Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Wie volgt?
Nieuwsbrief mei 2019
Ontwikkelen

Wat is er leuker dan jezelf constant blijven ontwikkelen? In een tijd van een leven lang leren, een tijd ook waarin alles steeds vloeibaarder wordt, is persoonlijke ontwikkeling enorm belangrijk. Wist je dat 70% van de kinderen die nu het basisonderwijs volgen, opgeleid zullen worden voor beroepen die nu nog niet bestaan? En dat is nog maar een voorzichtige schatting.

Als BALK willen we ondersteunen. En dan natuurlijk op het gebied van muziektheater en lichte vocale muziek. Daarom starten we in september 2019 weer de opleiding Dirigent Licht Vocaal. Die heeft in de loop der jaren zijn waarde bewezen. Want heel veel dirigenten van groepen die nu bij BALK zijn aangesloten, hebben deze opleiding gedaan. Wie volgt?

 

Pepijn Lagerwey
directeur BALK


 
BALK Inside

Nieuwe BALK-leden

 

BALK mag weer heel uiteenlopende groepen in haar midden begroeten. Van harte welkom allemaal!

 

Musicalgroep Papillon uit Middelburg bestaat uit een kleine 30 leden. De groep zingt voornamelijk medley's uit bekende en minder bekende musicals. In het voorjaar van 2020 staat 'Liefs uit Londen' op het programma, een musical met de nummers van BLØF.

 

Musical Producties Gaanderen komt oorsponkelijk voort uit kinderkoor de G-Sleuteltjes. Inmiddels kent het gezelschap 3 groepen (naast de G-Sleuteltjes ook G-Mineur en G-Majeur) met in totaal bijna 100 leden. In 1991 werd definitief de overstap naar musical gemaakt.

 

Popkoor Alive in Zoetermeer is pas in dit voorjaar van 2019 opgericht. Onder leiding van dirigent Bart de Jong repeteert het koor op de dinsdagavond in een - meestal - vierstemmige bezetting. 

 

Seniorenkoor Vivace in het Gelderse Westervoort bestaat al bijna 25 jaar en telt een kleine 40 leden. De groep staat onder leiding van dirigent/pianist Caspar van der Vinne.


 
BALK Festivals

BALK TOPfestival: de spanning loopt op...

De spanning loopt op in korenland. Want op 1 juni wordt bekend welke koren zijn uitverkoren voor deelname aan het BALK TOPfestival, op 9 november in De Doelen in Rotterdam. Hebben jullie je aangemeld? En zweten jullie al peentjes? Terecht, zeker nu ook nog bekend is geworden dat de winnaar van het TOPfestival zich rechtstreeks kwalificeert voor de Champions Competitie van de World Choir Games 2020 in Vlaanderen (zie verderop in deze nieuwsbrief). Op 1 juni, klokslag 00.00 uur, verschijnt de deelnemerslijst op www.balktopfestival.nl. Tot dan: sterkte met de zenuwen!

 

BALK Festival West

In Noordwijk zijn ze er helemaal klaar voor. In theater De Muze zijn op zaterdag 18 mei liefst 19 koren van de partij. Inzet, naast een hoop lol, is de Dappere Dodo voor die groep die zich het meest dapper toont: met een speciaal lied, een gedurfde regie, humor, een eigen arrangement, een eigen tekst of met bijzondere kleding. De winnaar krijgt bovendien een cheque van €250,-, te besteden aan een cursus of workshop. Speciale gasten zijn SONAR, de winnaars van 2017, en jeugdkoor Zinge!Teens dat een pauze-optreden verzorgt. isla® pastilles is aanwezig met speciale 'inzinghoekjes'. Alle informatie staat op de site van BALK Festival West.  

 

De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid

13 koren zijn op zaterdag 15 juni te zien en te horen in De Borgh in Zevenbergen. Wat voor weer het die dag ook wordt, het zal een veelbezongen thema worden: de deelnemende koren is gevraagd om één lied te wijden aan zon, regen, sneeuw, storm of donder en bliksem. Julliette Dumoré verzorgt drie maal een workshop zangtechniek waarin zij de deelnemers langs allerlei zangtechnieken loodst die bruikbaar zijn bij het zingen van vocale pop- en jazzmuziek. Over het festival is alle info te vinden op De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid


 
Winnaar BALK TOPfestival mag direct naar World Choir Games

Het winnende koor van het BALK TOPfestival plaatst zich direct voor de Champions Competition van de World Choir Games 2020 in Vlaanderen.

 

De World Choir Games (WCG) worden wel gezien als de 'Olympische Spelen' van het koorzingen. De elfde editie wordt volgend jaar, van 5 tot 15 juli, gehouden in Antwerpen en Gent.

 

De organisatie van de WCG heeft contact gezocht met BALK voor samenwerking en de inzet van expertise achter de schermen van het festival. Onlangs was er een eerste overleg in Antwerpen (zie foto). Aanwezig bij het overleg waren Koenraad de Meulder, Erik Demarbaix en Lieselotte Goessens namens World Choir Games Vlaanderen, Hilbrand Adema (koorconsulent Nederland), Johan Rooze (Interkultur Duitsland) en Léontine van Duin en Pepijn Lagerwey namens BALK. Lees verder.


 
BALK Educatie

Dirigent Licht Vocaal

De docenten zijn bekend, de 21 zaterdagen gepland. En dus kun je je vanaf nu inschrijven voor de opleiding Dirigent Licht Vocaal van BALK. Die wordt gehouden tussen oktober 2019 en juni 2020. Cursusleider Tijs Krammer, zangdocent Marieke Snijders en docent Hans van den Brand verzorgen de opleiding. Onderwerpen die aan bod komen zijn dirigeertechniek, geschiedenis en stijlen, repetitietechniek, zangmethodiek en koorvorming, programmeren en plannen, arrangeren en de sociale kant van het vak. Daarnaast train je in elke les drie basisvaardigheden: gehoortraining, dirigeertechniek en partituurspel. Ook praktica en een korte stage bij een toonaangevend koor maken deel uit van Dirigent Licht Vocaal. Bij afronding krijgen de deelnemers een diploma waaraan adviestarieven van Koornetwerk Nederland zijn verbonden. Voor meer informatie: www.dirigentlichtvocaal.nl. Inschrijven is mogelijk tot 1 september 2019 via de link naar het Google-inschrijfformulier, vermeld op de website van BALK: www.balknet.nl.


 
BALK zoekt een bestuurslid en dat is dus écht heel leuk werk!

BALK heeft een vacature voor een algemeen bestuurslid. Dat is een prachtige plek om groepen in amateurmuziektheater en de lichte koormuziek te ondersteunen. Meedenken over het algemene beleid maar ook over onze dienstverlening aan de ruim 600 groepen die lid zijn van BALK. Ideeën lanceren voor festivals, cursussen of workshops. Deel uitmaken van een uitgebreid netwerk in de Nederlandse koorwereld. En onderdeel zijn van een - al zeggen we het zelf - hele leuke club mensen.

Het kost je ongeveer 1 à 2 uur per week en gemiddeld vergader je zo'n vijf keer per jaar in de omgeving Utrecht/Amersfoort. De functie is onbezoldigd maar je ontvangt natuurlijk wel vacatiegeld. De ervaring die je opdoet bij BALK is onbetaalbaar. Dus heb je affiniteit met amateurmuziektheater en lichte koormuziek? En ben je een 'visie- en ideeënmens'? Stuur een mail aan Thomas Hessels, bestuurslid én vis in het BALK-water: thomas.hessels@planet.nl.


 
Agenda

Zin in een uitvoering? Keus genoeg. Zie voor meer informatie over onderstaande uitvoeringen de agenda op de BALK-site.

 

t/m 08-06-2019 - Concert - The Junction tourt 'met Sting'

t/m 26-05-2019 - Opera - Hollands Diep brengt De Synode - Polderkoorts in de Lage Landen

11-05-2019 - Concert - Voorjaarsconcert theaterkoor Voice Box en Orkestvereniging Amersfoort

18-05-2019 - Concert - Vocal Group Utrecht met S L E E P in Parnassos

19-05-2019 - Operette - Operetteconcert Het Feest der Herkenning in De Lievekamp

22-05-2019 t/m 25-05-2019 - Musical - Sempre Sereno brengt Broadway-musical Side Show

26-05-2019 - Concert - Lenteconcert N.O.G. en Vitaal

09-06-2019 - Concert - Divina brengt KRACHT in Austerlitz

15-06-2019 - Concert - Coro Encanto komt met zwoel, zomers en zinderend programma

16-06-2019 - Concert - Jubileumconcert Leeuwenhart met 'special guests'

23-06-2019 t/m 29-06-2019 Concert - Jubileumshows Prove It in Austerlitz en Leersum


 
De Toekomst van een Verleden: bijzonder koor- en herdenkingsproject

'De Toekomst van een Verleden' is een bijzonder koor- en herdenkingsproject over 75 jaar vrede, vrijheid en verzoening. Daaraan doen Duitse en Nederlandse koorzangers mee. De werving daarvoor is onlangs gestart. De uitvoeringen vinden mei 2020 plaats in de Theaterkerk Bemmel.

 

Duitse en Nederlandse koorzangers gaan tussen september 2019 en mei 2020 bouwen aan een muzikale brug. Het wordt een publieksvoorstelling met een crossover tussen pop, kleinkunst en klassieke muziek, ondersteund door poëzie en beeldende kunst. Inschrijven kan tot 1 juli 2019.

Het project 'De Toekomst van een Verleden' wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland en medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

 

Lees hier meer, of ga direct naar www.detoekomstvaneenverleden.nl.


 
isla pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Cursussen, workshops en meer...

Opleidingen Vocal Leadership en Vocal Leadership in de klas
In september 2019 opent de part-time opleiding van Vocal Leadership aan Conservatorium Codarts in Rotterdam de deuren voor nieuwe deelnemers. In twee jaar tijd krijgen de studenten gedurende 12 intensieve lange weekenden de tools om zich te ontwikkelen tot een inspirerende en innovatieve koordirigent.
Er is ook een opleiding Vocal Leadership in de klas, specifiek voor muziekdocenten in het basis- en voortgezet onderwijs. Deze studenten nemen gedurende 1 jaar aan 6 weekenden deel. Aanmelden kan tot zaterdag 1 september. Het eerste weekend start op 4 oktober. Info: www.vocalleadership.nl.

Workshop Beatbox en Zangimprovisatie

Iets totaal nieuws proberen met je stem. Voelen hoe je een andere invulling kunt geven aan bekende songs. De Portugese zanger/gitarist Pedro Matos laat je op een andere manier naar liederen kijken en luisteren. De combinatie van improvisatie en het gebruik van diverse stemmogelijkheden geeft een extra dimensie aan de interpretatie van een muziekstuk.

De workshop vindt plaats op zaterdag 22 juni 2019 van 13.00 tot 17.00 uur in Poppodium Volt in Sittard. Deelnamekosten: €20,- (koren die zich inschrijven met een minimumdeelname van 4 leden krijgen 25% korting). Aanmelden kan via deze link. Koren kunnen zich aanmelden door een mail te sturen aan maurice.daemen@dedomijnen.nl.

 

Dirigentenatelier van Stichting Maestro

Stichting Maestro houdt op 22 juni 2019 de ‘Move & Groove’ workshop 'The Intelligent Choir' van Don Henken. Je leert er hoe je zonder bladmuziek toch lekker samen muziek kunt maken aan de hand van werkvormen als Circle song, Vocal Painting en Solmisatie. De bijeenkomst vindt plaats in Factorium Podiumkunsten in Tilburg. Kosten: €37,50 (inclusief koffie/thee). Je kunt je hier inschrijven.


 
Nieuw vlog: Samen Zingen

Samen Zingen is de naam van het nieuwe vlog van Marlous Luiten. Ze is zangcoach, koorleider, muzikant, theatermaakster en zangeres. Elke twee weken laat ze op YouTube zien wat meerstemmig zingen - en dus sámen zingen - met je doet. Marlous gaat ook vloggen vanaf de BALK-festivals, om te beginnen bij Balk Festival West 2019 op 18 mei! Bekijk hier de eerste afleveringen van haar vlog.


 
Dag van de Stem

Toegegeven, het is erg kort dag. Maar wie weet kun je er nog bij zijn: de Dag van de Stem die morgen, 11 mei dus, gehouden wordt in de ECI Cultuurfabriek in Roermond.

 

De Dag van de Stem biedt een veelheid van informatie over onderwerpen die allemaal met de stem en het zingen te maken hebben. 'Stem en Stemming' is dit jaar het thema. Zo is er een presentatie over wat (gezamenlijk) zingen met je hersenen doet (“Zin in zingen”), maar ook een over de relatie tussen stress en je stem (“Stem en Stress”). Beide presentaties worden zowel 's ochtends als 's middags gegeven, zijn interactief en vrij toegankelijk. Tussen deze presentaties in vinden (muzikale) optredens plaats. Lees meer. 


 
BALK op Facebook

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Like dan de BALK Facebookpagina!

 

Daarmee ben je vaker dan eens per maand aangesloten op berichten van BALK. Op Facebook plaatsen we regelmatig interessante posts. Volg ons en je leest mee met de uit-tips, nieuwtjes en oproepen die we met onze volgers delen. Je volgt ons eenvoudig door op 'Vind ik leuk' te klikken op onze pagina www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal.