Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Het mes snijdt aan vele kanten
Nieuwsbrief februari 2020
Hé man, kun je zingen?!

Mannen vinden voor je koor, het blijft een probleem. Zo ook bij mijn eigen Vocal Group Buzzz uit Haarlem. In een bezetting van idealiter negen vrouwen en zes mannen heb je de vrouwen zo gevonden. Maar die zes mannen... dat is veel lastiger. En dus had de ledenwerfcommissie bedacht om stickers te maken met de tekst: Hé man, kun je zingen?! Die werden op strategische plekken in onze hometown geplakt.

Drie maanden bleef het stil, maar ineens kwam de ene na de andere man. Onder hen: Twan, 27 jaar. Met grunten in een band als zijn grote hobby. Hij had de sticker nu een paar keer gezien en dacht maar eens langs te komen. Thuis zong hij wel eens Eefje de Visser in de badkamer, was het verhaal. We ontdekten samen een prachtige hoogte en vonden een zeer muzikale jongen. Twan bleek ook nog eens een toffe peer te zijn. En zo volgden er meer. Veel meer. We mochten kiezen uit velen. Hoe geweldig. De club is nu bijna compleet. Dat we nu alleen nog één lage bas zoeken, zal herkenbaar zijn voor velen en mag de pret niet drukken. Disclaimer: dit is géén vrijbrief voor wildplakken ;-)


Pepijn Lagerwey, directeur BALK


 
BALK Inside

Toe maar, weer 10 groepen die lid werden van BALK. Wees welkom! 

 

Capella con Sensus (foto: Mark Uwland, www.mimial.nl) uit Utrecht is een vocaal ensemble met 8 tot 12 gevorderde zangers. Ze zingen toegankelijke muziek voor mensen die zelf niet zo snel naar een concert (kunnen) komen luisteren, maar wel van muziek willen genieten. Het repertoire gaat van Purcell tot The Beatles.

 

La Poko (Larens Pop Koor) bestaat uit 45 enthousiaste dames die elke maandagavond repeteren onder leiding van dirigente Ineke Agaart en pianist Jan Jaap Nuiver. Zowel Engels- als Nederlandstalige nummers staan op het repertoire. 

 

Het CVZI - Charles Vermeer Zanginstituut noemt zich de grootste particuliere zangschool van Nederland. CVZI heeft verschillende koren onder haar dak op diverse locaties in Zuid-Holland die samen meer dan 200 zangers en zangeressen tellen. Het instituut verzorgt ook zanglessen, workshops en doet aan close harmony.

 

Moving Voices uit Maassluis (25 leden), een swingkoor naar Amerikaans voorbeeld, zingt de meest uiteenlopende hits. Van Shocking Blue tot eigentijdse artiesten als George Ezra en Pharrell Williams. In kleinere samenstelling staan ook cabaretliedjes op het repertoire.

 

Xing Rocks uit Dordrecht is simpelweg een verzameling rockers en podiumbeesten. Het repertoire omvat Foo Fighters, Pink Floyd, Queen, Evanescence, Within Temptation, Disturbed, Guns N' Roses en Pearl Jam. Het koor behaalde de halve finale van Holland's Got Talent 2017.

 

The New Amsterdam Gospel Group houdt van gospel, jazz, soul en R&B. Het koor wordt geleid door Anne Brattinga & Beth Aggett van Singing Circle. Jurre Thuijs is pianist.

 

Voor Schut uit Sneek is de status van gezelligheidskoor alléén, wel ontgroeid. Het damespopkoor zingt nu vier-, vijf- of zelfs achtstemmig. De naam van het koor verwijst naar wijkgebouw De Schuttersheuvel waar de dames repeteren.

 

Scampolo is een gemengd koor uit Tilburg met zo'n 40 leden. Het koor, opgericht in 1978, repeteert serieus maar de vriendschap en saamhorigheid zijn zeker zo belangrijk. Peter Ligthart is de dirigent.

 

Popkoor Popkorn komt uit Nijverdal. Het is een gemengd koor met zo'n 40 leden dat dit jaar het 25-jarig bestaan viert. Popkorn repeteert elke woensdagavond in Hellendoorn onder leiding van Freek Engelbarts. 

 

Beau4 is een vierstemmige vocal group uit Den Bosch en omstreken. Heleen, Ineke, Nicole en Suzanne zingen bestaande en veelal zelf gearrangeerde close harmony en jazzy popsongs. 


 
BALK Festivals

Vocaal Centraal - BALK Festival Centraal

De eerste uit de reeks regionale BALK-festivals in 2020 komt er nu snel aan: op zaterdag 14 maart 2020 is het zo ver. De voorbereidingen zijn in volle gang. Zo is de dagplanning met de optredens van de 16 koren het het ICOON-theater in Amersfoort rond. Het rooster en alle andere informatie - binnenkort ook over de workshops - is hier in te zien. 

 

BALK Festival Noord

BALK Festival Noord is terug, en wel op 22 maart 2020 in Theater De Lawei in Drachten. Ook hier geldt dat inschrijving niet meer mogelijk is. Meer weten? Klik hier

 

De Fendert Zingt - BALK Festival Zuid

Thema van BALK Festival Zuid, op zaterdag 18 april 2020 in De Borgh in Zevenbergen, is 'The Roaring Twenties'. Inschrijven is nog mogelijk. Het festival biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Meer info en een inschrijvingsformulier vind je op De Fendert Zingt.

 

BALK Festival West

BALK Festival West, in Theater De Muze in Noordwijk aan Zee, vindt plaats op de dag van het Eurovisie Songfestival, zaterdag 16 mei. Het staat dan ook in het teken van de grote broer in Rotterdam. Er zijn 18 groepen geselecteerd voor deelname. Meta Stevens, Marlous Luiten, Hans Timmer en Paul Michel Tijssen zijn de juryleden. Zie de website van BALK Festival West voor meer informatie. 


BALK Festival Oost

Dit festival vindt plaats op 6 februari 2021 (datum nog onder voorbehoud). Plaats van handeling is als vanouds de DRU-fabriek in Ulft. Een gloednieuw organisatiecomité is al begonnen om het festival in de steigers te zetten. Kijk hier voor meer informatie.

 

BALK TOPfestival 2021

Het volgende BALK TOPfestival vindt plaats op zaterdag 6 november 2021. Het fijne van elektronische agenda's is dat je zo'n datum nu al kunt vastleggen en 'blocken'. Doen dus. 


 
Ook bericht gehad van FEMU?

Heeft jullie koor ook bericht gehad van FEMU, de Federatie van Muziekauteurs en -Uitgeverijen?


Momenteel benadert FEMU individuele koren om een licentie af te sluiten voor het additioneel kopiëren van bladmuziek. In 2019 kon je via BALK nog met korting zo'n FEMU-licentie krijgen. In 2020 biedt BALK deze service niet meer omdat de licentie naar de mening van BALK te duur is en vaak ook niet nodig.

 

Wat is dan ons advies voor nu? Kijk eerst of je een FEMU-licentie nodig hebt. Als je je bladmuziek legaal hebt aangeschaft en niet digitaal (op tablets bijvoorbeeld) gebruikt, dan hoef je geen FEMU-licentie af te sluiten. Ook als je de bladmuziek via internet hebt gekocht, zit je goed. Kijk op www.balknet.nl voor gedetailleerde informatie.

BALK is bezig om samen met andere korenbonden tot betere afspraken met FEMU te komen. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, berichten we daarover via deze nieuwsbrief. Heb je specifieke vragen, neem dan contact op met het BALK-bureau.


 
isla® pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Agenda

Zie voor meer informatie over onderstaande uitvoeringen de agenda op de BALK-site.

 

15-02-2020 - Duketown Ladies naar Heerewaarden in Concert

01-03-2020 - Voorjaarsconcert Tous les Oiseaux d’Europe (foto: Martine Lesterhuis)

06-03-2020 t/m 27-03-2020 - Vocal Group Stim: nog vier uitvoeringen van LEF

14-03-2020 - Bladgoud viert eerste lustrum

14-03-2020 t/m 15-03-2020 - Theaterconcerten Bloom in teken van '75 jaar Vrijheid'

22-03-2020 - Mixed Up: dubbelconcert van Còig en Priscilla & The Daltons

26-03-2020 t/m 29-03-2020 - Starlight Boulevard brengt Pippin, De Musical op de planken

27-03-2020 t/m 05-04-2020 - Musical Voices viert 40-jarig bestaan met vier jubileumshows

28-03-2020 t/m 29-03-2020 - Popkoor O Jee komt met muzikale roadtrip Stars@Route66

28-03-2020 - Fmajeur7 brengt 'Een Beestachtig Concert'


 
Laat je inspireren tijdens de Koornet Werkdag!

Op vrijdag 28 februari organiseert Koornetwerk Nederland weer haar jaarlijkse, gratis toegankelijke Koornet Werkdag. Die vindt plaats in het Akoesticum in Ede en is bedoeld voor koorbesturen en -professionals. Er zijn boeiende en verhelderende lezingen, workshops en discussies over actuele onderwerpen die de Nederlandse koorsector bezighouden.

Zo hoor je wat er gebeurt met de BUMA-bijdrage, is er informatie over dirigententarieven en krijg je tips voor het slim werven van leden voor je koor. Legaal arrangeren en de rol van (gemeentelijke) cultuurcoaches komen eveneens aan bod.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.koornetwerk.nl.  


 
Overdagkoren en zorgcentra: iedereen blij

Er komen steeds meer 'overdagkoren'. En als die koren dan ook nog repeteren in zorgcentra, snijdt het mes aan vele kanten, zo vindt Meindert Bosklopper.

Zelf leidt hij vijf overdagkoren in Friesland waarmee hij oefent in gemeenschappelijke ruimtes met de bewoners en hun familie als publiek. Hij ziet reuring, blijdschap en verbinding. Met die spruitjeslucht valt het reuze mee en dat karretje op de zandweg komt ook al niet meer voorbij. 'Er wordt geswingd en gezongen als een tierelier'. 

Lees het gastblog van Meindert Bosklopper op www.balknet.nl


 
Zingend een miljoen bomen planten

Componisten Merlijn Twaalfhoven en Imre Ploeg willen 1000 zangers en zangeressen samenbrengen om een muzikaal bos te planten. Het is de bedoeling dat elk van die 1000 zangers zich laat sponsoren voor een bedrag waarmee ze ieder 1000 bomen kunnen planten. Dat kan in het eigen dorp maar ook in de Amazone of in Afrika. Het initiatief vindt plaats onder de vlag van The Turn Club.

Daarnaast willen Twaalfhoven en Ploeg koren stimuleren om in het donker of bij kaarslicht te zingen tijdens Earth Hour op 28 maart. Wereldwijd staan mensen dan stil bij de gevolgen van klimaatverandering. The Turn Club kan koren ondersteunen bij de pr voor een uitvoering. Alle informatie lees je op de website van The Turn Club.


 
Cursussen, workshops, publicaties

Zuid-Afrikaanse zang in de voorjaarsvakantie

Zuid-Afrikaans zingen én swingen... Het kan tijdens de voorjaarsvakantie (van 23 tot en met 27 februari) in Utrecht. Onder leiding van zanger en docent Bongani Magatyana (foto) uit Kaapstad leer je allerlei swingende, meerstemmige liederen in verschillende talen: Tsonga, Xhosa, Zulu en Sotho. Leren gaat op de authentieke manier: op het gehoor. De voorjaarscursus is voor vrouwen én mannen met liefst enige koorervaring en een toonvaste zangstem. Deelname kost €200,-. Klik hier voor meer informatie en aanmeldingen. 

 

Workshop Programmeren en Repertoire

Hoe bepaal je wat goed en geschikt repertoire is voor je koor? Welke stukken zijn aantrekkelijk, haalbaar en uitdagend? Wat kan je koor al wel, en wat nog niet? En hoe kun je daarin repertoire gebruiken? Aan de hand van een aantal parameters maak je een ‘scan’ van je koor; die helpt je om gericht te programmeren. Deze workshopdag van de Dirigentenwerkplaats wordt gehouden op 18 april in Utrecht. Het is er één uit een serie van vier. Voor meer informatie: www.dirigentenwerkplaats.nl.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal