Weergave niet optimaal? Bekijk de nieuwsbrief online!  »
Geduld is een schone (zij het soms lastige) zaak
Nieuwsbrief mei 2020
Verbouwen

Terwijl ik dit schrijf, zit ik met stof in het haar. Wij zijn aan het verbouwen. Een langgekoesterde wens komt uit met het plaatsen van een nieuwe vloer en vloerverwarming. Kamperen in eigen huis, de vleugel in de opslag, het leefgebied ingekrompen: we nemen het maar voor lief. Uitkijkend naar betere tijden.
Dat geldt eigenlijk ook voor de status quo waarin we ons met de koorwereld bevinden. Ook hier is het leefgebied verkleind, missen we allerlei zaken die drie maanden geleden nog vanzelfsprekend waren én... bouwen we aan een nieuwe toekomst. Maar net als bij een verbouwing kost dat tijd. Waar de ene aannemer de andere tegenspreekt, doen de experts dat nu op het gebied van zingen in een groep.

Een werkbare situatie creëren waarmee we uit de voeten kunnen, luistert erg nauw. Samen met de TU Delft, de TU Eindhoven en vele brancheorganisaties werken we hard aan een protocol dat duidelijkheid moet verschaffen over wat kan, wat mag en wat (nog?) niet verstandig is.
Totdat dat protocol er ligt, kún je de tijd natuurlijk vullen met speculeren, elkaar tegenspreken en de expert uithangen. Maar mijn advies luidt: heb geduld! Straks ligt er een fijne, nieuwe vloer. Hoe die er precies uit zal zien, weet ik nog niet. Maar hij wordt vast prachtig…


Pepijn Lagerwey,
directeur BALK


 
Waar staat BALK?

Wat betekent de versoepeling van de coronamaatregelen voor de koorwereld? Daarover woeden levendige discussies. BALK krijgt nogal eens de vraag 'waar wij staan'. Daarover dit.

 

Koornetwerk Nederland vertegenwoordigt diverse korenbonden, waaronder BALK. Koornetwerk is dus onze koepel en die verzorgt mede namens ons de woordvoering over deze ingewikkelde materie. 'Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf' is de lijn van het kabinet die Koornetwerk Nederland en BALK onderschrijven, zo lang niet duidelijk is of samenzingen extra risico's voor koren oplevert.  

Natuurlijk snappen we heel goed dat veel koren druistig staan te trappelen om weer te beginnen. We zouden niets liever willen dan aankondigen dat zingen weer kan, compleet met tijdpad en helder protocol. Aan dat laatste wordt echt hard gewerkt. BALK wacht verder de volgende update van het kabinet af. Als er aanleiding voor is, komt BALK daarna met een advies over het al dan niet hervatten van de repetities. 


 
BALK-festivals in de regio

Zoals we in de aprileditie van deze nieuwsbrief al schreven, hebben de regionale BALK-festivals een nieuwe datum gekregen, verderop in dit jaar. Alleen BALK Festival West wordt verschoven naar 2021. Maar omdat het onzekere tijden zijn, zeggen we het toch nog maar een keer: alles onder voorbehoud!  


BALK Festival Zuid/De Fendert Zingt: zaterdag 19 september 2020, De Borgh, Zevenbergen

Thema van BALK Festival Zuid is 'The Roaring Twenties'. Inschrijven is nog mogelijk. Het festival biedt ruimte aan maximaal 16 koren en vocal groups. Meer info en een inschrijfformulier vind je op De Fendert Zingt.

 

BALK Festival Noord: zondag 1 november, De Lawei, Drachten

Aan BALK Festival Noord doen maximaal 24 koren mee. Twee koren die zouden deelnemen aan de oorspronkelijke editie van 22 maart, lieten weten er op 1 november niet bij te kunnen zijn. Voor die twee plekken wordt de inschrijving tezijnertijd heropend. Klik hier voor meer informatie.

 

Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal: zaterdag 14 november 2020, ICOONtheater, Amersfoort

Dit festival biedt plaats aan maximaal 16 groepen. Volg hier het nieuws over Vocaal Centraal/BALK Festival Centraal.

 

BALK Festival Oost: zaterdag 6 februari 2021, DRU Fabriek, Ulft

Aan BALK Festival Oost (foto) kunnen 24 groepen deelnemen die elk maximaal 25 minuten kunnen zingen. Aanmelden is al mogelijk via de website van BALK Festival Oost. Daarnaast komen er workshops in de zogenaamde B.Oost Werkplaats.

 

BALK Festival West: zaterdag 15 mei 2021, De Muze, Noordwijk aan Zee 

Dit festival heeft besloten de editie in zijn geheel te verplaatsen naar 2021. De groepen die voor het festival (oorspronkelijke datum: 16 mei 2020) geselecteerd waren, worden (in overleg) overgezet naar de nieuwe datum. Mogelijke vrijgekomen plaatsen worden opgevuld door herinschrijving. Daarover volgt later meer informatie. Zie ook de website van BALK Festival West.

 

BALK TOPfestival: zaterdag 6 november 2021, De Doelen, Rotterdam

De eerstvolgende editie van het tweejaarlijkse BALK TOPfestival is op zaterdag 6 november 2021.

 

Volg de berichtgeving over de festivals op www.balknet.nl en onze Facebookpagina


 
Dirigenten worstelen vooral met slopende onzekerheid

Dirigenten van koren, vocal groups en ensembles hebben het vooral moeilijk met de onzekerheid over de nabije toekomst van hun gezelschappen. Zo lang het niet duidelijk is wanneer - en onder welke omstandigheden - ze de fysieke repetities kunnen hervatten, blijft het lastig om de moed erin te houden. De een wil de computer na al dat geZoom liever vandaag dan morgen het raam uitsmijten, de ander denkt er juist over om straks online te blijven oefenen als aanvulling op de fysieke repetities.

De financiële gevolgen lijken vooralsnog mee te vallen bij de dirigenten die we gesproken hebben. De meeste koren betalen tot nog toe gewoon door uit begrip voor de ontstane situatie. Maar bij een projectorganisatie als Ars Musica (onder leiding van Patrick van der Linden, foto) is de schade aanzienlijk. 

Dat blijkt allemaal uit een klein 'rondje langs de velden' dat BALK maakte. Lees het artikel hier.


 
BALK Inside

 

Nieuwe leden

 

Ook in de afgelopen maand waren er drie koren die zich - ondanks alle coronaperikelen - gewoon inschreven als lid van BALK. We zijn blij met jullie. Van harte welkom!

 

Vocal group Blueprint (foto) komt uit Gouda. Momenteel zingen er 17 dames die in het dagelijks leven studeren of al een baan hebben. Sommigen maken hun hele leven al muziek, anderen staan nog aan het begin van hun zingend bestaan. Muzikaal leiders van Blueprint zijn Marlou Vriens en Pieter Danz.

 

Kinderkoor De Gouden Appeltjes uit Best is een gezellige groep van 20 meisjes en jongens die samen bekende nummers zingen. Dat doen ze zowel binnen als buiten de kerk van de parochie St. Odulphus van Brabant waaraan ze zijn verbonden. Marie Annick Canoy dirigeert en Anne Knapen en Bregje Walraven begeleiden het koor op de piano. 

 

Popkoor One Up uit Hilversum is onlangs opgericht maar heeft toch al 55 leden. Ze zingen pop-classics, de nieuwste hits, filmmuziek, rock en veel meer. De liedjes worden 4- tot 6-stemmig uitgevoerd met de stemgroepen sopraan, mezzo, alt en bariton als basis. Alle leden krijgen 2 individuele zang/coachingsessies per koorjaar aangeboden. Dirigente is Annika Weissman.


 
Gratis nummers voor de koorwereld: Adem en There's Always A Song

De coronacrisis leidt tot veel feelgood initiatieven, gratis nummers voor de koorwereld bijvoorbeeld. Een ervan is Adem, een compositie en arrangement in gospelstijl van Ruben Smits. Hij maakte die op een liedtekst van Ivo de Wijs. Pieter Nieuwint, Ivo's cabaretcompaan, maakte bovendien een Engelstalige versie: Inspire Us. Ivo, Ruben en Pieter stellen het lied gratis ter beschikking om zangers en koren een hart onder de riem te steken. Adem verwijst enerzijds naar deze moeilijke tijd maar het lied heeft een overstijgende betekenis als een algemene oproep om je hele leven te blijven zingen. Je kunt de bladmuziek en een mp3-audiobestand downloaden via: www.rubensmits.nl/adem.

 

Ook componist/arrangeur Wilco Stronks heeft een lied aangeboden: de powerballad There's Always A Song. De boodschap van het lied: muziek maakt blij en helpt je door moeilijke tijden heen! Het arrangement is aan te vragen en gratis te gebruiken. Ook oefen mp3's zijn beschikbaar. Stuur een mail naar info@stronksmusic.nl en Wilco stuurt je het materiaal toe. Je kunt het lied beluisteren op YouTube.


 
islaŽ pastilles

(Advertentie)

 

Vertrouw op isla® pastilles voor je stem

 

Klachten als kriebelhoest of heesheid kun je als zanger(es) absoluut niet gebruiken. Een goede verzorging en bescherming van je stem is daarom belangrijk. Verzorg en bescherm je stem met isla® pastilles. Deze pastilles zorgen niet alleen voor een snel herstel van overbelaste stembanden maar kunnen ook preventief gebruikt worden om stem- en keelklachten te voorkomen.


 
Agenda

En weer een hele korte agenda. Opgenomen zijn de concerten die na 1 juni gepland staan. Maar nog altijd geldt: onder voorbehoud. Bekijk de informatie bij de betreffende concerten in de agenda op de BALK-site.

 

12-06-2020 t/m 13-06-2020 - Muziektheater Servus brengt Addams Family naar Almelo

03-10-2020 - A Night On Broadway, maar dan in Enschede

30-10-2020 - Najaarsconcert van Decibel Hattem met Hedwig van Staalduine

31-10-2020 t/m 01-11-2020 - 'Te Gek': nieuwe productie van 'het Maaslands'

19-02-2021 t/m 21-02-2021 - Herdenkingsconcert De Toekomst van een Verleden

06-03-2021 t/m 07-03-2021 - Zanggroep Dirk zoekt #GELUK


 
Stemtraining in coronatijd

"Nu onze stembanden relatief weinig te doen hebben, is stemtraining extra belangrijk", zegt Robin van Beek, oprichter van Vocal Center Nederland. 

 

"De stembanden bestaan uit twee paar slijmvliesplooien aan de bovenkant van de luchtpijp in het strottenhoofd. De stembanden kunnen openen (bij inademen zodat de lucht erdoor kan stromen) en gecontroleerd sluiten (bij geluid maken). Dat openen en sluiten gebeurt door twee botjes (de bekerkraakbeentjes) die aangestuurd worden door twee kleine spiertjes die aan het kraakbeen vastzitten. En die zijn heel heel belangrijk."

 

"De spiertjes hebben kracht nodig, niet alleen voor het openen en sluiten van de stembanden, maar ook voor het oprekken ervan, bijvoorbeeld als je hoger of luider wil zingen. Normaal gesproken zing je samen, en versterk en onderhoud je de belastbaarheid van de spiertjes vanzelf. Daarom is het echt nodig om ook nu te blijven zingen. Zie het als een fitnessoefening voor je stem."

 

"Ook kun je goed voor je stem zorgen door na de training te bubbelen en/of te vernevelen. Zo herstellen de spieren sneller van een heftige inspanning. Als het straks weer kan en mag, kun je dat eventueel combineren met een fijne stemmassage, ook weer gericht op die twee beroemde spiertjes. Zoek een goede coach/masseur, zoals een fysiotherapeut die beschikt over THIM-certificaat voor stemmassage."


 
Lees ZINGmagazine de coronacrisis door

ZINGmagazine, het blad voor zingend Nederland, is in problemen gekomen. Door de coronacrisis zijn adverteerders afgehaakt en vielen advertentie-inkomsten van de ene op de andere dag weg. Zonder die inkomsten dreigt ZINGmagazine te verdwijnen.

 

Meer abonnees kunnen het blad door de crisis helpen. Daarvoor is een speciale actie bedacht: wie een jaarabonnement neemt, betaalt het eerste jaar slechts de helft van het abonnementsgeld, ofwel: € 16,75. Het blad verschijnt elke twee maanden. Je collega-zangliefhebbers wijzen op het aanbod? Dat mag!

 

Abonnee worden kan hier.


 
BALK op sociale media

 

Ook altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwtjes van zingend en theatermakend Nederland? Of van aanbiedingen? BALK is actief op de sociale media. Je kunt ons op drie platforms vinden:

 

Facebook: www.facebook.com/balkveelzijdigvocaal

Instagram: www.instagram.com/balkveelzijdigvocaal

Twitter: www.twitter.com/BALKVocaal