Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Ontdekkingsreis
Nieuwsbrief december 2022
Een nieuwe tijd

De koorwereld verandert. De schotten tussen klassiek, folk, pop of close harmony verdwijnen geleidelijk. We kijken verder dan onze neus lang is, en gelukkig maar... Een koorconcert is steeds vaker een ontdekkingsreis langs verschillende genres, stijlen en invloeden en dat leidt tot prachtige, verrassende voorstellingen. Natuurlijk zijn er ook knelpunten. Zo staat de traditionele koorvereniging onder druk, niet alleen door vergrijzing maar ook doordat steeds meer zangers 'hoppen' van project naar project. Het is dan ook niet vreemd dat BALK en de collega-korenbonden KBZON en KCZB volgend jaar gaan bekijken of ze vanuit een nieuwe korenorganisatie nog beter kunnen inspelen op deze ontwikkelingen. Verderop in deze nieuwsbrief lees je er meer over.
Daarmee wordt ook het jaar 2023 zelf een ontdekkingsreis. Wat gaan we meemaken? In ieder geval kijken we, na het prachtige BALK TOPfestival van 15 oktober, uit naar onze regiofestivals die het komend jaar volop in de schijnwerpers zullen staan. Maar ook naar nieuwe initiatieven als het BALK Arrangeercafé. Ook daarover meer in deze editie. Wij wensen jullie fijne feestdagen en een gezond en zangrijk 2023 toe!

 

Ramon van den Boom,

bureaucoördinator BALK


 
Op weg naar een nieuwe organisatie voor amateurzang

BALK, KBZON en KCZB gaan samen op weg naar één nieuwe organisatie voor amateurzang. Dat bijzondere voornemen staat in een intentieverklaring waaronder de besturen van de drie korenbonden op 3 december 2022 hun handtekening hebben gezet.

 

Het gaat goed met de drie bonden. Toch nemen ze het initiatief voor een nieuwe, krachtige organisatie om in te kunnen spelen op een koorwereld in verandering. Genres zoeken elkaar steeds vaker op en er komt meer aandacht voor kortdurende projecten. Daarnaast willen ze knelpunten te lijf gaan. Het traditionele verenigingsleven staat onder druk. Zingen krijgt op scholen veel te weinig aandacht en dirigenten en andere professionals verdienen een betere positie in de koorwereld, ook als het gaat om scholing en educatie.

Voorlopig verandert er overigens nog niets in de dienstverlening, activiteiten en festivals van de drie bonden. Ze gaan 2023 gebruiken om te zien hoe ze een nieuwe organisatie inhoudelijk en organisatorisch kunnen inrichten. Lees hier verder


 
Winnaars BALK Kerstpakket 2022

De vocal groups SONAR, Stacked en Vocality zijn de winnaars van het BALK Kerstpakket 2022 dankzij hun mooie foto-inzendingen. Klik hieronder op de namen van deze groepen om de foto's te downloaden. 

 

Stacked koos voor het beeld van zelfbewuste, classy ladies (en die ene man...) op de bank in sfeervol rood, wit, zwart met hun jurken en pumps als handelsmerk. Vocality staat prachtig op de plaat met een sfeervolle opname in Dickensiaanse stijl tegen de achtergrond van paleis Het Loo. En de blije dames van SONAR stralen puur plezier uit na gedane zangarbeid: hun optreden tijdens het BALK TOPfestival op 15 oktober. We danken alle inzenders: we hebben genoten van jullie opnamen en van jullie verhalen. Ieder koor dat deelnam, ontvangt bovendien het boek Zang Pur Sang - zestig jaar lichte koormuziek in Nederland in de bus! Veel plezier ermee!


 
BALK Arrangeercafé met Tijs Krammer

Op zaterdag 4 maart 2023, van 11.00 tot 16.00 uur, vindt het eerste BALK Arrangeercafé plaats onder leiding van Tijs Krammer. Het is bedoeld voor dirigenten die zelf arrangementen maken voor koor, en op zoek zijn naar praktische tips en inspiratie.

 

Er zijn geen specifieke eisen wat betreft vooropleiding of kennis van muziektheorie. Per bijeenkomst is er plaats voor maximaal 15 deelnemers. Vooraf stuur je één eigen arrangement in (dit mag ook werk-in-uitvoering zijn), inclusief midi-file of mp3. De ingezonden arrangementen worden gedeeld met de andere deelnemers. Tijdens het Arrangeercafé worden ze doorgezongen, en voorzien van feedback en tips. 
De bijeenkomst vindt op 4 maart plaats in ZIMIHC Wittevrouwen in Utrecht. Deelname kost € 75,- (inclusief koffie/thee en lunch). Alle deelnemers ontvangen bovendien het door Tijs geschreven boek 'Arrangeren voor Koor en Vocal Group'. Aanmelden kan tot 25 februari via administratie@balknet.nl. Er staan ook nog Arrangeercafés in de planning voor 1 april en 10 juni, dan op andere locaties. Lees hier meer over het Arrangeercafé en Tijs Krammer. 


 
Nieuwe BALK-leden

BALK mag weer twee mooie leden bijschrijven. Van harte welkom. We zijn blij met jullie!

 

No Dubio uit Brummen (foto), opgericht in 2010, is een gemengd koor voor leden variërend in leeftijd van 18 tot 55 jaar. De gemiddelde leeftijd is 40 jaar. De leden komen uit de wijde omgeving van Brummen, Dieren en Zutphen. No Dubio is een ambitieus koor, bedoeld voor zangers en zangeressen die zin hebben in gezelligheid en 'jong zijn'. Dirigente is Ingrid Kuipers.

 

Kleintje BMT uit Schijndel, horend bij BMT Producties, is al 30 jaar dé ontwikkelplaats voor musicaltalent, met voorstellingen en cursussen voor jong en oud. In 2019 werd de jeugdgroep genomineerd voor de Amateur Musical Awards met Boe!F, de musical. De nieuwe, zelfgeschreven productie Maanmoppie staat voor 2023 op het programma. Bekijk hier een voorproefje op YouTube


 
BALK-festivals

De regiofestivals zijn achter de schermen al druk bezig met 2023. Volop beweging!

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal. Zoals gebruikelijk was dit festival - dat wordt gehouden op zaterdag 25 maart 2023 in het ICOON-theater in Amersfoort - in no-time volgeboekt met 16 groepen. Inschrijven is dus niet meer mogelijk.

 

BALK Festival Noord. De inschrijving voor de noordelijke editie - die plaatsvindt op zondag 16 april 2023 in De Lawei in Drachten - is nog open tot 8 januari. Er zijn 24 plekken beschikbaar voor koren boven de lijn Urk-Coevorden. Bij inschrijving worden eerst de BALK-leden op volgorde van aanmelding als deelnemer geplaatst. De organisatie is in handen van Solid Sound Pop Vocals uit Drachten. Aanmelden kan via dit Google-formulier.

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid. De Borgh in Zevenaar is de locatie voor dit festival op zaterdag 13 mei 2023. Het festival heeft 'One Hit Wonders' als thema. Een ééndagsvlieg zingen is bedoeld als inspiratie, maar niet verplicht. De inschrijving start op zaterdag 7 januari om 10.00 uur. Groepen uit de regio Zuid krijgen voorrang, eventueel wordt de line-up aangevuld met groepen uit andere regio's. Houd de website van 'Zuid' in de gaten voor nadere info. 

 

BALK Festival West. Heel fijn nieuws over dit festival: female vocal group SONAR uit Amsterdam (foto) neemt de organisatie over van Herman, Peter en Annemarie Klut. Het festival vindt plaats op zaterdag 3 juni 2023 in De Muze in Noordwijk.

 

BALK Festival Oost. Er is 'met potlood' een datum en een locatie voor het festival geprikt in het najaar van 2023. 


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK.

 

23-12-2022 - Kerstconcert Venrode Voices in Grote Kerk Venray

27-01-2023 - Studio Voices brengt 'Voorbij het donker' (foto)

10-03-2023 - Dubbelconcert MAZE en VOISZ in de Pieterskerk

17-03-2023 t/m 01-04-2023 - Zanggroep Kwint presenteert... Gebroken Liefde!


 
Lax Vox® Workshop 2.0

Bubbelen. Het lijkt zo simpel. Buisje in het water en blazen maar. Maar hoe kun je Lax Vox® - want zo heet de methode - het meest effectief inzetten om alles uit je stem te halen? Daarover gaat een workshop van Universal Voice die op 30 januari gehouden wordt in Amsterdam.

 

De workshop wordt verzorgd door 'bubbelautoriteit' Alberto ter Doest die de methode wetenschappelijk benadert. Je leert meer over de diameter van de tube, over de ideale frequente van het bubbelen en over de ideale diepte van de tube. 

Kijk hier voor alle info. 


 
Het Vocal Essence® zangmethode boek

Vocal Essence® is een zangmethode, ontwikkeld door Robin van Beek. Hij werkte acht jaar aan het ontwikkelen van de methode en legde die vast in het Vocal Essence® zangmethode boek. Van Beek: “Als je je instrument begrijpt, komt automatisch zelfvertrouwen en vrijheid. Laat je hart horen en je ziel zingen”. 

 

De methode richt zich op iedere zanger, of die nu beginnend, geoefend of professional is. Via QR-codes kan de lezer filmpjes bekijken en beluisteren die betrekking hebben op de plaatsing van klanken en op oefeningen. Bovendien besteedt het boek aandacht aan optredens, stress en stemonderhoud. Het boek is deze maand nog met 10% korting te bestellen via Vocal Center met de code KERST22BOEK!


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal