Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
't Liep tegen het nieuwe jaar...
Nieuwsbrief november 2022
Schijnwerpers

Roodgeneusde rendieren, klokjes hier, dennenbomen daar... Heel veel koren zijn op dit moment bezig met het kerstrepertoire, ook al moet de Sint zijn verjaardag nog vieren. Anderen hebben er niets mee en geven hun portie aan Rudolf. Hoe je er ook in staat, het is wel heel opvallend hoe actief koren vooral de laatste maanden niet alleen de weg naar het repetitielokaal, maar ook weer naar het podium hebben gevonden. Kijk onze agenda er maar op na!

Waarmee ik niet wil zeggen dat alles weer business as usual is. Waakzaamheid blijft geboden. Maar het lijkt erop dat die inktzwarte periode van het C-woord nu toch echt achter ons ligt. Het BALK TOPfestival was al een groot succes, in 2023 staan onze regiofestivals weer in de schijnwerpers. Net als onze kerstpakketten nu. Want we gaan er weer 3 weggeven! Met ook nog eens 30 exemplaren van het onvolprezen boek Zang Pur Sang. Lees er verderop alles over. Op naar december!

Jan van Deursen,
webredacteur BALK


 
Een BALK Kerstpakket voor jullie mooiste foto!

Voor BALK zijn er weinig dingen leuker dan onze passie voor zingen met trots - en zonder gêne - te delen. Positieve aandacht voor koorzang wordt ook genoemd in het Herstel- en Toekomstplan voor de koorsector. Daarom stelt BALK ook dit jaar 3 kerstpakketten beschikbaar voor evenzoveel koren. Daar moet je wel iets voor doen. Én: de eerste 30 inzenders krijgen het boek Zang Pur Sang - Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland toegezonden.

 

Wat vragen we dit keer van jullie? Simpel: zend ons de mooiste recente foto toe van jullie koor, vocal group of muziektheatergroep. Stijlvol, kunstzinnig, grappig of origineel... stuur vooral díe opname in die jullie groep het beste 'vangt' en waar je het meest trots op bent. Vertel in maximaal 150 woorden het verhaal achter de foto en motiveer waarom jullie voor deze opname kiezen. De foto hoeft zeker niet in kerstsfeer genomen te zijn, al mag dat natuurlijk wel.   

 

En er is meer: de eerste 30 inzenders krijgen sowieso een exemplaar van het boek Zang Pur Sang - Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland van Thomas Hessels en Harm Peter Smilde toegezonden. Is dat een mooie aanloop naar kerst of niet? 

 

De actie staat alleen open voor leden van BALK. Kijk op www.balknet.nl voor alle bijzonderheden over de BALK Kerstactie 2022. 


 
Arrangeercafés in de maak

BALK wil in 2023 een aantal Arrangeercafés houden voor dirigenten die zelf arrangementen maken voor hun koor. 

 

De deelnemers aan het Arrangeercafé brengen allemaal één arrangement mee (dat mag werk in uitvoering zijn) naar de bijeenkomsten waar docent/arrangeur Tijs Krammer (foto) dan zorgt voor feedback, tips en inspiratie bij het arrangeren. Er is ook aandacht voor licenties en het onderbrengen van arrangementen bij uitgevers. 


Het is de bedoeling dat BALK in 2024 dan weer een Arrangeercursus gaat houden. De Arrangeercafés kunnen daarvoor een mooie opmaat zijn.

 

Het eerste Arrangeercafé wordt gehouden op zaterdag 4 februari 2023 in de regio Utrecht. Houd voor nadere info www.balknet.nl en onze sociale media in de gaten. 


 
Zang Pur Sang: cadeau-aanbieding voor je koor!

Onlangs verscheen Zang Pur Sang - Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland. BALK werkte van harte mee aan de totstandkoming van dit boek. Neem een kijkje in de geschiedenis van ons zanggenre en zie in welke traditie jouw koor of vocal group staat. 

 

Via de talloze QR-codes kun je zien en horen wat er in 60 jaar aan ontwikkeling is geweest. 192 pagina’s aan rijke informatie, met veel fotomateriaal in full colour. Een heerlijk boek om doorheen te bladeren.

 

Van uitgever ZINGmagazine mogen we alle BALK-leden een mooie aanbieding doen in deze feestweken. Leuk als cadeau voor je dirigent, voor bijzondere koorleden of, doe eens gek: leg voor al je koorleden een boek onder de boom.

 

Het aanbod van ZINGmagazine:

 

  • Bestel minimaal 4 boeken Zang Pur Sang en krijg een extra boek cadeau.
  • Bestel minimaal 6 boeken Zang Pur Sang en krijg een extra boek + het boek Koorregie, handboek voor een betere podiumpresentatie (t.w.v. € 24,95) cadeau.
  • Bestel 15 boeken of meer en krijg 2 boeken Zang Pur Sang en het boek Koorregie cadeau.


Ga naar www.zingmagazine.nl/product/balk voor meer informatie. Je kunt daar direct gebruikmaken van de aanbieding. Zang Pur Sang is tot 24 december 2022 te koop voor de introductieprijs van € 28,50, daarna wordt het € 34,50.


 
Nieuwe BALK-leden

Whoopsydaisy, weer 3 nieuwe leden voor BALK. Van harte welkom!

 

Switch (foto) is een koor uit het Achterhoekse Etten van circa 25 mannen en vrouwen. Het is in 2014 voortgekomen uit MPG (Musical Productions Gaanderen). Dirigente is Belinda Kamps. Het repertoire gaat van swingende uptempo nummers naar fijne luisterliedjes, veelal Engelstalig maar Switch zingt ook Nederlandse liedjes en Franse chansons.

 

Stichting Overdagkoor is de koepel van een aantal Overdagkoren, verdeeld over het hele land. Onder het motto 'waarom 's avonds zingen, als het overdag kan?' kunnen de momenteel ruim 180 zangers terecht in Amsterdam, Groningen, Den Haag, Amersfoort, Apeldoorn, Assen en 't Gooi. Overdagkoren zijn er voor oud én jong en het repertoire varieert tussen klassiek en pop.

 

Contagiosa Collective is een kleine vocal group uit Arnhem met een afwisselend a cappella repertoire en een uitdagend niveau. De groep telt 11 leden.


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK.

 

25-11-2022 t/m 27-11-2022 - Duketown Ladies zingen op Margriet Winterfair in Den Bosch

26-11-2022 t/m 10-12-2022 - Leeuwenhart combineert close harmony met zandkunst in De Verlichting (foto)

27-11-2022 - Jubileumconcert Valley Voices Vocal Group

10-12-2022 - Brothers-4-Tune: na 5 jaar weer een kerstconcert mét Friends

10-12-2022 t/m 18-12-2022 - Balkankoor Slavuj treedt op in de Engelse Kerk in Amsterdam

11-12-2022 - Blueprint en Playground op één podium in Vleuten!

11-12-2022 - Kerst Sing Along van That's Life in Almere-Haven

16-12-2022 - Kerstconcert Urker Zangers op 16 december

17-12-2022 - Divina Close Harmony zingt in DUMS Utrecht

17-12-2022 t/m 18-12-2022 - De Winterconcerten van Zinge! zijn er weer!

17-12-2022 t/m 18-12-2022 - Coro Enconto: concerten in Braziliaanse en Argentijnse sferen

23-12-2022 - Kerstconcert jubilerende Venrode Voices in Grote Kerk Venray


 
BALK-festivals

De regiofestivals zijn achter de schermen al druk bezig met 2023. Volop beweging!

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal. Zoals gebruikelijk was dit festival - dat wordt gehouden op zaterdag 25 maart 2023 in het ICOON-theater in Amersfoort - in no-time volgeboekt met 16 groepen. Inschrijven is dus niet meer mogelijk.

 

BALK Festival Noord. De inschrijving is geopend voor de noordelijke editie die plaatsvindt op zondag 16 april 2023 in Drachten. Er zijn 24 plekken beschikbaar voor koren boven de lijn Urk-Coevorden. Bij inschrijving worden eerst de BALK-leden op volgorde van aanmelding als deelnemer geplaatst. De aanmelding loopt tot 8 januari 2023. Als er dan nog ruimte is, worden groepen uit andere delen van het land uitgenodigd alsnog in te schrijven. De organisatie is in handen van Solid Sound Pop Vocals uit Drachten. Aanmelden kan via dit Google-formulier.

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid. De Borgh in Zevenaar is weer de locatie voor dit festival op zaterdag 13 mei 2023. Het festival heeft als vanouds een thema en dit keer is dat One Hit Wonders. De inschrijving opent begin december. Houd de website van 'Zuid' in de gaten voor de exacte datum.

 

BALK Festival West. Heel fijn nieuws over dit festival: female vocal group SONAR uit Amsterdam (foto) neemt de organisatie over van Herman, Peter en Annemarie Klut. Het festival vindt plaats op zaterdag 3 juni 2023 in De Muze in Noordwijk.

 

BALK Festival Oost. Er is 'met potlood' een datum en een locatie voor het festival geprikt in het najaar van 2023. Een en ander moet nog bevestigd worden, in de volgende editie van de BALK Nieuwsbrief hopen we jullie nader te informeren. 


 
Workshop Belten

Op 12 december verzorgt Universal Voice een workshop Belten in Amsterdam. Belten is een techniek waarmee je hoog en hard kunt zingen. Vooral in pop, rock, soul, jazz en musical komt het vaak voor. 

Maar hoe klinkt nou echt een goede belt? En hoe kun je verantwoord belten zonder je stembanden geweld aan te doen? Die vraag gaan docenten Alberto ter Doest en Daan Smits beantwoorden tijdens deze workshop die plaatsvindt van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname kost € 100,-. Aanmelden kan hier.


 
Contributie voor het eerst in jaren wat hoger

Helaas ontkomt ook BALK er niet aan: de contributie gaat met ingang van 2023 wat omhoog in verband met de hoge inflatie en gestegen onkosten. Het is overigens voor het eerst in jaren dat de BALK-contributie hoger uitvalt.

 

De jaarbijdrage gaat omhoog van € 8,90 naar € 9,90 per koorlid. Het jeugdtarief gaat van € 3,50 naar € 4,50 per jeugdlid.

 

Oplettende lezers zullen misschien denken dat de tarieven voor 2021 en 2022 lager uitvielen dan de € 8,90 en € 3,50. Dat klopt, maar dat kwam door de verrekening van BUMA-compensaties met de BALK-contributie. BUMA gaf die compensaties voor de tijd dat er in 2020 en 2021 niet gezongen kon worden tijdens corona. Bovendien betaalden BALK-leden over de eerste 4 maanden van 2021 geen contributie als tegemoetkoming tijdens de coronaperiode.

 

Ook dit jaar kunnen BALK-leden weer tot 31 december doorgeven hoeveel leden het koor telt. Binnenkort krijgen alle leden daarover een e-mail toegezonden. Op basis van het opgegeven ledenaantal volgt dan begin 2023 de jaarfactuur.


 
Inschrijven voor Euregio Vocalisten Werkplaats

Ben jij (of ken jij) een solozanger en wil jij jezelf uitdagen om meer uit jezelf te halen? Dan is nu je kans! Schrijf je voor 11 december in om mee te doen aan het project Euregio Vocalisten Werkplaats in februari en maart 2023.

 

Amateur solozangers uit Nederland en Duitsland kunnen meedingen naar een tweedaagse workshop en deelname aan concerten in Heek (Duitsland) en in het Akoesticum. Het project Euregio Vocalisten Werkplaats (EVW) heeft als doel solozangers de kans te geven in een internationale setting ervaring op te doen en op te treden. 

 

Het EVW-project richt zich uitdrukkelijk op amateurzangers of ensembles tot maximaal 4 zangers. Het meedingen vindt plaats via een open podium waar de deelnemers mogen optreden voor een jury. Deze bepaalt welke deelnemers door mogen naar de workshop en de concerten. Kijk hier voor meer informatie.

Het project wordt georganiseerd door de stichting Euregio Vocalisten Concours die daarbij nauw samenwerkt met het Akoesticum en de Landesmusikakademie NRW te Heek (Duitsland). 


 
Online workshop met Peder Karlsson

Stichting Maestro houdt op 29 november een online workshop voor dirigenten door, en met, Peder Karlsson. Begin december lanceert hij zijn nieuwe e-book over creative directing.

 

Peder Karlsson was jarenlang lid van the Real Group uit Zweden en werkte al veel binnen de opleiding Vocal Leadership in Rotterdam. Je doet tijdens deze workshop veel inspiratie op over een nieuwe manier van dirigeren. Niet top down, maar bottom up.

 

De bijeenkomst wordt georganiseerd voor de Community of Practice Zuid-Nederland van Stichting Maestro. Ook niet-leden van deze CoP zijn welkom. Alle informatie en inschrijvingsmogelijkheid vind je hier.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal