Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Beweging
Nieuwsbrief april 2023
Educatie

Op 27 maart overleed Wim de Bie. Direct daarna ontstond er op de sociale media een meer dan terechte lawine aan filmpjes en fragmenten van Van Kooten & De Bie. Waarbij werd opgemerkt dat De Bie, naast briljant taalkunstenaar en satiricus, een fantastische zanger was. Ooit nam hij de rol op zich van Jürgen Baumwolle die als wereldberoemde klassieke tenor (zie het filmpje op YouTube, moet een keer kunnen bij BALK) een masterclass verzorgt aan ene Hubert van Krimpen. 'Een enorme eer om door zo'n autoriteit in de grond gestampt te worden', concludeert die achteraf.

Gelukkig gaat het er bij masterclasses in werkelijkheid heel wat blijmoediger aan toe. Dat hopen we bij BALK in het najaar te laten zien. We kunnen er nog niets over verklappen maar achter de schermen werken we aan iets heel moois. Educatie heeft altijd hoog in het vaandel gestaan bij BALK en onze nieuwe artistiek directeur Rohan Poldervaart - zie het grote nieuws hieronder - gaat daar zeker de nadruk op leggen. We zijn heel blij met zijn komst!

 

Jan van Deursen, webredacteur BALK


 
Rohan Poldervaart: artistiek leider BALK TOPfestival en BALK

Rohan Poldervaart is sinds 1 april 2023 artistiek directeur van het BALK TOPfestival en van de Stichting BALK. In die rollen gaat hij nauw samenwerken met Ramon van den Boom, bureaucoördinator van BALK. Zo komt er een sterk duo aan het roer van BALK te staan.

 

Rohan Poldervaart is van huis uit koordirigent, docent koorleiding en koordirectie, begeleider in creatieve maakprocessen en geeft artistiek leiding aan diverse projecten in de lichte koormuziek. Vanuit deze expertise kent hij BALK en het BALK TOPfestival als geen ander. Hij won het festival in 2019 als dirigent van The BasZment. BALK ziet in Rohan Poldervaart een energieke motivator en inspirator op de inhoud van de lichte koormuziek. Lees hier verder.


 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal feestelijk als vanouds
Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal feestelijk als vanouds

Regiofestival Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal - in samenwerking met Amateurkunst033 - was op 25 maart feestelijk als vanouds. Met oude bekenden, maar ook met een splinternieuw gezelschap als Jazzmatazz (zie foto, van Michael Gornig). Het festival kent geen competitie-opzet maar toch was er een prijs te vergeven: de Witte Roos voor het beste Nederlandstalige lied dat ten gehore werd gebracht. Die ging naar Vocal Group Utrecht dat in het ICOON-theater in Amersfoort voor het eerst onder leiding stond van Marije Peters. Het koor bracht een mooie uitvoering van Merols 'Vol' ten gehore. Het evenement verliep vlekkeloos en leverde de organisatie veel complimenten op. Zoals dat van Harry Juch, bariton bij Juice Vocal Band: "Wat een fantastisch (!) festival hebben jullie neergezet. Goede organisatie, relaxte sfeer, prachtige optredens. Ontzettend bedankt voor de goede zorgen op geluidsgebied. Met alle tijd om op te bouwen en te soundchecken, konden we ons stressloos voorbereiden. Super!" 

Lees hier een recensie van Thomas Hessels over Vocaal Centraal. Fotograaf Michael Gornig bracht het festival weer uitgebreid in beeld. Hier kun je nagenieten (Facebooklink). Gebruiken jullie zijn foto's op socials of website? Vermeld dan zijn naam erbij!


 
Uitgelicht: BALK Festival Noord

BALK is blij dat 'Noord' voor het eerst sinds 2018 weer kan plaatsvinden. Dat gebeurt op zondag 16 april 2023 in De Lawei in Drachten en weer met Solid Sound Pop Vocals als organiserende groep.

 

Er treden 24 groepen op met in totaal zo'n 500 zangers, verdeeld over de Rutger Hauer-zaal en de Kleine Zaal. Juryleden zijn Alinda Talsma, Dennis Dronkers, Mathieu Vulto en Ruben Smits. Zij geven geen punten maar leveren feedback met tips voor wat nóg beter kan. De presentatie is in handen van Lucienne Meinsma en Pedro Verhoeckx.

De optredens beginnen om 10.00 uur, het festival wordt afgesloten om 17.00 uur. In de pauze is een gastoptreden van The Frisian Harmonizers, een barbershopkoor uit Leeuwarden, dat samen met de koren het lied Under de Stjerren gaat uitvoeren onder leiding van Dennis Dronkers. Bovendien zijn er drie interessante workshops onder leiding van Akke Bosma, Hans Kaldeway en Marysa Dijkstra.

Publiek is natuurlijk ook van harte welkom. Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar voor 5 euro (contante betaling) of via een QR-code. Hier vind je alle informatie en de links naar de nieuwsbrieven van de organisatie. En hier kun je het blokkenschema bekijken


 
Overige BALK-festivals

BALK Festival West vindt plaats op zaterdag 3 juni in theater De Muze in Noordwijk aan Zee. Tijdens het festival, georganiseerd door female a cappellagroep SONAR uit Amsterdam, treden 's ochtends 14 groepen voor elkaar op in beide muziekzalen van het theater. In de middag ligt de focus op samen zingen en gaan koren zoveel mogelijk met elkaar aan de slag. Een aantal groepen werkt dan aan verschillende arrangementen onder leiding van Marlous Luiten en Mark Hilgenkamp, of met Jirre Stoutjesdijk en Sven Keet. Andere groepen volgen een workshop groove bij zanger en drummer Freek Koopmans of een workshop podiumpresentatie van theatermaker en dramadocent Marieke van Dijk. De workshops monden uit in een afsluitend optreden, waardoor iedereen nog een keer op het podium staat. De dag wordt afgesloten door East Dock Voices, Dappere Dodowinnaar in 2022, met een uitgebreide borrel met een crazy piano. Er is nog één plek voor een koor, en daarnaast kunnen zangers zich zelfstandig aanmelden voor het middagprogramma. Interesse? Mail naar vera.spaans@gmail.com

 

De Fendert Zingt/BALK Festival Zuid verplaatst. Het festival, dat oorspronkelijk zou plaatsvinden op 13 mei a.s., is verplaatst naar zaterdag 25 mei 2024. Ga naar de website van 'Zuid' voor meer informatie. 


 
Save the date: online Muziektheatercafé op 19 april

Je kunt je nu aanmelden voor het vierde online Muziektheatercafé van BALK en Grand Circle op woensdag 19 april 2023. Het is bestemd voor besturen en leden van muziektheater- en musicalgroepen, en voor andere geïnteresseerden. Deelname is gratis. 

 

Op 19 april worden onderwerpen besproken waar groepen in musical, operette en opera tegenaan lopen in de post-coronaperiode:

  • hoe ga je om met oplopende kosten door inflatie zoals techniek, gebruik ruimten?
  • we zien veel wijzigingen in besturen; hoe ga je als groep om met deze wisselingen en waar kunnen nieuwe bestuursleden terecht voor advies, bijvoorbeeld over rechten?
  • hoe ga je om met een tekort aan zangers (mannen), en wat betekent dit voor de dynamiek?

Tijdens de interactieve bijeenkomst onder leiding van moderator Hilde Kauffman (bestuurslid van BALK) is er veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen. De meeting begint op 19 april om 20.00 uur. Je kunt je hier aanmelden. Zie ook: www.balknet.nl.

 


 
Koornetwerk Nederland heeft een Kwartiermaker Jeugd

Sinds medio februari 2023 is Irene Willems aan de slag als Kwartiermaker Kinder- en Jeugdkoorzang bij Koornetwerk Nederland. Irene pakt op wat er afgelopen tijd al in gang gezet is, werkt aan de ontwikkeling van een netwerk dat aan de slag kan voor de jeugd én aan concrete activiteiten.

Haar opdracht vloeit voor uit het Herstel- en Toekomstplan van Koornetwerk Nederland waarin de samen zingende jeugd een belangrijk speerpunt is. Volgens Irene moet zang op de basisschool een veel prominentere plaats krijgen. “Daarom gaan we nog beter aanhaken bij Meer Muziek in de Klas. Maar er zijn ook mooie kansen ná school. Je kunt kinderen dan op een ontspannen manier met zingen bezig laten zijn, met muziekspelletjes en zingen in combinatie met dans. Samen Zingen 2.0 noem ik het. Bovendien ontzorg je de ouders en bespaar je ze de BSO. Als dat geen win-win is…” Lees hier verder.


 
Nieuwe BALK-leden

Gorinchem Gospel Company (foto) is opgericht in mei 2022 en heeft zo'n 30 zangers en zangeressen. Het repertoire bestaat uit black gospel. Gorinchem Gospel Company is als eerste buitenlandse ‘tak’ van Gospel Explosion Noorwegen gestart door Chris Ouweneel. De groep staat onder muzikale leiding van Joshua Feijen en Chris Ouweneel. 

 

Brokekoor is een gezellig vrouwenkoor uit het Groningse Westerbroek. Het is opgericht in 2005, en kwam destijds voort uit 'De Vraauwluu'. Dirigente is - sinds september 2009 - Ninke Ballema. Wekelijks wordt er op de dinsdagavond gerepeteerd. Momenteel bestaat het koor uit zo'n 28 leden, onderverdeeld in sopranen, mezzosopranen en alten. 

 

Zanggroep Open Noot uit Best bestaat ruim 3,5 jaar en telt 11 leden. De groep repeteert in een verzorgingshuis en begint elke repetitie met samenzang van enkele liedjes met de bewoners. Het repertoire loopt uiteen van 'Het Dorp' tot 'Rollercoaster' of 'Let's Twist Again'. 


 
Agenda

In de komende tijd staan onder meer de volgende uitvoeringen in de kooragenda. Voor een uitgebreide beschrijving per concert ga je naar de website van BALK.

Jullie concert ook in de agenda? Dat kan. Volg dan wel onze spelregels. Die vind je hier

 

nog t/m 22-04-2023 - Jubileumconcerten El Pio Popvocals

15-04-2023 t/m 16-04-2023 - Kwasi Kloos zingt 'Liefde kent vele wegen'

21-04-2023 t/m 22-04-2023 - EDOG brengt 3 Musketiers de Musical

22-04-2023 - Tutti Frutti 'Gooit 't eruit' (foto)

22-04-2023 t/m 23-04-2023 - Poly Hymnia speelt Cavalleria Rusticana

22-04-2023 - Gouds Muziektheater en Excelsior: De Mislukte Maestro

23-04-2023 - Zondagmiddagconcert Popkoor Vocal Invention

06-05-2023 t/m 10-06-2023 - Dekoor tourt in de theaters met 'Losbreken'

19-05-2023 - SON met operetteconcert naar het Duitse Bad Sachsa

24-05-2023 t/m 27-05-2023 - Sempre Sereno speelt Fiddler On The Roof

02-06-2023 - Tutti Frutti: voorjaarsconcert van Decibel Hattem

23-09-2023 t/m 24-09-2023 - Muziektheater Apeldoorn brengt Oklahoma


 
Inschrijven voor de zomerse Ward Swingle Cursus

De Ward Swingle Cursus is een zomercursus voor dirigenten die zich willen ontwikkelen in vocal pop en jazz.

 

Onder leiding van Tijs Krammer en Ruben Smits werk je vijf dagen lang intensief aan je vaardigheden als dirigent in vocal pop en jazz. Er zijn dagelijks wisselende workshops in de diverse onderwerpen van koorleiding.

 

Er is plaats voor maximaal 24 dirigenten zodat er veel ruimte is voor individuele feedback en er met elkaar twee a cappella vocal groups gevormd kunnen worden. Voor studenten geldt een speciaal studententarief.  De Ward Swingle Cursus vindt plaats van 24 t/m 28 juli in het Akoesticum (bij station Ede-Wageningen). Zie: www.wardswinglecursus.nl


 
Zingen op de grachten van Leeuwarden

De Stichting Praamvaren Leeuwarden organiseert dit jaar - vanwege het 15-jarig bestaan - een aantal gratis goodwill jubileumvaarten voor muziekgezelschappen en koren in de maanden mei tot en met augustus.

 

Als deelnemende groep zing je al varend op een elektrisch aangedreven praampodium over de grachten van Leeuwarden. Het is de bedoeling dat de gezelschappen de Friese, Nederlandse - of bij voorkeur ook - een andere cultuur uitdragen. Deelnemers krijgen geen gage maar bijvoorbeeld beginnende groepen kunnen zo wel aan hun naamsbekendheid werken. Daarnaast is het natuurlijk een mooi idee voor een 'kooruitje'. Zie voor meer informatie: https://www.rondvaarten-leeuwarden.nl/.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal