Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
BALK TOPfestival 2022: wat was het móói!
Nieuwsbrief oktober 2022
Punt

Dit is lastig, zeg! Of ik nog één laatste voorwoord wilde schrijven. Inhoudelijk is er genoeg te melden, dat is het punt niet. Over de afgelopen maanden, over het BALK TOPfestival van afgelopen zaterdag, over mijn plannen ná BALK, over zingen in het algemeen, de cursus storytelling die ik gaf of over de belangrijke bijzaken in het leven.

Wat is het punt dan wel? Het lukt niet. Niet echt. Want het is de laatste. De allerlaatste. Hierna staat er voor mij definitief een punt achter mijn tijd bij BALK. Ik heb er al aan kunnen wennen, maar toch is het nu pas echt af. Een beetje melancholisch neem ik vanuit deze functie afscheid van jullie. Bedankt dat ik acht jaar jullie directeur mocht zijn. Punt.

Pepijn Lagerwey,
oud-directeur BALK en oud-artistiek leider BALK TOPfestival


 
Twelve: prachtige winnaar van het BALK TOPfestival!

Vocal group Twelve is de overall winnaar van het BALK TOPfestival 2022. De groep uit Utrecht - onder leiding van dirigent/arrangeur Tijs Krammer - mag een jaar lang de Bert Eerden-wisseltrofee in de prijzenkast zetten. De groep uit Utrecht kwam op 15 oktober uit in de TOPklasse van de Kleine Groepen.

 

De ontlading bij de leden van Twelve was groot toen jurylid Hans Cassa in de Grote Zaal van de Doelen tegen kwart voor zeven de uitslag bekendmaakte. De groep startte in 2016 en bestaat uit (semi-)professionele zangers met een passie voor a cappella lichte muziek. Kenmerkend voor Twelve is het gebruik van individuele handmicrofoons. Dat maakt het mogelijk om de sound en blend van het koor tot in de puntjes te verfijnen.

 

De set van Twelve, dat laat in de ochtend aantrad in de Jurriaanse Zaal, bestond uit vier nummers: Dobbin's Flowery Vale (origineel van het Finse Rajaton), Crazy (van Seal), Joni Mitchell's Both Sides Now en Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel. Drie van de vier liedjes werden gezongen in een arrangement van Tijs Krammer.

 

Twelve is dit najaar nog te zien en te horen met het programma Houvast op 13 november in het Akoesticum in Ede en op 19 november in ZIMIHC-theater Zuilen. Lees hier verder, óók voor de volledige uitslag van het BALK TOPfestival.


 
Boek Zang Pur Sang ten doop gehouden

Tijdens BTF22 werd ook Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland ten doop gehouden. In het boek schetsen de auteurs, Thomas Hessels en Harm Peter Smilde, hoe de lichte koormuziek zich sinds begin jaren zestig ontwikkelde tot een genre van formaat in de Nederlandse koorwereld.

 

Bijzonder was dat de eerste officiële exemplaren werden uitgereikt aan vertegenwoordigers van twee Zwolse koren die in het boek aan bod komen en die de cirkel van 1962 tot 2022 rondmaken. Piet Backers (1938) was dirigent van de Modern Vocal Group Zwolle die wordt beschouwd als het eerste koor in de lichte muziek in Nederland. En Anne Doeleman van Vocal Group VIVID mocht het boek eveneens in ontvangst nemen als gezicht van een van de jongste koren in het genre.  

 

Zang Pur Sang – Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland telt 192 pagina's in hardcover. Het is een uitgave van ZINGmagazine in samenwerking met BALK. Tot 24 december is het boek te bestellen tegen een introductiekorting: € 28,50 i.p.v € 34,50 (excl. verzendkosten).


 
isla® Arrangeerprijs voor Marlou Vriens van Blueprint

Some choirs have all the luck! Je eindigt bovenaan in je categorie - Middelgrote Groepen, 1e Klasse, waardoor je voor 2024 promoveert naar de TOPklasse - en dan blijkt je muzikale leider Marlou Vriens ook nog eens de isla® Arrangeerprijs te hebben gewonnen.

Het overkwam Vocal Group Blueprint uit Gouda. De Arrangeerprijs werd toegekend voor het nummer Lost One, dat bovendien een origineel nummer van Marlou Vriens is. De jury over het optreden van Blueprint: 'Jullie staan geen concertje te geven, maar nemen ons mee in je verhaal. Het is mooi doorleefd. Jullie doen het echt samen en dat werkt door bij het publiek'. 


 
isla® pastilles

(Advertentie)

 

Verzorg je stem!

Heb jij last van keelklachten door het veranderende weer? isla® pastilles biedt de oplossing in drie lekkere smaken. isla® pastilles ondersteunen bij kriebelhoest, droge mond en heesheid. De pastilles leggen een beschermende laag over de slijmvliezen in mond en keel en zijn te gebruiken door volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar.


 
Staande ovatie voor Pepijn

Hij is niet snel stil te krijgen. En ook niet erg lang. Maar de staande ovatie die Pepijn Lagerwey in de Grote Zaal over zich heen kreeg, deed zijn werk. Dat gebeurde nadat BALK-voorzitter Erica Tervelde hem op het podium bedankte voor zijn jarenlange inzet als directeur van BALK en zijn werk als artistiek directeur van BTF. Want deze editie was zijn laatste in die hoedanigheid. 

Saillant detail: als muzikaal leider én zanger bij het Haarlemse koor Buzzz viel hij ook nog eens in de prijzen want de groep won de categorie Middelgrote Groepen, 2e klasse. "Normaal gesproken ben ik er niet voor dat je als organisator meedoet aan je eigen competitie, maar nu dacht ik: 'Kan mij het schelen'. Ik hoopte maar dat we niet zouden winnen om achterdochtige opmerkingen te kunnen vermijden. Dat is dus niet gelukt, haha." 


 
Des Unique: leukste liedje van de dag!

Een onverwachte prijs was er tijdens BTF22 voor het Tilburgse dameskoor Des Unique. De jury die de TOPklasse van de Middelgrote Groepen beoordeelde in de Willem Burgerzaal, moest huilen van het lachen bij de uitvoering van Waarom Mensen Zingen, een lied van theatermaker Alex Klaasen, gezongen in een arrangement van Ruben Smits. Spontaan werd besloten het koor in het zonnetje te zetten met de prijs voor 'Het leukste lied van het BALK TOPfestival'. Wat die prijs was? Dat het koor het nummer mocht zingen tijdens het avondprogramma, dat normaal exclusief het domein is voor de winnende koren in hun categorie. En ook het publiek in de Grote Zaal dat het lied eerder op de dag gemist had, wist toen: dit is helemaal terecht!  


 
Technicus met conditie

Wie technicus wil zijn tijdens het BALK TOPfestival moet niet alleen verstand hebben van geluid, van draadjes, stekkertjes, monitors, verbindingen, microfoons, galm en wat al niet meer. Nee, hij moet ook over een ijzeren conditie beschikken. Zeker als het gaat om een evenement dat plaatsvindt in 5 zalen van de Doelen. Want soms is het best een uitdaging om daar van A naar B te gaan. Daar kwam ons Achterhoekse wonder van techniek Michel Rözer weer eens achter. Zijn stappenteller na een dagje BTF22 kwam uit op 25.000. Waarmee hij naar eigen zeggen (en wij spreken hem niet tegen) zo'n 16 kilometer heeft afgelegd. Chapeau, Michel!


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK.

 

04-11-2022 - Najaarsconcert Decibel in Hattem

04-11-2022 t/m 06-11-2022 - Musical Popkoor Broadway brengt See The Music (foto)

05-11-2022 - Concert - Invasion viert het 25-jarig bestaan met een concert in Zoetermeer

05-11-2022 t/m 19-11-2022 - Musical en Operette Purmerend voert vier keer My Fair Lady op

06-11-2022 - Swing Close komt met voorstelling 'Blij met jou'

12-11-2022 t/m 13-11-2022 - Operettegezelschap Odeon neemt afscheid met De Gondeliers

13-11 en 19-11-2022 - Twelve nog in twee theaters met 'Houvast'

19-11-2022 - Capriccio '97 gaat in Borne 'Het Schip In'

27-11-2022 - Jubileumconcert Valley Voices Vocal Group

 


 
Podcast Eén en al Koor

Eén en al Koor is de naam van de podcast waarvan deel 1 vorige week online is gegaan. In de podcast van Koornetwerk Nederland en Nederlands Kamerkoor gaat praat de maker, Gerard van den Berg, met grote en kleine spelers uit de Nederlandse koorwereld, begeleid door koormuziek uit alle windstreken.

 

Elke twee weken verschijnt een nieuwe aflevering rondom een specifiek thema, met als gemene deler: de toekomst van samen zingen. De podcast is te vinden op de bekende podcast- en streamingplatforms, maar ook hier.


 
Aanmelden voor Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal

Op zaterdag 22 oktober, om 10.00 uur, start de inschrijving voor Vocaal Centraal/ BALK Festival Centraal. Waarschijnlijk eindigt hij dezelfde dag alweer, want de ervaring leert dat je er heel snel bij moet zijn om tot de gelukkige deelnemers te kunnen behoren.

 

Het regiofestival vindt plaats op zaterdag 25 maart 2023, als vanouds in het ICOON-theater in Amersfoort. Zanggroepen die mee willen doen, moeten echt klaar zitten om 10.00 uur, want het festival loopt altijd heel snel - en dan bedoelen we écht heel snel - vol. Er kunnen maximaal 16 groepen deelnemen.

 

Inschrijven? Dat doe je hier!


 
Nieuwe BALK-leden

En hupsakee, weer 2 nieuwe leden voor BALK. Van harte welkom allemaal!

 

Vocal Group Colourful Voices uit Gorinchem is dit jaar voortgekomen uit dames barbershopkoor Bewitched. De 18 leden zingen vierstemmig a cappella onder leiding van dirigent Marcell Vroeijenstein. Het repertoire varieert van pop en evergreens tot musical, wereldmuziek en vrolijke middeleeuwse liedjes. Bovendien beschikt het koor over een kerstrepertoire. 

 

Vocal Group Pure Music uit Oosterhout (NB) is een groep van zo'n 10 enthousiaste mensen die samen a cappella zingen. Naast een mooi kerstrepertoire werken ze aan een breder repertoire. Kwaliteit en een gezellige sfeer staan bij Pure Music voorop.


 
Storytelling Workshop op 29 oktober

Koornetwerk Nederland houdt op zaterdag 29 oktober 2022 een Storytelling Workshop in Utrecht. De dag staat open voor iedereen die actief is in de brede amateurkunstsector: van toneel- tot dansvereniging, en van fotografie- tot textielclub. Maar ook de koorwereld - voor wie Koornetwerk Nederland het Storytelling-traject heeft opgezet (momenteel loopt de tweede editie van de training Storytelling) - blijft natuurlijk van harte welkom om deel te nemen aan de Storytelling Workshop.

Die vindt plaats in De Kargadoor in Utrecht. Deelname is kosteloos. Je kunt je hier aanmelden


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal