Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Energie
Nieuwsbrief januari 2023

Ga ervoor!
Ga ervoor!

De afgelopen maanden ging het in Nederland vaak over energie. En dan vooral over wat energie kost. Logisch: veel huishoudens werden zwaar getroffen door torenhoge gasprijzen. Ook de koorwereld kreeg ermee te maken: van repeteren in een koud repetitielokaal tot een hogere huurprijs voor de accommodatie.  

Nu hoeven we jullie niet te vertellen dat zingen een heleboel energie oplevert. Adrenaline. Een lach en een traan. Een goed gevoel. Saamhorigheid. Inspiratie. Genieten. Geraakt worden in het hart. Dat zagen we bij zoveel kerstconcerten die eindelijk weer volop konden plaatsvinden. En we zien het in het enthousiasme waarmee koren hun voorstellingen in de agenda van 2023 zetten. Heerlijk! Hou die energie vast en ga ervoor. Succes!   

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
BALK Arrangeercafé met Tijs Krammer

Op zaterdag 4 maart 2023, van 11.00 tot 16.00 uur, vindt het eerste BALK Arrangeercafé plaats onder leiding van Tijs Krammer. Het is bedoeld voor dirigenten die zelf arrangementen maken voor koor, en op zoek zijn naar praktische tips en inspiratie.

 

Er zijn geen specifieke eisen wat betreft vooropleiding of kennis van muziektheorie. Per bijeenkomst is er plaats voor maximaal 15 deelnemers. Vooraf stuur je één eigen arrangement in (dit mag ook werk-in-uitvoering zijn), inclusief midi-file of mp3. De ingezonden arrangementen worden gedeeld met de andere deelnemers. Tijdens het Arrangeercafé worden ze doorgezongen, en voorzien van feedback en tips. 
De bijeenkomst vindt op 4 maart plaats in ZIMIHC Wittevrouwen in Utrecht. Deelname kost € 75,- (inclusief koffie/thee en lunch). Alle deelnemers ontvangen bovendien het door Tijs geschreven boek 'Arrangeren voor Koor en Vocal Group'. Aanmelden kan tot 25 februari via administratie@balknet.nl. Er staan ook nog Arrangeercafés in de planning voor 1 april en 10 juni, dan op andere locaties. Lees hier meer over het Arrangeercafé en Tijs Krammer. 


 

Nieuwe BALK-leden
Nieuwe BALK-leden

BALK mag vier mooie leden bijschrijven. Van harte welkom!

 

Vrouwenkoor Vigorosa uit Alkmaar (foto) heeft 18 leden en staat al ruim 30 jaar onder professionele en bezielende leiding van Saskia Diel. Het repertoire omvat grotendeels wereldmuziek met uitstapjes naar andere genre’s. Saskia Diel heeft een voorkeur voor mooie en/of pregnante melodieën in vaak bijzondere toonsoorten. Extra dimensies ontstaan door de toevoeging van begeleidende en uitvoerende musici, waaronder vaste begeleider Geert Hoes.

 

Vocal Group Keychange uit het Zeeuwse ‘s-Heer Abtskerke heeft 16 leden. Het is een gezellige en enthousiaste groep dames. Ze zingen een gevarieerd repertoire in close harmony- en barbershopstijl met af en toe een uitstapje naar pop maar uitsluitend a cappella en 4-stemmig. Dirigente is Ineke Jasperse. 

 

Kleinkoor Beyers Naudé uit Leeuwarden bestaat uit 4 leerlingen uit de bovenbouw van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé en uit 4 oud-leerlingen van de school. Het repertoire is divers en omvat wereldmuziek, klassiek en popmuziek.

 

Balkankoor Zaedno komt ook al uit Leeuwarden. Het koor telt 18 leden en zingt meerstemmige liederen uit de Balkan en uit gebieden verder naar het oosten. 


 
BALK-festivals

De regiofestivals zijn achter de schermen al druk bezig met hun komende editie.

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal. Zoals gebruikelijk was dit festival - dat wordt gehouden op zaterdag 25 maart 2023 in het ICOON-theater in Amersfoort - in no-time volgeboekt met 16 groepen. Inschrijven is dus niet meer mogelijk.

 

BALK Festival Noord. De inschrijving voor 'Noord' - op zondag 16 april 2023 in De Lawei in Drachten - is inmiddels gesloten. Het festival is volgeboekt. De groepen uit Noord-Nederland die zich hebben aangemeld, hebben intussen een bevestiging van deelname gekregen. Binnenkort wordt bekend welke overige groepen eveneens kunnen deelnemen. 

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid. Voor 'Zuid' is de inschrijving gestart. op zaterdag 13 mei 2023 is 'One Hit Wonders' het thema in De Borgh in Zevenbergen. De eendagsvlieg dus! Het zingen van een One Hit Wonder is niet verplicht, maar je kunt er als koor wel de themaprijs mee winnen. Ga naar de website van 'Zuid' voor meer informatie. 

 

BALK Festival West. Heel fijn nieuws over dit festival: female vocal group SONAR uit Amsterdam (foto) neemt de organisatie over van Herman, Peter en Annemarie Klut. Het festival vindt plaats op zaterdag 3 juni 2023 in De Muze in Noordwijk.

 


 
BALK Festival Oost: kom op, wie durft?

BALK Festival Oost lichten we er even uit in deze nieuwsbrief. Want BALK daagt enthousiastelingen in Oost-Nederland uit om de schouders onder een nieuwe organisatie te zetten!

 

Door onvoorziene omstandigheden heeft de werkgroep in oprichting die de editie 2023 wilde organiseren, de werkzaamheden namelijk moeten staken. Daarom zijn we op zoek naar goede krachten die het festival - dat voor het laatst plaatsvond in 2019 - nieuw leven kunnen inblazen. 'Oost' was altijd zeer succesvol. Zuur dus dat deze regio het al zo lang zonder zijn festival moet doen.

De regiofestivals van BALK worden georganiseerd door zelfstandige werkgroepen. Vaak komen die voort uit koren die ‘hun’ festival een warm hart toe dragen. Ze stellen een programma op met een begroting, waarna BALK het festival financieel ondersteunt en waar nodig zorgt voor administratieve ondersteuning vanuit het BALK Bureau (zoals werving, facturering en PR). Is het iets voor jou? Lees dan hier verder.


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK.

 

11-02-2023 t/m 12-02-2023 - Theaterkoor Music for All presenteert De Geduldsteen

17-02-2023 - Duo-concert Bladgoud en Fluitenkruid (foto)

18-02-2023 t/m 17-03-2023 - Vocal group Close-Up Klinkt! viermaal

10-03-2023 t/m 12-01-2023 - Servus komt met eigen musical: Creüsa

10-03-2023 - Dubbelconcert MAZE en VOISZ in de Pieterskerk

11-03-2023 - Eigenwijz zingt in Triade, Den Helder

17-03-2023 t/m 01-04-2023 - Zanggroep Kwint presenteert... Gebroken Liefde!

26-03-2023 - Vocal group LEF viert 5-jarig bestaan met 'Chasing Dreams'

23-09-2023 t/m 24-09-2023 - Muziektheater Apeldoorn zet Oklahoma op de planken


 
De Fondspot

Je wil als koor een bijzondere voorstelling maken of een project op poten zetten. En daar heb je instrumenten, materialen of menskracht voor nodig. Goed, er zijn allerlei fondsen, subsidieregelingen en andere vormen van steun. Maar het is soms lastig om uit te vinden bij wie of waar je moet zijn. Bovendien: het aanvragen ervan, het beheer van de middelen en de verantwoording achteraf kost heel veel tijd.

Hilda Baptist van 'De Fondspot' kan je vereniging of stichting helpen. Ze weet de weg naar de juiste potjes en fondsen en verzorgt de aanvraag. Kijk op www.defondspot.nl voor meer informatie.


 
2022: ietsje minder groepen, meer zangers

Het ledenaantal van BALK is in 2022 ietsje gedaald maar ook gestegen. Hoe dat zit? Ten opzichte van januari 2022 telt BALK een jaar later enkele groepen minder als lid.

Maar als we kijken naar het aantal individuele zangers dat de koren nu samen hebben, zien we een stijging van ruim 300 zangers. Dat betekent dat de gemiddelde koorgrootte in 2022 bij BALK wat is toegenomen. 

Het zijn geen opzienbarende schommelingen. Maar het toont wel aan dat de interesse voor het lidmaatschap van BALK stevig verankerd is in de lichte koormuziek en het amateurmuziektheater. 


 

Festivals: leerzaam en vaak een heel mooi uitstapje!
Festivals: leerzaam en vaak een heel mooi uitstapje!

Niet alleen BALK heeft zijn festivals, er zijn er natuurlijk veel meer. En wat is er nu leuker dan een dagje met je koor op stap te gaan en deel te nemen in een heel andere regio dan waar je normaal gesproken zingt. Zie en hoor andere koren. Leer van ze. Doe nieuwe ideeën op.

Bovendien werk je aan de binding in je koor én maak je samen nieuwe verhalen. Misschien zit er wel een buitenlands tripje in. Op de festivalpagina van BALK vind je een aantal suggesties. Van Leeuwarden tot Kerkrade, en van Ierland (foto) tot Zweden. 

Mis je een mooi festival in het overzicht? Geef het door via redactie@balknet.nl.


 
Zojuist verschenen: Theaterbelevingen

Na 50 jaar vrijwilligerswerk bij GOOG (Gelders Opera- en Operette Gezelschap) vond Tineke Ouwendijk het tijd om te stoppen, maar óók om de belevenissen bij het gezelschap op te schrijven. Resultaat: het boek 'Theaterbelevingen'. Daarin blikt Tineke Ouwendijk terug op de operaproducties van GOOG die ze onder meer als secretaris, voorzitter en productieleider heeft meegemaakt. Ook de diverse televisieoptredens en figuraties die GOOG verzorgde, komen aan bod. 

De opbrengst van het boek gaat naar het KWF: Tineke verloor drie broers en drie zussen die aan kanker overleden. Inmiddels is ze zelf ook getroffen door de ziekte maar dankzij een levensverlengende kuur voelt ze zich goed. Het boek kost € 19,95 (excl. verzendkosten) en is te bestellen via tinekeouwendijk@planet.nl.


 
Aflevering 2 van 'Een en al Koor' staat online

De tweede aflevering van de podcastserie Een en al Koor is verschenen. Titel: 'It takes a choir to raise a child'. 

 

In deze aflevering gaat podcastmaker Gerard van den Berg in gesprek met jonge koorzangers, dirigenten en andere belangrijke spelers over de vraag hoe we de liefde voor koorzang door kunnen geven aan volgende generaties. Welke initiatieven zijn er op dit gebied? 

De podcast - een samenwerking van Koornetwerk Nederland en Nederlands Kamerkoor - is te vinden op de bekende podcastplatforms en op de website van Koornetwerk Nederland.


 

Summer Camps 2023 van New York Voices
Summer Camps 2023 van New York Voices

Er komen weer twee Summer Camps aan van de gerenommeerde a cappella vocal jazzgroep New York Voices. Gedurende 6 dagen leer je alle facetten kennen van vocal jazz, op welk niveau je ook zingt. Deelnemers worden geplaatst in ensembles die elk worden geleid door een lid van New York Voices: Kim Nazarian, Lauren Kinhan, Darmon Meader of Peter Eldridge. 

Het eerste Summer Camp vindt plaats aan de Western Michigan University van 31 juli tot 6 augustus. Wil je liever wat dichter bij huis blijven dan kun je terecht in het Duitse Marktoberdorf in Beieren van 20 tot 26 augustus.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal