Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Draadjes en netwerken
Nieuwsbrief april 2020
Verbondenheid

Dit is niet een peptalk. Geen positief praatje dat begint met: het zijn gekke tijden. Want we leven in een heel onzekere periode waarin ook mijn omgeving is getroffen door corona. Verschillende mensen zijn ziek en inmiddels zijn er helaas ook mensen overleden. Verder ben ik thuisonderwijzer van 3 kinderen op 3 verschillende scholen met 3 verschillende methoden. Veel van mijn werk dat ik naast BALK doe, is weggevallen. De inkomsten lijken steeds meer op te drogen.

Toch voel ik meer verbondenheid dan ooit. Met mijn gezin, met mijn vrienden en met mijn collega’s. Niet fysiek, maar met een draadje. Een LAN-draadje. Mijn netwerk is letterlijk uitgebreid sinds de corona Nederland binnenkwam. Ik voel me verbonden met heel veel mensen over de hele wereld die ik daarvoor nog niet kende. Ook mensen die in eerste instantie bang waren om online te gaan en daar hun weg te zoeken. Online repetities, online meetings met collega’s, online videobellen met vrienden, online improviseren...
En wil jij dat nou ook, maar lukt het je om de één of andere reden niet? Stuur me dan een mailtje, dan proberen we er samen uit te komen.

 

Pepijn Lagerwey

directeur@balknet.nl  


 
Van grote schrik naar adrenaline

Eerst was er de grote schrik, daarna de reflectie en vervolgens de adrenaline. De weerslag daarvan is mooi na te lezen in de drie langere artikelen die BALK de afgelopen weken op zijn website zette.

 

Natuurlijk, het blijft een nare tijd. Als koor, vocal group en muziektheatergezelschap wil je bij elkaar zijn. Samen zingen, samen lachen, samen iets neerzetten. En na afloop dat pintje pakken. In dat licht is het eigenlijk ongelooflijk hoe de muziekwereld zich na de aanvankelijke verbijstering kon herpakken. Twee maanden geleden hadden we nog nauwelijks gehoord van online repetities, nu zijn ze zo vanzelfsprekend als Ab Osterhaus in een talkshow.

 

Alhoewel BALK... nu ook weer niet overdrijven. Het kost nog steeds best wat inspanning om het voor elkaar te krijgen. Maar gaandeweg slagen we daar steeds beter in. Hoe? Nou, daarover - en over allerlei andere online initiatieven - gingen die artikelen. Boordevol tips, verwijzingen en voorbeelden. Lees ze hier nog eens rustig na!

 

* Hoe de koorwereld reageert op de stilte tijdens de coronastorm

* Samenzang kun je vergeten maar ZOOM biedt genoeg andere leuke dingen voor de mensen

* Samen zingen is nu vooral samen zijn

 


 
Alle nieuwe data BALK-festivals bekend

De regionale BALK-festivals die dit voorjaar zouden plaatsvinden, hebben inmiddels een nieuwe datum verderop in dit jaar gekregen. Alleen BALK Festival West wordt verschoven naar 2021. 


BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: zaterdag 19 september 2020, De Borgh, Zevenbergen

Thema van BALK Festival Zuid is 'The Roaring Twenties' (zie foto). Inschrijven is nog mogelijk. Het festival biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Meer info en een inschrijfformulier vind je op De Fendert Zingt.

 

BALK Festival Noord: zondag 1 november, De Lawei, Drachten

Aan BALK Festival Noord doen maximaal 24 koren mee. Twee koren die zouden deelnemen aan de oorspronkelijke editie van 22 maart, lieten weten er op 1 november niet bij te kunnen zijn. Voor die twee plekken wordt de inschrijving tenzijnertijd heropend. Klik hier voor meer informatie.

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 14 november 2020, ICOONtheater, Amersfoort

Dit festival biedt plaats aan maximaal 16 groepen. Volg hier het nieuws over Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal.

 

BALK Festival Oost: zaterdag 6 februari 2021, DRU Fabriek, Ulft

Een gloednieuw organisatiecomité zet het festival in de steigers. Er kunnen 24 groepen deelnemen die elk maximaal 25 minuten kunnen zingen. Aanmelden is al mogelijk via de website van BALK Festival Oost. Daarnaast komen er workshops in de zogenaamde B.Oost Werkplaats.

 

BALK Festival West: zaterdag 15 mei 2021, De Muze, Noordwijk aan Zee 

Dit festival heeft besloten de editie in zijn geheel te verplaatsen naar 2021. De groepen die voor het festival (oorspronkelijke datum: 16 mei 2020) geselecteerd waren, worden (in overleg) overgezet naar de nieuwe datum. Mogelijke vrijgekomen plaatsen worden opgevuld door herinschrijving. Daarover volgt later meer informatie. Zie ook de website van BALK Festival West.

 

BALK TOPfestival: zaterdag 6 november 2021, De Doelen, Rotterdam

De eerstvolgende editie van het tweejaarlijkse BALK TOPfestival is op zaterdag 6 november 2021.

 

Volg de berichtgeving over de festivals op www.balknet.nl en onze Facebookpagina


 
BALK Inside

Nieuwe leden

 

De grote toestroom van nieuwe BALK-leden in de eerste weken van 2020 is tijdens deze coronaperiode begrijpelijkerwijs een zacht murmelend beekje geworden. Extra fijn dat we de volgende twee gezelschappen mogen begroeten in de BALK-familie. Van harte welkom!

 

Popkoor The Inspiration uit Venlo-Blerick is opgericht in 2011. Het koor telt 34 leden en staat onder leiding van dirigente Angelique Pijnenburg. Het repertoire omvat vooral popnummers uit de jaren '70 en '80.

 

De Brabantse a cappella Vocal Group Of All Places bestaat uit acht dames die inderdaad uit diverse plaatsen in de provincie komen. Het repertoire bestaat uit pop- en jazznummers maar de groep maakt ook uitstapjes naar andere genres en nummers in de stijl van Pentatonix en The Real Group. 


 
BALK begint met online Arrangeercursus

Op woensdag 15 april begint BALK met een online Arrangeercursus. Die wordt verzorgd door toparrangeur Tijs Krammer. De cursus neemt zes achtereenvolgende woensdagmiddagen in beslag.

 

Nu veel werkzaamheden van muziekprofessionals stil liggen, is dit misschien wel een mooie kans om je verder te verdiepen in de wereld van het arrangeren. De cursus is bedoeld voor gevorderde amateurdirigenten die ervaring hebben met het schrijven van close harmony en voor musici die aan het conservatorium studeren of al een conservatoriumstudie hebben afgerond.

 

De deelnameprijs is met € 100,- zo laag mogelijk gehouden omdat veel koorleiders en andere professionals op dit moment nauwelijks inkomsten hebben. Kijk voor meer informatie op: www.arrangeercursus.nl.

 

Op het moment van schrijven is er nog één plek vrij. Interesse? Stuur een e-mail aan het BALK Bureau: administratie@balknet.nl. Bij voldoende belangstelling doen we ons best om de cursus iets later in het jaar nog een keer aan te bieden.


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Agenda

Het zal niemand verbazen: een hele korte agenda. Opgenomen zijn de concerten die na 1 juni gepland staan. Maar ook hiervoor geldt natuurlijk: onder voorbehoud. Bekijk de informatie bij de betreffende concerten in de agenda op de BALK-site.

 

12-06-2020 t/m 13-06-2020 - Muziektheater Servus brengt Addams Family naar Almelo

04-07-2020 t/m 05-07-2020 - Zanggroep Dirk zoekt #GELUK

03-10-2020 - A Night On Broadway, maar dan in Enschede

30-10-2020 - Najaarsconcert van Decibel Hattem met Hedwig van Staalduine

19-02-2021 t/m 21-02-2021 - (nieuwe data) Herdenkingsconcert De Toekomst van een Verleden


 
Virtual choir? Van 'jemig wat leuk' tot 'begin er niet aan'

De coronacrisis heeft in de zangwereld geleid tot de ene hausse na de andere. Van het gebruik van ZOOM voor online repeteren tot de explosieve stijging van het aantal clips van virtual choirs. 

 

Grote inspirator achter het virtual choir is de Amerikaanse componist en dirigent Eric Whitacre. Tien jaar geleden maakte hij al furore met een opname waarin hij zijn werk Lux Aurumque liet zingen door 185 stemmen uit 12 landen. Dat leidde een jaar later tot het beroemde 'Sleep', uitgevoerd door Eric Whitacre's Virtual Choir 2.0 met 2.051 mensen uit 58 landen. In deze TEDtalk praat Whitacre erover. 

 

Veel koren zien het virtual choir als een mooi project om de buitenwacht te laten zien dat ze niet stilzitten. Maar ene Katie schreef een blog op een Australische site onder de veelzeggende titel: 'Dear Music Teachers: Please Stop Asking How To Create A Virtual Choir Video'. Vrij vertaald komt haar stuk hierop neer: 'Ja, het kan, maar het is veel moeilijker dan je denkt. Begin er alsjeblieft niet aan want het kost enorm veel tijd en energie.' 

 

Tja, dat moet je dus niet tegen Jo Annemans zeggen. Die gaat met Coldplay's When I Need A Friend wereldwijd zoveel mogelijk mensen samenbrengen in The Glob@l Chorus. Je bijdrage inzenden kan nog tot 30 april. Go Jo!


 
'Griepsfoto'

Bij vrouwenkoor Between Two Rivers in Elst sloeg het coronavirus behoorlijk toe. Na de laatste fysieke repetitie op 11 maart, toen er nog geen beperkende maatregelen golden, werd bij vier leden het virus vastgesteld, net als bij twee echtgenoten van koorleden. In totaal zijn er twintig vrouwen ziek geworden, meestal met milde klachten al waren de partners er beroerder aan toe.  

 

Inmiddels zijn de leden van het koor aan de beterende hand, hebben ze weer contact met elkaar via een beeldverbinding en hebben ze een speciale 'griepsfoto' op hun Facebooksite gezet, ook om anderen een hart onder de riem te steken.


 
Bewaar je ticket, geniet later

Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen gezamenlijk aan bezoekers om hun tickets te behouden. Met de actie 'Bewaar je ticket, geniet later' wordt zoveel mogelijk gezocht naar nieuwe data voor de evenementen die nu niet door kunnen gaan. Het oorspronkelijke ticket blijft dan gewoon geldig. Is zo’n verplaatsing niet mogelijk, wordt het evenement definitief afgelast of is de houder van het ticket verhinderd op de nieuwe datum, dan krijgt de houder van het ticket een voucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten. Dat voucher kan dan later ingewisseld worden. Restitutie blijft echter ook gewoon mogelijk.

 

Met deze actie kan de culturele sector en de sport de economische klappen opvangen die ze oplopen door de coronacrisis. Niet alleen organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar ook de mensen achter de schermen zoals decorbouwers, technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele en sportsector. Kijk voor meer informatie op www.bewaarjeticket.nl.

 


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal