijne zomerperiode toe!


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Acute verlichting van stemklachten met isla® medic voice

 

isla® medic voice verlicht snel heesheid, stemklachten en overbelaste stembanden (bijv. veroorzaakt door intensief stemgebruik). De pastilles bieden effectieve bescherming en bevochtiging, ze bevatten zowel IJslands mos als het unieke Hydrogelcomplex met Hyaluronzuur.

 

Ook verkrijgbaar:

De isla® bubbel buis helpt de stem in conditie te blijven en dient als warming-up vóór het zingen.


 
Nog maar een paar weken tot Leading Voices!

Nog maar een paar weken en dan start Leading Voices, European Days for Vocal and Choral Leaders. Een geweldige kans voor zangers, koren en dirigenten om kennis te maken met internationale koren, sprekers en workshopdocenten in Utrecht.

 

Zorg dat je erbij bent, doe mee aan een workshop, ga langs bij het gratis inloopprogramma of bezoek een van de inspirerende concerten.

 

Prijzen
nevenprogramma - workshops €15,00 & ateliers € 40,00 (voorverkoop) / €45,00 (vanaf 1 juli)
hoofdprogramma - dagkaarten €65,00 (concerten niet inbegrepen)
avondconcerten - vanaf €22,50
choir-to-choir concerten, open singings en inloopprogramma - gratis
 

Bekijk de website voor meer informatie en kaartverkoop: www.leadingvoices.nl.


 
Dirigent Licht Vocaal afgerond: vier gelukkige geslaagden!

Op 25 juni werd de opleiding Dirigent Licht Vocaal succesvol afgerond met vier gelukkige geslaagden voor het examen DLV. Het ging bij deze opleiding, onder leiding van docent Tijs Krammer, nog om de editie 2019-2020 die door alle coronaperikelen nu pas kon worden afgesloten.

 

Al die vertragingen mochten de pret niet drukken bij het kwartet doorzetters: Hannah Ybeles Smit, Mirjam van Wijk, Paul Horjus en Rolinde Zieverink. De examens werden gehouden in Theater Vianen. Alle kandidaten moesten drie nummers dirigeren voor hun eigen koor of een voor de gelegenheid samengestelde groep. BALK feliciteert Hannah, Mirjam (op de foto dirigeert ze haar koor), Paul en Rolinde van harte met dit mooie resultaat.

 

In tegenstelling tot eerdere berichten hebben BALK en Tijs Krammer besloten om de volgende editie van DLV weer te starten in het najaar van 2023. Daarvoor kun je je wel al aanmelden door een mail te sturen aan administratie@balknet.nl

 

Lees het hele bericht hier.


 
Nieuwe BALK-leden

Weer twee nieuwe leden voor BALK. Wat leuk dat jullie je (weer) aansluiten bij de BALK-familie. Van harte welkom!

 

Bluebird Voices is als enthousiaste, ambitieuze vocalgroup uit Zwolle weer terug. Ze kregen versterking van een nieuwe dirigent - Willem Jan van Asselt - en 'een stel' nieuwe leden. Bluebird Voices zingt uitdagende poparrrangementen, a cappella en nummers met pianobegeleiding. Bij dit alles is er veel aandacht voor dynamiek, ritme, harmonie en regie. Handelsmerk: een flinke dosis pit! De Bluebird Voices deden in het verleden al mee aan BALK Festival Oost (2018) en het BALK TOPfestival (2019). En nu: op naar het volgende BALK-festival! 

 

B-Sharp uit Oegstgeest richt de focus op musicalmuziek met soms een uitstapje naar een ander genre. Het koor staat onder leiding van dirigent Robert Jan Kamer. Er wordt, met medewerking van een vaste pianist, gerepeteerd op de woensdagavond in het Dorpscentrum van Oegstgeest. O ja, nieuwe stemmen (vooral die van mannen) zijn van harte welkom. Het B-Sharp seizoen begint weer op 24 augustus!


 
Basiscursus Vocal Pop & Jazz

Op 30 september gaat de Basiscursus Vocal Pop & Jazz van start. Die wordt georganiseerd door de Dirigentenwerkplaats Utrecht in samenwerking met BALK. Daarom krijgen BALK-leden ook een fikse korting op de deelnameprijs.

 

In 10 lesdagen (8 vrijdagen en 1 weekend) krijg je van twee docenten - Juliette Dumoré en Ruben Smits (zie foto's) - les in de vele onderdelen van het dirigeren van vocal pop & jazz. Iedere les leid jij het koor en krijg je feedback. Het laatste weekend is er ook een practicumkoor, zodat je echt vlieguren maakt. De cursuslocatie is aan het Domplein in Utrecht.

De cursus richt zich op dirigenten van popkoren of vocal groups met ambities om verder te komen, op repetitoren of pianisten die al wel eens een repetitie leiden of op koorzangers die ook wel eens vóór een koor willen staan. Er zijn lessen in zes vakken: Practicum, Muziektheorie, Zang, Solfège en gehoortraining, Groove en Repetitietechniek. Studenten, dirigenten of zangers van koren die zijn aangesloten bij BALK betalen voor deelname slechts € 350,- in plaats van € 495,-. Kijk hier voor alle informatie en/of inschrijving.


 
Vooraanmelding Koornet Werkdag op 24 september

Koornetwerk Nederland bestaat 5 jaar in 2022! Die mijlpaal viert de koepel met de hele sector tijdens een bijzondere editie van de Koornet Werkdag op zaterdag 24 september in Amare in Den Haag (foto). Vooral voor koorbestuurders en dirigenten is de dag interessant.

 

Het thema van de Koornet Werkdag 2022 is: Het koor van morgen. Een breed palet van onderwerpen passeert daarbij de revue. Tijdens de dag wordt ook het Herstel- en Toekomstplan van Koornetwerk Nederland gepresenteerd. Daarnaast wordt het project DirigentenContact feestelijk afgesloten. 

Deelname aan de Koornet Werkdag is gratis maar er geldt wel een maximum aantal deelnemers. Je kunt je al vooraanmelden voor het evenement. Je krijgt dan als eerste bericht wanneer het programma bekend is en wanneer het definitieve aanmeldformulier online staat. Lees hier verder.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal