Sociale veiligheid

Welke maatregelen zijn er nodig om de sociale veiligheid binnen de amateurkunstsector goed te regelen? 
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel

Op deze pagina vind je tips en kennis over de preventie en aanpak van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. 

Ongewenst gedrag komt helaas ook voor in de culturele sector. Uit de Monitor Amateurkunst 2023 (LKCA) kwam naar voren dat 18% van de ondervraagde amateurkunstenaars in het jaar voorafgaand aan de monitor in meer of mindere mate te maken had met ongewenst gedrag. Deze cijfers maken duidelijk dat er een urgentie is voor een goede aanpak van grensoverschrijdend gedrag binnen de amateurkunst, schrijft ook onderzoeker Arno Neele.

Vanuit de amateurkunstsector komen gelukkig nog niet veel meldingen naar buiten. Dat betekent niet dat alle deelnemers en beoefenaars ook daadwerkelijk altijd sociale veiligheid ervaren. Het is belangrijk om daar in jouw sector of organisatie aandacht aan te besteden. 

Maak werk van sociale veiligheid binnen jouw organisatie

Met de informatie op deze pagina willen we organisaties en mensen helpen die met of voor de amateurkunst werken. Maar ook voor amateurkunstgroepen of beoefenaars kan de informatie waardevol zijn. Het bevat basisinformatie, tools en links naar andere sites en organisaties.  

Ongewenst en grensoverschrijdend gedrag 

De term ‘grensoverschrijdend gedrag’ is heel breed. Vaak wordt als eerste gedacht aan ongewenste seksuele intimiteit, maar grensoverschrijdend gedrag is ruimer dan dat. Ook zaken als pesten en buitensluiten, racistische of seksistische ‘grapjes’, discriminatie en intimidatie vallen daaronder. Elke vorm van gedrag of toenadering die door iemand als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren, kan gezien worden als ongewenst en grensoverschrijdend gedrag.  

Suggesties of vragen?

Heb je naar aanleiding van de informatie op deze pagina suggesties of vragen? Stel ze ons! Piet Roorda (pietroorda@lkca.nl) en Matthijs Beerepoot (MatthijsBeerepoot@lkca.nl).

Vond je dit artikel interessant?

Gemiddelde 4 / 5. totaal 1

Reageer (je reactie verschijnt na goedkeuring, vanwege spam)

Reacties (1)
Lex 20-01-2024

Ik heb persoonlijk intimiderend en ontoegankelijk gedrag ervaren van onze dirigent jegens mijzelf én mijn vrouw die als gast aanwezig was tijdens een concert. Dit artikel biedt diverse aanknopingspunten om de kans op herhaling te verkleinen

reageer
Piet Roorda 23-01-2024

Hartelijk dank voor de reactie en vervelend om te horen dat je met grensoverschrijdend gedrag te maken hebt gehad. Het gesprek erover aan (kunnen) gaan is dan wezenlijk. Als dat moeilijk is, kan soms een amateurkunstkoepel of provinciale organisatie voor amateurkunst daarbij helpen of een vertrouwens(contact)persoon. In de muziek zijn de KNMO en Koornetwerk Nederland actief met nog een aantal andere bonden. Fijn om te lezen dat het artikel goede aanknopingspunten bevat voor verbetering.

reageer
Praat verder over dit onderwerp met deze expert(s):
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Piet Roorda (hij/hem/zijn)
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
pietroorda@lkca.nl
030 711 51 31
Matthijs Beerepoot
Matthijs Beerepoot
Functie: Specialist Cultuurparticipatie
Expertise: verenigingen
matthijsbeerepoot@lkca.nl
030 711 51 84
Bekijk alle experts
Bijgewerkt op:
Gepubliceerd:
Deel dit artikel