Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
In het moment zijn
Nieuwsbrief april 2019
Performen

Ik vind het belangrijk dat ik, als directeur van BALK, weet wat het is om in een groep te zingen. Van jongs af aan heb ik gezongen. Begonnen op de koorschool in Haarlem als 8-jarig jochie, groeide ik later door naar mijn conservatoriumtijd in Den Haag. Daar stortte ik me volledig op het dirigeren en raakte het zingen op de achtergrond.

Twee jaar geleden zette ik mijn stembanden weer aan het werk: in Vocal Group Buzzz uit Haarlem. En hoewel ik het niet kan laten om muzikaal de leiding te nemen tijdens de repetitie, is het toch de bedoeling dat ik gewoon één van de zangers ben tijdens onze optredens. Vorige week stonden we op BALK Festival Centraal in Amersfoort. Volle zaal. En mensen, ik was even echt in het moment. Performen. Wat is dát toch leuk.

 

Pepijn Lagerwey
directeur BALK


 
BALK Inside

Nieuwe BALK-leden

 

Vocaal Theater Group UniCorno uit Grootebroek richt zich op semi-klassieke muziek, bij voorkeur in een theatrale setting. De groep werd opgericht in 2015. De uitvoeringen vinden zoveel mogelijk plaats met eigen solisten en een eigen mise-en-scène.


Zanggroep Quo Vadis in Luyksgestel is een dameskoor onder leiding van Riet Heesterbeek. In 2020 viert de groep het 45-jarig bestaan en dat wordt gevierd met een groot jubileumconcert. Nieuwe leden zijn overigens van harte welkom! Repeteren: op de woensdagavond.

 

Jane Do is een all female vocal group uit Den Haag waarin zes jonge vrouwen met verschillende muzikale achtergronden elkaar een half jaar geleden vonden om hun passie voor zingen te vieren. 

 

Thank You For The Music is een project van de Protestantse Gemeente Emmeloord, uitgevoerd door zo'n 100 enthousiaste zangers, zangeressen, solisten, band, schimmenspelers en strijkerskwintet.


 
BALK Festivals

Record aantal inschrijvingen voor BALK TOPfestival 2019

De belangstelling voor het BALK TOPfestival - op 9 november 2019 in De Doelen in Rotterdam - overtreft de stoutste verwachtingen. Een record aantal koren schreef zich in. De selectiecommissie van onafhankelijke deskundigen gaat het nog heel moeilijk krijgen om de definitieve line-up van het festival 'rond' te krijgen. Op 1 juni wordt bekend welke koren zullen deelnemen aan het BALK TOPfestival 2019. Lees meer

 

BALK Festival West

De 13e jaargang van BALK Festival West vindt op 18 mei plaats in 'De Muze' in Noordwijk. De inschrijving is gesloten en het programma is zo goed als rond. Elke groep treedt twee keer op met een programma van 20 minuten. De ‘dapperste’ groep gaat met een uniek wisselbeeldje, de Dappere Dodo, naar huis. BALK Festival West kent ook speciale gasten: jeugdkoor Zinge! Teens treedt op! Ga voor alle informatie naar de site van BALK Festival West.

 

De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid

Stormy Weather? Mr. Blue Sky? It's Raining Men? Grote kans dat deze liedjes te horen zijn tijdens de 16e editie van De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid op 15 juni. Thema is namelijk 'het weer' en de deelnemende groepen is gevraagd om, waar mogelijk, in ieder geval een lied te brengen waarin het stormt, regent of sneeuwt. Inschrijving is nog mogelijk! Het festival vindt plaats in De Borgh in Zevenbergen. Lees er alles over op de site van De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid.


 
BALK Educatie

Dirigent Licht Vocaal start in september 2019

Stichting BALK organiseert vanaf september 2019 weer de opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV). Deelnemende dirigenten krijgen les in o.a. dirigeertechniek, muziekgeschiedenis, repetitietechniek, repertoirekennis, partituurspel, analyse en stemvorming. De opleiding is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten met ruime ervaring in de lichte muziek, voor conservatoriumstudenten en voor musici die een conservatoriumstudie hebben afgerond en zich verder willen ontwikkelen in de lichte vocale muziek. De opleiding vindt plaats op 21 zaterdagen van september 2019 tot juni 2020. DLV is een door KunstKeur erkende opleiding. Cursusleider is Tijs Krammer. 

Vragen? Mail Léontine van Duin: administratie@balknet.nl. Of kijk hier


 
Cursussen, workshops, publicaties en meer...

It's Always A Pussycat – een zanger als koordirigent’ - Edward Caswell

Edward Caswell dirigeert een koor zoals hij zingt en vindt dat een goede koordirigent ook een zangdocent is. De titel van het boek verwijst naar het beroemde gebaar van de Schotse zanglerares Patricia Macmahon die de lucht streelt om te laten zien hoe je een toon aanzet. Caswell beschrijft hoe hij die 'Pussycat' hanteert bij de koren waar hij mee werkt. Het resultaat is volgens hem onmiddellijk hoorbaar: open en vrij. Het boek bevat notenvoorbeelden en twee complete partituren voor koor a cappella. 

'It's Always A Pussycat - een zanger als koordirigent', 140 pagina's, €17,50 (ook als epub/iBook €7,90). Bestellen: leporello.vrijeboeken.com of de (online) boekhandel.

 

Ward Swingle Cursus

Van 22 t/m 26 juli 2019 wordt voor de tweede keer de Ward Swingle Cursus gehouden, een zomerweek voor dirigenten in de lichte muziek. De cursus is bedoeld voor studenten aan het conservatorium en personen die
al zo’n studie hebben afgerond, maar ook voor gevorderde amateurs die flinke ervaring hebben als koordirigent. Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer slagtechniek, repeteren, inzingen, repertoirekennis en arrangeren. De cursus, onder leiding van docenten Tijs Krammer en Ruben Smits, heeft plaats voor zo’n vijfentwintig deelnemers. Cursuslocatie is het Akoesticum in Ede. Voor inschrijvingen en alle informatie: www.wardswinglecursus.nl.

 

Corsicaanse polyfonie  

Corsica staat bekend om de polyfone zang. De zangers - het zijn altijd mannen - communiceren in samenklanken. Stijgende en dalende glissandi vormen de bruggen tussen de verschillende akkoorden. Op zondag 12 mei verzorgt docente Tatiana Lina een open workshop in Corsicaanse polyfonie in het Friese Wyns. Dat gebeurt op initiatief van Wereldkoor Dekoor in Leeuwarden. Deelname kost €60,-. Er is plaats voor maximaal 5 zangers per stemgroep (tenor, bariton, bas). Meer informatie en/of inschrijven:

www.wereldkoor-dekoor.nl.


 
Documentaire over Alkmaars Prachtkoor

Het Alkmaars PrachtKoor vierde in 2018 het 10-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan is een documentaire op dvd verschenen over dit bijzondere koor voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Het Alkmaars Prachtkoor bestaat inmiddels uit 30 leden. Het jubileum werd vorig jaar groots gevierd met jubileumoptreden en -feest in de Alkmaarse schouwburg. Bovendien mocht het koor het Knoopgala 2018 openen in Carré. 

 

De documentaire over het Alkmaars Prachtkoor (52 minuten) is te bestellen door een mailtje te sturen aan apk@alkmaarsprachtkoor.nl. Voor nog meer info, filmpjes en foto's zie www.alkmaarsprachtkoor.nl.


 
Odes in de wolken met Francis

Als muziektheatergroep of koor wil je stappen maken. Door workshops en masterclasses te volgen, bijvoorbeeld. Bij Operettevereniging Odes in Den Haag strikten ze niemand minder dan Francis van Broekhuizen.

 

De Rotterdamse sopraan is bij het grote publiek bekend van het televisieprogramma Maestro maar als solist zong ze rollen bij talloze operagezelschappen. “Haar humor in combinatie met haar Rotterdamse nuchterheid leverde een prachtig feestje op”, zo blikt Gerard Bruggeling van Odes terug. “Onze stemmen klonken aan het eind van de avond een stuk voller. Ze leerde ons nog beter naar elkaar te luisteren. Geweldig wat Francis in een paar uurtjes al weet te bereiken. En dan sloot ze ook nog af met een volle lach en haar levensmotto: ‘Bij twijfel HARD zingen’."


 
isla pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Opgave muziekgebruik BumaStemra iets vertraagd

BumaStemra benadert elk jaar steekproefsgewijs een aantal koren met de vraag om opgave te doen van de uitgevoerde muziek. De opgaven van die koren worden gebruikt om te kunnen berekenen hoe het geld van de auteursrechtenafdracht (die BALK centraal verzorgt voor haar leden) verdeeld moet worden over de schrijvers van de mooie liedjes die we met z'n allen zingen.

 

Dit jaar is BumaStemra wat later met de vraag om die opgave, van 2018 in dit geval. Dat heeft te maken met de invoering van een nieuwe website/portal. BumaStemra verwacht dat die deze maand online komt. De mailing volgt dan spoedig. Overigens kunnen groepen dan meteen ook (per week of per maand) opgave doen over het lopende jaar 2019. Het systeem onthoudt de opgave die dus ook steeds aangevuld kan worden.

 

BumaStemra heeft trouwens een speciale app om setlijsten van uitgevoerde nummers bij te houden, zowel voor iOS als Android. Zie hier voor alle informatie en een instructievideo over het gebruik van die app.


 
Momenten van verbondenheid bij BALK Festival Vocaal Centraal

'Het was op 30 maart moeilijk kiezen tussen buiten genieten van die zonnige lentedag, of binnen snoepen van die prachtige line-up van zestien vocale groepen bij BALK Festival Vocaal Centraal', aldus 'onze' Thomas Hessels.

 

Hij koos 'toch maar' voor het festival. Thomas kreeg er geen spijt van: hij zag de momenten van verbondenheid met het publiek - waar hij altijd naar op zoek is - bij tal van groepen die zich presenteerden in het Amersfoortse Icoontheater.

 

Lees de terugblik van Thomas op de website van BALK.


 
Welk BALK-lid wordt Club van het Jaar 2019?

Hoe gaaf zou dat zijn: een lid van BALK dat Club van het Jaar 2019 wordt? Het zou zomaar kunnen. Want BALK heeft prachtige kandidaten in huis. Schrijf je koor of muziektheatergroep dus vooral in. Dat kan tot en met 13 mei 2019.

 

De verkiezing tot Club van het Jaar 2019 vindt plaats in twee categorieën: sport en cultuur. En daar komt BALK natuurlijk in beeld. Zet je club in de schijnwerpers en win - naast de nationale titel - een masterclass naar keuze van een expert én een professionele promotiefilm. En dan hebben we het nog niet eens over alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht die je gaat scoren. Lees verder.


 
Agenda

Uitvoering bezoeken? Zie onze concertagenda. Je kunt - onder meer - terecht bij:

 

12-04-2019 t/m 08-06-2019 - Concert - The Junction tourt met Every Breath We Take, de liedjes van Sting

13-04-2019 - Concert - Mixed up: dubbelconcert COIG Project & Priscilla and the Daltons

14-04-2019 - Concert - Muusika! Dubbelconcert in Jorwert

18-05-2019 - Concert - Vocal Group Utrecht met S L E E P in Parnassos

22-05-2019 t/m 25-05-2019 - Musical - Sempre Sereno brengt Broadway-musical Side Show

26-05-2019 - Concert - Lenteconcert N.O.G. en Vitaal

 

Zie je jullie concert ook graag opgenomen in onze agenda? Stuur dan een zo compleet mogelijke tekst en beeldmateriaal naar redactie@balknet.nl (geen pdf's).


 
BALK op Facebook

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Like dan de BALK Facebookpagina!

 

Daarmee ben je vaker dan eens per maand aangesloten op berichten van BALK. Op Facebook plaatsen we regelmatig interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.