Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Feel the spirit!!!
Nieuwsbrief februari 2023
Kippenvel

Het borrelt, gist en het bruist. Scroll maar door deze nieuwsbrief. Aanmelden hier. Inschrijven daar. Een bomvolle agenda, festivals die met veel energie in de steigers zijn gezet, projecten en documentaires. En dan komt de EO voor de zomer ook nog eens met Zing!, een televisieprogramma waarin een zoektocht naar de 'beste' zanggroep van Nederland centraal staat. Je kunt je groep nog aanmelden.

Één kanttekening. De mensheid heeft de ontembare drang om overal de beste, sterkste of slimste in te zijn. Ook tijdens onze BALK-festivals kun je je altijd wel ergens mee onderscheiden. Maar wees eerlijk, de adrenaline die vrijkomt als jullie koor dat ene prachtige akkoord weet neer te zetten... Het hart dat een sprongetje maakt, dat kippenvel... Dat is toch waar het écht om gaat?  

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
BALK-festivals

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal in samenwerking met Amateurkunst 033 wordt gehouden op zaterdag 25 maart 2023 in het ICOON-theater in Amersfoort. De programmering is geheel rond. De optredens van de 16 deelnemende groepen (waaronder aansprekende namen!) beginnen om 12.30 uur. Rond 21.30 is de laatste groep klaar met zingen. Kijk voor alle info op: www.vocaalcentraal.nl.   

 

BALK Festival Noord. De inschrijving voor 'Noord' - op zondag 16 april 2023 in De Lawei in Drachten - is inmiddels gesloten. Het festival is volgeboekt. De groepen uit Noord-Nederland die zich hebben aangemeld, hebben intussen een bevestiging van deelname gekregen.

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid. Voor 'Zuid' is de inschrijving gestart. Op zaterdag 13 mei 2023 is 'One Hit Wonders' het thema in De Borgh in Zevenbergen. De eendagsvlieg dus! Het zingen van een One Hit Wonder is niet verplicht, maar je kunt er als koor wel de themaprijs mee winnen. Ga naar de website van 'Zuid' voor meer informatie. 


 
Uitgelicht: BALK Festival West, inschrijving geopend

Deze maand lichten we BALK Festival West uit. Want het festival - op zaterdag 3 juni in theater De Muze in Noordwijk aan Zee - vernieuwt. Én: de inschrijving is geopend! Aanmelden kan tot 15 maart. 

 

BALK Festival West wordt voor het eerst georganiseerd door female a cappellagroep SONAR uit Amsterdam. Met behoud van het goede voeren ze wat veranderingen door. Dit keer treden de deelnemende koren één keer op tijdens het ochtendprogramma. Er wordt steeds door vier groepen tegelijkertijd ingezongen, zodat de overige koren op dat moment voor een gevulde zaal zorgen tijdens elk optreden. Het publiek kan via een online applicatie constructieve feedback geven zodat de Dappere Dodo niet alleen een aanmoedigingsprijs maar ook een publieksprijs wordt.

Met een lunch op het Noordwijkse strand en een nieuw middagprogramma waarbij koren samen een arrangement kunnen instuderen, waait de frisse wind niet alleen aan zee maar ook in De Muze. Verder is er een workshop en een optreden van East Dock Voices, de winnaars van 2022. Alle informatie staat in deze eerste nieuwsbrief van BALK Festival West. Of ga direct naar het aanmeldingsformulier


 

Doe 's gek: word Balkenier!
Doe 's gek: word Balkenier!

Zingen op het podium voor publiek: dat zijn de krenten in de pap voor elke zanggroep. En die wil BALK graag delen door er verslag van te doen. Dus doe 's gek: word Balkenier!

 

Balkeniers zijn zangliefhebbers die voor BALK op pad willen om de BALK-festivals of (na voorafgaand overleg) andere concerten en optredens te bezoeken. Je beschrijft je bevindingen, hoogtepunten, opbouwende kritiek en persoonlijke noten in een kort verslag dat geplaatst wordt op de website en socials van BALK. Uiteraard vergoedt BALK je reiskosten en de entree. Oh, en geen zorg: als Balkenier hoef je echt geen professioneel schrijftalent te zijn. Het gaat erom dat je je ervaringen, opmerkingen en observaties als zangliefhebber weet over te brengen. Meer weten? Lees hier verder of mail: administratie@balknet.nl


 
Save the date: online Muziektheatercafé op 19 april

Op woensdag 19 april om 20.00 uur is er weer een online Muziektheatercafé van BALK en Grand Circle. Tijdens die bijeenkomsten worden specifieke thema's besproken die van belang zijn voor groepen die actief zijn in het amateurmuziektheater: musical, operette en opera.

Aan het programma van de avond wordt nog druk gesleuteld. In de nieuwsbrief van maart gaan we daar nader op in.


 
Nieuw BALK-lid: Pulze

BALK mag weer een mooi en jong koor bijschrijven als lid. Van harte welkom!

 

Pulze is een a cappella studentenkoor uit Amsterdam met momenteel circa 20 leden. Het is er voor ambitieuze en gemotiveerde zangers en zangeressen. Pulze zingt vernieuwende, groovy pop arrangementen. Van Fleetwood Mac, Lianne la Havas en The Beatles tot uitstapjes naar jazz en wereldmuziek. Dirigent is Mark Hilgenkamp (foto).


 
CantaRode: meezingen met Rutter's 'Feel The Spirit'

Altijd al eens mooie spirituals willen zingen? Grijp je kans en doe op donderdag 18 mei mee aan het CantaRode Meezing Project 2023, onderdeel van CantaRode Internationaal Koorfestival in Kerkrade.

 

'Feel The Spirit' is een compositie voor mezzosopraan, koor en orkest van de bekende Engelse componist John Rutter. Daarin verwerkt hij zeven spirituals: Joshua fit the battle of Jericho, Steal Away, I Got a Robe, Sometimes I Feel Like a Motherless Child, Every time I feel the Spirit, Deep River en When the Sains Go Marching In. Repetities en uitvoering staan onder leiding van de Amerikaanse topdirigent Brady Allred.

De repetities vinden plaats op 17 en 18 mei in de Aula Minor van abdij Rolduc. De uitvoering is eveneens op 18 mei in Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade. Deelname kost € 65,-, inclusief digitale partituren en lunch op 18 mei. Kijk hier voor meer informatie. (Foto: beeld van CantaRode 2022)


 
The Big Sing komt eraan

Van 1 tot 9 juli is er weer The Big Sing. De opvolger van de vroegere Koorbiënnale vindt opnieuw plaats op diverse locaties in Haarlem en Amsterdam. Het programma omvat vocale hoogstandjes, internationale gezelschappen, grootschalige en theatrale voorstellingen. Daarnaast zijn er intiemere verrassende optredens in beide steden. 

Ook het populaire onderdeel Hofjesconcerten (zie foto van Melle Meivogel) ontbreekt niet. Amateurkoren en vocale ensembles uit het hele land laten zich horen in de bijzondere hofjes in het centrum van Haarlem. Door de rustige en intieme uitstraling ontstaat daar altijd een unieke sfeer voor bezoekers én zangers. Koren die willen deelnemen aan de Hofjesconcerten kunnen zich tot 1 april aanmelden. Voor algemene info over The Big Sing kun je hier terecht.


 
Inschrijven voor Frisia Cantat

De regio Noord van KCZB, collegabond van BALK en samenwerkingspartner, organiseert op 14 oktober een nieuwe editie van festival Frisia Cantat. Na Ameland in 2022 (foto) vindt het evenement dit jaar plaats in vier kerken in Sneek. 

 

Deelnemende koren worden welkom geheten in de Martinikerk, en verzorgen tijdens de dag twee keer een optreden van 20 minuten. 

Aanmelden kan tot en met 31 maart 2023. Er is een maximum aan het aantal groepen, deelname vindt plaats op volgorde van aanmelding. Wel houdt de organisatie rekening met een zekere diversiteit aan koorsoorten. Kijk hier voor meer informatie over Frisia Cantat.


 
Documentaire I Speak No Dutch

Op YouTube is een mooie, korte documentaire te zien over het project I Speak No Dutch. Dat was vorige zomer ingebed in het Leading Voices-festival in Utrecht. De Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales liet een projectkoor bijna letterlijk zijn 'tekeningen zingen' op basis van improvisaties.

Op zijn beurt inspireerde dat Amorales tot een kunstwerk in de publieke ruimte in opdracht van de Stichting Kunst in het Stationsgebied (KUS). Het project werd 'getrokken' door ZIMIHC podium voor amateurkunst. Rohan Poldervaart Music leverde muzikale en pedagogische adviezen. De documentaire is hier te zien.


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK.

 

08-03-2023 t/m 17-03-2023 - Vocal group Close-Up Klinkt! treedt op

10-03-2023 t/m 12-01-2023 - Servus komt met eigen musical: Creüsa

10-03-2023 - Dubbelconcert MAZE en VOISZ in de Pieterskerk

11-03-2023 t/m 22-04-2023 - Jubileumconcerten El Pio Popvocals

11-03-2023 t/m 12-03-2023 - Cantiamo presenteert de operette 'Das Land des Lächelns' (foto)

11-03-2023 - Eigenwijz zingt in Triade, Den Helder

17-03-2023 t/m 01-04-2023 - Zanggroep Kwint presenteert... Gebroken Liefde!

25-03-2023 t/m 26-03-2023 - Musicalevent Starlight Boulevard & Abrona

26-03-2023 - Vocal group LEF viert 5-jarig bestaan met 'Chasing Dreams'

01-04-2023 - Out There!: duoconcert van SONAR en Pitch Control

21-04-2023 t/m 22-04-2023 - EDOG brengt 3 Musketiers de Musical naar Diemen

22-04-2023 - Gouds Muziektheater en Excelsior presenteren De Mislukte Maestro

23-09-2023 t/m 24-09-2023 - Muziektheater Apeldoorn zet Oklahoma op de planken

 


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal